Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Hajnówka story 3- serwis skrzyni AN650

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lecąc już trochę tradycją opiszę i ja swoją wyprawę do Hajnówki w celu oczywistym. Pacjentem był mój Burak, którego już kupując założyłem w budżecie , że zawiozę do Mirka celem inspekcji skrzyni. Objawów niepokojących generalnie nie było żadnych- skrzynia pracowała prawidłowo chociaż słychać było delikatnie łożyska- tak mi się przynajmniej wydawało, natomiast pomału zbliżam się do przebiegu 40 tyś km, dlatego postanowiłem teraz zapobiegawczo wymienić łożyska w skrzyni i zrobić generalny przegląd. Mój model ma już fabrycznie poprawiony wałek więc u mnie nie występował efekt dieslowania. Świadomie kupowałem ten rocznik przed zakupem sprawdzając , czy jest to egzemplarz z poprawionym wałkiem.

Zapakowałem sprzęt na przyczepę , doczepiłem do lochy i pojechali....

9ea96204764a.jpg

Po ponad 3 h jazdy z kilkoma postojami w celu sprawdzenia ładunku, dotarłem do Mirka. Droga od Broku to istny poligon, ale szczególnie przekonałem się o tym później , wracając już na Burku. U Mirka zeszło się prawie 2h . Mirek odpalił mojego Buraka , osłuchał i pierwsze słowa- pracuje ładnie, ale później zainteresowało go cykliczne klikanie z okolic skrzyni, którego częstotliwość wzrasta z obrotami. Pytanie Mirka do mnie - "jak wymieniałem olej, a konkretniej gdzie wlałem"?. Całe szczęście wiedziałem co robię . Podobno Mirek miał przypadki że olej był wlany nie do tej komory co trzeba i sprzęt chodził na sucho, jak nie trudno się domyśleć nie za długo . (później ten Burek stał na allegro z polowe mniejszym przebiegiem ) Doktor Mirek wyjął swój stetoskop diagnostyczny i osłuchał maszynę, po czym stwierdził, że słyszy coś takiego pierwszy raz i okaże się po rozebraniu co i jak. Mirek pokazał mi jeszcze rozgrzebaną skrzynię w innym Burku , obgadaliśmy wstępny zakres . Poza skrzynią chciałem jeszcze aby Mirek wymienił mi łożyska w kołach i świece. Generalnie zaczęło już piździć , więc pomachałem Burkowi i zawinąłem się na chatę.

Mirek nie tracił czasu i tego samego dnia rozgrzebał kozę

5abbe89a3120.jpg

6d8b7efb3cdd.jpg

Mirek rozgrzebał skrzynię i wieczorem miałem już werdykt :

Do wymiany standardowo komplet łożysk, jedno grzechotało naprawdę niemiło , reszta w mojej ocenie całkiem spoko , ślimacznica do poprawy plus śruba wg patentu Mirka, do obrobienia klin bo miał już ślady wyrobienia, natomiast wspomniane wyżej cykanie spowodowała skrzywiona śruba mocująca skrzynię . Śruba oczywiście też została wymieniona.

20cf13881cf7.jpg

Na powyższym zdjęciu , łożysko widziane w prawym dolnym rogu wykazywało delikatne zuzycie . Bardzo delikatnie szumi po mocnym zakręceniu.

Poniższe łożysko po wyjęciu mocno "chrupie" po zakręceniu

f60e3c2dd0cb.jpg

4bf3b5002371.jpg

poniższe łożysko jest jak jak nowe po wyjęciu , ale i tak zostało wymienione

4399711984b7.jpg

cb185657cf17.jpg

Poniżej widać miejsce gdzie wchodzi słynna śrubka która powinna być wymieniana co jakiś czas . Styka się ona minimalnie z elementem , dlatego Mirek wrzuca w swoją dłuższą utwardzaną .

653482c39f74.jpg

2f5b1f18acaf.jpg

Poniżej obudowa w którą wchodzi słynna śrubka o której wspomniałem wyżej

cd0f5008e671.jpg

Na poniższym łożysku nie wyczuwam żadnych luzów i niepokojących dźwięków, co nie zmienia faktu że też wyleciało a wjechało nowe

ae0ca159f26b.jpg

73e17e3acebc.jpg

Są też dobre informacje. Słynne plastikowe kółka w stanie dziewiczym , więc nie były ruszane. Przebieg Burgmana w ocenie Mirka patrząc na stan skrzyni, silnika itp. oryginalny.

4 dni później sms od Mirka, że sprzęt czeka na odbiór. Ponieważ planowałem wrócić już Kozą na kołach zadzwoniłem i poprosiłem , aby Mirek pojeździł trochę moim Burkiem , żeby dobrze przetestować robotę .

Po miesiącu od odstawienia sprzętu zachęcony piękna pogodą i tęsknotą za maszyną wczoraj wybrałem się z lepszą połówka ( i nie mam tu na myśli czystej) po odbiór maszyny. Ponieważ jechałem teraz na dystans do Hajnówki pokonałem w 2,5h.

