Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czyżby ZIELONA konkurencja dla T-Maxa? Kawasaki J300!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zatem już cała wielka czwórka z Japonii ma skuty w ofercie. Coś czuję że do J300 szybko dołączy jakieś zadziorne 125. Aż dziwne, że Kawasaki tyle zwlekali :smile:

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Geni

16

• dr.big

12

• Jerry_R

10

• MariuszBurgi

9

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Koncepcja Kawasaki wydaje mi się dziwną.

Chyba każdy jakoś tak podświadomie czuje, że marka kawasaki to inna liga niż Kymco. Przynajmniej ja tak mam. Chce kupić pojazd trwały i naprawde dobry, kupuje japończyka, włocha, ew bmw :-) Jak mnie nie stać na jakość i trwałość, kupuję Kymco, SYM itp.

W tym świetle chcąc kupować motocykl Kawasaki chciałbym, by był zaprojektowany i wyprodukowany przez Kawasaki. Ale nie przez Kymco. Dlatego uważam, że jeśli już nie chce im się projektować i uznali, że konstrukcja Kymco jest dla nich odpowiednia, to powinni maksymalnie zmienić wygląd i raczej kwestię współpracy ukryć. Sprzedawanie Kawasaki jako kopie Kymco to nie strzał w kolano, tylko harakiri.

No chyba, że pojazd Kawasaki ma kosztowac tyle co Kymco. Bo jeśli ma kosztowac tyle co Kawasaki, to nie sądzę by ktokolwiek się skusił na Kymco w cenie Kawy, tyle że z inną naklejką.

Opublikowano

Większa ilość modeli to większa możliwość wyboru.

Opublikowano

Koncepcja Kawasaki wydaje mi się dziwną.

Chyba każdy jakoś tak podświadomie czuje, że marka kawasaki to inna liga niż Kymco. Przynajmniej ja tak mam. Chce kupić pojazd trwały i naprawde dobry, kupuje japończyka, włocha, ew bmw :-) Jak mnie nie stać na jakość i trwałość, kupuję Kymco, SYM itp.

W tym świetle chcąc kupować motocykl Kawasaki chciałbym, by był zaprojektowany i wyprodukowany przez Kawasaki. Ale nie przez Kymco. Dlatego uważam, że jeśli już nie chce im się projektować i uznali, że konstrukcja Kymco jest dla nich odpowiednia, to powinni maksymalnie zmienić wygląd i raczej kwestię współpracy ukryć. Sprzedawanie Kawasaki jako kopie Kymco to nie strzał w kolano, tylko harakiri.

No chyba, że pojazd Kawasaki ma kosztowac tyle co Kymco. Bo jeśli ma kosztowac tyle co Kawasaki, to nie sądzę by ktokolwiek się skusił na Kymco w cenie Kawy, tyle że z inną naklejką.

Teraz przed premierą wspomina się o kooperacji. Później w salonach u dealerów, klienci raczej nie będą wnikać kto z kim gdzie i jak produkował skuter.

Z resztą, przy obecnej koniunkturze światowej na 2oo, Kawasaki tnie koszty żeby ewentualnie na minę nie wdepnąć jak sprzedaż będzie słaba. A jak będzie dobra, to za parę lat odświeżą model i tym razem będzie powered by kawasaki, z nowym dedykowanym silnikiem.

Opublikowano
powinni maksymalnie zmienić wygląd i raczej kwestię współpracy ukryć. Sprzedawanie Kawasaki jako kopie Kymco to nie strzał w kolano, tylko harakiri.

Dziwne, gdyz wiele firm w innych branzach tak robi i dobrze na tym wychodzi.

Zmienic wyglad? To kosztuje!

A tu chodzi o ciecie kosztow przy rownoleglym wyciagnieciu pieniedzy z portfela, ktory by ich nie wydal na produkt oryginalny.

Wilk syty i owca cala.

Uzytkownicy, ktorzy sie znaja na technice - smieja sie.

Ale to nie oni sa klientela, lecz ci co az tak technicznie nie wnikaja, za to przywiazuja wage do marki.

To nie jest zadne harakiri, tylko tania ekploracja i badanie rynku, ktorego zakonczenie bedziemy znac za dwa lata, moze ciut pozniej.

Opublikowano

BMW kooperuje to czemu Kawasaki miałoby tracić czas i pieniądze jak może wykorzystać sprawdzoną konstrukcję.

Opublikowano

Nie wszyscy w świecie są takimi snobami jak my.

Opublikowano

Większość gawiedzi nie zna się na motoryzacji i znaczek ma ogromne znaczenie. Zespawane z trzech sztuk stare BMW daje wg większości większy prestiż niż nowa Dacia (3xdroższa). Mało jest ludzi bez kompleksów wybierających głową potrzebny im wygodny skuter z dużym bagażnikiem, zamiast jednoosobowego ścigacza "bo by mnie kumple wyśmiali"

Tu może być podobnie. Jeśli już kupuje skuter, to lepiej Kawasaki i nikomu nie muszę nic tłumaczyć, wszystkie kopary w dół. A to że przepłacimy za znaczek zostanie tajemnicą.

