dr.big Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 A ja piszę prawą ręką, ale ograniczniki podnóżków były zawsze zeszlifowane z prawej strony ... Jednak np. z broni (krótka i długa) strzelam tylko leworęcznie ...
Sympatycy Grzech Opublikowano 28 Lutego 2014 Sympatycy Opublikowano 28 Lutego 2014 Ciekawe, czy te same prawa odnoszą się do wyboru drogi np. w labiryncie. Którą drogę częściej wybieraliby leworęczni, a którą praworęczni?
E.T Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 to teraz pomyślcie którą nogę pierwszą stawiacie na stopień schodów I które oko przykładacie do wizjera w drzwiach lub aparacie Często występuje tzw lateralizacja skrzyżowana. Ja np. jestem praworęczny ale pierwszej używam lewej nogi i lewego oka. Zakręty chyba odrobinę wolę w lewo, ale nie do tego stopnia żeby była różnica w składaniu się czy prędkości.
Użytkownicy zicoo62 Opublikowano 28 Lutego 2014 Użytkownicy Opublikowano 28 Lutego 2014 Bo "na lewo" lepiej smakuje.....
stator Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Elvis: tak przecież uczą na kursach. Zatrzymanie może nie koniecznie, ale na pewno start z lewej nogi.
j.junior Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Jak tak dobrze się zastanowię to ... to najbardziej lubię zakręty bezpieczne ... ale te w lewo są mi jakoś bliższe ... Jak zatrzymuję skuta to na ziemi jako pierwszą stawiam nogę lewą ... ... a jestem praworęczny ... Elvis to taki nawyk jak ktoś jezdził na normalnym sprzęcie gdzie jak wiadomo hamujesz prawą nogą i stąd zawsze lewa pierwsza na ziemi,ja tak mam ,start z prawej bo trzeba wbić bieg. Z winkalami jest u mnie tak że raczej LEWY preferuję: znaczy trzeba poćwiczyć PRAWY
stator Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Yyyyyyy, no ja myślałem o kursach na prawko. Zaliczyłem w końcu ostatnio taki kurs, to czegoś się nauczyłem, choć wiem, że wiele nauki jeszcze przede mną.
tmielcarz Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Yyyyyyy, no ja myślałem o kursach na prawko. Zaliczyłem w końcu ostatnio taki kurs, to czegoś się nauczyłem, choć wiem, że wiele nauki jeszcze przede mną. A która szkoła tak uczy ? I jakie jest uzasadnienie ? Jedyny sens ruszania z konkretnej nogi jest przy ruszaniu z jednoczesnym skręcaniem - przy skręcie w lewo lewa noga na ziemi, a przy skręcie w prawo prawa noga na ziemi.
stator Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Na egzaminie na przykład w Gdańsku zwracają na to uwagę. Używają argumentu, że prawa noga potrzebna jest do hamulca nożnego. Wielu motocyklistów stosuje tą metodę na mieście, jak widzę. Gdy nie miałem prawka, byłem zdziwiony, czemu oni tak "tańczą " z nogi na nogę. Teraz już wiem.
Robi3m Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Po nodze poznaję kto ma prawko a kto nie Ogólnie to ważna rzecz przy biegowcach z dużą mocą, bo przy mocnym starcie mamy możliwość korygowania wysokości wchodzenia na koło .
grom Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Co do preferencji zakrętów w lewą stronę, myślę, że wyjaśnieniem będzie to, że mamy ruch prawostronny i zakręty w lewą stronę bierzemy na drodze po większym łuku niż te w prawą. Przynajmniej mi się tak wydaje, że te w lewo dlatego są "łatwiejsze". Chociaż u siebie nie zauważam zbyt dużej różnicy na korzyść lewostronnych.
dr.big Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 To jednak na pewno ma związek z lateralizacją ...
GrzechoCnik Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Tak się zastanawiam, że za młodu (szkoła podstawowa) jak hamowałem na rowerze (pedałami wstecz - takie hamulce kiedyś były) to zawsze hamowałem prawą nogą robiąc wiraż ze skręcanie i przechyłem w lewą stronę. Teraz chybe też łatwiej mi jest skręcać w lewo. Ale ja urodzony za komuny to może to takie lewicowe zbączenie
Rekomendowane odpowiedzi