Radiolog Opublikowano 3 Marca 2014 Opublikowano 3 Marca 2014 http://motovoyager.net/2013/04/zludzenia-optyczne/ Xperia Z1 Tapatalk
LWfilip Opublikowano 3 Marca 2014 Opublikowano 3 Marca 2014 Bardzo interesujące. Tak właściwie to nawet o tym nie myślałem a teraz mam materiał do przemyślenia. Myślę, że to już nie jest tylko teoria. Te badania mają sens i można poeksperymentować na sobie. Rozesłałem to nawet kumplom, niech se poczytają.
stach Opublikowano 3 Marca 2014 Opublikowano 3 Marca 2014 jest mnostwo kierowcow na drogach, ktorzy jada tzw. gesiego wpatrujac sie jedynie w poprzedzajacy samochod, nie zwracajac uwagi na znaki. do tego dochodzi jeszcze zmeczenie, zamyslenie, rozkojarzenie,nooo i telefon itd. efekt jest taki ( widuje to czesto ) kierowca przejezdza skrzyzowanie na czerwonym swietle, gdy zapala sie zielona strzalka i poprzedzajacy go kierowca skreca w prawo,a ten wali na wprost. ile razy widzialem podobne sytuacje: znak stopu, zakaz wiazdu, nakaz skretu, pas jezdni tylko dla skrecajacych,- jada jak zagubieni.
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 3 Marca 2014 Klubowicze Opublikowano 3 Marca 2014 Filmiki nie działają ale teoria a faktycznie efekt niewidzenia żółtych punktów występuje.Nie wiem tylko jak w praktyce można poruszać się czymkolwiek wpatrując się w jeden punkt.
Rzelu Opublikowano 3 Marca 2014 Opublikowano 3 Marca 2014 Niestety motocykliści preferują myślenie roszczeniowe - patrz w lusterka itd. - a prawda jest taka MOTOCYKL NIE JEST ŚWIĘTĄ KROWĄ - i jak się zapina 90 km/h po mieście (najlepiej czarnym motocyklem w czarnym kasku i czarnym kombinezonie - tak ahhh mrocznie - to robi wrażenie na paniach - życie na krawędzi)to lebiega za kółkiem nie ma żadnych szans żeby go dostrzec, o jakiejkolwiek reakcji nie mówiąc. Najzdrowszą zasadą jest WSZYSCY CHCĄ CIĘ ZABIĆ i zadbać przynajmniej o polepszenie widoczności, biały kask (skojarzenie z Policją budzi kierowców z transu - chociaż jeden z kierowców jak mnie zobaczył w lusterku to w ataku paniki tak zredukował do 60 że mało nie wylądował w rowie..)itp.
Rekomendowane odpowiedzi