Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Dylemat...pierwszy skuter, musi byc wygodny, łatwy do jazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

"Sym GTS 300 to pro­po­zy­cja jed­ne­go z więk­szych chiń­skich pro­du­cen­tów sku­te­rów, który spe­cja­li­zu­je się ra­czej w mniej­szych „for­mach” – 50 i 125 cm³. Jak za­uwa­ży­my, SYM GTS 300 wy­glą­dem ni­czym nie ustę­pu­je swoim kon­ku­ren­tom z Ja­po­nii czy Taj­wa­nu" - z rzetelnością to ma niewiele wspólnego skoro autor Syma ulokował w Chinach.

• Sympatycy
Opublikowano

Gdybym to ja miał spełnić kryteria wyboru, wybrałbym chyba cos takiego... http://otomoto.pl/kymco-xciting-250-jak-motocykl-M3994457.html

Xciting 250 u nas jest niedostępny w sieci dilerskiej więc straszą, że kłopot z częściami i materiałami eksploatacyjnymi... Znajomy myśli nad takim sprzętem, bo rocznik, cena i wygoda jazdy jest nieporównywalna z mniejszymi średniakami i dowiadywał się wstępnie co i jak. Okazuje się że wszystko można zamówić, z tym że trzeba czekać. Nie dziwie mnie to, bo gdy miałem Piaggio X8 i zamówiłem plastiki podnóżków, też dwa tygodnie czekałem na przesyłkę...

Opublikowano

Gdybym to ja miał spełnić kryteria wyboru, wybrałbym chyba cos takiego... http://otomoto.pl/ky...l-M3994457.html

Xciting 250 u nas jest niedostępny w sieci dilerskiej więc straszą, że kłopot z częściami i materiałami eksploatacyjnymi... Znajomy myśli nad takim sprzętem, bo rocznik, cena i wygoda jazdy jest nieporównywalna z mniejszymi średniakami i dowiadywał się wstępnie co i jak. Okazuje się że wszystko można zamówić, z tym że trzeba czekać. Nie dziwie mnie to, bo gdy miałem Piaggio X8 i zamówiłem plastiki podnóżków, też dwa tygodnie czekałem na przesyłkę...

Ciekawe tylko jak to jeździ, gabaryty pięćsetki a serducho ćwiartka.

Opublikowano

Witam. W zeszłym roku miałem podobny problem. Jeździłem , szukałem , oglądałem i kupiłem skuter najstarszy ze wszystkich, ale dbany i serwisowany, salonowy . Tym cudem była Yamaha T-Max 500 rocznik 2001. Skuter zgrabny , bardzo zrywny i poręczny. Poruszam się nim po zakorkowanej Warszawie bez problemowo, Silnik 2 cylindry bajka, prowadzenie jak motocykl, jeżdże codziennie i nigdy jeszcze z nim nie było problemu. Wadą jest troche mały bagażnik pod siedzeniem, tutaj tylko kuferek ratuje sytuacje. Czasem lepiej zainwestować w coś starszego , ale sprawdzonego i zadbanego z pewnym pochodzeniem.

Opublikowano

Rok temu też miałem podobny dylemat. Ujeżdżałem Spacy 125, ale nostalgicznie brakowało mocy, choć zwrotność czasami rekompensowała ten ubytek. Latem 2013r. zamieniłem ją na większą koleżankę licząc, że spełni moje oczekiwania... no i w tym roku podjąłem decyzję, że chcę WIĘCEJ!

250-ka to prolog, niezależnie od okoliczności. Dziś myślę o minimum 400-ce lub nawet czymś topowym, choć jeżdżę głównie na trasie Pruszków-Warszawa. Sam osiągam po zimie ok. 84kg, żona nieustannie 49 kg jako 18-latka:) Powiem, ze ćwiartka na dwoje to jednak zawsze za mało....

Tak na marginesie, YP-ka jest do obejrzenia w Pruszkowie lub stolycy...(anons w odpowiednim dziale).

Opublikowano

Artykuł z Onetu rzeczywiście można sobie darować. Na zdjęciu MP3 o pojemności 400. A 300-ka wygląda zupełnie inaczej. Do tego autor narzeka na szerokość, co świadczy, że koło tego skutera nawet nie stał, bo MP3-ka jest WĘŻSZA od opisanej wcześniej Vespy. Szkoda czasu.

Opublikowano

Ja napiszę dwa słowa o romecie, bo mam produkt tej marki (retro 125). Otórz z rometem jest tak z pudełkiem czekoladek... niektórzy jeżdżą i sobie chwalą, a inni (ja) stoją po 3-4 razy w sezonie w serwisie na naprawach gwarancyjnych.

Z ciekawostek odnośnie jakości wykonania podzespołów, podam przykład ceny (z autoryzowanej sieci dilerskiej) podzespołu jaki był u mnie wymieniany ostatnio:

Pompa oleju: 18 zł (SIC!) Łatwo sobie wyobrazić z czego jest zrobiona pompa wysokiego ciśnienia, która kosztuje tle co 6-ciopak przeciętnego piwa...

