marekcymbuch Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Mam starą, sprawną wieżę Diora WS502 z Altusami 140 i chciałbym do niej podłączyć "coś", tak aby bezstresowo słuchać mp3. Mam fajną składankę na pendraku do auta i czasem chciałbym zapodać to sobie w domu. Wiem że można przekonwertować i nagrać na CD, ale już mi się to znudziło. Jaki element dokupić aby to współpracowało z tą wieżą (generalnie wszystko ma na cinch) podłączone kabelkami i sterowane pilotem, transmitery FM odpadają. Zależy mi na tym sprzęcie bo choć w chacie są jeszcze 2 miniwieże dzieciaków na mp3 to jednak tylko przy Altusach żyrandol się chwieje, a obrazy spadają
LWfilip Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Ale se wymyśliłeś?? I żebym nie był fanem sprzętu audio, w tym i Altusów 140 to bym się nie odzywał. Transmiter to dobry pomysł ale skoro to Ciebie nie interesuje to nie masz za wiele opcji. Ja sugeruję dwie, Bo i CD też odwaliłeś. 1. Zewnętrzny odtwarzacz Mp-3. z wyjściem na wzmacniacz. Albo po niskiej albo po słuchawkach. 2. Serwer muzyczny, który gromadzi Twoje zbiory muzyki i czego tam chcesz. Tworzysz sieć domową. Edytujesz z kompa a słuchasz na "wieży" Sporo tego na Allegro. Oczywiście jakość to osobny temat i nie będę do tego wracał. Ja, raczej skłaniał bym się w stronę tego serwera muzycznego. Kosztuje to trochę forsy ale masz możliwość zebrania wszystkich zasobów filmowo muzycznych w jednym miejscu. Widziałem coś takiego, na żywo i przyznam, że to fajny bajer. Ostatnia ostateczność to podłączenie kompa/laptopa do systemu audio, ale na to to pewnie sam już wpadłeś. Strasznie jestem ciekaw, jak z tego wybrniesz?? Jeśli jestem pomocny to służę radą. P.S. Tak sobie jeszcze pomyślałem o samochodowym radio odbiorniku z czytnikiem na karty SD i wejściem na pendriva. Zestaw z zasilaczem i wyjście z tylnego złącza na dodatkowy wzmacniacz (Twoja wieża). Technicznie to prościzna a załatwia wszystkie problemy z nowoczesnymi nośnikami. Jeśli by iść tą drogą to jest też jakieś wyjście. Ja na takim, samochodowym sprzęcie zbudowałem przenośny zestaw i męczę go w pracy. Nawet pilota mam do tego.
marek_m Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Wszystko zostało w zasadzie już powiedziane. Ze swej strony dodam jedynie, że w przypadku zastosowania kompa (notebooka) warto dorzucić przetwornik cyfrowo-analogowy przyjmujący sygnał po USB. U siebie używam FiiO E10. Funkcja wzmacniacza słuchawkowego to dodatkowy bonus.
marekcymbuch Opublikowano 2 Października 2013 Autor Opublikowano 2 Października 2013 Dzięki za podpowiedzi, ale mi chodziłoby raczej o jakiś element, który harmonijnie wpasowałby się w wygląd wieży ponieważ, jako były już na szczęście informatyk bankowy (taki już mam zawód) serdecznie nie znoszę komputerów, wifi i podobnych rozwiązań działających czasami i nieprzewidywalnie. Bardzo pasowałby mi np. jakiś gramofon, ale te co na razie widziałem mają chyba tylko możliwość zgrywania na usb, a nie odczytu. Może jakiś podobnej wielkości amplituner nowszego typu, tylko który?