Na miejscu szybka pogaducha, rozliczenie się , założyłem błotnik przedni (wcześniej demontowany do transportu na przyczepie), Mirek zrobił mi wpis w książkę serwisowa, zapakowałem wspomniana lepszą polówkę za kółko mojego wozu, a sam popędziłem na Buraku. Pierwsze 30-40 km polegało na osłuchiwaniu sprzętu. Potem się wyluzowałem. Generalnie jest znacznie ciszej- naprawdę spora różnica w pracy skrzyni. Mirek odprawiał też czary dot. spalania i ciekaw byłem efektu, bo nie byłem do końca przekonany co do efektu ale zwracam honor . W drodze powrotnej spalanie pokazało mi 4,3l/100km, przy prędkościach 90-120 , więc poprawiło się o ok 0,8-1 l/100km. Zobaczymy jeszczde jak spalanie zweryfikuje jazda po "stolycy"

Reasumując polecam warsztat Mirka. Szkoda , że jest to jedyny człowiek w Polsce tak dogłębnie ogarniający temat skrzyni, bo blisko do niego nie mam . Skrzyni nie chciałem mu wysyłać bo wolałem aby jeden człowiek zajął się tematem od A do Z

Obecnie przygotowałem maszynę w 100% eliminując wszystkie wady modelu ,a nawet poprawiając fabrykę. Przegląd standardowy( filtry , oleje, przegląd zacisków ham, płyn ham itd.) zrobiłem wcześniej sam. Na koniec Burek dostał nowy akumulator , więc teraz mam nadzieję ,że po takim SPA nie odmówi współpracy przez parę sezonów.

Stare łożyska przywiozłem , więc jakby z Warszawy ktoś chciał kuknąć, posłuchać, ocenić mogę przywieźć na jakiś spot jako ciekawostkę . łożyska kół były w zasadzie jak nowe, choć oryginalne. Zero luzów i ciche, ale pomysł aby fabrycznie nie były kryte przyznam że jest co najmniej intrygujący . Oczywiście wymienione zostały na łożyska w pełni kryte. W skrzyni fabrycznie montowane są w pełni kryte łożyska NTN "made in Japan" .

Opublikowano

Bardzo fajny opis ze zdjęciami :) . Warto zrobić taki "check" skrzyni, bo jak sam napisałeś, przy niecałych 40 tkm już jedno lożysko było zeszmacone (pewnie kwestia paru tysi i by padło)... A naprawa po awarii skrzyni droga... Nie mówiąc już o niebezpieczeństwie i chwili w której może nas ta awaria dopaść w czasie jazdy...

Opublikowano

Jezeli z Wa-wy jest daleko to co ja mam powiedzieć ?I dlatego nie szukam 650 a ochota by była.Moze Mirek się przeprowadzi.

To nie pogaduszki u teściowej. 20% za OT i kwasy.

Administracja

• Klubowicze
Opublikowano

Potwierdzam opinię Norberta, bo niemal równocześnie robiliśmy skrzynie u Mirka. Ja dla odmiany wysyłałem do niego skrzynkę paczką pocztową (z małym ubezpieczeniem - chodzi głównie o inny sposób ewidencji paczek przez PP - zapłaciłem 42 PLN). Czekałem około (łącznie z wysyłką), dziesięciu dni, ale nie zamawiałem ekspresu, więc spoko. Mirek sam zaproponował, że porobi zdjęcia co i jak jest po rozkręceniu, ale to fajny gość i po rozmowie telefonicznej powiedziałem, że mam do niego pełne zaufanie. Odesłał skrzynię łącznie ze starymi łożyskami i poprawił drobne elementy, dał swoją śrubę blokującą (ta nowa, poprawiona po jednym sezonie już nosiła spore ślady zużycia), przerobił wałek na cztery kliny - wszystko za 1200 PLN... No ale teraz to nie ten sam Burek. Mówiąc krótko, pełny profesjonalizm i słowność.

Mirku, tak jak mówiłem, zapraszam do Świnoujścia z rodzinką, i wtedy wypijemy to i owo na morskim Jodzie :D

Kto się waha, polecam...

Opublikowano

Bardzo fajny opis ze zdjęciami :) . Warto zrobić taki "check" skrzyni, bo jak sam napisałeś, przy niecałych 40 tkm już jedno lożysko było zeszmacone (pewnie kwestia paru tysi i by padło)... A naprawa po awarii skrzyni droga... Nie mówiąc już o niebezpieczeństwie i chwili w której może nas ta awaria dopaść w czasie jazdy...

Dokładnie też tak to ocenił Mirek. Przebieg ok 40tyś jest powtarzającym się granicznym momentem w temacie skrzyń i należy to uznać za interwał przeglądu i wymiany łożysk w tym modelu. Oczywiście sa wyjątki, jak choćby sprzęt Krzytra. 80 tys to znowu granica dla paska. Zresztą u Mirka miałem okazję obejrzeć dokładnie pasek zerwany właśnie po przekroczeniu 80 tyś

Opublikowano

Norbert,bardzo ładnie i rzetelnie opisałeś temat szkrzyni-5+

Przyda się pewnie i mi za 20tkm-wielkie dzięki :notworthy:

Opublikowano

Juz chyba wszyscy proponowali Mirkowi przeprowadzke :)

Ale ja caly czas powtarzam, ze najrozsadniej bedzie zamieszkac w samym centrum :D