Jerry_R Opublikowano 8 Marca 2014 Opublikowano 8 Marca 2014 http://zelectricvehicle.com/22.html Zasieg: - 225 km przy predk. 90 kmh - 129 km przy predk. 110 kmh Predk. 130 kmh bez szyby turystycznej Cena 13,990 USD WTF??? PS: Wyglada na to, ze to firma bardziej montazowa, niz produkcyjna. Ciekawe jak sie dogadali z Suzuki (i in.) na branie karoserii bezsilnikowych...
Rzelu Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Obawiam się że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest hybryda. Przejadę 100 km przy 110 km/h i co? Nocleg? To po co mi te 400?
dr.big Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Tylko codzienne dojazdy do pracy... Ostatnio liczyłem "pi razy oko" amortyzację elektrycznego C evolution BMW w porównaniu do C600 Sport... Wychodziło jakoś 4 tysie euro więcej, co dawało amortyzację po jakiś 100 tys km, ładując prądem "eko" i nie licząc kosztów serwisu benzyny ... Dodatkowo nie wiadomo tak naprawdę czy akumulatory wytrzymają te 100 tkm i czy po np. 5- 6 latach nie trzeba będzie ich wymienić . Zabawka. Podobnie zresztą jak i3.
upiór Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Zrobiłem na zlocie w Malborku elektrykiem jakieś 40 km z czego około 10 km w mieście a reszta po za miastem .Jak pamiętam a stary się robię razem z Robsonem na dwóch cudach jechaliśmy . Odczucia pozytywne napiszę jak przedmówcy tylko na miasto . Nie wyobrażam sobie jazdy np , Zapakowany po brzegi . Z plecakiem . Warto wspomnieć o kufrach . Dalej , jak wtedy ma się masła całkowita do zużycia całej energii w akumulatorach . Z pewnością przejechane km spadną , może nie znacznie ale zawsze . Patrząc na to jako temat ekologiczny i śmigania do pracy powiedzmy 20 km dziennie czemu nie .
Bobas Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Masz Upiorek rację. Sądzę, że taki elektryk świetnie nadaje się do miasta i na dojazdy do pracy. Z drugiej zaś strony to cena zabija, bo elektryczna hulajnoga z siedzeniem, która jedzie 45 km/ h , ma zasięg 40 km i jest na pompowanych 10 calowych kołach kosztuje już od 1500 zł. Więc to propozycja albo dla osób nie umiejących liczyć, albo dla ludzi z nadmiarem kasy, albo dla jednych i drugich połączonych z fanatyzmem ekologii. To może być sytuacja podobna jak z bateriami słonecznymi na dachach naszych domów. Najczęściej Polacy kupują najtańsze modele. Mówi się o tym, że koszt zakupu tych baterii zwraca się po dwóch latach. Wtedy to właśnie mają zacząć na siebie zarabiać. Nie mówi się o jednej w zasadzie najważniejszej rzeczy : po dwóch latach użytkowania tych tanich solarów ich możliwości magazynowania energii spadają z dnia na dzień i są w zasadzie do wymiany .
upiór Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Bobasku To racja co napisałeś , Moje zdanie na temat elektryków znasz , są to zabawki dla ludzi z kasą z tak zwanym mocnym potencjałem ekologicznym . Jeśli np Pani czy Pan będzie miała w garażu BMW 5 czy Mercedesa klasy xxx a ma kasę i chce nabyć 2,00 np do wycieczek np za miasto na odcinek drogi 40 ,80 km to czemu nie . Ale my doskonale wiemy że jazda po okolicach i śmiganie gdziekolwiek dalej to to cudo nie za bardzo spełni swe zadanie . Z resztą temat dość szeroki i nie raz omawiany , dla tego skoro chodzi komuś po głowie takie 2,00 na miasto i na wyjazdy nie dalekie tak zwane w koło komina to tylko .
