Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Nietypowe malowanie skutera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomińmy milczeniem dlaczego i po co bo zapewne mało komu się spodoba, ale dzieciaki chcą więc:

1.zakupiłem farbę http://allegro.pl/sh...item=3660457909 w kolorze niebieskim

2.ma to mniej więcej wyglądać tak: http://www.fotosik.p...44dc11b887.html

Problemy są takie że:

-wg sprzedawcy zawarte w farbie świecące cząstki wymagają dyszy min około 1,4mm więc odpada precyzja aerografu bo ten ma 0,3mm

-ze względu na cenę zakupiłem na razie tylko 200ml, a że chciałbym położyć ze 3 warstwy to używanie pistoletu jest trochę nieekonomiczne (zestaw i doświadczenie niejakie mam)

Ponieważ przy zastosowaniu lampy UV podobno czas schnięcia wynosi do 10min to mógłbym zastosować pistolet, ale z takową lampą do czynienia nie miałem i nie wiem co zakupić.

Jeśli ktoś już tego próbował to proszę o porady. Elementy skutera poddawane malowaniu będą zdemontowane.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wyglada troche jak policyjny.

Opublikowano

a nie lepiej zamówić naklejki w firmie reklamowej na dobrej foli cięte jakimś ploterem?

zawsze łatwo powrócić do oryginału, jakby jednak się znudziło

Opublikowano

Z oferty na allegro ciekawsze chyba byłoby malowanie skutera bezbarwną, fluorescencyjną farbą (w kwestii bezpieczeństwa jazdy wieczorami/nocami).

• Klubowicze
Opublikowano

a nie lepiej zamówić naklejki w firmie reklamowej na dobrej foli cięte jakimś ploterem?

zawsze łatwo powrócić do oryginału, jakby jednak się znudziło

No właśnie - myślę że jednak folia fluorescencyjna była by najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza że ta farba na ciemnych elementach nie świeci . No i ta cena ! toś to siok !

Mi osobiście nie pasuje - bo? . Mam ciemny motocykl , niedawno przemalowany i nie jeżdżę po zmroku .

• Klubowicze
Opublikowano

sorki - podwójnie wyskoczyło .

Opublikowano

Wygląd będzie mocno "młodzieżowy", więc jeśli dla dzieciaków to pewnie może być. Ja też bym kupił trochę folii do obklejania karoserii i popróbował

Opublikowano

No więc po pierwszych testach farby doszedłem do wniosku że (na razie pomalowany tylko pierścień na obręczy koła):

1.faktycznie delikatnie świeci w ciemnościach, po zajechaniu nocą pod market wszystkie laski moje (to był żart, sorry koleżankom)

2.skuterek zostanie najpierw cały przelakierowany białym podkładem

3.samą farbę świecącą zrobię sam na bazie kupionego w necie świecącego proszku

4.kolorystyka jednak inna, całość zielona, a w nocnym pomarańczu lusterka i tylny uchwyt pasażera

5.na to wszystko 3 warstwy bezbarwnego

Teraz zbieram kasę na nagrzewnicę gazową aby lakierować przy 20 stopniach C. Ze starego bębna pralki mam już na stół garażowy obrotnicę dla elementów, a "kabina lakiernicza" będzie wygrodzona w garażu z folii malarskiej.

Myślę, że efekt będzie przedni, a nawet zadni :-)