Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interesuje mnie jaka jest żywotność paska napędowego,i jak to wygląda w stosunku do zaleceń producenta.A dokładnie czy pasek który zgodnie z zaleceniem należy wymienić nosi już znaczne ślady zużycia.Czytajc wiele postów w dziale technicznym nie znalazłem odpowiedzi,dlaczego np.Suzuki zaleca wymiane po 24.000km a Sym po 15.000.Przecież te paski różnią sie tylko wymiarem bo producent może być ten sam.

• Klubowicze
Opublikowano

Inne siły działające na materiał? Inne wartości prędkości obrotów przeniesienia napędu na koło (szybsze obroty)?? Tego może być naprawdę sporo... Osobiście staram się trzymać zaleceń producenta, a nawet wymieniać środki eksploatacyjne przed zalecanym czasem...

Opublikowano

Cudów nie ma, najlepiej zmieniać tak jak zaleca producent, a poprzedni ewentualnie zachować jako zapasowy jeżeli jest nadal w dobrym stanie.

Spotkałem się z potwierdzoną empirycznie opinią że droższe i przynajmniej teoretycznie lepsze paski Malossi lubią sobie pęknąć w mocniejszych silnikach i wytrzymują o wiele krócej niż fabryczne. I bądź tu mądry :huh2:

• Klubowicze
Opublikowano

Dużo zależy też od stylu jazdy oraz tego czy na trasie czy po mieście.

Największe siły przenoszone są na starcie i tak w mieście na każde 100 km to może być i 200 - 300 startów a na trasie tylko 1!

Dodatkowo łagodne starty wydłużają życie paska a styl 0-1 jest zabójczy .

Poza tym po mimo tego że "na oko" paski są takie same ( nawet od tego samego producenta ) to jednak różnią się konstrukcją.

I to jest podstawowy powód że przebiegi są inne.

Np w Silver Wingu pasek przewidziano do wymiany co 24 tyś ale jeśli ktoś jeździ na trasach to spokojnie może robić to po 30 tyś.( informacje z Włoskiego forum SWCI a oni mają na licznikach i po 200tyś przebiegu )

• Klubowicze
Opublikowano

Swego czasu w Sidermaxie wymieniłem po 28000 a zalecają po 12000 jako że pasek wyglądał jeszcze nieźle następny właściciel wziął go ze sobą do Montenegro w ubiegłym roku i całe szczęście bo ten który wymieniłem oryginał Piaggio wytrzymał coś koło 8000 czyli nie ma reguły na żywotność paska napędowego.

Opublikowano

Każda konstrukcja inaczej obchodzi się z paskiem. Tak jak niektóre silniki o podobnej pojemności i mocy zużywaja mniej, a inne więcej paliwa... dodatkowo np. jeden kierowca "kończy" klocki hamulcowe w 10 tys. km. , a inny w 30 tys. km w tym samym modelu... Jeśli masz pasek oryginał (a nie jakiś szajs ;) ) , to go przy interwałach obejrzeć, zmierzyć jego szerokość... Oczywiście, że najlepiej wymienić za wskazówkami producenta, jednak np. na forach Tmaxa mało kto tak robi... Ludzie kontrolują stan, mierzą dopuszczalne zużycie szerokości i ... jeżdżą dalej... Jednak pasek Tmaxa przenosi chyba inne siły, nie jest końcowym przeniesieniem napędu, ma inne przełożenia...

PS. Nie chcę wyróżniać tu jednej firmy, ale z oryginalnym paskiem z ASO (Mitsuboshi) mogę sobie takie postępowanie wyobrazić, bo sam (co prawda jedynie po 12 tkm, bo jednak już 5 rok idzie), ale tak właśnie w Tmaxie robiłem...