Jerry_R Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Opublikowano 9 Marca 2014 Patrząc na to jako temat ekologiczny drugich połączonych z fanatyzmem ekologii z tak zwanym mocnym potencjałem ekologicznym A jezeli energia elktryczna pochodzi z kopalni, to chyba ten pojazd powoduje wieksze zanieczyszczenie, niz zwykly AN400. Wydaje mi sie, ze o ekologii mozna mowic w krajach, ktore energie elektryczna maja z wiatrakow i elektrowni atomowych.
dr.big Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Nawet nie "atomówek", ja pisząc o "eko" miałem na myśli prąd głównie z wiatraków i farm fotowoltaicznych. A nie "brudną" energię elektryczną ze spalonego węgla ...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 9 Marca 2014 Administrator Opublikowano 9 Marca 2014 Cena 13,990 USD WTF??? Jak na chińską wydumkę, kopię "ala AN400" to cena jest jakby... oderwana od rzeczywistości
Lucjan73 Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 A propos elektryków. Wczoraj we Wrocławiu była prezentacja samochodu elektrycznego BMW. Trochę lepsza wersja kosztuje cirka 230 tyś. podstawowa 140 tyś. Najbliższy możliwy termin odbioru auta październik/listopad 2014. W salonie Warszawskim zamówiono ponoć 60 szt. I na pewno nie chodzi o to że przejechanie stu kilometrów ma kosztować tyle co 1,5 litra benzyny...
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 9 Marca 2014 Klubowicze Opublikowano 9 Marca 2014 Nawet jak by mi bardzo przeszkadzało te 13000 papieru to bym tego czegoś nie kupił chyba jestem mało ekologiczny i nie mam papierów motorniczego.
Jerry_R Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Opublikowano 9 Marca 2014 Mnie to wyglada na montaz silnikow elektrycznych i zamawianie samych bud od dostawcow, nawet nie w ostatnich wersjach, ale starszych. Nie ma szans, zeby sami produkowali tyle kopii roznych maszyn.
Sympatycy m@rkiz Opublikowano 10 Marca 2014 Sympatycy Opublikowano 10 Marca 2014 Podane osiągi wydają mi się mało realne... przy takim zestawie aku musi być bardzo mocna rama a co daje nam sporą wagę 2oo... Wygląd spalinowej 400-tki a waga ? 250 kg lub więcej ? Brak szczegółowych danych co do rodzaju baterii, ładowarki, silnika a bez tych parametrów trudno coś więcej napisać.
Termi_N Opublikowano 10 Marca 2014 Opublikowano 10 Marca 2014 Jeśli na miasto to coś rozsądnie cenowego i lekkiego jak hulajnogi z Jasła - jeszcze nie sprzedawana ale może to będzie rozsądna propozycja nie tylko dla Polaków jak widać z zainteresowania. To co proponują nam dziś jako zamiennik spalinowego skuta to za taką kasę że o ekonomice lepiej nie ma co mówić i o ekologii zresztą też. A gdzie tu aspekty przyjemności - bezcenne
smarciu Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 300 km zasięgu w elektrycznym skuterze! Należy się mały update informacji o tym ciekawym producencie elektrycznych skuterów, ponieważ ich sprzęt najnowszy LRC-X ma deklarowany zasięg właśnie 300 km (przy predkości ok.100kmh, bateria 12,8 kwh) i został uznany za "mistrza prędkości i zasięgu" w styczniu 2017 roku. Niestety cena w USA w okolicach 16 tys. $ nie zachęca do sprowadzenia go do EU, ale warto odnotować, że mały amerykański producent robi takie cuda. Przy czym zachowali spory bagażnik i chyba korzystają z plastków od Burgmana, bo jakiś taki podobny, co chyba nie jest wadą w tym przypadku. Ramy chyba robią sami. Ładowanie obiecywane: 25 min do 75%, 2h do pełna, z prawie pustej do pełna do 4,5h (dla baterii ok.10kwh). Uważam to za ciekawą propozycję dla osób dojeżdżających do pracy w okolicy miasta, a przy 300 km zasięgu to i na weekend spokojnie można gdziś dalej pojechać. Jakby tak jeszcze jakiś wygodny kosztowo leasing i więcej szybkich ładowarek na mieście... Ceny w USA: $9100 (6Kwh battery), $13,990 (10Kw battery), or LRC-X $15,950 (12.8 Kw battery). Robią też 3-kółkę (jak MP3): link Więcej tu: link
