Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zwracam się do wszystkich o pomoc lub poradę .15 kwietnia tego roku miałem w Jabłonnie mocną obcierkę .W wyniku czego mój skuter mocno ucierpiał połamane owiewki i bardzo porysowane ,jak również ucierpiały zegary .Skuter wstawiłem do serwisu A.S.O. Kymco i zażądałem bezgotówkowej naprawy .Obsługa A.S.O Kymco bardzo fachowa i rzeczowa i nie było by problemu żeby nie to że rzeczoznawca i likwidator szkody z Ubezpieczalni Risk łamie prawo i ma gdzieś opinię wystawioną opinię jak również wycenę wystawioną przez A.S.O. Według prawa miał 30 dni na całkowitą likwidację szkody a dopiero w 35 dniu rozpoczął dialog z serwisem .Serwis wycenił szkodę na 5000 tys a ubezpieczyciel wypłacił 1000 zł brutto i uważa sprawę za zakończoną .Nie dość że w wyniku zdarzenia drogowego jestem poszkodowany to czuję się bezradny wobec likwidatora z Risku .Może jest ktoś kto miał podobną sprawę z tym ubezpieczycielem albo ktoś kto pomoże napisać pozew do sądu bo oczywiście mam zamiar dochodzić swoich praw na drodze sądowej .

Bardzo proszę o pomoc i poradę w tej sprawie !!!!!!!

Opublikowano

najpierw napisz odwołanie ,jak nie pomoże spróbuj przez firmę windykacyjną,potem dopiero sprawa sądowa,spróbuj porozmawiać z forumowiczem Roni z burgmanii

Opublikowano

Walczę właśnie z Riskiem o rzetelną wycenę (samochód) szkody. Niezależny rzeczoznawca sądowy wycenił na 8000, a oni zaczęli od 1500, potem 2500 i już po 120 dniach mam 3400.

Z sądem to nie jest zły pomysł, ale będzie się toczył strasznie długo. Proponuję złożyć skargę do Komisji Nadzoru Finansowego.

https://www.knf.gov.pl/dane_wspolne/Serwis_konsumenta/pomoc/skarga_na_zaklad_ubezpieczen.jsp

To jest chyba jedyna instytucja, której się fi#ty ubezpieczeniowe boją. Sprawa jest szybsza i bardziej bolesna dla likwidatora.

Tu masz podstawę prawną.:

art. 14 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. Nr 124, poz. 1152 ze zm.),

Opublikowano

Obawiam się Flyman, że skarga do KNF w tej sytuacji niewiele da. Komisja jest niestety "bezzębna" wobec ubezpieczycieli w kwestiach indywidualnych, związanych z przekroczeniem czasu wypłaty lub zaniżoną wyceną. Karana jest może jedna sprawa na tysiąc, a kary nałożone przez KNF są tak małe (w całym 2012 r. najwyższa wyniosła 30 tys. zł, a kar było kilka), że ubezpieczyciele płacą je bez problemu i dalej robią swoje.

Ponadto zwracam uwagę, że KNF nie ma tak naprawdę ustawowego obowiązku odpowiadania na skargę. Z reguły zwracają się do ubezpieczyciela z wezwaniem do udzielenia wyjaśnień i nawet nie odpowiadają skarżącemu. Co najwyżej wezwą ubezpieczyciela do "usunięcia nieprawidłowości polegającej na naruszeniu ustawowego terminu wypłaty odszkodowania"

Opublikowano

Bosy, nie wiem jak się skończy ta sprawa, ale poprzednia (skuterowa) zakończyła się niezła sraczką ubezpieczyciela. Byli tak mili i ulegli, że mi ser z dzioba wypadł. Wypłacili wszystko bez zająknięcia i jeszcze się dopytywali, czy aby na pewno to wszystko i czy nie mam już roszczeń.

Opublikowano

Ja wiem tyle, że firmy ubezpieczeniowe są miłe, gdy zawiera się ubezpieczenia, a gdy mają cokolwiek wypłacić to pojawia się problem... :-(

Kiwaczek - czy wypłata (likwidacja szkody) ma mieć miejsce z polisy OC sprawcy czy z Twojego AC??

Opublikowano

Zwróć sie do rzecznika ubezpieczonych po to jest ta instytucja powołana.http://rzu.gov.pl/

Opublikowano

Ja wiem tyle, że firmy ubezpieczeniowe są miłe, gdy zawiera się ubezpieczenia, a gdy mają cokolwiek wypłacić to pojawia się problem... :-(

Kiwaczek - czy wypłata (likwidacja szkody) ma mieć miejsce z polisy OC sprawcy czy z Twojego AC??

