didi Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 może ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi jak to jest z przeglądaniem internetu wchodzę na Naszą Klasę czy Facebooka i w okienkach reklamowych widzę rzeczy które przeglądałem ostatnio na allegro po jakimś czasie tych konkretnych rzeczy już niema a są "podobne którymi się interesowałem" cytat nie jest dosłowny ale tak jakoś to jest podpisane a przegięcie nastąpiło ostatnio mam stronę startową START24.pl i na samej górze w okienku z reklamą przeważnie jest reklama OPONEO.pl zachęcają do sprawdzenia oferty co w reklamie jest normalne kupiłem u nich oponę w zeszłym tygodniu ale nie wchodziłem z tej reklamy a normalnie przez Google jak opona przyszła to otwarłem net no i na mojej stronie startowej w reklamie oponeo pisze "dziękujemy za zakupy , zapraszamy ponownie" jak to działa ??? kiedyś szukałem części na allegro do BMW otwieram jedną aukcję a tam oferta wystawiona jest na tle fotki mojego BMW (mojej fotki) napisałem do sprzedającego że wykorzystuje moje zdjęcie bezprawnie a on zgłosił do allegro że piszę do niego w sprawach nie związanych z zakupem i dostałem z allegro ostrzeżenie ... później się okazało że on nie dawał mojego zdjęcia a tylko w jakiś sposób zrobił tak że kto otwierał jego aukcję widział towar na tle swojego zdjęcia
Barteq Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Przeglądarka Firefox + AdBlock i 99% takich rzeczy przestanie występować... Do tego radzę przeskanować komputer programami w tej kolejności ściągniętych z poniższych stron: - ComboFix (wyłącz podczas skanowania antywirus ) http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/dl/12/ - AdwCleaner http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/dl/125/ - CCleaner (zaznacz wszystkie dostępne opcje w zakładkach) http://www.filehippo.com/pl/download_ccleaner/download/9b1e6f13b088a999cc52fe78176bb586/ - Malwarebytes Anti-Malware (skanowanie pełne) https://www.malwarebytes.org/mwb-download/
marek_m Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 AdBlock jest też na Chrome Pozostałe, jak wyżej. CC odpalam zawsze przed wyłączeniem kompa, a także przed operacjami finansowymi (banki, paypal, itp.).
Maser Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Ajtam Ajtam... Kolega miał numer że mu wyskakiwało okienko "To twoja dziewczyna z twojego miasta!" i foto. Jak to żona zobaczyła to o mało co rozwodem się nie skończyło...
didi Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2014 CC odpalam zawsze przed ... też tak robię od lat no i mam Firefoxa AdBlock jest w Firefoxie ? dobrze zrozumiałem ? do czego służy ? od nastania netu skanowanie zewnętrznymi programami zawsze kończyło się tym że program taki tylko pokazywał że coś znalazł a żeby to co znalazł usunął żądał zapłaty no i żeby się go później pozbyć trzeba było zrobić format ...
Barteq Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Adblock to dodatek do Firefox'a który blokuje większość wyskakujących okienek oraz reklam na stronach. Klikasz w to: https://addons.mozil...n/adblock-plus/ Instalujesz i zapominasz o reklamach Co do programów które wyżej napisałem z linkami to wersje bezpłatne, sprawdzone przeze mnie od kilku lat, nie wymagające rejestracji czy żadnych dodatkowych opłat. Sam często u znajomych walczę z programami pseudo usuwającymi wirusy czy też czyszczącymi rejestr więc co nieco doświadczenia w tym mam
didi Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2014 Barteq ja nie mam wyskakujących okienek i reklam które same się otwierają na jakiejś stronie i ją zasłaniają mnie tylko martwi molestowanie mnie rzeczami które wcześniej oglądałem na allegro po co mi wyświetlają te rzeczy na Naszej Klasie skoro już je przejrzałem co oznacza że wiem gdzie ich szukać teraz na przykład na stronie startowej mam ciągle reklamę oponeo i w dodatku pokazuje ona opony do burgmana bo taką ostatnio kupiłem chodzi mi o to że zastanawiam się kto to robi ?
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 17 Czerwca 2014 Klubowicze Opublikowano 17 Czerwca 2014 chodzi mi o to że zastanawiam się kto to robi ? Wielki Brat On cały czas Cię obserwuje.
marek_m Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Wielki Brat On cały czas Cię obserwuje. ... i nagrywa
Lucjan73 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 eTaka sam sytuacja jest z wyszukiwarkami i pocztą. Ja rozglądam się za nowym autem, wpisuje do wujka google jakieś model a tu na skrzynkę zaczynają przychodzić reklamy samochodwe. Masz darmową pocztę = musisz dostawać reklamy. Kożystasz z google - wiedzą czego szukasz. Jeżeli ja nie szukam niczego zakazanego prawem to chyba nie ma się czego obawiać, nie ma nic za darmo. Iwformacja o Twoich preferencjach zakupowych to jest cenny towar, dostajesz tzw. reklamę kierunkową.