LWfilip Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Nie było mowy o amplitunerach. Kolega nic nie wspomniał. Ja, jako wielki fan firmy Pioneer mam w swoim posiadaniu kilka, różnych sprzętów tej firmy. Amplituner VSX-916 choć już nie najnowszy dysponuje sporą mocą, układem 7.1 i złączem USB do którego można wtyknąć pendriva. Sprzęt odczytuje kilka formatów. Szczegóły proponuję zobaczyć samemu. Najnowsze wersje tego ampka dysponują Hdmi, usb i cała masą różnych przyłączy. Oczywiście to nie jedyna firma, która daje czadu. Choć dlamnie tylko Pioneer No tak mam.
marekcymbuch Opublikowano 2 Października 2013 Autor Opublikowano 2 Października 2013 No faktycznie niezły wypas, ale myślę, że aby obsłużyć te wszystkie wyjścia to musiałbym zapodać sobie nocną dawkę wyrobów wyprodukowanych przez sąsiadową aparaturę :-) Poszukam raczej czegoś skromniejszego na mój prosty umysł. Ma to być sprzęt typu wewtyknij, wduś przycisk i delektuj się nie tylko mocnym brzmieniem.
LWfilip Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Nie robiłem rozeznania. Myślę, jednak, że będzie dość trudno. Zasadniczo to firmy są ukierunkowane na różnego rodzaju multimedia, chcą jednak za to kilka groszy. Ten amplituner, który posiadam jest (był) w skromniejszych wersjach ale ta skromność okupiona była brakiem np. gniazda USB No i tu kicha. Są na allegro cuda typu DALCO http://allegro.pl/amplifier-dalco-yw402-z-tunerem-fm-usb-sd-aux-mp3-i3561521280.html i jemu podobne, ale nie będzie Pan zadowolony. No i trzeba by jeszcze dopasować się elektrycznie do wzmacniacza.
marekcymbuch Opublikowano 2 Października 2013 Autor Opublikowano 2 Października 2013 Tak, to też oglądałem ale wyglądałoby to strasznie wiejsko. Całkiem sensownie za to by chyba wyglądało stacjonarne, czarne DVD z wejściem USB, tyle że chyba wszystko na pendraku musiałoby być w katalogu głównym, bo nie będzie podglądu co włączam. Jutro sprawdzę bo gdzieś powinienem takowe mieć leżeć.
Mikołaj Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Wiem, że trochę z innej beczki, ale podrzucę link dla samej wiedzy. Jest takie fajne dedykowane urządzonko, zaprojektowane przez audiofila, które rozwiązuje problem mp3 i kolekcji CD za jednym zamachem. Słyszałem jak gra i jestem pod wrażeniem, no dobra audiofilem nie jestem, ale grajkiem amatorem i potrafię docenić ładne czyste brzmienie. http://www.brennan.co.uk/
marek_m Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Najtańsze, a zarazem w miarę przyzwoite rozwiązanie, to zakup używanego amplitunera kina domowego, który obsługuje USB.
T0MEK Opublikowano 2 Października 2013 Opublikowano 2 Października 2013 Czy nie masz wymagań odnośnie łatwości obsługi? Będziesz chciał na urządzenie wgrywać listę z PC za każdym razem czy chcesz tam trzymać całą bibliotekę? A może utwory w streamingu z Internetu? A może masz muzykę na telefonie? Na allegro są przystawki/przejściówki z Bluetooth na Cinch-a - jak masz MP3 z Bluetooth lub telefon to działa naprawdę przyzwoicie i wygląda gustownie. Zresztą nie musi leżeć na wierzchu - dla telefonu robi jako słuchawki, skomplikowane nie jest. Koszt 90-120zł.
marekcymbuch Opublikowano 3 Października 2013 Autor Opublikowano 3 Października 2013 Wiem, że zabrzmi to hardcorowo, ale mój telefon nie ma bluetotha. Kiedyś smarkfon samsunga mnie wnerwił i poszybował w pole, od tego czasu używam MyPhone, wynalazek dla seniora. Lubię stare proste rozwiązania, jak przesył danych to kablem, jak lutownica to stara z PRL-u. Podskoczę dzisiaj do komisu RTV i może znajdę coś fajnego.
