Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat jak najbardziej na dzisiejszy dzień. I to nawet wiadomo o co biega w sprawie- o kasę z pogrzebów.

"W Sejmie ruszyły prace nad nowelizacją ustawy z 1959 r. o chowaniu zmarłych. Wiele jednak wskazuje na to, że w Polsce wciąż może być trudno pochować najbliższych zgodnie z ich wolą i światopoglądem. Ważniejsza okazuje się wola nekrobiznesu i Kościoła... (...)"

Więcej: http://www.polityka....ogrzebowej.read

Opublikowano

Nie mogę tego czytac, bo mnie nerwa na ten ciemnogrod i glupote ludzka szarpie.

• Administrator
Opublikowano

A pomyśleć, że tuż za miedzą, w takich Czechach można szanować wolę zmarłego...

Opublikowano

Bo Czesi na fladze obok białego i czerwonego mają niebieski.....a u nas albo białogwardzista albo komunista ! Ale to kwestia czasu.Postęp można zahamować ale powstrzymać nie. Mają np winiety a nie bramki co 30 km.

Opublikowano

Nie chcę gadać o kolorach, bo jestem daltonistą, choć robię w lotnictwie :-), pewnie dlatego, że na szczęście, mamy i biały i czerwony, które rozróżniam doskonale. Zadziwiający jest brak czerni na fladze, bo poza nią jest już chyba wszędzie. Temat bardzo trudny, wiążący się jednocześnie z prawami żywych, czyli aborcją i in-vitro. Generalnie, od dłuższego czasu, jestem przekonany, że dowodzący, czy to kościelni, czy też świeccy, karmią nas tematami mglistymi, rzucającymi cień, jak wielka brzoza. działającymi jak hel i magnetyzującymi mózgi. Dla jednych to zwykła walka polityczno-rasistowsko-światopoglądowa, a dla reszty pożywka finansowa. My, tu na Burgmanii, rozkładamy problem, rozważamy, dyskutujemy, a dowodzący, czerpiąc korzyści — jakiekolwiek, zacierają graby, bo pospólstwo ma problem.

Opublikowano

Polecam zainteresowanym tematem pragmatyzmu Czechów książkę Mariusza Szczygła "Zrób sobie raj"

• Klubowicze
Opublikowano

Moim zdaniem znowu kłania się ciemnota i zabobon oraz stare powiedzenie że jesteśmy sto lat za murzynami . Niby jesteśmy w Unii a przepisy mamy w dalszym ciągu jak za czasów Komuny . :)

• Administrator
Opublikowano

Gdzieś ostatnio wyczytałem, że ok. 70% "bogatszych" (prywatnych) pomników, które stawia rodzina zmarłego nabywanych jest na kredyt :)

~40% niższy koszt w przypadku kremacji... ot i cała tajemnica >przymusu< : http://finanse.wp.pl...l?ticaid=11197b

Opublikowano

Myślę że 1000 zł kary to i tak taniej jak za marmurowy pomnik.

Załatwiałem w zeszłym roku sprawę kremacji zmarłego członka rodziny i w systemie jest luka - wystarczy oświadczyć że pogrzeb będzie w innej miejscowości, a urnę wydadzą Tobie, a nie lokalnej firmie pogrzebowej.

W tym przypadku urna znalazła miejsce w grobowcu rodzinnym, ale ja wolałbym dla swoich prochów jakieś fajniejsze miejsce.

• Sympatycy
Opublikowano

Myślę, że wola zmarłego powinna być zawsze uszanowana i nie powinna być prawem albo mandatem ( 1000 zł ) karana. Na wiosnę, sam doświadczyłem tego, jak bliskiej osobie z rodziny spełniałem tę ostatnią prośbę. Po spopieleniu zwłok odebrałem urnę, a po kilku dopiero dniach swoim już samochodem przewiozłem kilkaset kilometrów urnę w miejsce spoczynku. Jak odbierałem urnę, to nikt się nie pytał kiedy i gdzie nastąpi ceremonia. Podpisałem tylko odbiór urny. Myślę, że jest to na tyle osobista sprawa dla każdego, że nie trzeba się od razu chwalić, że chcę rozsypać prochy do morza.