tapczan Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Hej Mam pewien problem. Skuter (rok produkcji 2007) kupiłem w komisie w marcu 2012 roku, sprowadzony z Włoch. Skuter był już po badaniu technicznym, więc tylko go zarejestrowałem, ubezpieczyłem i cieszyłem się nową zabawką. Po roku przyszedł czas na badanie okresowe, więc pojechałem na stację diagnostyczną w pobliżu, nie spodziewając się żadnch problemów. Diagnosta w końcu podbił mi dowód rejestracyjny, ale kręcił nosem, że mam symetryczne światło mijania i w sumie nie powinienem. Oczywiście zapewniłem go, że jak najszybciej wymienię światło na asymetryczne itepe. Oczywiście też nie wymieniłem tego światła do dziś (szczerze mówiąc, szkoda mi sześciu stów na nową lampę). Ostatnio naszło mnie, żeby te jego rewelacje sprawdzić. Tym bardziej, że narzekał, że wiele nowych motocykli trafia do niego z symetrycznymi lampami. Jest rozporządzenie ministra transportu w/s warunków technicznych itepe tutaj: http://isap.sejm.gov...=WDU20030320262 Plus nowelizacja z 2009: http://isap.sejm.gov...=WDU20090750639 Zwracam Waszą uwagę na tabelę na stronie 4. nowelizacji, inne warunki w wierszu światła mijania i odnośnik 26 (ledwo widać numer), tekst na stronie 10. Przepis mówi (w skrócie), że pojazd powinien posiadać światła asymetryczne, choć nie dotyczy to motocykli zarejestrowanych po 31. grudnia 2009 roku. Mam więc pytanie do speców: czy posiadając motocykl (skuter) zarejestrowany w Polsce po raz pierwszy w 2012 mogę mieć światło symetryczne, czy też liczy się data pierwszej rejestracji we Włoszech (przed 2009)? Inaczej mówiąc - czy mogę diagnoście/policjantowi rzucić w twarz "nie znasz się pan", czy jednak niekoniecznie? Jeśli jednak muszę to światło asymetryczne zamontować u siebie, czy zna ktoś diagnostę w Warszawie, który z takiej (moim skromym zdaniem) dupereli nie zrobi problemu? Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedź.
Bury Opublikowano 14 Lipca 2013 Opublikowano 14 Lipca 2013 Dla pojazdu sprowadzonego z zagranicy, którego można ustalić datę pierwszej rejestracji (np.:posiada dokumenty w których jest to określone), jako datę pierwszej rejestracji przyjmuje się datę pierwszej rejestracji za granicą. Więc powinieneś wrócić do Pana diagnosty, ucałować rączkę i unikać kontroli Policji.
bogdan201 Opublikowano 14 Lipca 2013 Opublikowano 14 Lipca 2013 Ostatnio też intrygował mnie ten temat. Nie mam obecnie skutera ale motocykl budowy turystyczne enduro. Jest to Yamaha Super Tenere XT1200z z 2011 roku. Pierwsza rejestracja marzec 2011 roku. Motocykl ten fabrycznie posiada dwa światła soczewkowe z 2 żarówkami H7. Światła mijania/drogowe zmieniają ruchome przesłony w reflektorach - podobnie jak w oryginalnych światłach wyładowczych. Zdziwiło mnie, że na ścianie garażu nie zauważyłem tzw skosu tak charakterystycznego odcięcia światła dla świateł asymetrycznych. Moje reflektory są symetryczne, posiadają oznaczenia europejskiej homologacji "E" oraz dodatkowe oznaczenia <--> dla ruchu lewo i prawo stronnego. Motocykl bez problemu przeszedł badanie diagnostyczne. Spełnia wszystkie normy polskie jak i europejskie. Producenci motocykli poszli w końcu po rozum do głowy i robią te same lampy na Wielką Brytanie, resztę Europy oraz na Stany Zjednoczone.
Klubowicze pgizi Opublikowano 14 Lipca 2013 Klubowicze Opublikowano 14 Lipca 2013 ... czy zna ktoś diagnostę w Warszawie, który z takiej (moim skromym zdaniem) dupereli nie zrobi problemu? Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Zapraszam na Wesołą, stacja na ulicy Wspólnej, obok Bomisu. Zero problemów i dociekań.
tapczan Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Opublikowano 16 Lipca 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dopiero teraz dorwałem się do klawiatury. Wygląda na to, że trzeba będzie pojechać do Wesołej w lutym, bo w DR jak byk stoi 2007 rok w rubryce B Albo, jak los i szef obdarzą premią, wysupłać parę stów na nowe światło. Przy okazji kupując następny sprzęt będę wiedział, na co jeszcze zwrócić uwagę.
Rekomendowane odpowiedzi