marekcymbuch Opublikowano 26 Października 2013 Opublikowano 26 Października 2013 Jak w temacie, czy w necie jest gdzieś test głośności kasków motocyklowych. Chodzi o szum opływającego powietrza. Chwilowo nie mogę namierzyć nic takiego. Z góry dzięki
SwikB Opublikowano 26 Października 2013 Opublikowano 26 Października 2013 znalazłem tylko test kasków do ok.400 zł w teście sprawdzano również głośność kasków w zalączeniu link do strony http://infokaski.pl/test-kaskow-motocyklowych-2013/ oraz http://www.motorradonline.de/motorradhelme/produkttest-guenstige-integralhelme/90599
Barteq Opublikowano 26 Października 2013 Opublikowano 26 Października 2013 Dosłownie dziś miałem założyć identyczny temat, ale ubiegłeś mnie Kolego Co do kasków z pierwszego linka to nie wiem jak mają się do siebie poszczególne modele danej marki... Mam kast LS2 Fortuna. Na Allegro kosztuje on 2x tyle co zwycięski w teście LS2 FF350. Niestety jest strasznie głośny. Co ciekawe ciszej jest w nim kiedy mam minimalnie uchyloną szybkę (tak na jakieś 5mm czyli 1 ząbek). Jak zamknę zupełnie to jechać się w nim da max 10km, po tym czasie można dostać szału... Cały czas dominuje huk powietrza zza dużej szyby (szyba Puig akcesoryjna do wysokości oczu). Natomiast jeśli założę oryginalną szybę do skutera to hałas w nim jest o wiele mniejszy (szyba sięga do mniej więcej brody). Tak więc z testami widzę bywa dziwnie, w zależności od tego jaką szybę użył testujący...
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 26 Października 2013 Klubowicze Opublikowano 26 Października 2013 Kurcze, pełnych kasków jest trochę testów, ale już z otwartymi jest gorzej, a tylko takie uznaję na skuter (wiem że niby bezpieczniej, ciszej i etc.)... Jakoś tylko oddzielony szybką kasku, schowany za szybą przedniej czaszy czuję prawdziwą przyjemność z jazdy...
Jerry_R Opublikowano 26 Października 2013 Opublikowano 26 Października 2013 Duzo zalezy od szyby, deflektora... Czesto duzo wiecej, niz od kasku. Chyba, ze - szyba jest krotka.
marekcymbuch Opublikowano 27 Października 2013 Autor Opublikowano 27 Października 2013 Może by na jakiś zlot przyjechać z miernikiem decybeli i porobić jakieś testy? Na alledrogo widzę takowe do 200zł. Czujnik wsunięty pod kominiarkę przez ten przykładowy kilometr jazdy nie powinien przeszkadzać.
Mikołaj Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 W 2009, największy brytyjski magazyn moto MCN zrobił sondaż na najcichszy kask. Odpowiedziało ponad 12 tysięcy użytkowników. Oto nalepsza dziesiątka: 1. Schuberth S1 Pro 2. Schuberth C2 3. Schuberth C3 4. Schuberth J1 5. Shark RSR2 6. X-lite X701 7. AGV GP Tech 8. Shark Evoline 9. Nolan N84 10. Shoei Raid 2 A tu link do poczytania http://www.motorcyclenews.com/MCN/Products/productsresults/Helmets/2009/July/jul2409-top1-quietest-helmets/
adam_us Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 Mam kask LS2 OF569. Ciszej jest z podniesioną szybą lub z zamkniętymi wlotami. Powietrze nie uderza wtedy bezpośrednio w wywietrzniki i jest cicho. Szybę mam dużą Givi i dodatkowo deflektor Darkojaka regulowany w pionie i poziomie. W następnym sezonie wyjme plastiki zamykające wloty powietrza bo one najwięcej szumą.
emzecik Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 Zgodzę się z Jerrym, od tygodnia jeżdżę z deflektorem i rożnica w hałasie jest kolosalna. Myślę, że to powinien być pierwszy krok w walce z hałasem. Tym bardziej, że stosunkowo niedrogim.
marekcymbuch Opublikowano 27 Października 2013 Autor Opublikowano 27 Października 2013 Wydaje mi się, że z deflektorem czy bez kask jest cichy lub głośniejszy od innych.
