Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie. Może już był post o takiej tematyce, jeśli tak to proszę o linka. Mam pytanie jak w tytule. Nie mam znajomych mechaników, którzy mogliby mi powiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie skutera i gdzie zajrzeć. Miesiąc temu zrobiłem kat A. Więc postanowiłem kupić maxi skuter. Jestem zainteresowany kupnem Suzuki Burgmana 2003 rok, Honda S-Wing 2002 rok, Yamaha Majesty 2004 rok pojemność 400 i wzyż. Na co zwrócić uwagę w tych modelach. Jeszcze jedno. Widziałem na forum (ale nie mogę znaleźć) post w których można podać link do skuerów kóre są w sprzedaży w necie i Wasze opinie na ich temat- proszę o link. Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeszcze jedno. Widziałem na forum (ale nie mogę znaleźć) post w których można podać link do skuerów kóre są w sprzedaży w necie i Wasze opinie na ich temat- proszę o link. Pozdrawiam.

http://www.forum.burgmania.net/topic/6493-czy-oferta-jest-interesujaca/page__st__4180

A tu możesz się podzielić informacją jak znajdziesz jakieś dziadostwo:

http://www.forum.burgmania.net/topic/2673-allegro-kupa-widzialesogladales-skuter-niezgodny-z-opisem-ostrzez-innych/page__st__1300

Opublikowano

Dzięki

Opublikowano

Akurat jestem świeżo po zakupie maxi - zdecydowałem się na AN400, jednak sporo czasu i pieniędzy na paliwo kosztowały mnie poszukiwania.

Z takich podstawowych spraw to sugeruję zwrócić uwagę na następujące rzeczy:

- stan plastików i ich spasowanie,

- odpalanie na zimnym i ciepłym silniku, dlatego przed obejrzeniem jakiegokolwiek egzemplarza uprzedź właściciela, żeby skuter był zimny,

- stan przednich uszczelniaczy - dotknij ręką przednich lag i zobacz czy są tłuste - jeśli tak, to kwalifikują się do wymiany,

- stan łożysk główki - skręcaj delikatnie kierownicą z podniesionym przednim kołem - kierownica powinna chodzić w pełnym zakresie bez żadnych skoków, jeśli wyczuwasz jakiś opór w jej centralnym położeniu to oznacza, że główka do regulacji albo jej łożyska do wymiany,

- luzy zawieszenia tylnego koła - postaw skuter na centralnej stopce i poruszaj energicznie tylnym kołem na boki, nie powinno być żadnych luzów,

- stan opon - zużycie bieżnika, ewentualne spękania wynikające z wieku opon,

- w trakcie przejażdżki puść kierownicę i zobacz czy skuter w miarę prosto się prowadzi, możesz tylko delikatnie przytrzymać kierownicę, żeby zniwelować drgania od nawierzchni,

- stan tarcz hamulcowych - do moto nie są one tanie,

- działanie rollgazu i klamek hamulcowych,

- przytkaj ręką wydech - skuter powinien wtedy przygasać i to jest właściwy .

Tak ma szybko to tyle, może ktoś inny też coś doradzi.