Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta kupna/sprzedaży maksiskutera jest interesująca? (Cz.1)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

widze ze wiekszosc sprzętów z linków tutaj to same szroty, dlatego że sugerujecie się głównie niską ceną (i "dobrym" rokiem) w poszukiwaniu tzw "okazji" które niestety NIE ISTNIEJĄ. Radze odpuscic odrazu i poszukac za normalne pieniadze.

Opublikowano

Tak to u nas z zakupem jest kupią nadprzepiegowca bez jakiegokolwiek serwisowania aby rocznik był młody i cena poniżej giełdowej a potem z tego nmie zrobi się czegoś do jazdy tylko !placz1 ,zapłacić normalne pieniądze i wymagać stanu adekkwatnego do kaski zapłaconej

• Klubowicze
Opublikowano

Wystarczy porównać ceny na ebayu.de u nas zawsze taniej i co najdziwniejsze połowę km mniej.Aniby skąd te sprzęty !sciana

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś może już go widział na żywo? Wart uwagi?

Burek 650

• Klubowicze
Opublikowano

Witam.

Burek 650

Mariusz - na fotkach wygląda niezle, i przebieg wydaje się być realny !YES .

P.S. W Czeladzi mieszka rafałek, może mógłby oblukać !scooter ?.

Opublikowano

Mariusz - na fotkach wygląda niezle, i przebieg wydaje się być realny !YES .

P.S. W Czeladzi mieszka rafałek, może mógłby oblukać !scooter ?.

Też o tym myślałem, aby zaangażować w oględziny rafałka, choć maxi to już nie Jego bajka, ale nadal motór :)

• Klubowicze
Opublikowano

Wg mnie wszystko jest ok,ale przebieg swiadczy o tym,ze trzea bedzie za chwile troche w niego zainwestowac...,a wtedy moze zaczac sie !placz1

• Klubowicze
Opublikowano

Wygląda ok. przynajmniej na zdjęciach

Wg mnie wszystko jest ok,ale przebieg swiadczy o tym,ze trzea bedzie za chwile troche w niego zainwestowac...,a wtedy moze zaczac sie crybaby.gif

Może się zacząć i nie musi. Rozmawiałem na Burgmani w Warce z Niemcem. Miał jak dobrze pamiętam ten sam rocznik. Przejechał ponad 70tyś. albo 80tyś. i nic nie robił z Burgmanem więcej poza zwykłym okresowym serwisowaniem.

Nie ma reguły kiedy ci coś w nim siądzie. Może to być od zera za tysiąc km a może być to po kilkunastu lub kilkudziesięciu tysiącach bądź wcale. Zawsze się liczysz z tym że coś będziesz miał do roboty. Jeśli to ma być tanie hobby to chyba to pomyłka

• Klubowicze
Opublikowano

Wygląda ok. przynajmniej na zdjęciach

Może się zacząć i nie musi. Rozmawiałem na Burgmani w Warce z Niemcem. Miał jak dobrze pamiętam ten sam rocznik. Przejechał ponad 70tyś. albo 80tyś. i nic nie robił z Burgmanem więcej poza zwykłym okresowym serwisowaniem.

Nie ma reguły kiedy ci coś w nim siądzie. Może to być od zera za tysiąc km a może być to po kilkunastu lub kilkudziesięciu tysiącach bądź wcale. Zawsze się liczysz z tym że coś będziesz miał do roboty. Jeśli to ma być tanie hobby to chyba to pomyłka

No tak,tylko jak pojedzie gosc go ogladac,to nie bedzie zdejmowal kopuly silnika,zeby zajrzec np. jak wyglada pasek czy talerz :lol:

Opublikowano

Witam.

Burek 650

Odważniki na kierownicy ma nieoryginalne, jedyne co zwraca uwagę, a tak to tu pęknięte tam podrysowany, ale na ten przebieg wygląda ok, a cena bdb. Co do dokładki ew. $$ to jak wcześniej pisali można gdybać jak z każdym pojazdem.

Co do paska to czytałem na forach "usa" o przebiegach rzędu 80-160kkm jesli pierwszy właściciel. U nich np. wymieniają kilka spraw jeśli chodzi o zerwanie paska przyczyn (podstawowa to zatarcie łożysk). Będziesz słyszeć łożyska jeśli już cvt szrot.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi.

Najlepiej jak podjadę i obejrzę.

Co do ewentualnych usterek w przyszłości, to jak z każdym sprzętem - trzeba się liczyć, choć statystycznie o usterkach B650 najwięcej można wyczytać na forum. Ale jak już kupować kibel to przynajmniej wygodny :lol:

Proszę jeszcze tylko o podpowiedź w sprawie przeniesienia napędu.

Otóż czy po rozgrzaniu silnika normalnym objawem jest to, że na centralce kręci się koło ?

Moim zdaniem nie powinno, ale znawcą nie jestem.

pozdrawiam

Opublikowano

u mnie jest tak: jak złapie już 2-3kreski ciepła jeśli się kręci i zatrzymam nogą to już nie zakręci.

