Barteq Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 Jako że pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, że złapałem gumę w skuterze prosiłbym Was o pomoc - bo szczerze nie wiem co robić. Jechałem sobie Wisłostradą w kierunku Czerniakowskiej, zaczęło mnie nosić tyłem jakbym "driftował". Zjechałem na pobocze a z tyłu kompletny flak. Akurat zatrzymałem się na stacji benzynowej napompować kompresorem koło bo myślałem, że to wystarczy. Niestety, ale dziura jest na tyle spora, że powietrze ucieka z opony w ciągu minuty (i ewidentnie widać to miejsce). Czy jest coś, co mogę zrobić w niedzielę żeby zawulkanizować to koło? Czy jest jakiś otwarty punkt, który ściągnie mi skuter z miasta do siebie i wykona naprawę? Będę jeszcze próbował użyć samowulkanizującego sprayu (czy jak to się nazywa) ale będę to robił pierwszy raz i nie wiem jakie będą efekty...
Gość maxell Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 Jak już jesteś na stacji, zobacz czy mają zestawy naprawcze do opon. W paczce jest kilka sznurków, klej, dłuto i szydełko A sprayem opony nie naprawisz, nie w skuterze. A oponka skuterowa po takim sprayu będzie do wywalenia prawdopodobnie.
Barteq Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Opublikowano 13 Lipca 2013 Jestem teraz jakiś kilometr od skutera. Co do dziury to wygląda jak po gwoździu czy ostrym kamieniu. Oponę miałem i tak za jakiś czas zmieniać więc widać przyspieszy to tę procedurę. Chodzi mi tylko o to aby dojechać do wulkanizatora (za sam transport pewnie ze 100zł bym zapłacił).
Gość maxell Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 W transporcie Ci nie pomogę, a jak gwoździa już wyjąłeś to spray może sobie z dziurą nie poradzić. Na Trasie Toruńskiej na wysokości Centrum Handlowego jest całodobowy wulkanizator, ale czy zrobi to nie wiem próbuj pod ten numer 504692051 Nie wykluczone, że przyjadą i na miejscu Ci zrobią.
Barteq Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Opublikowano 13 Lipca 2013 Samo uszkodzenie wygląda jak najechanie na coś, co przebiło oponę i zostało na ulicy. Nie znalazłem wewnątrz opony żadnego przedmiotu. Problem w skuterze tylko taki, że pewnie kilka rzeczy trzeba będzie rozebrać zanim dostanie się człowiek do koła (co raczej wolę zostawić mechanikowi). P.S. dzięki za numer
Gość maxell Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 Jak byś miał ten zestaw naprawczy o którym pisałem to nic nie trzeba ściągać i rozbierać Masz okazję żeby przemyśleć zakup
Barteq Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Opublikowano 13 Lipca 2013 A gdzie to kupię? Podrzuci mi to ktoś?
Gość maxell Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 Jeśli na stacji nie ma, bo może nie być, to zobacz w Norauto. Na Alledrogo kupisz na pewno. Jakieś 30 zł z wysyłką. Coś takiego http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-do-opon-sznury-szydlo-frez-i3351579970.html
Szafiq Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 Coś takiego http://allegro.pl/ze...3351579970.html Używałem czegoś takiego w motocyklu i polecam, działa. Można dojechać do wulkanizatora i tam załatać porządnie dziurę. Niektórzy jeździli na tym dłużej,ale to rozwiązanie jest tylko na chwilę.
Barteq Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Opublikowano 13 Lipca 2013 Pokombinuję "łatką w sprayu", tylko czy tym nie można czegoś zepsuć Czytałem, że zapycha się wentyl i jest do wyrzucenia
czaro69 Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 Są preparaty które nie niszczą opony, preparat PURE i zielony Slime. Uszczelniają dziurę a potem można umyć wnętrze opony ciepłą wodą i po sprawie, ale niestety takie coś trzeba mieć w skuterze a nie szukać już mając kapcia....
arka3 Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 Nie używaj tego świństwa w spreju, jak masz sporą dziurę to i tak nie zatka, a potem każdy wulkanizator cie obsobaczy. Żaden klej nie chce się potem trzymać. W moto akcesoriach mają zestaw sznurkowy do łatania. Miesiąc temu przez to przechodziłem, też wyskoczyłem z pianką, tylko wylazła przez dziurę. Na Okaryny próbowali mi to załatać ale się nie chciało kleić. Skończyło się na transporcie busem i dokładnym myciu i czyszczeniu opony, a i tak dopiero 3 łatka załapała.... Więc w mieście to za rogi i do wulkanizatora (albo zestaw naprawczy)
RONIN Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 czasem jeśli to było coś cienkiego pomaga wkręcenie w dziurę wkręta do metalu, potem kompresor na stacji i można dojechać do wulkanizacji
Barteq Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Opublikowano 14 Lipca 2013 Prosiłbym Was w takim razie o szybką poradę co kupić z tych rzeczy aby przejechać na tym 50 do 70km do wulkanizatora. http://www.moto-akcesoria.pl/do-ogumienia,c,178_553
Klubowicze pgizi Opublikowano 14 Lipca 2013 Klubowicze Opublikowano 14 Lipca 2013 Sonor w zeszłym roku kilka m-cy jeździł na takim sznurku: http://www.moto-akcesoria.pl/zestaw-naprawczy-do-opon,p,21853 Pytanie tylko czy ta Twoja dziura nie jest za duża do tego typu tymczasowej naprawy. Chyba warto spróbować. A resztę zestawu będziesz miał na następny raz, czego nie życzę.
Barteq Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Opublikowano 14 Lipca 2013 Dzięki za podpowiedź, już wiem co kupić. Przy okazji zdam relację z montażu i trwałości tego rozwiązania.
Sympatycy Volvo Opublikowano 14 Lipca 2013 Sympatycy Opublikowano 14 Lipca 2013 Ja na takim sznurku zrobiłem już z 1000 km i jest dobrze.
Barteq Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Opublikowano 14 Lipca 2013 Volvo, nie ucieka Ci powietrze przez ten sznurek? Ja już bezpiecznie dotarłem do domu, na razie przejechałem ok. 15km i wydaje się być wszystko w porządku...
wize60 Opublikowano 14 Lipca 2013 Opublikowano 14 Lipca 2013 Jedżąc jeszcze GSR-em złapałem gumę miałem za sobą takie sznurki te co są za 99 zł w motoakcesoriach ale ja je kupiłem taniej w louisie dały radę .Ważną rzeczą jest żeby mieć naboje z gazem do pompowania bo w moim przypadku żeby ich nie było same sznurki nic by nie dały do stacji najbliższej miałem ok 15 km,a tak napompowałem użyłem 2 naboi ale ten pierwszy przez moją nieudolność nie cały wszedł do opony.Pamiętać trzeba o kolejności odkręcania przewodu pompującego.Spokojnie dojechałem do stacji sprawdziłem ciśnienie lekko dopompowałem i jeżdziłem tak jeszcze przez tydzień.Ale w zgodzie z sumieniem pojechałem do wulkanizatora..
GrzechoCnik Opublikowano 15 Lipca 2013 Opublikowano 15 Lipca 2013 Już była taka dyskusja. TUTAJ link do taniego zestawu sznurków w tubie.
Rekomendowane odpowiedzi