romecki23 Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Po powrocie na 2oo prawie po 20-latach zauważyłem że na zakrętach bardziej lubię składać się w lewą stronę, w prawą nie położę się tak nisko. Nie wiem czy to jakiś uraz czy ktoś z was też tak ma? Nawet na rolkach jak śmigam z córką to przeplatankę wolę robić w lewo.? Bardzo za to lubię jazdę po rondach zwłaszcza tych małych, ja nie ma ruchu to nieraz walnę sobie karną rundke. Ciekawi mnie czy ktoś też tak ma?
Sympatycy irasko Opublikowano 27 Lutego 2014 Sympatycy Opublikowano 27 Lutego 2014 Ja też tak mam. Zdecydowanie wolę skręcać w lewo. Ale to chyba nie tylko my. Żużlowcy też tak mają.
Użytkownicy+ Saper Opublikowano 27 Lutego 2014 Użytkownicy+ Opublikowano 27 Lutego 2014 Mam tak samo, w lewy winkiel wejdę szybciej i położę się bardziej, przed wejściem w prawy bardziej zwalniam i mniej pochylam maszynę. Nie wiem czym to jest uwarunkowane. Co ciekawe lewą stronę opony tylnej zdarłem do znacznika, a prawa i środek jest jeszcze dobra, ale i tak oponki na ten sezon już są nowe.
Gość Bartheez5 Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Mam tak samo, w lewy winkiel wejdę szybciej i położę się bardziej, przed wejściem w prawy bardziej zwalniam i mniej pochylam maszynę. Nie wiem czym to jest uwarunkowane. Co ciekawe lewą stronę opony tylnej zdarłem do znacznika, a prawa i środek jest jeszcze dobra, ale i tak oponki na ten sezon już są nowe. kwestię dotyczącą wspomnianego zjawiska bardzo dobrze opisuje David L. Hough w swojej książce ,,Motocyklista Doskonały,, polecam gorąco
Użytkownicy+ Saper Opublikowano 27 Lutego 2014 Użytkownicy+ Opublikowano 27 Lutego 2014 Dzięki za informację, przestudiuję wymienioną pozycję - kiedyś.
romecki23 Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Opublikowano 27 Lutego 2014 A już myślałem że to jakieś osamotnione skrzywienie
Barteq Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Książki jeszcze nie czytałem - ale wnioskuję, że może mieć to związek z manetką gazu. Mocniej trzymamy tę stronę kierownicy, w którą się składamy. Lewa jest zamocowana na sztywno do kierownicy więc podświadomie czujemy się bezpieczniej i schodzimy niżej, prawa jak wiadomo się kręci więc już nie ma tego czucia. Jeśli się mylę to mnie poprawcie
warrant11 Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Moim zdaniem tajemnica dobrych winkli tkwi w prawidlowym i wielokrotnie akcentowanym w prasie moto - przeciwskrecie. To naprawde dziala.
stator Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 A ja słyszałem , że jest to związane z kierunkiem zwojów w mózgownicy. Na moto, na rowerze czy łyżwach, zawsze lepiej mi się jedzie w lewo.
Administrator xmarcinx Opublikowano 27 Lutego 2014 Administrator Opublikowano 27 Lutego 2014 Mam podobnie. Na nartach też wolę w lewo, w samochodzie na ręcznym także w lewo. Może to ma związek z półkulą północną na której się znajdujemy. Wir wodny też u nas kręci się w lewo.
Norbert Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 ale zegarek chodzi w prawo. Temat do zarzucenia na forum fizyków
ALFI Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Sytuacja związana z łatwiejszym skręcaniem w lewo odnosi się do osób prawo ręcznych i na odwrót. Związane jest to chyba z asymetrią przetwarzania informacji, podobnie jak ma to miejsce przy wzroku, tzn lewa połówka odbiera obraz prawego oka, prawa z lewego.
Klubowicze Jack Opublikowano 27 Lutego 2014 Klubowicze Opublikowano 27 Lutego 2014 Nigdy na to nie zwróciłem uwagi, ale teraz, jak się zastanawiam, to rzeczywiście wolę w lewo. Może to dlatego, że większość facetów nosi... tą ...tego... penisa w lewej nogawce spodni Ciekawe, w którą stronę wolą Panie Kierowniczki?
Sympatycy Grzech Opublikowano 27 Lutego 2014 Sympatycy Opublikowano 27 Lutego 2014 Biegacze, łyżwiaże, żużlowcy i pewnie wielu innych używający torów zawsze skręcają w lewo. Ja także wolę w lewo.
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 27 Lutego 2014 Klubowicze Opublikowano 27 Lutego 2014 Myślę że najbliższy prawdy jest ALFI to ma związek z prawo lub lewo ręcznością a co za tym idzie z półkulami mózgu może niech leworęczni się wypowiedzą.
Carl Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Dokładnie tak! Jestem lewus i śmielej wchodzę w prawe zakręty.
wize60 Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 W większości prawo ręczni wolą pokonywać zakręty w lewo.Jeżdżąc wcześniej na Gsx-erze rozmawiałem kiedyś na ten temat z wieloma użytkownikami 2oo i niektórzy nawet nie wiedzieli że wolą skręcac w lewo.
Gość Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Ja też wolę w lewo, ale ja jestem socjalistą. W sumie to mi różnicy nie robi. Do przodu jest dobrze, w lewo i w prawo też. Najgorzej to mi do tyłu idzie ten skuter.
Frankie Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Ja jestem lewusem z urodzenia i nie wstydze sie tego ale lubie też prawy zakręt
slepy Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 praworęczni zazwyczaj łatwiej skręcająw lewo i na odwrót, w lewo zawsze łatwiej zamknąc opone , jakoś tak człowiek jest zbudowany że zawsze są dwa kierunki i jeden jest lepszy, nie rzadko po to żeby ten drugi był gorszy, to temat rzeka, ale preferęcje skręcania to norma, wszyscy tak mają i nie ma co się martwić
czaro69 Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Jestem leworęczny i zakręty w prawo chyba są dla mnie przyjemniejsze
Robi3m Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 jestem leworęczny, ale nie mam ulubionych zakrętów, no może najbardziej lubię takie przewidywalne Ale samochodem jak mam wybór to parkuję w prawo
Barteq Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Tak po głębszym zastanowieniu - jestem praworęczny i wolę składać się w... prawo Powodem jest to, że kiedyś przy ostrym winklu w lewo zahaczyłem dość poważnie o krawężnik stopką centralną (a dokładniej tą częścią, którą się stopkę stawia) i byłem naprawdę blisko szlifu - więc lekki "uraz" pozostał.
Bobas Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Też tak mam. To jest związane z poziomem wykształcenia naszego mózgu. Praworęczni mają lepiej wykształconą lewą półkulę ( to nie pomyłka ), a leworęczni - prawą półkulę. Czasem może się okazać, że człowiek , np. praworęczny woli zakręty w prawo. To może być już związane z jakimś urazem lub jego indywidualnymi preferencjami.
Jaki 40 Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Na nartach, skutrem wolę w lewo a powiedzenie '' załatwić coś na lewo, lewizna'' może to ma jakiś z tym związek
Rekomendowane odpowiedzi