CZARO Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 jutro wieczorem startuję... śmignąć przez Rumunię taki motocyklowy standard Sapanta,Bicaz , Brasov, fogarska i alpina nocowanie na dziko namioty ,kempingi , kwatery prywatne co wypadnie w czasie jazdy,bez ciśnienia,i konkretnego planu dnia.taka wycieczka... Rumunię mam już objechaną samochodem ale cały czas w głowie siedzi przejazd na 2oo. jak będę miał wifi to coś będę pisał jak nie to po powrocie.jedyne obawy jakie mam to czy burek dowiezie mnie bezawaryjnie.pożyjemy zobaczymy,jadę żeby nie żałować kiedyś że tego nie zrobiłem. POZDRO.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Klubowicze Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Byłem, widziałem ,żałuję że już wróciłem . Ale jeszcze raz pojadę. Gratuluję pomysłu i trzymam kciuki. PS Jeśli to wypad samotny to nie zazdroszczę bo jako mega-gaduła w samotności wytrzymuję ledwo 1 góra 2 dni
Marcino1 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Ciekawy pomysł. Dlaczego jednak sam? Tak czy inaczej... Szerokiej drogi Czarku!
CZARO Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2013 hej.wyjazd waży się do ostatniej chwili(kłopoty zdrowotne) ,nie jadę sam dołączył do mnie kolega z pracy na africa twin. edit. godz.20.30 skuter spakowany.. graty zmieściły się w bagażnik pod siedzeniem,worek louis 70l. na tylnym siedzeniu i kufer centralny givi maxia,na nim mam zamontowany dodatkowy stelaż( bagażniczek )na nim kanisterek (5l.) na wachę na wszelki wypadek. a około godziny 19 rozleciał się w drobny mak nowiutki uchwyt do navi , więc rzezba na poczekaniu bo już na nic innego nie mam czasu i narazie jest git. nie miałem czasu na objechanie gadżetów i spakowanego skuta bo wczoraj wróciłem z wczasów rodzinnych i wszystko na łeb na szyję. ps . 3majcie kciuki
Marcino1 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Tym bardziej trzymamy kciuki, powodzenia i pisz od czasu do czasu co się dzieje!
Pan rypak Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 I to mi się podoba,wyprawa bez konrektnego planu(ja tydzień temu wróciłem z podobnej wyprawy) Zapodaj jakieś foty i relacje po powrocie. Powodzenia i słońca na trasie,3kciuki.
mrzysty Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Pisz często i uważajj na wariatów w 30 letnich Daciach
Gość Kristof Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Wyprawa super również byłem, podoba mi się ze nie masz planu jak gdzie kiedy taki spontan z namiotem bajka, wtedy dopiero mozna poczuc te klimaty... pozdrawiam i SZEROKOŚCI !!!
CZARO Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Witam.dorwalem WiFi. Sapanta, trasa transfogaraska, trasa transalpina, zdobyte . Plany zmienione ze wzgledu na brak czasu kolegi i slaba pogode.leje jak z cebra...powoli jedziemy w kierunku domu. Pozdrawiam z Rumunii .
Klubowicze Ewik Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Klubowicze Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Suchych dróg powrotnych, czekamy na relację
CZARO Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2013 dotarłem do domu jak ogarnę tematy to coś w skrócie naskrobię, dojechałem do domu cały,zdrowy i sprzęt woził bezawaryjnie. to tak na króciaka.
kmodzele Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 "jadę żeby nie żałować kiedyś że tego nie zrobiłem" - to jest cytat roku! Zastanawiam się, czemu jeden człowiek ma tyle gratów (pełen bagażnik w Burgmanie 650 + 70 litrowy worek + centralny kufer (pewnie też nie trzydziestka...). Ale sam ... bym jeszcze więcej chiał rzeczy nabrać. :-) Tylko, ze Ruminia kojarzy mi się ze złodziejstwem (co za obrzydliwy stereotyp jeszcze z lat 80tych, wstydzę się tego skojrarzenia). I mając objuczony motur, bałbym się od niego oddalić. Zresztą i bez oddalania można oddać towar.. Gdyby wszystko było pochowane, jakoś bym się raźniej czuł. No dobra, nikt nie mówił, że jestem całkiem normalny. Czekam na relację! Moze jakie zdjęcia?