Opublikowano

Pytanie pokrewne, ale mysle, ze we wlasciwym watku. Jak jedziecie obejrzec skuter i chcecie sie nim przejechac - jakie sa warunki?

Domyslam sie, ze dowod osobisty nie wstarczy. Jak to wyglada w praktyce?

Opublikowano

Najlepiej zastosuj metodę z "Death Proof" by Tarantino. Zostaw w zastaw ładną koleżankę :)

A poważnie to chyba można takie sprawy uzgodnić wcześniej telefonicznie?

"Na dowód" to już paru właścicieli moto straciło. ;)

Opublikowano

Jak jedziecie obejrzec skuter i chcecie sie nim przejechac - jakie sa warunki?

Z punktu widzenia sprzedającego to w grę wchodzi wyłącznie zastaw w gotówce. Nie wiadomo przecież czy kupujący siedział kiedykolwiek na motocyklu. Może nie wrócić w całości. Ani nawet w kawałkach. Sam dowód osobisty jako zastaw w takiej sytuacji oznacza konieczność użerania się ze spadkobiercami, żeby zapłacili za motocykl, co z całą pewnością nie będzie ani łatwe ani przyjemne.

Moim zdaniem trzeba jeszcze przynajmniej sprawdzić czy kupujący ma prawo jazdy kat. A - w razie skasowania jakiegoś drogiego samochodu ubezpieczyciel chętnie uzna, że sprzedający przyczynił się w znacznym stopniu do powstania szkody powierzając pojazd osobie, która nie miała uprawnień do jego prowadzenia.

Sprawdzenie trzeźwości i test narkotykowy można chyba sobie darować - kupujący mógł sobie walnąć działkę już po udostępnieniu mu pojazdu :)

Opublikowano

Panowie , dziś wpadłem na cóś takiego http://otomoto.pl/kymco-xciting-xciting-r-M3037817.html i zastanawiam się ile może mnie kosztować naprawa gdybym kupił owe jeździdełko. Ktoś się orientuje ile takie części moga mnie szarpnąc, widać tam że wydech dostał więc tu sie zapala pomaranczowa lampka.....

Opublikowano

Trochę taśmy klejącej, parę uderzeń dużego młotka, ze dwie tubki kleju i będzie jak nowy :) ... Kadr tych zdjęć mówi już wiele...

PS. Ludzie, nie róbicie z tego działu następnej "kupy" allegro, nie zbierajcie wszelakich odpadów z sieci. Temat "kupy" allegro i ebaya już istnieje...

Opublikowano

nikt ze zdjęcia nie jest jasnowidzem ile może kosztować naprawa tego szrotu jak mu nie zdemontujesz plastików do ogledzin,ogólnie skuter po dzwonie to tylko na części,kolega kupił motocykl po lekkim uderzeniu w krawężnik jak mówił sprzedawca i 2 rok walczy coby normalnie jeżdził czy nie można kupić coś normalnego tylko po taniości a potem tylko !placz1

Opublikowano

Trochę taśmy klejącej, parę uderzeń dużego młotka, ze dwie tubki kleju i będzie jak nowy :) ... Kadr tych zdjęć mówi już wiele...

PS. Ludzie, nie róbicie z tego działu następnej "kupy" allegro, nie zbierajcie wszelakich odpadów z sieci. Temat "kupy" allegro i ebaya już istnieje...

Kolego Adminie...jako, że jestem nowy i w tych tematach nie doświadczony dlatego prosiłem o waszą opinię i pomoc...ale jesli na tymże forum od aministratora można liczyć na prześmiewcze odpowiedzi to po jasną ch... ono istnieje. Jako naczelny powinieneś dawać przykład.....

Opublikowano

popatrz kolego trochę w wypowiedzi kolegów co sądzą o takich padakach po wypadku,poszukaj normalnego maxiskutera to nie samochód i twoje bezpieczeństwo wyglada na skuterze inaczej,na aukcjach 99procent skuterów z Francjii kupują handlarze na kilogramy i nic dobrego tam nie znajdziesz ,a wtwoim zabawnym pytaniu jest zabawna odpowiedz bez urazy !vampire

pojedz na miejsce zrób listę rzeczy co jest uszkodzone zadzwon do serwisu o kosztorys bo pewnie wszystkich rzeczy w uzywkach na allegro nie kupisz jak plastiki igła w kolorze ,zależy jakie masz oczekiwania do wyglądu skutera jak po taniosci to lutownica ,puszka farby i lakiernik w szopie za flaszkę pomaluje cały skuter i będzie jak nowy jak pomyslisz to stwierdzisz że lepiej kupić coś z polecenia pewnego i cieszyc się bezpieczną jazdą niż inwestować w coś co nikt potem normalny nie kupi !scooter

Opublikowano

Kolego Adminie...jako, że jestem nowy i w tych tematach nie doświadczony dlatego prosiłem o waszą opinię i pomoc...ale jesli na tymże forum od aministratora można liczyć na prześmiewcze odpowiedzi to po jasną ch... ono istnieje. Jako naczelny powinieneś dawać przykład.....

