Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znaczy się że wiało i dlaczego mnie to wcale nie dziwi dobrze że was z mostu nie zwiało :)

Foty dawać

Opublikowano

Tak jest, macie czas do wieczora na publikację zdjęć, które odsłonią prawdę o wyprawie do Skandynawii.

Nie tę prawdę rodem z kolorowych tygodników ale prawdę w 100 %, krew pot i łzy, męska (i damska) walka z żywiołami, przeciwnościami losu, namiętnościami i ludzką słabością.

W przypadku nie ujawnienia mrożących krew w żyłach faktów zorganizujemy protest, przemarsz albo pikietę.

Kto ma megafon w domu?

:)

• Klubowicze
Opublikowano
Tak jest, macie czas do wieczora na publikację zdjęć, które odsłonią prawdę o wyprawie do Skandynawii.

Nie tę prawdę rodem z kolorowych tygodników ale prawdę w 100 %, krew pot i łzy, męska (i damska) walka z żywiołami, przeciwnościami losu, namiętnościami i ludzką słabością.

W przypadku nie ujawnienia mrożących krew w żyłach faktów zorganizujemy protest, przemarsz albo pikietę.

Kto ma megafon w domu?

:)

Ja się przykuję do kaloryfera. W ramach protestu. Jeśli nie będzie zdjęć. I się dodatkowo oflaguję.

Opublikowano

Dobrze, że dojechaliście szczęśliwie i cali do domów, ale teraz prosimy o wyczerpującą fotorelację, czekamy niecierpliwie.

• Sympatycy
Opublikowano

Ja się przykuję do kaloryfera. W ramach prostestu.

A ja nic do wieczora nie zjem !!!!

• Klubowicze
Opublikowano

To ja też się dołączę i w ramach protestu idę się przespać.

• Klubowicze
Opublikowano

To się chyba nazywa głodówka włoska: prowadzisz głodówkę z przerwami na posiłki ;)

Opublikowano

W to to ja nie wierzę.

• Sympatycy
Opublikowano

Dawajcie fotorelację bo KriSSo czeka na kolację ;)

• Klubowicze
Opublikowano

Spałem od popołudnia do 6:30 chyba byłem zmęczony, ja nie robiłem zdjęć więc też czekam na foty.

Opublikowano

zadziwiająco szybko odmarzłem, niby w naszym kraju zimniej (temperaturowo) jednak sporo odczuwalnie cieplej, normalnie kraj południa. zaaplikowałem sobie małą drzemkę i wstałem (z trudem) około 16, ale do końca dnia dziwnie skrzypiałem chodząc. Moje zdjęcia widzieliście (to te jedyne na forum- dziękuję Jacku), reszta to jakieś fragmenty różnych rzeczy bez ładu i składu. Widziałem, że Grzegorz coś naprodukował (via Facebook Krzyśka).

Opublikowano

Mam już zdjęcia od Grześka.ale ja ich nie potrafię wstawić. Przekaże dalej.

Opublikowano

Tymczasem afera Copenhagengate zatacza coraz szersze kręgi.

Są już pierwsze ofiary, bo za taką można uznać Krisso, który poszedł spać bez obiadu i niewykluczone że ten stan się utrzymuje.

Dzięki współpracy z pewnym wywiadem udało się wykraść z rosyjskich serwerów część dokumentacji fotograficznej z wyprawy, i wreszcie prawda o Danii ujrzy światło dzienne.

Po zapłaceniu za szkody poczynione w pokładowym barze w czasie burzliwej nocy, uczestnikom wyprawy pozwolono opuścić pokład.

prom.jpg

Trzeba nazywać rzeczy po imieniu: Dania rozczarowuje.

Wszechobecna bieda, nędza , poniewierka.

Fakty mówią same za siebie.

Kopenhaski autobus:

woacutez.jpg

Po ulicach pełnych symboli żarłocznego kapitalizmu wszyscy chodzą na piechotę, bo po prostu nie stać ich na benzynę

burger.jpg

Duńczycy gnieżdżą się w plastikowych, prefabrykowanych barakach, ze smutkiem spoglądając na relikty dawnej wielkości. Po lewej części zdjęcia typowy duński dom na 118 osób:

wieza.jpg

Przeciętny Duńczyk latami ciuła na podstawowy środek lokomocji:

riksza.jpg

Poziom ogólnego ubóstwa odzwierciedla tradycyjny strój kopenhaskiej syrenki:

syrenka.jpg

Wśród kapitalistycznej walki o byt jest tylko jedno miejsce zapewniające bezpieczne schronienie:

organy.jpg

Dla niepraktykujących podpowiedź - nie chodzi o filharmonię.