CZARO Opublikowano 1 Września 2013 Autor Opublikowano 1 Września 2013 A było to tak : Spakowałem się wieczorem 24go.w trakcie pakowania na skuter wszystkich gratów strzelił nowiutki uchwyt do nawigacji więc szybko wyrzeżbiłem z tego co miałem jakiegoś cudaka i około godziny 22 byłem gotowy do swojej największej jak do tej pory motocyklowej podróży. 25.08. 3.50 pobudka ,4,15 wyjazd z domu pod Białymstokiem w stronę przejścia granicznego w Barwinku po drodze w Zabłudowie spotykam się z towarzyszem tej podróży i od tej pory podróżujemy we dwójkę.temperatura 5-6st.pierwsza przerwa przed Lublinem na tankowanie i toaletę jak się potem okazało nieczynną w tym miejscu więc przywitaliśmy się z łonem natury. to właśnie kolega Rafał potem następny przystanek przed Duklą na małe co nieco ,kawa,hot dog,i dalej jazda w stronę Barwinka .na granicy jesteśmy około 12.45 Na granicy tankujemy do pełna ja jeszcze dotankowuję 4 litry w kanisterek żeby Słowację i Węgry przejechać bez między tankowań i następne tankowanie zrobić już w Rumunii .W czasie tankowania widzimy jak w krzakach za stacją jakiś gość spuszcza paliwo z motocykla ,po chwili wpycha motocykl bmw 650 gs i tankuje benzynę jak się okazało Słowak przed chwilką zatankował tego GS-a do pełna olejem napędowym...ot taka ciekawostka z trasy .Słowację i Węgry traktujemy tranzytowo więc przerwa na Węgrzech na dolanie paliwa z kanisterka jakieś szybkie jedzenie i picie.temperatura 28-29st. jedziemy przepisowo bo sporo policji z ,, laserami'' . Następny przystanek RUMUNIA .Docieramy około 18-tej. Z granicy udajemy się w kierunku Satu Mare od tego momentu nad głowami wiszą czarne chmury więc pomysł z namiotami odkładamy na inny czas.W Satu Mare wymieniamy trochę euro i tankujemy motocykle.Brak miejsc noclegowych,po pokręceniu się po mieście decyzja jedziemy w kierunku Sapanty , może coś po drodze znajdziemy. około 60km.od granicy znajdujemy pensjonat za 80 ron na dwie osoby ,zostajemy.W recepcji na pytanie o strzeżony parking pani zaprowadziła nas do dobudowanej do motelu myjni samochodowej z trzema boksami , jeden boks zajmują nasze maszyny są pod dachem i są zamknięte,jest godz.około 21.kolacja i idziemy spać,przejechane tego dnia 860km. 26.08. pobudka 8.00 śniadanie i zbieramy się około 9-tej wyjazd ,pada więc przeciw deszczówki ubrane,wjeżdżamy w rejony górskie i tak już zostaje do dnia wyjazdu,nawierzchnia słaba więc i prędkości nie duże ale takie w sam raz tempo turystyczno poznawcze.dojeżdżamy do Sapanty,zwiedzamy wesoły cmentarz z Sapanty kierujemy się na trasę 7c czyli słynna trasa transfogaraska.pogoda w kratkę raz pada raz nie.trasa ciągle górzysta zatrzymujemy się coś zjeść i odpocząć do motelu dojeżdżamy około 18-tej jakieś piętnaście minut pózniej nadchodzi prawdziwe urwanie chmury ,ale ono nas już dziś nie dotyczy ,my siedzimy w motelu z pełnym brzuchem i piwkiem w ręku a maszyny pod dachem tegoż motelu koło stołów wystawionych na zewnątrz.Dziś przejechane 380km 27.08. wstajemy około 8 śniadanko ,kawka i po 9-tej ruszamy na fogaraską do niej mamy około 80-90km. dojazd wporzo bo jedziemy krajówką pogoda ok.zachmurzenie ale bez opadów.po około dwóch godzinach jazdy skręcamy na 7c i zaczynamy wspinaczkę na dole luzik,w połowie wjezdżamy w chmurki ale nie duże także na górnej częsci mamy ładną pogodę i widoczki są ok.jesteśmy ponad chmurami. i przejechaliśmy 800 metrowym tunelem na stronę południową tam zjeżdżamy i jest zapora Vidaru wysoka z tego co pamiętam na 160m dalej w dół tu dojeżdząmy do zamku Vlada Palownika ,,DRAKULI'' ale nie wchodzimy na górę bo w ciuchach motocyklowych nam tam nie po drodze pokonywać tysiąc schodów na dole fogaraskiej tankujemy jemy coś na szybko i kierujemy się w stronę transalpiny dojeżdżamy do miejscowości