Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio moja dorastająca córka odkryła na alledrogo coś takiego:

http://allegro.pl/nx...3808480482.html

Ponieważ jej marzeniem jest zostać projektantką wnętrz to kombinuje jak za darmo sprawdzić różne koncepcje.

W skrócie mówiąc zasugerowała mi ozdobienie wnętrza auta lub skuta takimi neonami (ktoś musi wyłożyć kasę - stąd te działania).

Pytanie moje jest takie (oczywiście musiałem się zgodzić na zakup), czy taki neonik 3mm zasilany 100V 600Hz (prądu nie znam) jest bezpiecznym rozwiązaniem, czy na wyjściu zasosować jakiś bezpiecznik odcinający zasilanie w przypadku hmmmm... zdarzeń losowych. W tych systemach zasilania jestem zielony.

Opublikowano

Z tego co się orientuje i czytałem to elektroluminescencja ma znikomy pobór prądu (mniej niż diody Led, więc nie należy zbytnio się obawiać o układ elektryczny maxi bo nawet zbytnio go nie obciąży w porównaniu do mocnych diód LED np. opisane w tym Temacie. Dla bezpieczeństwa można zastosować bezpiecznik bo przecież wszędzie może być zwarcie :) . Fajny pomysł z tymi neonkami też pomyśle o domontowaniu do mojego burka. Tym bardziej ze nie ma problemu ze zmianą napięcia bo nawet 2x baterią 1,5V zasilisz tą listwe :)

Opublikowano

W kwestii bezpieczeństwa nie chodziło mi o instalację skuta, tylko o to czy pozrywane przy np. szlifie neonki nie porażą mnie znacząco prądem. Po świętach będę miał kilka metrów tych neonków więc zapodam nocne fotki.

Opublikowano

Bezpieczne napięcie dla człowieka to 24V. Nie wiadomo jaki prąd generuje przetwornica, bo może być tak, że nawet nie poczujesz tych 100V. Jeśli jednak potrafi wygenerować większy prąd, a Ty upadniesz w kałużę, to może być różnie.

Ale jest jedno ale. Pierwszy patrol drogówki, zabierze Ci dowód, jak to zobaczą. Takie oświetlenie nie ma atestu i nie jest dopuszczone do ruchu.

Jest wiele "bajerów", które policja tępi. Kiedyś były modne neony pod skuterami 50cm. Dzisiaj się już tego nie widzi. Wykosili wszystkich i tyle.

Jest też opcja, że jak będziesz jechał oświetlony w nocy i ktoś w Ciebie wjedzie, to przegrasz sprawę, bo niby kolesia oślepiłeś itp.

Opublikowano

No nie wiem czy tak smakuje gdy w deszczu w środku nocy bedziesz się musiał spowiadać drogówce. "Panie władzo w tym roku w święta nie miałem w domu choinki to przyozdobiłem sobie skuter i tak zostało." :)

Opublikowano
Podświetlenie można używać na zamkniętych imprezach motocyklowych .... i chyba taki jest cel jego montowania ...

Dalibóg Waści sam miód Ci z ust kapie. Nareszcie nasze myśli biegną jednym torem...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj w końcu przyszło ustrojstwo:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4473b38bce878277.html

Tak na oko bezbarwny pancerz neonka wygląda pancernie, nie ma ryzyka, że byle dotknięcie coś mu zrobi.

Jak tylko znajdę chwilę wolnego to zacznę kombinować z bocznym obrysem skuterka. Oczywiście włączanie niezależnym włącznikiem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Marek aż boje się efektu końcowego tego tuningu

Opublikowano

Spoko, wkrótce będzie coś widać, ale chwilowo mam zawalony garaż. W aucie pękła sprężyna zawieszenia, zdemontowałem ja już, poodcinałem zapieczone śruby łączników stabilizatora, zakupiłem nowe, demontując kolumnę niechcący wyciągnąłem półoś więc pływam w oleju, który wyciekł ze skrzyni biegów, nową sprężynę ścisnąłem śrubami rzymskimi w taki sposób, że nie dałem rady jej zamontować na amortyzatorze, jak odkręciłem jedna śrubę to druga puściła i sprężyna strzeliła po garażu że aż prawie mi się gatki napełniły, teraz zawiozłem wszystko do warsztatu i około 14:00 mam mieć do odbioru gotową kolumnę. Jak to wszystko poskręcam i zastanowię się skąd mi zostało parę zbędnych śrub (zawsze zostają) to osusze garaż i zabieram się za skuta chociaż ostatnimi czasy jeżdżę nim codziennie.

Opublikowano

Fajne, wrzuć fotkę, jak to wygląda za dnia.

• Klubowicze
Opublikowano

Moim zdaniem coś jest nie tak.

Albo tego jest za mało, albo za dużo.

Opublikowano

Fajne!

Po Gdańsku jeździ gostek na skuterku właśnie tak podświetlonym diodami. Fajny efekt, no i trudno go nie zauważyć.

Mnie się podoba.

Opublikowano

chwilę trzeba poczekać bo mam maraton w pracy, o świetle dziennym wrócę do domu najwcześniej za 11 dni