ALFI Opublikowano 21 Listopada 2013 Opublikowano 21 Listopada 2013 Witam, Aby pozbierać wszystkie pojawiające się wątki, pomysły, propozycje, rzucane to na forum, to na spotkaniach, ewentualnych przyszłych wyjazdów prośba o dopisywanie Waszych sugestii gdzie można pojechać w nadchodzącym sezonie. Nie wprowadzamy tutaj żadnego limitu, mini, maxi, - po prostu pomysły. Przedstawiając jakąś propozycję mile widziana, mapka, krótki opis tego co się wie, tzn, jakość dróg, atrakcje, żarełko, spanko. Mam nadzieję że to miejsce pozwoli w łatwy sposób pozbierać nasze pomysły. Zachęcam do wpisów, Pozdrawiam PS. na regionalnym forum śląskim znajdziecie propozycję wyjazdu rzuconą przez Jacka na Pojezierze Augustowskie http://www.forum.bur..._60#entry323566
Sympatycy Jaco Opublikowano 21 Listopada 2013 Sympatycy Opublikowano 21 Listopada 2013 Dobra poprawiam się: http://trasy.docelu.pl/turl,152042,Wyznaczona-Trasa.html Jest to bardzo fajna ścieżka, pojezierze Augustowskie jest piękne. Noclegi, żarło, i inne sprawy można ogarnąć na miejscu. Do zwiedzania różne zakątki puszczy Augustowskiej, możliwość organizacji spływu kajakowego Czarną Hańczą i nie tylko.
ALFI Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Opublikowano 22 Listopada 2013 Jacek, ponieważ orientujesz się w tamtych atrakcjach, napisz ile czasu przewidujesz na fajne spędzenie czasu w tamtych rejonach, może włączenie ze spływem. Osobiście rzadko bywam w tamtych okolicach więc wg mnie pomysł dość ciekawy. Pozdrawiam
marcyś Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 jaco jak pojezierze Augustowskie to możne małe zawody wędkarskie w tak zwanym międzyczasie. A tak na poważnie to trasa super i atrakcji sporo, jak będziesz potrzebował pomocy przy organizacji to chętnie pomogę
warrant11 Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 Proponuję odwiedzenie kotliny jeleniogórskiej. Miejscowości typu Karpacz i Szklarska Poręba nie potrzebują chyba reklamy - choć moim zdaniem rządzi tam komercha. Na Jelenią Górę wystarczy pół dnia. Tym którzy lubią góry proponuję wypad w Karkonosze - Śnieżka, Szrenica, Śnieżne Kotły, Samotnia to obowiązkowe punkty - problem w tym że w jeden weekend to raczej trudno by było to zaliczyć. Proponowałbym Jelenią Górę potraktować jako bazę wypadową - ceny umiarkowane - miasto marketów ;-) . Noclegi można znaleźć w dosyć tanich hotelach i na polu namiotowym / agroturystyka. Można stąd sprawnie zrobić wypad do Niemiec (polecam Goerlitz, Zittau, Lobau, Bautzen, Drezno i oczywiście Szwajcarię Saksońską) i Czech ( polecam Harrachov, Spindleruv Mlyn, Liberec, Mala Skala, Mlada Boleslav i oczywiście Praga - z Jeleniej tylko 160 km). Wokół samej Jeleniej ciekawych miejsc bez liku - długo musiałbym wyliczać. Drogi niezłe i jeżeli ktoś lubi winkielki to nie powinien być zawiedziony. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany jakimiś szczgółami, służę pomocą - objeździłem tu parę tyś. km. ;-)
Sympatycy irasko Opublikowano 22 Listopada 2013 Sympatycy Opublikowano 22 Listopada 2013 Pojezierze Augustowskie - super propozycja. Przez wiele lat jeździłem tam w różne miejsca. Gawrych - Ruda, Wigry, Sejny (najlepsze sękacze ) czy Giby to miejsca z dużą ilością lasów, wody, krętych i wąskich dróg i przepięknych widoków. Atrakcją może być rejs po kanale Augustowskim przez Jezioro Białe, Studzieniczne, gdzie po drodze kilkakrotnie pokonuje się wielometrowe różnice poziomów wody w śluzach. Całość trasy oceniam na około 700 km licząc z Warszawy. Jeden nocleg chyba trochę mało. Myślę, że trzeba pomyśleć o trzech dniach. Służę pomocą przy ewentualnej organizacji trasy.