Do niedawna podstawą bytu Duńczyków był eksport słoniny, ale na skutek rabunkowej gospodarki zostały tylko 2 słonie:

slonie.jpg

Na koniec dnia pełnego wrażeń pozostało rozwiązać kwestię powrotu do kraju. Ponieważ kapitan promu po ujrzeniu bocznych kufrów w BMW Biletego kategorycznie odmówił wpuszczenia go ponownie na pokład. Tłumaczył to marynarskim przesądem, jakoby groziło to pożarciem okrętu przez wielką kałamarnicę. Już mniej pechowa jest podobno zakonnica na pokładzie.

Ale nie był to wielki problem w portowym mieście.

Nietrudno o czarter:

jacht.jpg

Na tym przerywamy chwilowo dramatyczną relację.

Krisso biegnij do stołówki!

Opublikowano

Rzelu, brawo :clapping: . Styl "narracji" mi się podoba :) .

• Sympatycy
Opublikowano

Rzelu, wymiatasz :) (popraw na 4 słonie i będzie git)

• Sympatycy
Opublikowano

Rzelu, Twoja relacja, to mistrzostwo świata, tym bardziej, że prowadzona jest z odległości, na podstawie szczątkowych informacji, uzyskiwanych poufnie.

• Klubowicze
Opublikowano

Qszysiek na fotce nr. 3 (edit - z bratem), godnie reprezentował wysoki status bogactwa w Polsce... Ci Duńczycy to biedny, niedożywiony naród :D

Opublikowano

Faktycznie Holewcia te Duny przy naszych CHŁOPAKACH to jakieś lichoty nie po dożywiane ,,pozdrawiam B61.

• Klubowicze
Opublikowano

Witaj Bodzio na pokładzie :) Świeża krew :P i Czemil nie będzie czół się samotny...

• Użytkownicy+
Opublikowano

Fajny wyjazd. :clapping:

Jak już "wrócicie do żywych" dacie jakiś większy opis w dziale "Imprezy i podróże" :question: Jakieś zestwienie kosztów :question:

Opublikowano

Zdjęcia są świetne. Zawsze jest jednak jakieś (czasem kilka), które wyjdą magicznie. Światło, chwila, niedoskonałość techniczna- magia . Mam dwa ulubione- w wersji solo i grupowe. Dziękuję bardzo za wyprawę, za towarzystwo, chociaż od miliona lat tak k....wa nie zmarzłem- Przed Ystad myślałem, że spadnę i koniec, tylko lód i śnieg z ryja obcierałem -:) prawą ręką, bo w lewej miałem kurcze

13235406_1210159542351110_8931152366663040156_o.jpg

13235392_1210159729017758_2620340574442280230_o.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam nadzieję że kogokolwiek interesują jeszcze mini wyprawy ... sezon wakacyjny za pasem więc jak najbardziej można pokulać po okolicy ...

W sezonie jeszcze zimowym opracowałem kilka tras na jednodniowe polatanki ...

Niestety, ja w tym sezonie konia nie dosądę ale może ktoś z Was zainspirowany moimi wypocinami zbierze grupę i ... no właśnie ... decyzja należy do Was ...

TRASA 1

propozycja%2525201.jpg

Drawsko Pomorskie

– późnogotycki kościół, przełom XIV i XV wieku

- pozostałości murów obronnych

- budynek ryglowy na ul. Kilińskiego (powstanie datuje się na ok. 1700 rok)

- cmentarz wojenny

- cmentarz żydowski przy ul. Łąkowej

- park im. Chopina założony w 1875 roku a w nim dąb szypułkowy o obwodzie pnia 505 cm

Połczyn Zdrój

- Stare Miasto powstało w XIV, przebudowywane XVIII-XIX

- pałac tzw. „zamek” z przełomu XVII/XVIII

- park zdrojowy założony w latach 1836-1839 o pow. 80 ha (ul. Zdrojowa i ul. Solankowa)

- dom z oficynami z 2. połowy XIX (ul. 5 marca 21)

- zespół browaru wybudowany w latach 1824-1825, (ul. Piwna 10)

- młyn wodny z początku XIX z kołem młyńskim o średnicy 12 metrów, cenny zabytek techniki (ul. Koszalińska)

Tychowo

- głaz narzutowy Trygław, największy w Polsce. Znajduje się na miejscowym cmentarzu. Obwód głazu wynosi 50 m, długość 13,7 m, szerokość 9,3 m, łączna wysokość 7,8 m

Szczecinek

- Wieża kościelna św. Mikołaja – budowla z XVI wieku, jedyna pozostałość po późnogotyckim kościele pw. św. Mikołaja

- neogotycki kościół (wzorowany na gotyku północnoniemieckim), został wybudowany w latach 1905-1908, posiada wieżę o wysokości 78 m.

