Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Polerowanie lakieru, usuwanie drobnych zarysowań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszyscy znamy drobne zarysowania, czy zabrudzenia lakieru... Obtarcie gumową podeszwą- czarny ślad, resztki smoły rozrzucanej przez opony latem, delikatne ryski spowodowane obtarciem np. zamka kurtki lub rękawicami... Nic poważnego, ale jednak rysy są...

Moje pytanie: czym traktujecie takie sprawy aby nie zmatowić lakieru oraz go za dużo nie spolerować? Jakieś sensowne kosmetyki do pielęgnacji lakieru?

Opublikowano

Witaj ! jeśli chodzi o zabrudzenia lakieru od żywicy czy asfaltu to polecam użycie glinki do czyszczenia lakieru. Drobne rysy pasta średnio lub lekko ścierna. Na koniec polerowanie woskiem lub innym preparatem do zabezpieczania lakieru. Pozdrawiam, Maro

• Sympatycy
Opublikowano

Pasta K2 ...... mam dwie tubki.

1- do likwidowania drobnych zarysowań

2- do wyciągania głębi koloru

po godzince delikatnego polerowania najpier pierwszą a potem drugą efekt jest zdumiewający.

Koszt obydwu tubek 17 zł.

Opublikowano

Ja używam czegoś takiego:

WP_000497.jpg

Kupując GPka oglądałem go bardzo dokładnie i znalazłem trochę rysek tu i tam, negocjując cenę zacząłem pokazywać sprzedającemu w salonie każdą po kolei, na co on gdzieś poszedł i wrócił po chwili z tym mleczkiem i ściereczką, po minucie nie było śladu po tych rysach. Po powrocie zastosowałem w obu autach i efekt również rewelacyjny.

Opublikowano

zanieczyszczenia usuwam zazwyczaj benzyną ekstrakcyjną lub rozpuchem, ale trzeba uważać bo w przypadku słabego lakieru (nieoryginalnego) potrafi trochę lakieru zostać na szmatce, więc wcześniej warto zrobić próbę. Szmatka czyta bawełniana , najlepiej biała. Smoła, ślady po naklejkach, butach, ślady lakieru z innych pojazdów;) schodzą całkiem dobrze.

Na rysy pasta a bardziej przymatowienia, można zacząć od najtańszej Tempo. Jak rysa głębsza do podkładu lub co gorsza plastiku to cudów nie ma, albo pogodzenie się albo lakiernik...widziałem też specjalne kredki do wypełniania rys( ale tych płytszych) ale widziałem je tylko na filmikach, adbuster je testował;)

Opublikowano

Ja od zawsze używam pasty G3.

Rozpuszcza zabrudzenia , jest lekko ścierna i fajnie poleruje drobne rysy i lakier.

Opublikowano

No to ja ruszę temat od zupełnie innej strony :)

Używam kosmetyków Menzerna. Pasty w zależności od gradacji można stosować do uzyskania należytych efektów. Testowałem 3M którego wchłania rynek i wiele innych. Menzerna daje jeden z lepszych stosunków cena/jakość, a dodatkowo występuje w mniejszych pojemnościach.

I tu :

400/500 największe gradacje z jakich korzystam, do usunięcia rys i pierwszego etapu polerownia. Jak wiadomo uzyskuje się spore "góry i doliny" jeżeli chodzi o lakier więc później czeka nas jeszcze jeden/dwa etapy

2000 etap finiszowy, wyciągnięcie głębi przez redukcję mikroskopijnej rysy

4000 finish, wypełnienie końcowe

HighGloss albo inne jeżeli chodzi o zabezpieczenie uzyskanego efektu

Co do produktów "TEMPO" podobnych to używam ich jedynie do czyszczenia ze smoły itp. To są pasty o dużej zawartości części szlifierskiej i przez to dają szybkie i łatwe efekty przy polerowaniu ręcznym. Niezależnie co stosujemy ważne jest aby na końcu zabezpieczyć efekt woskiem/politurą. Polerowanie to sztuka i ciężka i mozolna praca. O ile przy 2oo powierzchnie są małe i ciężej będzie dostrzec refleksy czy inne błędy polernicze, to przy 4oo jest to już zdecydowanie większa sztuka. Moją Skodzianę zabytkową polerowałem 2 dni, a efekt jeszcze nie do końca mnie zadowala :)

• Administrator
Opublikowano

Ja od zawsze używam pasty G3.

G3 daje dobre efekty ale polerując mechanicznie na mokro, duże powierzchnie.

Do miejscowego, mniej inwazyjnego polerowania (na szybko), po przetestowaniu różnych wynalazków, wróciłem do Tempo. Bardzo dobra również (do delikatnego) polerowania szkieł reflektorów czy lamp... ale także i szyb w skuterze.

Opublikowano

Dobrze Tobie polerowało się szybę motocyklową pastą tempo? Ja u siebie raz próbowałem ale nie wyszło. Pierw matowiłem papierem na mokro (chyba 1600, 2500) i potem chciałem spolerować tempo no ale nic z tego. Następnym razem muszę dopracować technikę :)

Opublikowano

ja robię to w ten sposób: najpierw mycie szamponem/pianą aktywną , następnie doczyszczanie jakimś dobrym APC ( polecam valet pro ), potem glinkowanie ( naprawdę daje radę ) - dzięki temu mam idealnie wyczyszczony lakier na naszych 2oo.

W celu usunięcia DROBNYCH rysek i przygotowania lakieru pod wosk używam cleanera DODO JUCE lekko ściernego. Wisienką na torcie będzie dobry wosk.

phil wspomniał o bardzo dobrych pastach firmy Menzerna - moim zdaniem pasty średnio i mocno ścierne nie nadają się do polerowania lakierowanych częsci plastikowych. Przynajmniej ja nie osiągałem takich rezultatów jak bym chciał.

Opublikowano

moim zdaniem pasty średnio i mocno ścierne nie nadają się do polerowania lakierowanych częsci plastikowych. Przynajmniej ja nie osiągałem takich rezultatów jak bym chciał.

Zgadza się :) Dodatkowo jeżeli chodzi o technikę trzeba pamiętać o tym o czym mówił Mariusz. Menzerna jest raczej pastą używaną na sucho.

Opublikowano

dodatkowo profesjonalne pasty ( 3m, Menzerna) w pełni spełniają swoje zadanie przy pracy z maszyną, co w przypadku skutera raczej będzie niemożliwe do zrealizowania.

Opublikowano

Ja testowałem Turtle Wax z kredką(koszt ok. 30zł). Faktycznie do małych rys(na lakierowanym plastiku) efekt podobny jak tej kredki z reklamy Mango. Kryje nawet trochę głębsze rysy. Ale też nie jest to idealny produkt. Jak będę miał czas to wrzucę zdjęcia przed i po użyciu. ;) . Kiedyś muszę spróbować tego specyfiku