Skocz do zawartości
Forum Burgmania

xenon w moim skuterze. Co na to policja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem sobie chińskiego xenona i go zamontowałem. Narazie super działa. A moje pytanie brzmi czy policja się do tego dowali?

• Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Bulba

7

• koksukowal7

7

• Wombat

7

• Piootr

5

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Masz to jak w banku ;-), poza policją zastanów się jak przejdziesz kolejny przegląd techniczny?

Opublikowano

Jak już to xenon tylko w soczewce.

• Sympatycy
Opublikowano

Podejrzewam ,ze rozmowa bedzie krotka "Zatrzymuje Panu dowod rejestracyjny"

Opublikowano

Ja mam xenon u siebie a nie mam soczewki, policja jak na razie się nie czepia, na przegląd zawsze można wsadzić normalną żarówkę, cała operacja trwa ok 10 min. A wrażenia bezcenne, wiem że niektórzy tego nie pochwalają bo rzeczywiście trochę oślepia innych ale dzięki temu szybko ustępują miejsce.

Opublikowano

U Ciebie Czarekleg jak włączyłeś swój bixenon to mi nadtopiło kawałek błotnika w skuterze z odległości kilku metrów :lightbulb::clapping:

Ale jak spod mojego domu odjeżdżaliśmy to mijaliśmy radiowóz i panowie w niebieskim chyba nie mieli chęci Cię zatrzymywać za te światła.

Opublikowano

Tez sie nad tym zastanawialem...

Wplyw na kierownkow 4oo, jaki zobaczylem u kolegi Czarka na ostatnim RWBN'ie - piorunujacy.

Jednak po przemysleniu za i przeciw - wstrzymam sie, jakby co - w korku zawsze moge zapalic dlugie.

Nie moge sobie po prostu pozwolic na problemy z policja, przegladami, nie mam na to czasu, skuter ma jezdzic codziennie, woze tez czesto syna.

Jadac przed kolega z bi-xenonami w jego 2oo - nic, ale to nic nie widzialem poza zrodlem swiatla w swoich lusterkach :-(

Nie moglem bezpiecznie zjechac na lewy pas :-(

• Sympatycy
Opublikowano

jezdze drugi rok ma xenonach jakos nikt sie nie czepia kolegom chyba tez nie przeszkadza bo jakos nikt nie narzeka. na przegladach nawet nie sprawdzali.

Opublikowano

A wie ktoś jaka soczewka będzie mi pasować do x9. Bo jak patrze na allegro to nowe do motocykli to są po 500zł a używki do samochodów po 50zł.

Opublikowano

Opuszczę je dzisiaj trochę niżej to zobaczymy czy będę mniej oślepiał.

Opublikowano

Sam się mocno zastanawiałem nad xenonem. Bardzo mi się podobał efekt u Ciebie jak parę razy gdzieś jechaliśmy na spocie. Obawiałem się tylko przeglądu bo u mnie zawsze sprawdzali ustawienie świateł, no i w zeszłym sezonie w Wawie miałem chyba 5 kontroli lotnych policji na 2oo.

W Burgmanie 650 jest o tyle skomplikowana sytuacja, że miajnia pala sie obydwie lampy z czego jedna to h7 a druga to h4 z drugim żarnikiem na lampe drogową. Czyli dwa oddzielne zestawy trzeba wsadzać

Opublikowano

Fajny temat „jak oszukać diagnostę i wmówić Policjantowi, że ma zwidy” może ktoś doradzi jak zarejestrować 650 / 50.

? Jakie będą kąsekwęcie gdy spowodujecie wypadek oślepiając.? 39oficer.gif

Opublikowano

I jak zareaguje firma ubezpieczeniowa (wasze AC).

Opublikowano

A nie ma zadnych homologowanych xenonw do 2oo? Mi sie marzy żeby miec w swoim tmaxie xenon i to z opcja swiatel w obydwu reflektorach-dowiadywalem sie w liberty motors -powiedzieli ze taka operacja pozbawi mnie gwarancji na elektryke w skuterze.

