macin61 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Mam problem z moim X-MAX'em z 2007 r. jak w temacie, Czy mieliście podobny problem? Z rana na zimnym silniku szarpie jak wściekły. Z czasem szarpanie ustaje. Przebieg 9000 km. Rozmawiałem z kolegą, który posiada X-maxa z 2008 r. i powiedział, że był z tym problemem w serwisie i wymienili mu jakąś plastikową tuleje, która zamiast być okrągła zrobiła się kształtem przypominająca jajko. Wymienili mu to i problem znikł. Jak ktoś może coś podpowiedzieć co to za część to proszę bardzo. Pozdrawiam Maciej.
gladki83 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Opublikowano 4 Czerwca 2013 U mnie też na zimnym czuć wibracje większe. Zależy jak bardzo szarpie, bo to pojęcie względne. Natomiast ja zauważyłem, że szarpie/wibruje przy delikatnym dodawaniu gazu np. podczas ruszania - oczywiście gdy jest jeszcze zimny. Gdy ruszam dynamicznie, nawet na zimnym problem nie jest zauważalny. Też tak masz? Ale jak tylko temp. złapie to problem znika i nie ma znaczenia czy ruszam delikatnie czy dynamicznie.
macin61 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2013 Szarpie mi całym tyłem skutera dość mocno. Mam kufer więc cały mi się telepie podczas ruszania, i tylny błotnik też. Zauważyłem też, że jak jest ciepło na dworze ok. 20 stopni to szarpania nie ma. No nic umówiłem się do mechanika żeby to sprawdził. Jak coś znajdę to napiszę. Pozdrawiam.
michal1226 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Mam dokladnie to samo. Spawdzalem sprzeglo jest OK. Rolki i slizgi wymienione na nowe, pasek nowy. Szarpanie ustapiło na kilka dni i znowu jest to samo.
HEKTOR Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 dzwon i okładziny sprzęgła do czyszczenia lub wymiany
Pioternik Opublikowano 6 Września 2013 Opublikowano 6 Września 2013 Mam problem z moim X-MAX'em z 2007 r. jak w temacie, Czy mieliście podobny problem? Z rana na zimnym silniku szarpie jak wściekły. Z czasem szarpanie ustaje. Przebieg 9000 km. Rozmawiałem z kolegą, który posiada X-maxa z 2008 r. i powiedział, że był z tym problemem w serwisie i wymienili mu jakąś plastikową tuleje, która zamiast być okrągła zrobiła się kształtem przypominająca jajko. Wymienili mu to i problem znikł. Jak ktoś może coś podpowiedzieć co to za część to proszę bardzo. Pozdrawiam Maciej. @marcin61 Udało Ci się znaleźć przyczynę szarpania skuta? Mam dokładnie takie same objawy, przy czym na zimnym, silniku zjawisko jest dużo bardziej uciążliwe. Przy starcie mam wrażenie, że silnik chce wyskoczyć z ramy! Na dobry początek spróbuję wymienić świecę na irydową w nadziei, że ten prosty zabieg pomoże. Pozdrawiam Piotrek
ereinz Opublikowano 12 Września 2014 Opublikowano 12 Września 2014 Witam, Udało się Wam znaleźć przyczynę tego szarpania?
czupakabra Opublikowano 12 Września 2014 Opublikowano 12 Września 2014 Miałem X-max'a i też podobne objawy i moim skromnym zdaniem, nie ma co demoniziwać , to raczej kwestia wilgoci w napędzie. Też wszystko rozebrałem, sprawdziłem i nic nie znalazłem .
Paweł Opublikowano 19 Września 2014 Opublikowano 19 Września 2014 witam miałem x-maxa 250 2007r. te same objawy!!! okazało się że sprzęgło odśrodkowe choć wyglądało na dobre po zmianie - jak nówka płynnie i stabilnie pozdrawiam Paweł
Rekomendowane odpowiedzi