ALFI Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Opublikowano 23 Listopada 2013 Warrant11 - super pomysł oraz propozycja. Było mi dane częściowo zwiedzić tamtejsze okolice i wyjeżdżając powziąłem decyzję o konieczności powrotu. Z dużą uwagą wysłucham Twoich propozycji bo osobiście jestem zainteresowany bardzo. Z racji odległości muszę brać pod uwagę +2 dni, ale jestem zdeterminowany więc odezwę się na pewno. Może uda się kogoś z mazowieckiego jeszcze zarazić tym pomysłem. Irek, widzę że doskonale orientujesz się w topografii pojezierza, ewentualny wyjazd będzie udany. Trzeba tylko zorientować się w terminie i chętnych. Myślę że lepszą opcją będzie dwa dni, tym bardziej że są możliwości wyjazdu dalej na dłużej. Obawiam się że może nie starczyć czasu na realizację wszystkiego. Ponieważ mam w nadchodzącym tygodniu bardzo mało czasu będę jedynie podglądał temat. W kolejnym tygodniu zaproponuję również coś od siebie. Czekam na kolejne propozycje, Pozdrawiam
warrant11 Opublikowano 25 Listopada 2013 Opublikowano 25 Listopada 2013 do Alfiego To wszystko zależy, jakie formy zwiedzania preferujesz. Jeżeli po amerykańsku ( czyli wjazd, fota i dalej ) to można obskoczyć bardzo dużo miejsc. Natomiast chcąc się podelektować, trzeba ustalić co Cię najbardziej interesuje. Na potencjalne wyjście w góry (przy posiłkowaniu się wyciągami) - trzeba mieć prawie jeden dzień do dyspozycji (musi być dobra pogoda, najlepiej od czerwca - chyba że lubisz wyzwania). Reszta jest tylko kwestią, ile czasu chciałbyś poświęcić na pobyt, co chciałbyś zobaczyć i pod to ustalić konkretne propozycje (kasa też ma znaczenie, bo niestety prawie w każdym ciekawym miejscu ktoś łapę wyciąga ;-)
janr Opublikowano 25 Listopada 2013 Opublikowano 25 Listopada 2013 Jako morze Wilno zachaczyć Pozro dla jaco pomysł super pisze sie. Alfi kombinuj coś na 2 dni byloby fajnie.
Klubowicze Wrzonio Opublikowano 3 Grudnia 2013 Klubowicze Opublikowano 3 Grudnia 2013 Mam kilka propozycji: Tomaszów Mazowiecki, Spała, zalew Sulejowski, bunkry Konewka ok 250 km W okolicy sporo do oglądania i w niedalekich odległościach można więc wybrać się na jeden dzień. W samym Tomaszowie do obejrzenia Skansen Rzeki Pilicy, Niebieskie źródła, niedaleko Spały z Centralnym Ośrodkiem Sportu (jest możliwość zwiedzenia) znajduje się kompleks bunkrów w Konewce i Jeleniu. Następnie kościół w Inowłodzu (jedna z najstarszych świątyń w Polsce). W Smardzewicach można obejrzeć Ośrodek Hodowli Żubrów. Zaraz rzut beretem znajduje się Zalew Sulejowski. Można wybrać się też na 2 dni zorganizować np. spływ kajakowy Pilicą, a w każdą drugą niedzielę miesiąca (od maja do września) odbywa się w Spale jarmark staroci i sztuki ludowej. Pogranicze Mazowsza i Podlasia ok 180 km. Ruszamy z Warszawy, Otwock Wielki (pałac Bielińskich) Osieck (kościół), Stoczek lukowski(pomnik bitwy z 1831r), Wola Okrzejska (muzeum Sienkiewicza), Okrzeja (kopiec ku czci Sienkiewicza), Żelechów (kościół), Maciejowice (sosna Kościuszki i muzeum bitwy), Skurcza (pomnik ku czci saperów z 1944r przyczółek Warecko-Magnuszewski), Warszawa. Północne Mazowsze ok 140 km. Ruszamy z Warszawy, Serock (rynek, kościół, widok na Narew), Pułtusk (zamek, rynek z kościołem biskupów płockich, Maków Maz. (kościół), Przasnysz (zespół klasztorny), Mława (fortyfikacje z 1939r.), Ciechanów (Zamek Piastów mazowieckich i kościół gotycki), Opinogóra (rezydencja Krasińskich), Warszawa. Ziemia Płocka Ruszamy z Warszawy, Czerwińsk nad Wisłą (kościół średniowieczny, ogrody z widokiem na Wisłę i Kampinos), Szreńsk (kościół), Bieżuń (ruiny zamku Zamoyskich), Sierpc (skansen), Płock (stare miasto, katedra, zamek i widok na Wisłę), Modlin (twierdza), Warszawa. Na wschód od Warszawy ok 200 km Ruszamy z Warszawy, Ossów (cmentarz i monument z Bitwy Warszawskiej 1920r.), Sucha, (skansen), Liw (zamek średniowieczny z muzeum), Węgrów (rynek, kościół z lustrem Twardowskiego, dom Gdański), Treblinka (muzeum martyrologii Żydów), Brok (kościół), Łochów (pałac neorenesansowy), Radzymin (cmentarz z 1920 i 1939 roku), Warszawa
ALFI Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2013 No ładnie, widzę że temat się powoli zagęszcza, bardzo dobrze. Część miejsc które proponuje Wrzonio jest mi dobrze znanych, tak wiec jestem zdania że przedstawione propozycje są warte grzechu. Czekamy na kolejne. Pozdrawiam
Sympatycy irasko Opublikowano 3 Grudnia 2013 Sympatycy Opublikowano 3 Grudnia 2013 Super propozycje jednodniowych wycieczek. Myślę że każdą można wrzucić do kalendarza na 2014. Znam te trasy ale nigdy nie myślałem że po drodze jest tyle atrakji do zobaczenia.
Rekomendowane odpowiedzi