smarciu Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Skuter elektryczny: 177 km/h, 320 km zasięgu, 40 KM/212 Nm !!! ZEV Electric LRC-X skuter napędzany elektrycznym silnikiem umieszczonym w tylnym kole, najszybszy na świecie 177km/h i o najwiekszym zasięgu 320 km w ustawieniu standard, i jeszcze większy w ustawieniu ekonomicznym. Parametry 30 kw / 40 hp. 212 Nm, bateria 12,9 kWh. Poprawione oprogramowanie: 9 opcji łącznie, 3 główne i w każdym jeszcze po 3 opcje. Zostało 59 litrów bagażnika pod siedzeniem, plus ewentualny kufer. Do tego wsteczny, jak we wcześniejszej wersji. Poprawione chłodzenie silnika, bardzo prostymi łopateczkami na obudowie. Oświetlenie full LED. Cena amerykańska ok.16.000 $ + opłaty i inne, czyli koszt używanego auta elektrycznego... link link do opisu modelu Ta malutka firemka pasjonatów e-motocykli mnie zadziwia, chętnie widziałbym takie rozwiązania w PL. Obiecywane parametry są już więcej niż wystarczające do poruszania się po mieście i dojazdów podmiejskich, 320km zasięgu w ustawieniu standard. Duży bagażnik całe 59 litrów i ogólnie ciekawy wygląd, mocno przypominający Burgmana 400, to kolejne atuty. Niestety cena jest puki co zaporowa, brak dopłat i ulg podatkowych, słaba infrastruktura ładowania, można by tu wymieniać długo. Z drugej strony (poza ceną) wyobrażam sobie posiadanie takiego sprzętu i ładowanie go w nocy w przydomowym garażu, np. raz w tygodniu piątkową noc (64km/dziennie przez 5 dni), żeby w sobotę pojechać na wycieczkę np. objechać Karkonosze na jednym ładowaniu Ładowanie po powrocie, z soboty na niedzielę i skuter gotowy na kolejny tydzień. Świat zmierza w tym kierunku i nie zdziwiłbym się, jakby następne pokolenie maxiskuterowców przejeżdżało na Burgmanie elektrykami
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 5 Lutego 2018 Administrator Opublikowano 5 Lutego 2018 Poza ceną zakupu widzę jeszcze jeden problem. Przy momencie 212 Nm tylną oponę trzeba będzie wymieniać co trzecie "tankowanie". Świat zmierza w kierunku elektryków ale czy akurat zdominuje grupę jednośladów, w naszym przypadków maxi skuterów? Śmiem wątpić.
smarciu Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 hehe, jakby wybrać program kontrolera na Performance i dać na najmocniejszy poziom, to frajda byłaby duża, w końcu to elektryk, natychmiastowy dostęp do momentu obrotowego Jeżdżę od czasu do czasu Vozilla (Nissan Leaf) we Wrocławiu, to przy 50 km/h potrafi szarpnąć autem, tak, że pasażerowie od razu protestują, szczególnie po kolacji Ale ten skuter ma na szczęście spokojniejsze programy jazdy, nastawione na wydłużenie zasięgu. I jak pan na filmie opowiada, to tego właśnie chcą ich klienci. USA to większe przestrzenie niż u nas i pewnie potrzebują głównie zasięgu, a prędkość mają ograniczoną mocno, więc logiczne. Myślę, że przez tydzień klienci pojeżdżą na maksymalnym, a póżniej ochłoną i przejdą na eko Jeśli taka mała firemka potrafi wyprodukować, przejść wymagane homologacje i zaproponować taki sprzęt, to jeśli zapadnie decyzja i komponenty potanieją, to duże firmy nie będą miały problemu z wprowadzeniem podobnych na masowy rynek. Ale za tym idzie przestawienie produkcji, serwisu, dostępności części i wiele innych czynników. To operacja lekko obliczana na dekadę lub dwie. Warto zerknąć na nowe patenty szybko ładujących się baterii opartych o grafen, czyli 10x więcej mocy i 10x szybciej się ładujące przy tej samej mocy i lżejszej masie co stosowane obecnie. Jak już się aktualne technologie zwrócą inwestorom, to pomyślą nad kolejnymi. A wtedy ceny w dół, wzrośnie zapotrzebowanie i pójdziemy w kierunku elektryki, a wszystko co napędzane spalaniem będzie drożało. Docelowo koszty utrzymania osobistych środków transportu mają rosnąć, tak żeby doprowadzić do przejścia na współ-używanie, na zasadzie abonamentu + przejechane km. Teraz 90% czasu auta stoją lub wożą jedną osobę, produkcja zużywa mnóstwo czasu i zasobów. Moim zdaniem kierunek jest logiczny: produkować mniej, zarabiać na transporcie tyle samo (lub nawet więcej), przy mniejszym obciążeniu Ziemi. Ale wchodzimy już w fantastyke i futurystykę 1
Rekomendowane odpowiedzi