Zdrowego rozsądku niestety nie da się opisać krótko na forum skuterowym. Popatrz na zdjęcia, co widzisz w tle? Same wraki rzucone jeden na drugi jak katofle na bazarze...

Jeśli moją odpowiedź odebrałeś prześmiewczo... to jest mi "niezmiernie" przykro. Poszukaj ceny części potrzebnych do naprawy (telefon do Kymco, lub poszukiwania na allegro), policz ile wyjdzie całość, a później dodaj do tego fakt, że być może naprawisz skuter ze skrzywioną geometrią. JA od siebie życzę dalej powodzenia w wyszukiwaniu powypadkowych gniotów !sciana .

Rozumiem, że można pomagać i doradzać w przypadkach które mają "ręce i nogi", ale wróżyć z fusów doradzając naprawę POWYPADKOWEGO dwukołowca to po prostu SAMOBÓJSTWO !wchair .

Opublikowano

popieram Biga racja,raz w życiu naprawiałem skutera po wypadku,plastiki po klejeniu i szpachlowaniu metodą chałupniczą po miesiącu jazdy zaczęły sie małe mikropeknięcia ,zaczepy puszczały,skuter wyglądał jak przed zrobieniem pozbyłem go się za grosze nigdy więcej,wejdz na strony sprzedające skutery we francji zobacz jak to wygląda a zmienisz zdanie na temat zakupu kaszalota po wypadku !winkiss

Opublikowano

@asterix, nie odbieraj tego tak osobiście. Na tym forum mamy już alergię na wszelkiego rodzaju cwaniaków handlujących "śmieciami w dobrej cenie". Jazda sprawnym maksiskuterem nie jest najbezpieczniejszym hobby a co dopiero jazda jakąś pokrzywioną padaką. Porównam to do skoków spadochronowych. Czy na swój pierwszy skok kupiłbyś stary sparciały i wielokrotnie naprawiany spadochron dlatego, że jest tani?

Takie wpisy jak dr.big'a mają po prostu studzić emocje. Teraz wydają Ci się prześmiewcze, kiedyś sam przyznasz mu rację.

Opublikowano

Częściowo o takie informacje mi chodziło, chłopaki nie wszystkich stać kupić coś dobrego za 10tys zł a upolować skuter który nie miał szlifu to już jak z igła w stogu siana, macie racje co do skuterów na allegro i sprzedawców ale pewnie nie jeden z was kupił tam lepiej lub gorzej trafiając bo niestety ale allegro to jak wszyscy wiedzą monopolista i jeśli szary człek chce coś sprzedać to właśnie idzie tam. Podesłałem ten link bo z mojego doświadczenia życiowego nie wygląda on aż tak strasznie, kiedyś miałem okazje pasjonować się i odrestaurowywać stare z lat 70 nasze wynalazki więc jakąś wiedzę praktyczną i teoretyczną posiadam a i zdolności manualnych nie brakuje. Ale, że WY macie większe doświadczenie w skuterach zapytałem o te uszkodzenia , czy na wasze oko to niewielkie uszkodzenie czy też juz tak dostał ze jest pokrzywiony. Chętnie bym go obejrzał ale na oględziny jechać 250km w jedną stronę to lekka przesada bo paliwo trochę kosztuje. Tak czy siak dziękuję za wasza krytykę.

Opublikowano

Panowie , dziś wpadłem na cóś takiego http://otomoto.pl/kymco-xciting-xciting-r-M3037817.html i zastanawiam się ile może mnie kosztować naprawa gdybym kupił owe jeździdełko. Ktoś się orientuje ile takie części moga mnie szarpnąc, widać tam że wydech dostał więc tu sie zapala pomaranczowa lampka.....

Ja powiem tak, miałem napisać podobnie jak "dr.big" ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Moim skromnym zdaniem większość forumowiczów jeździ na waśnie takich sprowadzonych pojazdach (chyba, że sami przytargali uszkodzony i naprawili dla siebie), oby tylko takich. Ten to w mej ocenie na uszkodzenia z wyglądu dostaje 4+ w uszkodzonych (jednak mniej bo i zawieszenie tył totalnie ruszone). Tłumik też ma zagiętą rurę także dziwna sprawa, ale chyba dostał w "dupe". I a szyba jakaś strasznie stargana.

Jedni kupują nowe, inni lubią dłubać i naprawiać, a inni myślą, że mają cukierki... Z zakupem 2oo jest dużo gorzej niż z 4oo. Jeśli chodzi o koszta naprawy to tak jak wspomnieli pozostali. Ja bym poprosił o lepsze zdjęcia do oceny samych plastików..

edit

ps. odpuścił bym sobie osobiście.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...