olek7221 Opublikowano 5 Września 2013 Opublikowano 5 Września 2013 Witam , prosiłbym was o opinie na temat Yamah\\\'y majesty 250 . Mam zamiar ją kupić , i chcę usłyszeć wasze opinie . : )
Klubowicze Campto Opublikowano 5 Września 2013 Klubowicze Opublikowano 5 Września 2013 Mam już trzeci sezon. Najpierw jeździłem ja, a teraz ujeżdża ją moja piękniejsza połowa. Jestem bardzo zadowolony. Praktycznie bezawaryjna. W mieście super a i w trasy można pojechać, choć może nie na baaardzo dalekie.
olek7221 Opublikowano 5 Września 2013 Autor Opublikowano 5 Września 2013 Dlaczego nie bardzo dalekie dystanse ? Wystarczy na takie trasy po 200-300 km ? Jakie są koszty utrzymania ? Co trzeba wymieniać co sezon ? Spalanie i V-max ? Czy za 4,5 tyś kupię Majkę w dobrym stanie technicznym ?
KOT66 Opublikowano 5 Września 2013 Opublikowano 5 Września 2013 witam ...bylem posiadaczem takiego sprzetu ...ich slabym punktem to wal ...przy zakupie trzeba uwarzac czy silnik nie byl rozbierany i czy nie ma dziwnego glosniejszego dzwieku tak jakby byl dzurawy tlumik (moj tak mial i sie rozlecial ) a tak poza tym wdzieczny sprzet wymiana oleju nie wiecej jak 3 tys.km. ...
olek7221 Opublikowano 5 Września 2013 Autor Opublikowano 5 Września 2013 Jak Ci się rozleciał ? Bo własnie mam zamiar kupic Majke 250 w przyszlym sezonie i chcę się dowiedzieć na co zwracać uwagę podczasz kupna , żeby nie kupić "padła" .
Sympatycy irasko Opublikowano 5 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 5 Września 2013 Olek, ja miałem 250 dwa sezony. Byłem z niej strasznie zadowolony. Szkoda, że się wcześniej nie odezwałeś bo ją na początku sierpnia sprzedałem ( 2001 r za 4300 zł ). Moja była idealna, kupiona w polskim salonie w 2001 i miała tylko 19000 km. Znam osobę której to sprzedałem to jak będziesz chciał ją kupić w przyszłym sezonie to mogę Cię z nim skontaktować.
olek7221 Opublikowano 6 Września 2013 Autor Opublikowano 6 Września 2013 Nienie, dzięki . Narazie chcę się dowiedzieć o Majce jak najwięcej , bo nw czy kupić Majke , czy Burgmana , czy może jeszcze Malaguti ?
yamaha250 Opublikowano 6 Września 2013 Opublikowano 6 Września 2013 Olek7221 Może będę sprzedawał swoją. Co dopiero wróciłem ze szpitala. Zrobiłem 13000 jest bezawaryjna.
Klubowicze Campto Opublikowano 6 Września 2013 Klubowicze Opublikowano 6 Września 2013 Dlaczego nie bardzo dalekie dystanse ? Wystarczy na takie trasy po 200-300 km ? Jakie są koszty utrzymania ? Co trzeba wymieniać co sezon ? Spalanie i V-max ? Czy za 4,5 tyś kupię Majkę w dobrym stanie technicznym ? Ad.1. Można i 500 km. Sam byłem nią wraz z plecaczkiem na zlocie w Ełku. Więc pokonałem trasę Warszawa - Ełk i z powrotem. Ale komfort jest mniejszy ( szczególnie przy "TIR-ach") niż większymi pojemnościami. Ad.2 i 3. Wymiana oleju co 4000 km, wymiana paska co 10000-12000 km, wymiana opon wg zużycia . Koszty zależą od materiałów, jakie zakupisz. Ad.4. Średnie spalanie w granicach 4l/100km. Vmax ok. 120 km/h. Ad.5.Jak poszukasz to kupisz.