toMMasz Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 Mam starą, sprawną wieżę Diora WS502 z Altusami 140 i chciałbym do niej podłączyć "coś", tak aby bezstresowo słuchać mp3. Mam fajną składankę na pendraku do auta i czasem chciałbym zapodać to sobie w domu. Wiem że można przekonwertować i nagrać na CD, ale już mi się to znudziło. Jaki element dokupić aby to współpracowało z tą wieżą (generalnie wszystko ma na cinch) podłączone kabelkami i sterowane pilotem, transmitery FM odpadają. Zależy mi na tym sprzęcie bo choć w chacie są jeszcze 2 miniwieże dzieciaków na mp3 to jednak tylko przy Altusach żyrandol się chwieje, a obrazy spadają Też mam wieżę Diory (amplituner i odtwarzacz CD) i też miałem podobne rozterki. Altusy wprawdzie oddałem koledze (wieża stoi w kuchni i mało miejsca na kolumny) ale za to on zrobił mi kolumienki jak marzenie na podzespołach Sanyo. Jak włączę, to sąsiedzi nie słyszą własnych myśli! Do gniazda AUX podpiąłem przewód: z jednej strony 2 x chinch a z drugiej jack 3,5 mm. Wtykam toto w empetrójkę Vedia, i delektuję się drżeniem membran... Empetrójka nie burzy harmonii sprzętu, bo ma wymiary mniejsze od paczki zapałek. Żeby nie straciła sił do grania, zasilam ją przez złącze miniUSB za pomocą starej ładowarki od Motoroli. Taki sam kabelek (chinch-jack) mam na stałe podpięty do drugiej wieży (Technics: wzmacniacz, tuner, korektor i CD - też nie czyta mp3) więc albo dyskoteka w kuchni, albo orgia dźwięków w sypialni... PS: empetrójkę lekko spanachaną kupiłem od gostka z Tablicy.pl za symboliczne 2 dychy.
didi Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 marekcymbuch też mam diorę czemu nie podłączysz do odtwarzacza DVD ? nawet jak stoją daleko od siebie to nie problem zrobić lub kupić długi kabel
marek_m Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 Jeżeli w pobliżu masz TV, zainteresuj się Media Player'ami Na ogół czytają wszystko, ale bez ekranu ciężko połapać się mając na paluchu lub dysku tysiące utworów.
Leppe Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 Może spróbuj coś prostszego: http://allegro.pl/adapter-kaseta-podlacz-mp3-mp4-do-kasetowca-i3596391524.html http://allegro.pl/kaseta-adapter-mp3-do-radiomagnetofonu-kasetowca-i3528110158.html lub coś podobnego: http://nt.interia.pl/news-powrot-do-przeszlosci-kaseta-z-pamiecia-usb,nId,692061 takich kaset można mieć kilka albumów.
Sysgone Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 http://nt.interia.pl...-usb,nId,692061 takich kaset można mieć kilka albumów. "Obdarowana osoba musi jedynie wyciągnąć nośnik i podłączyć go do komputera. Szkoda, że nie można otworzyć zawartości przy pomocy magnetofonu, ale dobre i to." - jakby to miało grać?
didi Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 Leppe skąd wziołeś takie drogie ? http://allegro.pl/kaseta-adapter-transmiter-radio-cd-ipod-mp3-mp4-i3573093810.html one już po złotówce były bo cena odzwierciedla jakość zbiera zakłócenia z całej dzielnicy a najbardziej z pracujących silniczków w magnetofonie to już transmiter jest lepszy
Leppe Opublikowano 4 Października 2013 Opublikowano 4 Października 2013 Leppe skąd wziołeś takie drogie ? http://allegro.pl/ka...3573093810.html one już po złotówce były bo cena odzwierciedla jakość zbiera zakłócenia z całej dzielnicy a najbardziej z pracujących silniczków w magnetofonie to już transmiter jest lepszy Widziałem te tańsze, jeśli chodzi o jakość to się nie wypowiem bo nie używałem tego sprzętu ja osobiście uważam,że zazwyczaj za jakością idzie cena i ja używam sprzętu Bose.
marekcymbuch Opublikowano 4 Października 2013 Autor Opublikowano 4 Października 2013 I po temacie. Za 60 zł kupiłem w komisie stary oryginalny, chiński niepodrabiany odtwarzacz DVD z wejściem USB. W Diorce przełożyłem kable od Record-Tape do DVD, a zasilanie DVD pod wolne wyjście 230V w wieży i OTO JEST http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc04add3d9d18611.html# Śmiga tak, że dzieciaki już wyraziły chęć zamiany swoich nowych wynalazków na ten zabytek, ale nie dam się, ten jest mój. Dzięki i Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi