Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

"Wygospodarowaliśmy" z żoną jeszcze 7 dni urlopu i wpadliśmy na pomysł aby pojechać tam gdzie byli już (prawie) wszyscy - do Chorwacji. Niestety nie mamy pomysłu gdzie konkretnie się udać. Jako, że jedziemy całą rodziną to wybieramy się puszką. Termin od 2 sierpnia. W związku z powyższym mam gorąca prośbę do tych którzy byli w Chorwacji o podzielenie się swoimi doświadczeniami, propozycjami zakwaterowania itp. Interesuje mnie wszystko. Plan jest taki aby wyjazd podzielić na 2 miejsca (lokalizacje), tak aby jak najwięcej zobaczyć. Oczywiście plażowanie jak najbardziej wskazane więc zakwaterowanie mogło być jak najbliżej wody. Z góry dziękuję za odzew i pozdrawiam.

Opublikowano

Ponieważ to 7 dni, więc skupiłbym się na górnej części i tak wszystkiego nie zdążycie zobaczyć. Wyspa KRK, Cres, Pag i może jeszcze starczy czasu na jeziora Plitwickie ;-).

Opublikowano

Proponuję wam Zadar lub jego okolice, blisko na wodospady krka, kornati, paklenicę, jeziora plitwickie, Sibenik i wiele nadmorskich miejscowości. Dobrym miejscem bez przepychu jest Biograd, na miejscu masa apartamentów od 30 euro, mobil-homy, campingi, wypożyczalnie, bary i wszystko czego dusza zapragnie. Jeżdżę tam z rodzinką i szczerze polecam.

Opublikowano

Podobnie jak Ronin polecam KRK, ewentualnie okolice Trogiru - dobry dojazd i świetna baza wypadowa.

• Klubowicze
Opublikowano

Siedem dni na Chorwację? w sierpniu? z dojazdem?to pozostaje Ci tylko moczenie w Adriatyku.Jeżdżę tam od 1996 roku z małymi przerwami.Żeby cokolwiek zobaczyć to potrzeba min. dwa tygodnie.Jeśli coś na szybko to pozostaje tylko Trogir i jego okolice.Pamiętaj żeby jechać w nocy bo w dzień 20 kilometrowe korki na bramkach i w Słowenii.A jak chcesz o tym pogadać to telefon do mnie masz.Pozdrawiam

Opublikowano

Popieram.7 dni to jedna lokalizacja i wycieczka co drugi dzień na zmianę z plażą.Potem kolejne lata inne miejsca i tak 5-6 urlopów.Wówczas będziesz mógł stwierdzić że wybrzeże i troszkę w głąb lądu masz zwiedzone i przyjdzie czas na wyspy....

Opublikowano

A ja proponuję i zdecydowanie polecam wyspę Hvar. Owszem jest to daleko, ale jadąc jednym ciągiem (bez noclegu) w około 18 godzin da się dojechać (do Splitu) i potem prom gdzie można trochę odetchnąc.

Byliśmy w zeszłym roku grupą 6 osób. Zaletą jest kompletne odludzie, mieszkanie w domku na plazy w zatoczce, gdzie oprócz was będą jeszcze góra 1-2 rodziny (w całęj zatoce).

No chyba że ktoś woli tłumy...

Piotrek

Opublikowano

W sumie, gdziekolwiek byś nie pojechał, Chorwacja jest podobnie ładna zarówno na północy, jak i na południu, w okolicach Dubrovnika. Do zwiedzania wszędzie średniowieczne miasteczka z ciasnymi uliczkami brukowanymi białym kamieniem, czerwone dachy ceramiczne, skaliste lub kamieniste plaże, przejrzysta woda. Czysto, porządnie i bezpiecznie. Pyszne lokalne produkty. Drobnym minusem jest fakt, że Adriatyk bywa czasem chłodny, nawet w sierpniu.

