Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko fajnie, szkoda tylko że nie mamy już polskiego skutera..

Opublikowano

I wyśmiewamy się z Rumunów i Pepików. Oni przynajmniej potrafili się ustawić. A my?

• Administrator
Opublikowano

Marzenie ściętej głowy... ale dużo bym dał aby móc dosiadać Osę po reaktywacji... nie taką składaną w Chinach ale nową, oryginał Made in Poland :) Oczywiście "dostosowaną" do aktualnych standardów :)

• Klubowicze
Opublikowano

Mój kolega ma taką Osę na chodzie odrestaurowaną

Opublikowano

Mariusz to racja .

Mieliśmy tak dobrą fabrykę jak Bydgoski Romet . :confused:

Uważam że szansa została zaprzepaszczona .

P.S.

Jak widzę w molochach te skutery po 1999 to mi się serce kraje :confused: .

Made in nie wiadomo z jakiej galaktyki :helpsmilie: .

Opublikowano

I coś mi sie zdaje że już długo nie zobaczymy polsko Polskiej produkcji SKUTERA

• Administrator
Opublikowano

Mój kolega ma taką Osę na chodzie odrestaurowaną

Ja nie mówię o tej Osie, którą znamy ale o czymś zupełnie nowym, co nawiązywałoby stylem do dawnej Osy, było jej kontynuacją... i było produkowane w Polsce, czym byśmy mogli się szczycić, co byśmy eksportowali i co byłoby pożądane ...

Dobra, już się wybudziłem :Jumpy:

@Upiór, w takich zaprzepaszczeniach jak z fabryką Romet czy FSO... i wielu, wielu innych to jesteśmy "specjalistami"... niestety :down:

Opublikowano

Pomysł zwariowany, jednak jest nas tylu ....jak się domyślam specjalistów z różnych dziedzin, może tak zastanowić się nad polskim skuterem. Droga długa i nie łatwa ale jak widać na przykładzie Syreny możliwa...są chętni, ja TAK

Opublikowano

Ja stawiam ze kiedys doczekamy sie skutera z Polski. Poki co romet produkuje w chnach, ale jak bedzie popyt i cos bedzie chcial lepszego zrobic i uderzyc doinnej grupy docelowej to rozwazy produkcje w polsce.

Opublikowano

Z tą syrenką i warszawą bym się raczej nie rozpędzał panowie. Produkcja samochodów to jest gigantyczne przedsięwzięcie i nie do zrobienia przez aktualnych właścieli obu ww marek. Może utłuką 2-3 prototypy bazujące technicznie na innych autach, polansują się trochę w mediach i się skończy przygoda.

Skutery natomiast to już znacznie bardziej realny temat - pod warunkiem, że technologię byśmy oparli np. na Kymco (skoro nawet Kawasaki to zrobiło...), Hondzie (Cub?), jakimś SYMie lub przyzwoitym jakościowo Chińczyku. Skorupę można by pięknie wystylizować na Osę (zdolnych projektantów przemysłowych u nas nie brakuje) i do produkcji. Oczywiście u nas to kupi może ze 100 osób (niestety skutery o pojemności większej niż 50ccm to tutaj niszowa sprawa), ale gdyby tak tknęło Niemców tęskniących za skuterami Berlin czy Troll, albo nawet Schwalbe... to czemu nie :)

Opublikowano

Jak to było? Chyba VW był "zainteresowany" FSO, ale ktoś wybrał jako partnera Daewoo czy jakiś podobny szajs... Gdzie dzisiaj jest Skoda, a gdzie FSO?

I w tej kwestii to chyba wszystko na temat :D ...

Nie będzie polskiego skutera, ba, nie będzie nawet polskiego samochodu produkowanego w tysiącach egzemplarzy...

Ktoś się może pokusi o wytwarzanie metodą pół- chałupniczą jakiejś "wydumki polskiej marki" w ilości kilkanaście- kilkadziesiąt sztuk rocznie i to wszystko. Takie są finansowe realia.

PS. Ja osobiście bym takiego produktu nie kupił, "syrenka" czy "warszawa", takie jakie widziałem w planach to dobre do postawienia na wystawie, ale nie do użytkowania. Wolę coś sprawdzonego z rozwiniętą siecią sprzedaży i serwisu, a nie jakieś mrzonki typu: "bo kiedyś jeździłem Warszawą czy Syreną"....

Opublikowano

Tak ale kto oprócz daewoo zgodził by się na utrzymanie takiej rzeszy nierobów która była w FSO.

• Klubowicze
Opublikowano

No może jeszcze TATA która to miała ambitne plany po raz kolejny zmotoryzować mniej zasobnych Polaków może gdyby zaczęli produkcję w FSO to kto wie.

Opublikowano

Pomysł zwariowany, jednak jest nas tylu ....jak się domyślam specjalistów z różnych dziedzin, może tak zastanowić się nad polskim skuterem. Droga długa i nie łatwa ale jak widać na przykładzie Syreny możliwa...są chętni, ja TAK

Ja też jestem chętny.

Mogę zaproponować swoje 20- letnie doświadczenie w pracy w dziale sprzedaży :clapping: .

Opublikowano

Wiem, ma zbyt długie przewody myślowe, ale właśnie coś do mnie dotarło:

to znaczy, że między skuteromaniakami, a motocyklistami ścigaczy są jakieś niesnaski?

Opublikowano

Bobas - a ja lubię liczyć kaskę :laughing: , myślę że nadal jest nas za mało aby wskrzesić polski skuter...

Opublikowano

No to już coś zaczyna się dziać.

Michu od Kujawiaków doskonale spawa we wszystkich możliwych technologiach.

To może być następny ważny element w tej układance :clapping: .

Burgmaniacy otworzą produkcję samochodów i 2oo , ktoś doszuka się u nas złóż gazu i ropy i okaże się, że nasz kraj jest samowystarczalny.

Odłączymy się od UE i będziemy żyli jak w Dubaju.

Chyba zaczynamy budować początek dobrej historii :clapping: .

To kto następny do układanki ???????????????