Jerry_R Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 czy w necie jest gdzieś test głośności kasków motocyklowych. Chodzi o szum opływającego powietrza. Wydaje mi się, że z deflektorem czy bez kask jest cichy lub głośniejszy od innych. Marek, cichosc kasku, wyniki testow - mozesz wziac pod uwage w warunkach, podczas ktorych sa testowane, zarowno przez producenta, jak i przez testujacych - czyli... wszystko pod katem motocykla. A pozycja kierujacego, kat patrzenia, strumien powietrza - wszystko w przypadku skutera - jest zazwyczaj inne niz na motocyklu. Wiele osob nieraz dziwi sie, ze ich glosny kask po przesiadce na moto - staje sie cichszy. Wiele osob nieraz dziwi sie, ze ich glosny kask po zalozeniu deflektora - staje sie cichszy. Wiele osob nieraz dziwi sie, ze ich glosny kask po zalozeniu akcesoryjnej szyby - staje sie cichszy. Wniosek? Bierz duzy margines na wszelkie testy, dane producenta, uwagi od kierownikow motocykli. * * * Albo inaczej - to, ze osoba X powie Ci, ze jej kask ABC jest cichy, a jezdzi ona nawet na skuterze A - nie da Ci gwarancji, ze Tobie bedzie sie rownie cicho jezdzic na skuterze B. A nawet na A - jesli macie rozny wzrost. * * * Raz jeszcze - co z tego, ze dany model jest uznawany za cichy, jesli to do tego musisz miec zamkniete wszystkie otwory? A jesli jezdzac z tym kaskiem nawet przy sredniej temp. po prostu udusilbys sie, gdyz czesc tych wlotow np. w ogole nie dziala, z prostej przyczyny - szyba skutera nie dopuszcza do nich powietrza. A na moto powietrze ma tam dostep. * * * Czujesz o co mi chodzi? Moj bardzo glosny Nolan N43 Air - nagle stal sie cichy po zamontowaniu szyby GIVI do DT300. Kenio dostrzegl to rowniez. Ale bardzo wysoki Virus musial i tak jeszcze montowac deflektor. Jezdzilem w ponoc cichym Schubercie C3 i... wcale, ale to wcale nie uwazam go za cichego. Tylko, ze prawie zawsze mam otwarte ktores wloty, inaczej mozna sie udusic, albo paruja okulary, sam pinlock nie. Na dlusze trasy dla ochrony sluchu musialbym nawet w przypadku C3 uzywac zatyczek, a chyba nie o to chodzi przy ponoc cichym kasku? Ale - wystarczy wyzsza szyba, badz deflektor - i nagle halas nie przeszkadza. * * * Ale rozumiem, ze szukasz informacji na temat cichosci kasku, przy zalozeniu, ze struga powietrza jest obecna. Zatem nie przeszkadzam, dalem jedynie od siebie info, ze w przypadku skutera - taniej i wygodniej jest nie szukac cichego kasku, ale odpowiedniej wysokosci oraz kata szyby. Oczywiscie Twoj wybor, masz prawo wybrac inna opcje.
moro Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Najcichszy kask w jakim do tej pory jeżdziłem to BMW, niestety mam w nim interkomy przewodowe i z tego powodu do miasta się nie nadają. Dlatego do miasta używam Schubertów C2 bo mają inetrkomy bezprzewodowe mimo że są głośniejsze od BMW. Najtańszym sposobem na wyciszenie kasku jest wyższa szyba w skuterze.
marekcymbuch Opublikowano 28 Października 2013 Autor Opublikowano 28 Października 2013 Zdaję sobie sprawę z różnorodności sprzętu, ale nie widzę problemu, aby na jakimś zlocie udostępnić Piaggio kilku osobom z różnymi kaskami i dokonać pomiaru. Myślę, że przy 90km/h wyniki testu mogłyby być ciekawe. Ja mam jakiś tani kask bo w te fajne i droższe zwyczajnie nie mogłem się wbić, jakiś taki nadgabarytowy łeb mam.
stefanekmac Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Dokładnie tak jest.Mój Nolan 103 był głośny,do czasu założenia wysokiej szyby.A że ostatnie auta mam głośne i narowiste to w kasku poprostu bajka.
adam_us Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 najtańszym wyciszeniem kasku a szczególnie dokuczliwego szumu powietrza sa zatyczki do uszu Alpine Moto Safe. W zestawie są dwie różne końcówki o różnej mocy tłumienia. Co ciekawe zatyczki tłumią tylko te "złe" częstotliwości, można w nich normalnie rozmawiać lub słuchać muzyki w kasku, słychać też odgłosy ulicy. Naprawdę polecam.
Administrator xmarcinx Opublikowano 29 Października 2013 Administrator Opublikowano 29 Października 2013 Mam je. Nie są idealne ale faktycznie się sprawdzają. I po 50 tyś nadal są jak nowe, więc inwestycja na lata.
Norbert Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 najtańszym wyciszeniem kasku a szczególnie dokuczliwego szumu powietrza sa zatyczki do uszu Alpine Moto Safe. W zestawie są dwie różne końcówki o różnej mocy tłumienia. Co ciekawe zatyczki tłumią tylko te "złe" częstotliwości, można w nich normalnie rozmawiać lub słuchać muzyki w kasku, słychać też odgłosy ulicy. Naprawdę polecam. Taniej jest zainwestować w stopery 3M, które kupić można praktycznie w każdej aptece. Produkt podobny jakościowo (czyt. bdb) do dedykowanych dla motocyklistów, sprzedawany wraz z pudełkiem. Wycinają naprawdę sporo szumów, lecz nadal słychać delikatnie silnik , klaksony, karetki- więc są bezpieczne. Uzywam w dłuzszej trasie i generalnie polecam.
Barteq Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 W temacie zatyczek do uszu przejrzałem kilka moto-for i znalazłem kilka info na temat czego używać. Oczywiście były proponowane Alpine Moto Safe, oprócz tego użytkownicy proponują Uvex Whisper czy jak kolega Norbert powyżej w poście firmy 3M. I linki: Uvex: http://allegro.pl/zatyczki-uszu-stopery-wielorazowe-uvex-whisper-i3590311820.html 3M http://allegro.pl/stopery-do-uszu-3m-i3620044419.html
Rekomendowane odpowiedzi