- spichlerz (pl. gen. Józefa Sowińskiego 4) – obecny spichlerz został wybudowany ok. 1850 roku.

- spichlerz (ul. Junacka)

Kłomino

- opuszczona baza armii radzieckiej

TRASA 2

propozycja%2525202.jpg

Chociwel

- gotycki kościół z XV wieku

- dom młynarza

- fragmenty murów obronnych

Złocieniec

- kościół z XV wieku

- zamek z przełomu XIII/XIV wieku

- zespół sanatoryjno szpitalny z początku XX wieku, budynek murowano drewniany

- ratusz z XIX wieku

- park Żubra

Czaplinek

- kościół z XIII wieku wraz z drewnianą dzwonnicą

- ratusz z 1845 roku

- grodzisko Sławogród – rekonstrukcja wczesnośredniowiecznej warowni

Kłomino

- opuszczona baza armii radzieckiej

Szwecja

- wiadomo, fotka z zagranicznej wycieczki

Wałcz

- kilka kościołów, zabytkowe budynki w tym dworzec kolejowy

- pomnik Zdobywców Wału Pomorskiego oraz pomnik J. Piłsudskiego

Kalisz Pomorski

- późnośredniowieczny układ przestrzenny miasta na planie owalnicy o prostopadłej sieci ulic położonej pomiędzy trzema jeziorami

- zespół pałacowy rodziny Wedlów

Drawno, Choszczno

- trochę starych, zabytkowych budowli, mury obronne

TRASA 3

propozycja%2525203.jpg

Tutaj proponuję wypad na rubieże niemieckie, zapewne ciekawe trasy lasów i jezior

Neubrandenburg

- miasto czterech bram – średniowieczne mury obronne wraz z czterema bramami miejskimi

Neusterlitz

- kościół św. Jerzego

- zespół pałacowo zamkowy

Templin

- stare miasto z ciekawymi zabytkami

Prenzlau

- zabytkowe kościoły, wieża środkowa, mury obronne, kamieniczki, rzeka Uecker, park

Krackow

- muzeum motoryzacji - pięknie zachowane i odrestaurowane bryczki, sanie, motorowery, motory, pojazdy dwuśladowe oraz dawne maszyny rolnicze

Godziny otwarcia:

Środa – sobota od 9:00 do 16:30

Niedziela: od 13:00 do 16:30

Poniedziałki i czwartki – nieczynne

TRASA 4

propozycja%2525204.jpg

Gryfino

- jak zawsze znajdziemy tu trochę ciekawych zabytków i … krzywy las

Chojna

- stare miasto wraz z murami obronnymi i obwarowaniami, kościoły

- platan klonolistny "Olbrzym" o wysokości 33m; obwód mierzony na wysokości 130 cm od ziemi wynosi 975 cm (maksymalny 10,5 m), a wiek określa się na około 280 lat.

- lotnisko poradzieckie

Kostrzyn

- zespół fortyfikacji – Twierdza Kostrzyn

- jak zwykle inne zabytki

Myślibórz

- obwarowania miejskie

- baszta prochowa

- wiatrak holenderski

- wieża ciśnień

- ok. 1,5 km na północ od miasta grodzisko z wczesnej epoki żelaza

Pyrzyce

- pozostałości murów obronnych z kilkoma basztami, min. Baszta pijacka, prochowa, lodowa, sowia

- studnia św. Ottona

- ratusz miejski

- mini tężnie - prototypowy model tężni, czyli obiektu wydzielającego aerozol z solanki

TRASA 5

propozycja%2525205.jpg

W sumie jest to trasa czysto rekreacyjna. Można odwiedzić chłopaków ze Świnoujścia a później pomknąć po niemieckiej stronie wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Po drodze zawijka do Wolgast i później kulanko przez Anklam delektując się widokami. Tym sposobem można zrobić objazd zalewu i z bananami na twarzach wrócić do domów.

Mam nadzieję że moje skromne propozycje, będą inspiracją do tegorocznych mini-wypraw Grupy Zachodniopomorskiej.

Jako że czuję duży niedosyt Waszego towarzystwa może byśmy skorzystali z przed wypadkowych planów Elvisa

Opublikowano

Jutro zamierzamy z Marcinem zrobić trasę nr 2 wg Elvisa startujemy o 11.15 z BP w Motańcu

Opublikowano

Od której strony zaczynacie. ?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka