Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się zapytać z jakiego programu antywirusowego na PC korzystacie?

Opublikowano

avast, nigdy nie miałem problemów, lekki, szybko się aktualizujący- naprawdę porównywalny z płatnymi

Opublikowano

Avast

Sent from my HTC One

• Sympatycy
Opublikowano

Ja używam ESET Smart Security.

Co prawda nie gratisowa, ale jestem zadowolony. Z obsługi ("manualnej" od dostawcy) również.

Kiedyś miałem DUŻY problem! Wpuściłem (zezwoliłem) panienkę z okienka na mój PC i wszystko poukładała.

Opublikowano

A inaczej , który z programów antywirusowych jest godny swojej ceny? a może za free jest wystarczająco dobry?

Opublikowano

Avast Kolego jest free w domowym użytkowaniu- takie rzeczy tylko w Erze- darmowy i dobry- z pewnością do domowych zastosowań całkowicie wystarczający

Opublikowano

Dawno nie widziałem w logach antywirusów aby coś one wyłapały, a zaglądam tam przy okazji usuwania różnych infekcji typu mailware, adware i spyware i innych ...ware. Osobiście nie używam antywirusa ale... klientom domowym instaluję Avasta, a firmowym Microsoft Security Essentials - ponieważ czują się lepiej jak coś mają.

Powiem tak, jak już musisz/chcesz coś zainstalować to prywatnie instaluj Avasta, a jak masz legalny system to Security Essentials, bo jest całkowicie darmowy. A jak się trafi świństwo, to co byś nie miał, to i tak na kompa wlezie.

Opublikowano

ak masz legalny system to Security Essentials, bo jest całkowicie darmowy

Tu 100% zgody.

klientom domowym instaluję Avasta

Avast, jak ma wszystko włączone, muli strasznie. Dlatego na wszystkich kompach w firmie mamy właśnie

Microsoft Security.

Opublikowano

Security Essentials

Opublikowano

Do firmy ESET, do użytku domowego jeśli nie chcesz płacić - AVG.

Opublikowano

Zostałem przy ESET

Opublikowano

Nie umiem porównać. Ale używam Kasperskiego od wielu lat. Niecałe 100 PLN rocznie, albo nieco drożej z licencją na 3 kompy. Mogę kupić na 3 i podzielimy się :-) Akurat na dniach odnowię licencję. Ile tak wolno.

Opublikowano

Kaspersky zbiera świetne opinie wśród użytkowników...

Natomiast miałem kilka przypadków z komputerami z tym programem antywirusowym gdzie wykazywał on niby że jest czysto a po przeskanowaniu innym programem antywirusowym pokazał, że jednak coś pozostało i zostało usunięte...

Opublikowano

Raczej nie wolno "rozmnażać" programów pomiędzy znajomymi. Zwykle jest ograniczenie do jednego "dachu", czyli pojedynczego gospodarstwa domowego. Jak dla mnie to Kaspersky ma zbyt podejrzane pochodzenie, żebym chciał go instalować lub polecać. Jeżeli dbacie o prywatność to polecam dokładne poczytanie licencji: "darmowe" znaczy zwykle "w zamian za dane o Twoim komputerze". Avast jest OK, ale też lojalnie ostrzega, że zbiera dane (można to zablokować tylko kto z Was to robi / wie o tym?).

• Sympatycy
Opublikowano

Postawiłem na Kasperskiego i faktycznie jest dobry.

• Klubowicze
Opublikowano

Od kilku lat pracuję na Mac'u i od tamtej pory nie używam żadnego anty vira. Nic się nie czepia, nic nie zamula i nie trzeba bulić. Faktycznie wybuliłem przy zakupie samego kompa i to powinno wystarczyć.

Opublikowano

Piootr, bliższe prawdy byłoby stwierdzenie - żyję z przeświadczeniem że nic się nie czepia, poczytaj chociażby tutaj

Ja używam Avasta.

• Klubowicze
Opublikowano
Piootr, bliższe prawdy byłoby stwierdzenie - żyję z przeświadczeniem że nic się nie czepia, poczytaj chociażby tutaj

Ja używam Avasta.

Proponujesz czytanie tekstu sprzed 2 lat ? Na razie nie będę panikował, od 3 lat nic się nie dzieje.

Nie róbmy OT. Pytanie brzmiało: Jaki ? Odp. Żaden !

Opublikowano

Ja już kilka lat używam AVG. Jestem z niego zadowolony. Działa w tle i nie spowalnia komputera. Do użytku domowego w/g mnie bardo dobry.

Mam go też na smartfonie i spisuje się także bardzo dobrze.

Polecam

Opublikowano

Ja też długi czas używałem Avasta. Z racji tego że nie wykrywał praktycznie żadnych prób włamania się do systemu wytestowałem inne jak np. AVG, Norton itp. żaden nic nie wykrywał, więc zacząłem się interesować czemu tak jest bo szkoda mi było marnować "możliwości operacyjne" komputera na coś co w ogóle nie działa. Główną przyczyną że nic się nie pchało do komputera był/jest sprzętowy Firewall na ruterze, teraz prawie każdy ruter który dostajemy od dostawcy internetu posiada właśnie sprzętowy firewall, chociaż nikt o tym nie pisze w instrukcjach użytkownika. Ja mam internet z Orange z nowym Liveboxem (stary też to posiadał). Nikt NIE MA w tym interesu żeby informować w instrukcji do rutera że takie coś posiada (chociaż nie każdy) bo firmy produkujące oprogramowanie antywirusowe by podniosły bunt. Nie oznacza to że nie należy dbać o bezpieczeństwo. Moim pakietem zabezpieczeń komputera jest zestaw:

1. windows firewall,
  2. Malwarebytes Anti-Malware (wiadomo, że zawsze trafi sie jakiś program szpiegujący i raz na 2 miesiace skanuje komputer tym narzędziem. Jak dla mnie w pełni satysfakcjonujący produkt ma bardzo małe wymagania systemowe.
  3. Dodatkowo raz na jakiś czas np. 0,5 roku skanuje antivirusem online - ESET
  4. Mam zainstalowany dodatek Adblock - który blokuje reklamy, a właśnie 99% infekcji spowodowane jest przez wyświetlane reklamy stron trzecich

I to tyle, ja od ponad 4 lat nie miałem problemu z groźniejszą infekcją co kiedyś było nagminne. Szczerze powiem najlepszym wyjściem jest inwestycja w ruter z bardzo dobrą ochroną sprzętowa niż wykupywanie licencji programów "Antyvirusowych". A do tego rozwaga w co sie klika lub robi tak jak na przykładzie iPKO

Opublikowano

Dziękuję za wiele przydatnych informacji.

Wybrałem Awasta.

Opublikowano

I ja mam Avasta pod Windoze... Jednak najlpeszy antyvir = linux :)

Do zastosowań większości "Kowalskich" jest idealny. Tylko "gracze" będą niezadowoleni.

Opublikowano

Od kiedy używam mac'a (parę dobrych lat już) to o istnieniu programów antywirusowych przypominają czasem spamowe maile z ofertą ich sprzedaży :)

Opublikowano

Po zainstalowaniu Awasta zauważyłem że jest problem z aktualizacją Windowsa. czy też tak macie?

Opublikowano

nie mamy , ale mieliśmy z początku problemy- po prostu trzeba pobawić się trochę ustawieniami avasta i zapory- dodatkowo Vast - podobno (ja nie mam) nie lubi win7