Byłem i na północy i na południu, ale także polecałbym chyba najbardziej Hvar. Jeżeli ktoś lubi spokój, można tam znaleźć naprawdę fajne noclegi. :)

• Klubowicze
Opublikowano

Dzięki za dotychczasowe wpisy. Proszę o kolejne. Oczywiście może poprzestanę tym razem na jednej lokalizacji. Uściślę. Najchętniej pojechalibyśmy tam gdzie nie będzie tłumów, rozumiem, że jest środek sezonu i nie będzie z tym łatwo. Tylu z Was było już w Chorwacji - "podzielcie się" swoimi "tajemnymi" adresami pensjonatów. Oczywiście może być na PW.

Krzytro, zadzwonię do Ciebie wieczorkiem. Dzięki za info dot. pory podróży.

Opublikowano

Dwa tygodnie temu wróciłem z rodziną z Chorwacji. Byliśmy w miejscowości Premanturze niedaleko Puli. miasteczko małe nie ma co zwiedzać, ale jak będziesz niedaleko Puli warto zobaczyć Koloseum a w szczególności podczas przedstawienia gdzie walczą gladiatorzy :photo: Dla dzieci radocha i nie tylko. W tym roku 21 czerwca otworzyli w m-ści Brotnigi największy aquapark w Chorwacji warto zobaczyć. Zabawa na cały dzień (nie mają w sprzedaży kąpielówek-ja zapomniałem i :mad2: ale poradziłem sobie). Siedzieliśmy tam dwa tygodnie więc mogliśmy sobie pozwolić na rejs do Wenecji - trochę kosztowna. Do 1 lipca dzieci do 13 roku gratis po 1 już płacą od 7 roku życia 50%.

Opublikowano

Jak Julo- Zadar. Obok kamping i stareńkie miasto Nin.Jedzenie nam średnio smakowało. Nie pchaj się daleko. Faktycznie bezpiecznie.Ale uliczki dramatycznie wąskie.A chodniki bywają namalowane na jezdni...Uważajcie.W Dubrowniku tłumy i kasa za wszystko.Z Zadaru godzinka do Sibeniku czy Parku Narodowego KRKa.Piltwickie jeziora daleko.

Opublikowano

Jeziora Plitwickie, notabene są bardzo urokliwe, ale zakaz kąpieli, mega tłumy, plus powiedzmy 32 stopnie celesjusza, sprawiają, że wizyta ma swoje minusy... Gorges du Verdon w Prowansji kopią dupę plitwickim ;)

Zgoda co do uliczek, ale w centra miast nie trzeba się pchać 4oo. Górskie drogi bywają naprawdę wąskie, ale mimo wszystko przejezdne...

Co do jedzenia, to zależy kto co lubi, ale lokalna oliwa, droższe gatunki chorwackiego prosciutto crudo, zwane prsut, bazylia, czy pomidory wygrzane w południowym w słońcu to produkty nieznacznie tylko

gorsze od dostępnych we Włoszech. Zresztą na targach można kupić świeże, a nie mrożone ryby i owoce morza, a to już wielki plus.

• Klubowicze
Opublikowano

Napiszcie w jakim biurze rezerwować pobyt ? A może jechać na krzywy ryj tzn. bez rezerwacji. Nie bardzo chce mi sie mieszkać pod namiotem. Musiał bym kupic cały " zestaw noclegowo-kempingowy". Słyszałem o domkach na kempingach. Warto ?

Opublikowano

Ja w zasadzie zawsze miałem zarezerwowane apartamenty z Polski, kilka razy poprzez lokalne, chorwackie strony, innym razem przez booking.com. Ten ostatni portal polecam, pół europy

zjeździliśmy dzięki niemu i zawsze miejsce okazywało się takie, jak w opiniach / komentarzach podróżników. Znajomi zawsze jadą w "ciemno"... znowu, zależy co kto lubi, ale jak masz tylko

tydzień, to ja bym zarezerwował coś z Polski. Dla mnie perspektywa poszukiwania "kwatery" przez np. parę godzin, po pokonaniu powiedzmy 1400km, to nic fajnego :)

Opublikowano

Na Chorwacje tylko na wlasna reke, zadnych biur. Kwater w brud, jak w Zakopcu tylko gesciej. Niewiem czemu ktos proponuje wyspy jak chlopak pisze, ze chce jak najwiecej zobaczyc, chyba dodatkowy czas i pieniadz nie jest na reke w zwiazku z przeprawami promowymi. Lec miedzy Zadar a Sybenik z tamtad masz najblizej do miejsc, ktore trzeba zobaczyc, a koniecznie calodnowy rejs na Kornati. Finansowo od 30 do 50 euro za apartmani -doba, zycie 400-500 kun doba, dojazd- moja octavia w gazie 1000 zl. paliwo, winiety, autostrady. Jezdze przez slowacje i wegry.

Opublikowano

Byłem parę razy w Chorwacji ale 4oo i rezerwowałem apartament zawsze w necie przed wyjazdem (po co płacić za to haracz jakiemuś biurze podróży?)

Pytanie: czy ktoś był na moto i może coś w tym temacie podpowiedzieć? Mocno rozważam wyjazd w tym roku na tydzień w ten sposób w dwie osoby.

Opublikowano

Panowie ja bym prosił więcej konkretów typu:

- jedziemy z Polski w kierunku na ... a potem tu....

- najlepiej wyjechać w piątek/ sobotę...

- mam fajny namiar na miejscówkę, polecam.... kosztuje to około .... plaża jest tam ......

- po drodze trzeba liczyć się z opłatami......

- na miescu zakupy robimy w .........

- ceny są mniej więcej ..........

i takie tam, może to lepiej posłuży wszystkim zainteresowanym.

• Klubowicze
Opublikowano

Panowie ja bym prosił więcej konkretów typu:

- jedziemy z Polski w kierunku na ... a potem tu....

- najlepiej wyjechać w piątek/ sobotę...

- mam fajny namiar na miejscówkę, polecam.... kosztuje to około .... plaża jest tam ......

- po drodze trzeba liczyć się z opłatami......

- na miescu zakupy robimy w .........

- ceny są mniej więcej ..........

i takie tam, może to lepiej posłuży wszystkim zainteresowanym.

Rewelka, że ja na to nie wpadłem. To byłyby konkrety. Dzięki Lucjan

• Klubowicze
Opublikowano

Panowie ok., ale tyle jest już w necie o tym, że szkoda pisać, np: http://www.jacekantonik.pl/ - świetna strona i mnóstwo informacji, którędy, w jakim kierunku, kiedy, namiary, miejscówki, opłaty, ceny itp., itd. A tak swoją drogą Piotrek to śmiałe pytanie zadałeś, bo wiesz... ile wpisów tyle propozycji, w siedem dni nie dasz rady. Na marginesie wróciłem w poniedziałek z Dalmacji i powiem, że pogoda w tym roku kapryśna jak na Chorwację.

Opublikowano

Domel racja,zgadzam się że są lepsze miejsca gdzie znajdzie się te wszystkie informacje. Ale jak temat został założony i są w nim wpisy to niech to będzie jakoś uporządkowane.

• Klubowicze
Opublikowano

Domel racja,zgadzam się że są lepsze miejsca gdzie znajdzie się te wszystkie informacje. Ale jak temat został założony i są w nim wpisy to niech to będzie jakoś uporządkowane.

iii własnie o tym piszę, są lepsze strony w tym temacie. Na tego typu forum, "open" się nie da, ile postów tyle opinii - można się zgłuptać. :frusty:

• Klubowicze
Opublikowano

Bardzo dziękuję za wszystkie wpisy. Postaram się coś z tej "układanki" złożyć. Piszecie, że tydzień to mało, ale ja się i tak cieszę na ten tydzień - to dodatkowy urlop. Dwa pełne tygodnie spędzone familijnie już za mną. Jak faktycznie do Chorwacji pojadę ( bo są też inne propozycje w rodzinie ) to nie omieszkam się tym faktem pochwalić w niniejszym wątku.

Wszystkim życzę udanych wakacji.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Odkopuję

Ktoś poleci jakieś biuro podróży i miejsce na rodzinny wyjazd puszką

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chodzi o lokalizacje to polecam na pierwszy raz Makarska, to taka Polska Łeba. Duża konkurencja to i centy tam są umiarkowane. No chyba ze jakaś wyspa.