marek_m Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Ciasteczka należy regularnie usuwać (np. wspomnianym CC) i po kłopocie. Warto się też upewnić czy się nie ma na kompie "złośliwej" wyszukiwarki np. "isearch.omiga-plus". Formalnie to nie są wirusy, ale są uciążliwe, a w dodatku ich głównym zadaniem jest gromadzenie informacji. Przyklejone są do darmowego softu, więc łatwo nie zauważyć momentu instalacji.
didi Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2014 Lucjan73 podniosłeś mnie na duchu czyli jam objecujący klient więc tylko troszczą się o mnie i o swoją kasę dziękuję również tym co stwierdzili że już jestem w takim wieku że pozostaje mi rzucić się z laptopem pod pociąg lub powiesić na kablu zasilacza z laptopa
Drek Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Wielki Brat On cały czas Cię obserwuje. Ten wielki brat to troche lipa. Samolotu do dziś szukają. Filmy nastraszyły ludzi i wszyscy się boją, że wszystkich można sprawdzić co robią lub gdzie są. To trochę nie tak do końca prawda.
Miazga82 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Wielki Brat On cały czas Cię obserwuje. I jeszcze do tego to wszystko wina Tuska. A tak na poważnie to tylko i wyłącznie ciasteczka tzw. cookies. Tam zapisywane są dane o tym jakie strony przeglądasz, co klikasz itp itd. Na podstawie tego wyświetlane są też reklamy na innych portalach, które podchodzą pod Twoje zainteresowania. To nic nadzwyczajnego. AdBlocki i inne tego typu rozszerzenia przeglądarek zablokują te reklamy, co nie znaczy, że informacje o Twoich preferencjach nie będą nadal zapisywane. Ciasteczka możesz oczywiście czyścić.
Carl Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Wolę jak wyświetlają mi się reklamy które choć trochę mnie interesują niż zupełnie przypadkowe. Ja nic nie blokuję, a niech się wyświetlają. To że reklamy są spersonalizowane to żadna tajemna siła ani wirusy, to jak pisze Miazga82: COOKIES o których jesteśmy informowani na niemalże każdej stronie. Dla zainteresowanych: http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/
pscol Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 a najprościej Inprivate, private browsing, incognito itd. różnie się nazywa w różnych przeglądarkach, a robi mniej więcej to co koledzy opisali powyżej
didi Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2014 Wolę jak wyświetlają mi się reklamy które choć trochę mnie interesują niż zupełnie przypadkowe. też mi to nie przeszkadza tylko się zastanawiałem nad mechanizmem i kto za tym stoi ale skoro to automatycznie funkcjonuje to niech funkcjonuje ciekawe że jak oglądam "gołe baby" to one nie wyświetlają się zamiast oponeo i jeszcze ten OLX czyli TABLICA wystarczy że w wiadomości prywatnej do sprzedającego napisze się coś o pieniądzach a przy odpowiedzi wyświetla się komunikat że oni widzą że sprzedający zaproponował wpłatę na konto więc ostrzegają by tak nie robić ... czytają prywatną korespondencję ???
Sympatycy KriSSo Opublikowano 15 Czerwca 2016 Sympatycy Opublikowano 15 Czerwca 2016 Arturo wręczyłby mi pewnikiem złotą łopatę , no ale po co nowy topic zakładać. No właśnie, czy bać się? Myślę, że ostrożność jest wskazana. Zawirusowana przeglądarka doprowadziła (jak pamiętam) jednego jegomościa do utraty 20 paru tysięcy złotych, ponieważ złośliwe oprogramowanie podmieniało numer konta w przeglądarce na stronie banku i człowiek przelał pieniądze na niewłaściwe konto !! Zatem, wrzucam przestrogę - maila, którego ja dziś dostałem. Być może aż takiego niefarta, jak ten człowiek, bym nie miał, no ale ryzyko jest. Proszę mieć się na baczności i oczy otwarte. Dziś otrzymałem na e-mail taką oto informację: Po kliknięciu "pobrać szczegółową fakturę" w nowej karcie otwiera się strona. Ponieważ na szczęście korzystam z komputera MAC i nie korzystam z windows otrzymałem tylko komunikat, że "This webpage does not support mobile/MAC browser. Please use PC browser to view the content." Nie wiem, co bym ujrzał, gdybym odpalił to w przeglądarce na PC. W każdym razie, uwaga, czujność i ostrożność wskazana !!
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 15 Czerwca 2016 Administrator Opublikowano 15 Czerwca 2016 Czego się "bać"? Może nie tyle netu co totalnej "cyfryzacji" przepływu $. Jak to kiedyś powiedział starszy jegomość w urzędzie : 'nadejdzie taki czas, że będziecie chcieli płacić na zwykłej poczcie tylko drukowane rachunki'
Rekomendowane odpowiedzi