Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabieram się za restaurację starego roweru z lat 50tych. Rama, widelec i błotniki pójdą do proszkowni więc to mam z głowy.

Elementy chromowane mają sporo rdzy rozsianej punktowo, częściowo daje mi się to oczyścić używając waty stalowej i efekty są całkiem niezłe, Zardzewiałe elementy stalowe pójdą do kąpieli w occie jabłkowym.

Dużą zagwozdkę mam z kołami. Obręcze i szprychy są w 90% pokryte rdzą, czy ktoś ma jakiś patent jak to oczyścić bez rozbierania kół na czynniki pierwsze? :kwasny:

Opublikowano

Jak reanimowałem stary rower elektryczny to za zaplecenie od nowa kół dałem tylko 30zł więc może jednak warto rozebrać i zrobić całkowitą restaurację kół?

Opublikowano

Ceny za takie usługi są kosmiczne w GB, a chcę to zrobić minimalnym kosztem / najlepiej domowym sposobem.

• Sympatycy
Opublikowano

Kwas fosforowy najlepiej nadaje się na odrdzewianie.

Na temat COCA-COLI chyba juź wszyscy coś niecoś kiedyś tam słyszeli (?).

Posiada w sobie właśnie H3PO4

A to z sieci: :)

..."Odrdzewianie za pomocą kwasu fosforowego może być przeprowadzane przez zanurzenie wyrobów do wanny z kwasem, względnie przez smarowanie zardzewiałych powierzchni stali specjalnie przyrządzonym roztworem kwasu fosforowego. Odrdzewianie w wannach przy pomocy kwasu fosforowego nie różni się w zasadzie od odrdzewiania kwasem siarkowym. Czas odrdzewiania jest tutaj jednak dłuższy, gdyż kwas fosforowy działa mniej agresywnie na rdzę. Główną zaletą tej metody jest to, że kwas fosforowy nie powoduje przetrawień w takim stopniu, jak kwas siarkowy, dlatego też użycie go jest bezpieczniejsze dla elementów bardziej delikatnych i precyzyjnie obrobionych. Niekiedy celowe jest oczyszczanie z rdzy szlifowanych powierzchni stali metodą chemiczną. Operację tę przeprowadza się również za pomocą roztworów kwasu fosforowego zawierających substancje ułatwiające działanie kwasu na metal. Zabieg ten wykonuje się przez smarowanie powierzchni stali tzw. „odrdzewiaczem fosforowym". Oczyszczanie, lokalne powierzchni odrdzewiaczem powoduje usunięcie śladów olejów mineralnych, nalotowej warstwy tlenków oraz śladów rdzy. Powierzchnia metalu po odrdzewieniu powinna być starannie wysuszona, zneutralizowana i zabezpieczona przed korozją olejem lub innym środkiem konserwującym. Powierzchnia odrdzewiona powinna mieć wygląd metaliczny. W miejscach gdzie znajdowały się produkty korozji występują czasami szare przebarwienia i strata połysku lub płytkie wżery"...

Opublikowano

Dzięki za poradę, rozejrzę się za h3po4 po sklepach budowlanych.

Czego się jeszcze dowiedziałem to pomaga melasa z trzciny cukrowej, ale proces trwa dość długo. Z drugiej strony jest całkowicie bezinwazyjna więc idealna do oczyszczania przeżartych elementów.