didi Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 zapomnieliście napisać lub nie wiecie że jeszcze nie tak dawno angliki legalnie jeździły po naszych drogach i nawet w polmozbytach były do kupienia poldki i fiaty 125p z odrzutów z eksportu dostawali też takie służbówki ministrowie i dyrektorzy wielkich zakładów wiem wiem ruch był mniejszy to fakt ale i dróg nie było teraz przeciwko anglikom trzeba protestować bo nie chodzi o bezpieczeństwo a tylko o stratę wartości swojego auta
krzysiu Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 Kierownica po prawej tylko dla pojazdów do sprzatania ulic i basta reszta niech zostanie ciekawostką turystyczną.
FANDORIN Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 Już widzę wyprzedzanie na jednopasmowce tira, a z przeciwka jedzie motor. Anglikiem musisz sie zdrowo wysunąć z za tira na przeciwległy pas i nim zobaczysz motor dzwon pewny.
Darek1 Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 Kolego Szorstki, takimi znaczkami -? , nie oddaje sie w wypowiedzi pisanej emocji. To tzw pytajnik i uzywa sie go do zadawania pytan. Uzylem kilku, co mialo wyrazic moje wieksze zainteresowanie. Do wyrazania emocji, stosuje sie wykrzyknik. Czyzby znaki interpukcyjne, byly rowniez dla Ciebie nieznana teoria?
Klubowicze Piootr Opublikowano 22 Marca 2014 Klubowicze Opublikowano 22 Marca 2014 Uważam, że powinien być zakaza rejestracji RHD w PL. Tak się składa, że kilkanaście lat temu mieszkałem przez 3 lata w UK. Dużo jeździłem i musiałem zrobić lokalne prawo jazdy ( w tamtych czasach polskie prawko było ważne tylko pół roku ). Po moim 3 letnim pobycie przywiozłem ze sobą swoje angielskie auto do Polski. Wszystko było w porządku do granicy niemiecko-polskiej. Od Świecka - koszmar ! Autostrada się skończyła i przekonałem się, że przejechanie tym RHD do PL to był zły plan. Auto sprzedałem handlarzowi po miesiącu i ... odetchnąłem z ulgą. Podsumowując. Moje stanowcze NIE dla rejestracji w Polsce samochodów z RHD, a przykład tragicznego wypadku Węgrów niech będzie dla wszystkich przestrogą.
dr.big Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Opublikowano 22 Marca 2014 (...) Wszystko było w porządku do granicy niemiecko-polskiej. Od Świecka - koszmar ! Autostrada się skończyła i przekonałem się, że przejechanie tym RHD do PL to był zły plan.(...) Tu się zgodzę w 100%. Przez ponad 20 lat jeździło się od Swiecka do Nowego Tomyśla ok. 115 km zwykłą drogą na której panował mooocno wzmożony ruch. I na tej drodze miałem okazję zaobserwować i doświadczyć przez ostatnie 10 lat wiele razy bardzo niebezpiecznych sytuacji właśnie ze strony samochodów RHD. Dzisiaj na tym odcinku jest autostrada, a na autostradzie to one nikomu nie robią krzywdy, ale niech tylko zrobi się normalna droga dwupasmowa z ciężarówkami jadącymi 70- 80 km/h. Wtedy jest nieciekawie. Te samochody nadają się do ruchu lewostronnego tylko na dwu- lub wiecej- pasmowych autostradach. Ale nie na normalnych drogach, z normalnym natężeniem ruchu... PS. Ja samochodem RHD miałem przyjemność jechać właśnie autostradą, a później zwykłą drogą dwupasmową. Na autostradzie było wszystko ok, ale po zjeździe z niej doznałem szoku ... Powiem tak, wieeeeloma samochodami przez ponad 25 lat już jeździłem, pewnie od 800 kg do 10 ton, ale jazda samochem RHD po zwykłej i ruchliwej drodze była chyba największym stresem z nich wszystkich. Nasze gadanie i tak nic nie zmieni , ale warto uzmysłowić sobie wszystkie "za i przeciw" (czy znacie jakieś za ?) oraz to dlaczego (dekret UE), pomimo sprzeciwu, te samochody będzie można rejestrować.
Gość Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 Kraje wschodzące to duży rynek zbytu, a Wielka Brytania się wścieka, że większość gratów musi zostać w jej granicach.
