Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Weekend w siodle czyli 1330 km na Atlanticu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Korzystając z imprezy Klubu Chińskich Motocykli w Dobrej w Opolskiem postanowiłem nieco przegonić AA 500, którą to niedawno klupiłem. Pogoda zapowiadała się niezła a więc o 7,30 w piątek wyjechałem chińskim chopperkiem z Białegostoku do Hajnówki aby odebrać Aprilkę z serwisu u Mirka "Czarnego". Sprzęt był gotowy i Mirek pomógł jeszcze zamontować futerał do nawigacji na kierze, przepakowka konserw i ciuchów z chopperka, który został u niezawodnego Mirka i można jechać... Aprilka szła jak burza i pierwszy postój zrobiłem dopiero po 300 km. Niestety okazało się że puścił wkręt mocujący tylnią lampę, którą to zgubiłem nawet nie wiem gdzie...Trudno było się wracać 300 km więc dalej pojechałem bez jednego tylnego światła...Pod Częstochową sprawdzenie poziomu oleju i kolejne tankowanie, Policja na szczęście nie zatrzymywała więc po zgubieniu drogi i nie planowym przejechaniu przez Kędzierzyn Koźle, nadrabiałem jadąć autostradą 130 km/h. W końcu dojechałem po 9 godzinach mając na liczniku równo 700 km...

19.JPG

Impreza powitalna była przednia, na tyle, że planowana objazdówka rozpoczęła się o 12 w sobotę... Klimaty na trasie były zabytkowo- historyczne:

Zamek w Mosznej:

CAM00167.jpg

Piec do wypalania wapna w Krapkowicach:

CAM00172.jpg

Bez lampy dziwnie się jeździło..

CAM00166.jpg

Na szczęście znalazłem na allegro kolesia handlującego częściami do AA 500- obok malowniczo położonych Głuchołaz tuż przy granicy czeskiej. Miałem farta bo akurat tylną prawą lampę miał. Po ustaleniu ceny (100 zł z kostką i żarówkami oraz śrubą mocującą) oraz czując niedosyt z jazdy poprosiłem lokalesa- kolegę Benjamina o wspólną górską traskę, mając cichą nadzieję na zahaczenie gór po czeskiej stronie. Kolega Benjamin nie zawiódł, dołączył do nas mój niezawodny przyjaciel Arek na Bandicie i zaczęła się prawdziwie męska przygoda...

Benjamin i nawigacja doprowadziły mnie do lampy, która pasowała i świeciła idealnie (dzięki Ci nieznajomy człowieku z Allegro).... i ruszyliśmy najpierw na świeże pstrągi w górskim łowisku:

CAM00173.jpg

CAM00174.jpg

CAM00175.jpg

CAM00176.jpg

A potem kierunek na Zlate Hory i górskie serpentynki po czeskiej stronie...po prostu bajka...

http://goo.gl/maps/7fEFm

CAM00177.jpg

CAM00178.jpg

CAM00179.jpg

Niestety wszystko co dobre szybko się kończy...a czasem proza życia daje o sobie znać...po powrocie jak grom z jasnego nieba spadła na nas wiadomość, że nasza klubowa koleżanka Ania przed chwilą zginęła w wypadku na motocyklu w pomorskiem... nic już nie było takie samo tego dnia...i nie jest do dziś... :-((

Następny dzień to powrót do Białegostoku..zakaz jazdy TIR-ów zrobił w niedzielę swoje i po 7 godzinach jazdy 100-120 po ekspresówkach, walką z objazdami w Częstochowie i nietrafionym przejazdem przez Warszawę byłem w domu.

Weekend pracowity ale jest co wspominać...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ładna trasa, nie wiedziałem, ze kupiłeś Aprilkę, może spotkamy się gdzieś na trasie, lub na jednym ze zlotów KCM lub Burgmanii.

Opublikowano

będę w Bornym Sulinowie w ten weekend ale Ty się chyba na nie nie pisałeś...

Opublikowano

Miałem chęć, ale wywoże rodzinę na wakacje. Może w przyszłym roku więcej z Wami polatam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a więc kolejna weekendowa traska o długości 1302 km zaliczona bezawaryjnie na atlanticu. tym razem Borne Sulinowo.

w takim oto róznostylowym towarzystwie:

100_3862.JPG

100_3864.JPG

100_3872.JPG

100_3885.JPG

100_3887.JPG

100_3898.JPG

100_3917.JPG

100_3920.JPG

100_3933.JPG

100_3940.JPG

100_3945.JPG

100_3950.JPG

100_3951.JPG

100_3955.JPG

100_3963.JPG

100_3964.JPG

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak widać można skuterem jeździć w różnym zestawieniu. Gratulacje.

Opublikowano

Fajna wyprawa,Pozazdrościć Gratuluję. :)