Likwidacja mojej szkody odbywa się z O.C sprawcy .

najpierw napisz odwołanie ,jak nie pomoże spróbuj przez firmę windykacyjną,potem dopiero sprawa sądowa,spróbuj porozmawiać z forumowiczem Roni z burgmanii

W związku z tym że podpisałem pełnomocnictwo serwisowi i zdecydowałem się na naprawę bezgotówkowo to serwis prowadzi moją sprawę i z tego co widzę to naprawdę walczy nie tylko o moją sprawę ale i o swoje pieniądze .Za każdy dzień postoju po 30 dniu nalicza opłaty parkingowe w wysokości 50 zł doba .Pisali już nie jedno odwołanie i nic na nich nie działa ,w ogóle nie odpowiadają na żadne meile . Pisałeś również o windykacji a potem o sprawie sądowej czy nie powinno być odwrotnie ,najpierw wyrok a potem windykacja ?

Zwróć sie do rzecznika ubezpieczonych po to jest ta instytucja powołana.http://rzu.gov.pl/

Tak masz rację ale rzecznik ubezpieczonych to tylko instytucja doradcza i niema żadnych mocy sprawczych ,już do nich dzwoniłem przyznali mi rację poradzili drogę sądową i tyle .

Opublikowano

Faktycznie źle to ujełem , ( poza tematem-ale jest tam dużo informacji dość rzetelnie i w jasny sposób wyjaśnione )

Opublikowano

A sprzęt jest już naprawiony a serwis nie chce go wydać, bo nie rozliczył się z nim ubezpieczyciel, czy stoi niezrobiony i czekają na akceptację kosztorysu naprawy?

Opublikowano

Windykacja poprowadzi tobie temat reprezentując nawet cię w sądzie,a jak masz uszczerbek na zdrowiu to dla nich idealny temat uderz do RONIEGO z forum,ogarnie temat,przechodziłem temat z autem,w sądzie temat do wygrania tylko zajmie to dużo czasu

Opublikowano

A sprzęt jest już naprawiony a serwis nie chce go wydać, bo nie rozliczył się z nim ubezpieczyciel, czy stoi niezrobiony i czekają na akceptację kosztorysu naprawy?

Dokładnie tak, sprzęt jest rozebrany i serwis nie godzi się na kwotę którą wypłacili to jest 1000 zł brutto .Za rozebranie sprzętu do pierwszych oględzin i za parkowanie serwis wystawił już fakturę ok 700 zł ..Rzeczoznawca z Risku nawet podważa kwotę przedniej owiewki która orginalna kosztuje np 349 zł a według Risku 174 zł i tu można wymienić całą listę którą Risk podważył oczywiście tnąc koszty ceny uszkodzonych elementów o 50%.

Windykacja poprowadzi tobie temat reprezentując nawet cię w sądzie,a jak masz uszczerbek na zdrowiu to dla nich idealny temat uderz do RONIEGO z forum,ogarnie temat,przechodziłem temat z autem,w sądzie temat do wygrania tylko zajmie to dużo czasu

OK na pewno skorzystam ,dzięki !!!!!!!!!

Opublikowano

Dokładnie - tak jak napisał Limmp1!!

Skorzystaj z doświadczonego biura odszkodowawczego... Skoro została uznana wina sprawcy, to prawo jest po Twojej stronie, tylko może Cię to kosztować dużo cierpliwości i czasu... W najgorszym wypadku, aby korzystać ze skutera w tym sezonie będziesz musiał wyłożyć kasę z własnej kieszeni, naprawić wszystko na fakturę a później bujać się do sądu z nimi... Ale wtedy zapłacą Ci z odsetkami... Dobrze jest mieć opinię niezależnego rzeczoznawcy, np z PZM. To zawsze jest dla sądu dodatkowy, ważny kwit.

Mieszkasz niedaleko od Łodzi, jeżeli chciałbyś namiar na profesjonalnego rzeczoznawcę PZM, lub na biuro odszkodowawcze, to służę pomocą i zapraszam na PW. Myślę, że do rzeczoznawcy możesz tylko zatelefonować, a ten już wyjaśni Ci dokładnie, co i jak :-)

Pozdrawiam!!!

Gość klauzero
Opublikowano

Ja bym nie odpuszczał, zasada jest prosta... zaproponować jak najmniej i liczyć, że się uda. Czasem po jednym odwołaniu dostajemy dokładnie to co powinno być za pierwszym razem. W rzecoznawcę bym się nie bawił, bo trzeba za niego zapłacić z własnej kieszeni. Odwoływałem się w sumie 2 razy, zawsze pozytywnie. Ostatnio z 600zł stanęło na 2600zł zgodnie z wyceną ASO, tylko że był to samochód i Allianz.