Sympatycy szorstki Opublikowano 24 Marca 2014 Sympatycy Opublikowano 24 Marca 2014 Kolego Szorstki, takimi znaczkami -? , nie oddaje sie w wypowiedzi pisanej emocji. To tzw pytajnik i uzywa sie go do zadawania pytan. Uzylem kilku, co mialo wyrazic moje wieksze zainteresowanie. Do wyrazania emocji, stosuje sie wykrzyknik. Czyzby znaki interpukcyjne, byly rowniez dla Ciebie nieznana teoria? Polecam w wolnej chwili, poczytać nieznaną teorię na temat emocji i interpunkcji (uwaga! może być dysonans poznawczy): https://pl.wikipedia...ki/Interpunkcja A wracając do meritum, jazda autostradą, samochodem RHD w Polsce, pewnie nie będzie zbyt uciążliwa, ale już jednopasmówką - zdecydowanie niebezpieczna.
Gość Opublikowano 27 Marca 2014 Opublikowano 27 Marca 2014 W mediach nawet o tym piszą! http://tvn24bis.pl/informacje,187/tanie-ale-niebezpieczne-angliki-wkrotce-zaleja-nasze-drogi,411994.html
Parzycho Opublikowano 27 Marca 2014 Opublikowano 27 Marca 2014 Jak sie kupuje i rejestruje Anglika to chyba logiczne ze nie masz widoczności i będzie utrudnione wyprzrdzanie innych. Z tym trzeba sie liczyć a i tak najwiecej zależy do kierowcy to wszyscy z was wiedza na pewno. Jeżeli wpuścisz idiotę za kółko autem po europejskiej stronie to tez moze na czołówkę wyjechać bo mu sie zdaje ze da rade. Przewidywanie i rozwaga zawsze i będzie sie bezpiecznym kierowca. Rowerem, motorem , samochodem czy na wrotkach ....!
dr.big Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Opublikowano 27 Marca 2014 Kraje wschodzące to duży rynek zbytu (...) W Niemczech też spotyka się zarejestrowane RHD, bo można je rejestrować... Jednak są to zazwyczaj jakieś starsze Jaguary albo inne klasyki o większej pojemności... W wiekszości mają sezonowe rejestracje na kilka miesięcy w lecie... Sam nie widziałem jeszcze RHD na zwykłej drodze w De, za wyjątkiem autostrad w kierunkach Wschód (Swiecko)- Zachód (nie wiem, bo tam nie mieszkam)... Ale te samochody wszystkie miały rejestracje UK. PS. I nie wiem, bo mnie to nigdy nie interesowało, czy ubezpieczalnie za podobne samochody LHD i RHD mają takie same stawki...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 27 Marca 2014 Administrator Opublikowano 27 Marca 2014 Teraz pytanie czy towarzystwa ubezpieczeniowe znając ułańską fantazję kierowców PL zaproponują stawki zaporowe na "angliki" ? Już słyszałem o nieoficjalnym (jeszcze) stanowisku, jednego z TU, aby ubezpieczenie na auta RHD rejestrowane w PL wynosiło min. 200% stawki... a nie wykluczone, że niektóre z firm będą w ogóle odmawiać ubezpieczenia takiego pojazdu.
Gość Opublikowano 27 Marca 2014 Opublikowano 27 Marca 2014 OC muszą. Nie mogą odmówić. A jak znam życie, to przeważająca liczba sprowadzonych, będzie miała ponad 10 lat, więc i tak AC nie bardzo potrzebne.
Pan rypak Opublikowano 27 Marca 2014 Opublikowano 27 Marca 2014 Już słyszałem o nieoficjalnym (jeszcze) stanowisku, jednego z TU, aby ubezpieczenie na auta RHD rejestrowane w PL wynosiło min. 200% stawki... a nie wykluczone, że niektóre z firm będą w ogóle odmawiać ubezpieczenia takiego pojazdu. I to mnie akurat nie dziwi:)-myślę,że jest to jedyny hamulac w chwili obecnej do rejestracji takich pojazdów. Ps,lobbowanie takich uchwał w EU to norma dla Większych,czyli UK,dla Francji-skoro''ŚLIMAK'' to ryba i większe dopłaty to czemu nie:)-czas pokaże i zweryfikuje dziwne przepisy,przynajmniej mam taką nadzieję-a,jak wiadomo nadzieja matką głupich. Głosuję na nie!-bo takie mam prawo:)-bez obrazy dla innych użytkowników.
stefanekmac Opublikowano 27 Marca 2014 Opublikowano 27 Marca 2014 Raczej zarobią firmy które przerobią samochód na poprawną stronę.Można to zrobić fachowo-czytaj drożej.Lub szybko ,tanio-gorzej ale taniej.Tak to się potoczy a nie inaczej.Przeróbka tania jakieś 3 tys.Jak mówiła moja babcia "wspomniecie moje słowa" czyli przyznacie mi rację.
Rekomendowane odpowiedzi