marekcymbuch Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Dawno temu miałem CZ 350, którym zrobiłem blisko 50kkm. Fajna maszyna z demoludów, super się jeździło, na prostych można było puścić kierownice i szła stabilnie. Po zakupie sporego kuferka (mieściły się 2 kaski) bardzo się wszystko zmieniło.' CZ-ka miała standardową, demoludową osłonę z szybą i po założeniu kuferka nagle przestała chcieć jechać prosto, zawirowania powodowały konieczność stałego kontrolowania toru jazdy co na trasach 300km było męczące. Do Piaggio X8 za 600zł mogę kupić kuferek Givi z oryginalnym mocowaniem, ale boję się powtórki z przeszłości. Jest może ktoś na forum, kto może się obiektywnie wypowiedzieć na temat relacji Piaggio X8 z takim kuferkiem? Mam 180cm i 100kg.
Gość Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Kufer zawsze zaburzy strugi powietrza. Ale nie słyszałem, by w skutach problem był aż tak silny. Kupuj i się nie przejmuj.
przemas Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Tu nie chodzi o aerodynamikę lecz o przesunięcie środka ciężkości (który w skuterach z klasycznym napędęm i tak jest mocno z tyłu) i tym samym odciążenie przedniego koła. W starym AN400 to dość powszechnie znany problem z uwagi na bardzo mocne wysunięcie kufra do tyłu. X8 jest u nas mało popularny więc ciężko będzie znaleźć opinie. GIVI sugeruje, że można do niego założyć nawet V46... i raczej większego bym nie ryzykował...
jaras661 Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 Witam ! Fakt - z za dużym kufrem wygląda się jak "dostawca pizzy" /cytat mojej żony/. Jednak myślę, że zarówno Piaggio jak i Givi Twoją alternatywę przemyślały i osobiście bym się długo nie zastanawiał, tylko montował kuferek do skuta, pozdr.
Sympatycy Urbi Opublikowano 26 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 26 Września 2013 Jeżdżę z fabrycznym kufrem Piaggio i nie ma żadnego problemu ze statecznością i właściwościami jezdnymi skutera. Mam 172cm wzrostu i 82kg wagi. Piaggio X8 400ie jest jednak trochę większy od młodszych braci z silnikami 125, 200 i 250, ale myślę, że firma Piaggio ten temat już dawno przemyślała i nie kufer tylny nie stanowi dla tych skuterów problemu, oczywiście jeśli będziemy pamiętali o maksymalnych obciążeniach posiadanego kufra.
Sympatycy szorstki Opublikowano 26 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 26 Września 2013 Co prawda X9 500 z fabrycznym balonem z tyłu, ale nawet przy v-max nie czuję problemów z powodu kufra. Co innego w przypadku plecaczka, powyżej 120, jeśli siedzi opierając się o oparcie kufra działa jak żagiel i jedzie się masakrycznie. Kupuj i montuj, będzie Pan zadowolony... pzdr
marekcymbuch Opublikowano 27 Września 2013 Autor Opublikowano 27 Września 2013 OK, dzięki za info, po następnej wypłacie powinien się pojawić
Rekomendowane odpowiedzi