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Rometa miałem 125 SoftChoper nówka salonowa ( biegówka ) po roku zamieniłem na Kymco GDink i nie żałuję

Opublikowano

Pompa oleju: 18 zł (SIC!) Łatwo sobie wyobrazić z czego jest zrobiona pompa wysokiego ciśnienia, która kosztuje tle co 6-ciopak przeciętnego piwa...

Odpowiem.

Pompa wykonana jest w kosmicznej technologii z najnowszego chińskiego wynalazku: gównolitu.

Co do mocy koledzy nie przesadzajcie.

Nie każdy musi do niej czuć pęd i nie w każdym rodzaju pojazdu.

Jeżeli założenie jest - łatwy w obsłudze i tani w użytkowaniu pierdopęd, to taki pojazd należy wybrać i kupić.

Opublikowano

Romet ostatnio wypalił z serią skuterów City. Nie było by w tym nic ciekawego, gdyby nie cena, bardzo wysoka cena jak na rometa.

Najciekawiej wygląda White City 125

http://romet.pl/Moto,WHITE_CITY_125,20,633,13860,2014.html

Czyżby romet zmienił półkę jakościową? Cena to sugeruje. Ale z drugiej strony kto kupi rometa za 6300zł, jak w tej cenie jest Kymco i to z kufrem gratis....

Opublikowano

Jeżeli faktycznie ma 6,6 KM przy pojemności 124 cm3. to raczej nikt ;-)

Opublikowano

Z tą mocą to bym nie demonizował. Silnik to stary dobry gy6 125 lub 152 qmi jak kto woli. Zazwyczaj ma koło 7-8 KM. W Kymco jest ten sam silnik, inna jest tylko głowica. Ciekawy jestem jak jakość nowego Rometa. Z czystej ciekawości może zajrzę do salonu...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Powiem tak. Romet jakościowo jaki jest każdy widzi:) Aczkolwiek ja na moim retro zrobiłem prawie 7 k km od nowości i dawałradę. Co do nowej serii City. Fakt jest droga ale oglądałęm z bliska oba skutery i powiem tak: (przynajmniej jeśli chodzi o nadwozie, bo mechanicznie pewnie się wiele nie zmieniło). Tak jak romet latte sprawia wrażenie Chińskiej tandety (masakryczna jakość plastików i spasowania), tak Romet white city to jakby nie romet, jakby był robiony zupełni w innej fabryce - plastiki są przyjemne w dotyku i sprawiają wrażenie bardzo solidnych (nie gorszych napewno niż te w Kymco).

Co do silniczka, fakt jest on słabiutki, ale pozwala spokojnie na rozpędzenie skuterka do 85-90 km/h (ważę 82 kg) spalając przy tym 2,5-3 l w zależności od stylu jazdy.

Piotrek

Opublikowano

Dobra ,znana,renomowana i pewna firma z tych,które podałeś to proponuję syzuki Burgmana,nawet jeśli miałby być używany.Moim zdaniem to jedyny sensowny wybur z tych wymienionych.

Opublikowano

Nie chce być zwłośliwy i przepraszam z góry za ten komentarz ale wybÓr nie pochodi od bUrgmana ;)

Sroki, nie mogłem się powstrzymać:D

Opublikowano

Na szczęście,kolego kitenation, rozmowa idzie mi lepiej niż pisanie

Opublikowano
:)
Opublikowano

Gdybym to ja miał spełnić kryteria wyboru, wybrałbym chyba cos takiego... http://otomoto.pl/ky...l-M3994457.html

Witam. W zeszłym roku miałem podobny problem. Jeździłem , szukałem , oglądałem i kupiłem skuter najstarszy ze wszystkich, ale dbany i serwisowany, salonowy . Tym cudem była Yamaha T-Max 500 rocznik 2001. Skuter zgrabny , bardzo zrywny i poręczny. Poruszam się nim po zakorkowanej Warszawie bez problemowo, Silnik 2 cylindry bajka, prowadzenie jak motocykl, jeżdże codziennie i nigdy jeszcze z nim nie było problemu. Wadą jest troche mały bagażnik pod siedzeniem, tutaj tylko kuferek ratuje sytuacje. Czasem lepiej zainwestować w coś starszego , ale sprawdzonego i zadbanego z pewnym pochodzeniem.

Fajny wybór, tylko jak to się ma do zapotrzebowania na przewożenie plecaczka, ani Xciting 250, ani T-max do tego się nie nadają. Sam mam T-maxa i bardzo sobie chwale ale pasażer ma tam prze....ne na dłuższych trasach. A poza tym T-max 500 spali w mieście tyle że przestaje się opłacać.

Ja by jednak szedł w Burgmana 400