Bosy Opublikowano 6 Września 2013 Opublikowano 6 Września 2013 Trasę Warszawa-Zamość robiłem parę razy bez specjalnych stresów. Fakt, że wyprzedzanie litewskich TIR-ów latających pod setkę nie jest specjalnie przyjemne, ale nie dojeżdżałem na miejsce specjalnie zmęczony ... A w mieście to prawdziwy rumak do śmigania pomiędzy 4oo... Moja 12-latka ma prawie 43 tysie i służyła mi wiernie przez 2,5 sezonu, podobnie, jak i poprzednikom, bez najmniejszych problemów. Po prostu Majka 250 to "wołek roboczy" i tyle
greegi Opublikowano 7 Września 2013 Opublikowano 7 Września 2013 .... Mam zamiar ją kupić , i chcę usłyszeć wasze opinie . : ) Y250 to porządny japończyk. Tu nie potrzeba żadnych opinii. Poza paroma postami kolegów dotyczących zajechanych sprzętów, to jest jest to sprzęt bezproblemowy. ... Ad.2 i 3. Wymiana oleju co 4000 km, wymiana paska co 10000-12000 km, wymiana opon wg zużycia . Koszty zależą od materiałów, jakie zakupisz. ... Skąd takie info o wymianie oleju co 4000 km? W instrukcji jak byk stoi, że co 3 kkm. Ten sprzęt nie ma filtra oleju, więc nie warto przeciągać wymiany. Poza tym pasek też wytrzymuje trochę więcej niż 10 kkm. Raczej koło 20 kkm. Wszystko jest tu http://www.forum.burgmania.net/topic/12128-yamaha/#entry196016 Zamienników nie warto kupować, bo oprócz krótszej trwałości, to jeszcze mogą bałaganu narobić w napędzie. No i tak, jak wielu już pisało - nawet jak sprzęt ma ponad 50 kkm, to i tak jest to niewiele i daje radę. Pod warunkiem, że się wymienia części eksploatacyjne na czas. Np olej co 3, a nie co 4 tys km
Klubowicze Campto Opublikowano 7 Września 2013 Klubowicze Opublikowano 7 Września 2013 Pisałem z pamięci. Zasadniczo wymieniam olej jak włączy się kontrolka wymiany oleju. Co do paska to naprawdę bywa różnie. Ja wolę nie ryzykować i nie jeździć na skrawku. . Zaczyna się ślizgać - znaczy wymieniać.
yamaha250 Opublikowano 7 Września 2013 Opublikowano 7 Września 2013 Ojciec Dyrektor też kiedyś posiadał. Miał taką jak ja w tym samym kolorze. Dałem ogłoszenie o sprzedaży tylko na forum. Spalanie w moim przy prędkości 80-90km. około 3l.
tmielcarz Opublikowano 7 Września 2013 Opublikowano 7 Września 2013 A jak wygląda jazda z pasażerem na Majesty 250 ? Nie chodzi o długie trasy, tylko raczej jazdę po mieście. Dużo bardziej mułowaty robi się skuter, czy da się w miarę sprawnie tak jechać ? Jak z wygodą / miejscem na kanapie ? Będzie bardzo ciasno, czy ujdzie ? (ja - 180cm wzrostu, 80kg wagi; mój plecaczek - 165cm wzrostu, 60kg wagi)
yamaha250 Opublikowano 7 Września 2013 Opublikowano 7 Września 2013 Powiem z punktu motocyklisty, z plecaczkiem jezdzi się trochę trudniej, jak się będzie plecaczek zachowywał na siedzeniu, tzn. czy nie będzie się wiercił itp. jeśli chodzi o osiągi będą troszke gorsze. Ja mam 174cm 75kg moja żona 164cm 70kg i spokojnie daje radę.
olek7221 Opublikowano 7 Września 2013 Autor Opublikowano 7 Września 2013 A no własnie jak to wygląda z pasażerem ? Jak osiagi ? Żebym nie spalil się ze wstydu jak wsiądzie pasażer .
Sympatycy irasko Opublikowano 7 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 7 Września 2013 Olek ja mam 183 i 105 kg, żona 164 i 60 kg. Bez problemu sobie radziła z takim obciążeniem. Leciałem nawet z kolegą gdzie ja byłem plecakiem. (ponad 200 kg miała na sobie) i jechaliśmy ze 40 km za Warszawę. Było spoko. Miejsca z tyłu naprawdę dużo. Spalanie mojej było 3,5 - 4 l/100 km Olej wymieniałem jak zapaliła się kontrolka wymiany oleju. Mnie się wydaje, że to było co 2000 km. polecam super sprzęt i naprawdę niezawodny.
olek7221 Opublikowano 8 Września 2013 Autor Opublikowano 8 Września 2013 Irasko , a jak wyglądał v-max ? Majka nie zamulała ?
Gość Michal_Lodz Opublikowano 9 Września 2013 Opublikowano 9 Września 2013 Znajomy ma już 5 rok majesty i jest zadowolony silnik ma przebieg 101tyś km i nic się nie dzieje.Jedyne co robił to wariator pasek i cewka
Sympatycy irasko Opublikowano 9 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 9 Września 2013 Olek, ja nie cisnę na maxa sprzętu. Majką 250 lubiłem jeździć do 100 km. powyżej już nie czułem się komfortowo. Teraz mam Majkę 400 i ta już jeździ zupełnie inaczej. Leciałem teraz w weekend z Warszawy do Łodzi autostradą. Trzymałem cały czas 120 - 140 km i było super. Czułem, że jeszcze mam zapas.
Rekomendowane odpowiedzi