• Klubowicze
Opublikowano

Panowie orginalne xenony to koszt minimum ok 1200 zł

to o czym mówicie to są zwykłe przetwornice z żarnikami '' wyładowczymi '' które nie mają żadnej homologacji co za tym idzie są niedozwolone

żeby posiadać w swoim sprzecie takie oswietlenie trzeba spełniać 2 warunki:

- musi mieć automatyczny korektor ustawienie swiateł ( na zasadzie pływaka )

- ciśnieniowy spryskiwacz na reflektor

który z motorów coś takiego posiada ?

bo ja sie niespotkałem nawet wypasionych przecinakach

co do policji - zatrzymanie dowodu rejestracyjnego i kwit na przegląd

• Klubowicze
Opublikowano

Ja "przerabiałem" temat w swoim poprzednim swoim skuterze - AN400 K7. Kupiłem go z zamontowanym profesjonalnie pełnym zestawem bi-xenon. Polatałem 2 lata, a w trzecim roku zdecydowałem się na demontaż poniewaz stwierdziłem, że jest to ... nielegalne.

Owszem światła bardzo jasne, ale napewno oślepiały innych.

Moja rada. Nie montujcie tego. W przypadku wypadku jak wam udowodnią, że oślepiliście to wasza wina.

Opublikowano

Z własnego doświadczenia wiem, że dobrze wyregulowany xenon w lampie z soczewką nikogo nie oślepia, zachowana jest granica światła i cienia - tak jak w zwykłych żarówkach h7 czy h4, a mniejsza moc palnika xenonowego pozwala łagodnej traktować instalację elektryczną pojazdu. W dodatku znacznie jest poprawiona widoczność przed pojazdem!!! Co do legalności to tutaj nie ma co dyskutować - policjant może przy każdej kontroli zabrać dowód rejestracyjny :-(

• Klubowicze
Opublikowano

Ja wszystko miałem w porządku. Ładnie wyregulowane i nie oślepiało ( tak mi przynajmniej wszyscy mówili ). Piękne jasne światło dawały i były "bi". Świadomość, że to niezgodne z prawem zwyciężyło i zdemontowałem.

Opublikowano

A nie ma zadnych homologowanych xenonw do 2oo? Mi sie marzy żeby miec w swoim tmaxie xenon i to z opcja swiatel w obydwu reflektorach-dowiadywalem sie w liberty motors -powiedzieli ze taka operacja pozbawi mnie gwarancji na elektryke w skuterze.

Orginalnie xenony to chyba tylko w BMW są montowane. Nie wiem czy w skuterach ale w motocyklach tak.

Opublikowano

Ja miałem takie w subaru.Po czasie kłopot z przetwornicami plus zagrożenie policyjne i wróciłem do korzeni...Nie miałem spryskiwaczy i trochę oslepiałem jak padało i były zabrudzone szkła.

Opublikowano

Jak chcesz mieć spokój nie zakładaj jak liczysz się z zatrzymaniem dowodu, mandatem, i kolejnym badaniem technicznym to twój wybór.Osobiście byłem światkiem w drugim wypadku i podziękuje za takie udoskonalenie

Opublikowano

Ja kupilem AA z zamontowanym xenonem i smigam tak juz drugi rok. Moto jest bardzo widocze, a i na przegladzie nie ma problemow.

• Klubowicze
Opublikowano
Ja kupilem AA z zamontowanym xenonem i smigam tak juz drugi rok. Moto jest bardzo widocze, a i na przegladzie nie ma problemow.

Gadaj zdrów. Na pewno na przeglądzie rej. jest OK ? Chyba u niewidomego diagnosty !

Człowieku oślepiasz i to nazywasz "moto jest widoczne"? Wymontuj to.

Opublikowano

Piootr bez przesady, nie raz jeździłem przed Julem i mnie nie oślepiał.

• Klubowicze
Opublikowano

Piootr bez przesady, nie raz jeździłem przed Julem i mnie nie oślepiał.

Ronin, sorry, ale mnie nie przekonasz to pseudo świateł o niebieskim zabarwieniu. Temat przerobiony i dla mnie jednoznaczny - wyrzucić.