Horezu i tam na prywatnej kwaterze lokujemy się.godzina około 16 .gospodyni do kawy przynosi ciasto i zaraz potem wpada gospodarz z bimbrem.przesympatyczni i gościnni ludzie.z pod wiaty zabierają samochód i pod dachem stacjonują nasze maszyny.dziś przejechane 290km. 28.08 Z rana 8 śniadanko ,kawka,pożegnanie i parę minut po 9-tej gonimy na Transalpinę mamy niedaleko coś około 40-stu km ,ruszamy w przeciw deszczówkach pada chmury nisko. u podnóża widać było że nie będzie kolorowo ale z każdym metrem było coraz gorzej w górnych partiach podjazdu po wjechaniu w ciemne chmury temperatura spadła do 9 st. widoczność miejscami do 2 metrów i na ciasnych zakrętach tuż przed twarzą ukazywała się ciężarówka jadąca na ledwo tlących się postojówkach jazda koszmarna i ekstremalna zakręty z przepaściami niczym nie zabezpieczone widoczność zerowa.adrenalina i skupienie sięgało zenitu.zdjęć ze szczytu i podjazdu niema bo było mokro,zimno i zerowa widoczność.jedyne co mogę powiedzieć że podjazdy ekstremalnie kręte i bardzo strome,jak już powoli zaczęliśmy zjeżdżać w dół temp. wzrastała i coś zaczęło być widać. coraz niżej, pogoda coraz lepsza ale droga coraz gorsza więc burgman robił dziś za turystyczne enduro z transalpiny kierujemy się na Cluj Napoca i kierunek granica zaraz za Cluj zatrzymujemy się zatankować, i zostajemy tam w motelu jest 15.30 dziś przejechane 315km .motocykle pod dachem stacji paliw i pod kamerami 29.08 z rana wstajemy śniadanko,kawka,i około 9.30 kierunek polska.na granicy Rumuńskiej znowu do pełna plus kanisterek.Na Węgrzech zaraz za Tokajem zatrzymujemy się na obiad przepyszny zresztą , i powolutku kulamy do Polski.Zatrzymujemy się za Duklą i nocujemy w ,, leśnym dworze''pierwszy raz podczas tej podróży motocykle nie są pod dachem.teren monitorowany, jest około 18.30 przejechane 536km 30.08 z rana 8.00 wypasione śniadanko w doliczonej cenie do noclegu za +10zł. naprawdę warto,i przed 10 ruszamy w kierunku podlasia, będąc w Lublinie zajeżdżamy na Majdanek i zwiedzamy obóz ,potem tankowanie,makdonald i kierujemy się do małej miejscowości pod Hajnówką na urodziny kolegi motocyklisty tam zjeżdżają motocykle z Wrocławia,Siedlec,,Warszawy,Gdańska i my prosto z Rumunii.dojazd około 17,30 przejechane 450km.tam balujemy prawie do białego rana. 31.08 przed południem zjazd do domu i koniec wycieczki. przejazd około półtorej godziny przejechane około 80km cały wyjazd wyszedł 2901.8 średnie spalanie z całego wyjazdu 4,5l/100km . podsumowując : cały worek jezdził całkowicie zbędnie(namiot,karimata,śpiwór,kuchenka gazowa) bo pogoda nie pozwoliła na rozbijanie się. każdej nocy lało dość mocno , na szczęście w ciągu dnia bywało w kratkę więc wyjazd uważam za jak najbardziej udany.Każdy nocleg był w cenie 80ron za dwie osoby bez różnicy czy to był pensjonat,motel czy kwatera prywatna. w planach miał być jeszcze wąwóz Bicaz ale ze względu na pogodę i to że kolega chciał być ciut wcześniej w domu ze względu na rozpoczynający się rok szkolny swojej córki wyprawa wyglądała tak jak ją przedstawiłem. pozdrawiam ps.specjalne podziękowania mojej wspaniałej żonie Julicie za tę podróż..wspierała mnie przez cały czas,a sama została z naszą 10 miesięczną córeczką. [media=] [/media]
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 1 Września 2013 Klubowicze Opublikowano 1 Września 2013 Super opis. Szkoda tylko że pogoda wam nie dopisała bo widoki na Transalpinie rewelacyjne
Dawid Wawa Opublikowano 1 Września 2013 Opublikowano 1 Września 2013 @CZARO: No brawo, brawo! Zazdroszczę, choć pogoda mogła być trochę lepsza. Sam szukam jakichś ciekawych celów do przyszłorocznych wypraw i Twoja relacja będzie inspiracją. Ode mnie pytanie: Między sobą kontaktowaliście się przez interkomy, czy stawaliście?
