Skocz do zawartości
Forum Burgmania

silver wing - wyważanie kół?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przyszła pora na zmianę opon, wcześniej niespecjalnie przyglądałem się starym, teraz zauwazyłem że są niewyważone, pytanie czy to norma czy gdzieś pogubiłem ciężarki?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tu był niepotrzebny cytat całego posta przedmówcy

Usunąłem, koszt 10%

kisiel

Podobno wszystkie felgi w skuterach powyżej 12 cali powinno się wyważać.

Jeśli się mylę poprawcie mnie.

Innymi słowy - moim zdaniem powinieneś mieć wyważone koła / posiadać ciężarki ( chyba, że masz idealne koła ;) ).

Opublikowano

A w trakcie jazdy nie czułeś drgań? Bo jak Honda jeździła gładko nawet powyżej 130km/h tzn. że japońce aż przesadzili z precyzją (i producent obecnych opon też) ;)

Wyważać trzeba, ja też na przodzie nie miałem ciężarków ale też były drgania, po wyważeniu sunie się gładko po szosie.

• Klubowicze
Opublikowano

Przy każdej zmianie opon, koła w mojej Zacnej są wyważane, choć np. w serwisie Suzuki powiedzieli ż e tak małych kółek się nie wyważa ;):chair: .

Opublikowano

Wobec powyższego pozdrawiamy serwis Suzuki...

Jakby skuter jeździł 50-60km/h to bez wyważenia by się obeszło ale przy prędkościach grubo ponad 100km/h nie przejdzie.

Wyważać!

Opublikowano

Dodam do tego wszyskiego, że przez 15 lat pracy kuzyna wulkanizatora nie trafił on na koło nie wymagające wyważenia. Istnieje mała szansa na wyważenie bez ciężarków obracając oponą na feldze zakładając że niedoskonałość felgi i opony w którymś miejscu się zniesie (naprawdę mała ale się zdarza) .

• Klubowicze
Opublikowano

Tak jak koledzy napisali - zdecydowanie wyważać. To nie są ani za małe to tego koła ani za małe do tego prędkości.

Opublikowano

Dodam do tego wszyskiego, że przez 15 lat pracy kuzyna wulkanizatora nie trafił on na koło nie wymagające wyważenia. Istnieje mała szansa na wyważenie bez ciężarków obracając oponą na feldze zakładając że niedoskonałość felgi i opony w którymś miejscu się zniesie (naprawdę mała ale się zdarza) .

zdarza się

mnie się prawie udało. niestety w samochodzie, nowe stalusy i nowe letnie opony, na jednym kole 5gr na reszcie po 10gr