Mam Kymco i się zaczyna: że to dobra, znana w branży firma; że to nie chinol z marketu; że Kymco współpracuje z tym i tym itd.

Opublikowano

Kymco, to i tak dobry wybór ze strony Kawasaki :fireman2:

BMW robią w Chinach a nikt złego słowa o nim nie powie :D

• Sympatycy
Opublikowano

Plastiki zmienisz i będziesz miał Kawasaki.

Po co od razu plastiki-wystarczy emblematy :D

Opublikowano

Poczekajmy na oficjalną premierę i oczywiście cennik. Jakoś nie chce mi się wierzyć że Kawasaki to będzie takim ,, Lexusem " Kymco , moim zdaniem jest to badanie rynku i kolejny gadzet. Pewnie cena ostudzi wszystkich ponieważ na polskim rynku krzesełkowa 300-setka Kawasaki może słono kosztować.

• 4 tygodnie później...
  • Klubowicze
Opublikowano

Pojawiły się ceny J300. Chyba nie jest aż tak źle :-)

Opublikowano
Pojawiły się ceny J300. Chyba nie jest aż tak źle :-)

Moze warto od razu link podac do zrodla?

PS:

niezly kocyk i mufki :tabletalk: :

w650h488_000003408C1B322D.jpg

w650h488_000003408C1A5CCE.jpg

Opublikowano

Dzieki :Jumpy:

Opublikowano

Dobra, trochę inne plastiki. Może warto coś "przeszczepić" do Kymkacza by go podrasować? :-) Fajnie, że mają torbę na przekrok. Kymco czegoś takiego nie ma w ofercie. Najbardziej mnie ciekawi, czy pod wyświetlaczem w konsoli są tez 3 guziczki jak w "oryginale", z których jeden jest nieczynny :-D Czy ten bubel też bezmyślnie skopiowano.

• Administrator
Opublikowano

Wracając do dość mylącego tytułu :) J300 to zdecydowanie konkurencja dla... X-maxa 400, Forzy 300 czy DT 300... ewentualnie XC400 ... ale z pewnością nie dla T-maxa :boxing:

Pojawił się też pierwszy filmik reklamowy nowego Kawasaki J300 :clapping:

• Administrator
Opublikowano

Jest też już Official Video J'ej three hundred ;)

[media=]

[/media]

We Włoszech wchodzi do sprzedaży od grudnia 2013 z ceną detaliczną 4730 eur.

Opublikowano

Najbardziej mnie ciekawi, czy pod wyświetlaczem w konsoli są tez 3 guziczki jak w "oryginale", z których jeden jest nieczynny :-D Czy ten bubel też bezmyślnie skopiowano.

35 sekunda nowego filmu wskazuje, że zegary są identyczne jak w DT, trzy przyciski też widać... potem okazuje się, że środkowy to reset - i słusznie, bo resetowanie dwoma guzikami jest uciążliwe.

Swoją drogą miło się słucha tyle superlatyw o Downtownie... tfu, Kawasaki ;)

Opublikowano

Moim zdaniem wygląda dużo lepiej od DT300 - nigdy nie podobał mi się ten przyciężki dziób i wielkie reflektory w DT... ale to tylko moja subiektywna opinia. :)

Kształt podestów, które nie "opadają do przodu" też bardziej do mnie przemawia.

Nieco obniżona moc (do 28 KM) sugeruje, że można się spodziewać poprawy płynności jej oddawania (na co narzeka wielu użytkowników DT).

Z niecierpliwością czekam na testy, najlepiej porównawcze z DT300... :photo:

Opublikowano

Moim zdaniem , mogli wyjść z inną niższą ceną co do DT 300 . Za duża różnica . Wyszedł przecież nowy x-max 250 , 125 . Cena 250 cm , będzie taka sama jak teraz , czyli 19 900 z ABS . Lepiej wygląda , a x-max 400 23900.- .

Opublikowano

Mialem okazje, wczoraj dotknac, powachac ;) Kawasaki na Motorcycle Live w Birmingham. Sam wyglad do zaakceptowania, choc nie wzbudza zachwytu, natomiast kiedy usiadlem na tym, poczulem sie jak na malej 50. Mam 182cm wzrostu, a tam nie ma zupelnie miejsca na chocby odrobinke wyprostowania nog. Jako skuter do turystyki- absolutnie NIE!

• Administrator
Opublikowano

Mam 182cm wzrostu, a tam nie ma zupelnie miejsca na chocby odrobinke wyprostowania nog. Jako skuter do turystyki- absolutnie NIE!

Podobnie jak w DT300... co oczywiście nie powinno dziwić bo J300 to baaardzo bliski krewny Kymco ;)

Opublikowano

Tak, masz racje. Musze powiedziec, ze na 6 osob, ktore przymierzyly sie do Kawy, przy mnie, powiedzialo Nie. To chyba bedzie mala porazka dla Kawasaki.

Opublikowano

Ciekawostka:

Kawasaki Polska zdjęło ceny J300 ze strony internetowej...