CZARO Opublikowano 1 Września 2013 Autor Opublikowano 1 Września 2013 Ode mnie pytanie: Między sobą kontaktowaliście się przez interkomy, czy stawaliście? z interkomu zrezygnowałem 2 lata temu i sprzedałem .na marginesie bardzo dobry scala rider. mam dość gadania w czasie jazdy motocyklem.od tego mam samochód żeby gadać z pasażerem.a co do porozumiewania się to na każdym postoju i przy zatrzymaniu się (np. światła) dogadywaliśmy jakieś szybkie szczegóły,spostrzeżenia i inne.a w czasie jazdy znak światłem , klaksonem gest ręką i wszystko było jasne.
Rafi Opublikowano 2 Września 2013 Opublikowano 2 Września 2013 Czaro, wielkie gratulacje i co tu ukrywać... trochę zazdrość bierze że miałeś odwagę,a człowiek tylko ciągle planuje i... w domu śiedzi . Super sprawa i faktycznie szkoda, że pogoda Wam nie dopisała, ale czego doświadczyliście i co zobaczyliście to Wasze. Ważne, że maszynki bezproblemowo się spisały, a ludzie których spotkaliście mili i przyajźni (przynajmniej takie wrażenie odnoszę po przeczytaniu Twojego opisu). Zatem, jeszcze raz: GRATULACJE!
Klubowicze MAKI Opublikowano 2 Września 2013 Klubowicze Opublikowano 2 Września 2013 Czarek super wyprawa ! przyda mi się na przyszłoroczną wyprawę .,bo nie ukrywam że mam w planie wyskoczyć albo na Romanię albo na Balgarię - z tym że tak jak w tym roku Z Karpaczem - czyli zamówiony pensjonat na kilka dni i w międzyczasie zwiedzanie okolić w obrębie 150km. No ale to tylko na razie plany . Mam jeszcze jedną prośbę ? Napisz ile kosztują pokoje , paliwo , jedzonko w przeliczeniu (tak pii razy oko ) na PLN . Pozdrawiam ! i ZAPRASZAM na Mazury na zakończenie sezonu !
CZARO Opublikowano 2 Września 2013 Autor Opublikowano 2 Września 2013 MAKI - tak jak napisałem wszystkie noclegi były po 80 ron na dwie osoby,paliwo od 5.89 do 6.09 ,jedzenie frytki,pierś z kurczaka z grilla 12ron , piwo 3,5-4,5 ron , w sklepie sieciowym piwo 2-2,5 ron , ciorba-zupa bardzo dobra około 5-7,5 w zależności z czym ona , śniadanie kabanosy smażone 8ron , omlet z szynką 6,5 ron ,woda gazowana 2,5l za 2-3 ron ,chleb około 2-3ron to tak pi razy drzwi 1 ron to mniej wiecej 1 zł. u mnie wyszedł ron mniej niż złotówka bo dobrze kupiłem euro i tam drożej sprzedałem . ps. MAKI klocki w bardzo dobrym stanie i tarcze nie zniszczone tak jak gadaliśmy lucas trw , ale nie sportowe .
selmen Opublikowano 3 Września 2013 Opublikowano 3 Września 2013 Fajna wyprawa, szkoda, ze pogoda nie dopisała
Sympatycy Grzech Opublikowano 15 Września 2013 Sympatycy Opublikowano 15 Września 2013 Skąd ja znam ten skuter?... Widzę, że udało Ci się wyjechać do Rumunii. Świetnie! Relacja też super, tylko ta pogoda... Uściski!
Rekomendowane odpowiedzi