Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kupno dobrego skutera do 4tys ze średnim spalaniem ok 3l/100km - możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym kupić sobie jakiś skuter do ok 4tys zł, który byłby w miarę ekonomiczny (satysfakcjonowałoby mnie spalanie ok 3l) i żeby poza terenem zabudowanym można było jechać spokojnie 80-90km/h <-- jest to możliwe kupić w miarę dobry egzemplarz w tym pułapie cenowym? Jeśli tak to jaki?

Aktualnie posiadam Kymco Agility 50 jestem bardzo zadowolony (spalanie do 2,0 - 2,5l, a rozpędzi się po prostym do 75km), tylko że od dwóch kurzą mi się prawo jazdy i chętnie przesiadłbym się na coś mocniejszego, żeby w trochę dłuższe trasy nie wyciągać za każdym razem samochodu, a móc spokojnie skuterem się przejechać:)

Opublikowano

Znam jeden - Yamaha Cygnus X. Do kupienia nawet w niższej cenie, spalanie minimalnie większe od deklarowanego przez Ciebie.

Problem tylko kupić dobry egzemplarz bo motokurierzy (włącznie z polskimi) upodobali sobie ten model w związku z ich wysoką sprawnością i niezawodnością oraz niskimi kosztami eksploatacji.

• Administrator
Opublikowano

Np:

Pantheon 125 po 2002 roku (4T)

Majesty 125

Spacy 125

Pojęcie względne co dla kogo oznacza "dobry skuter".

Poszukaj w wątkach archiwalnych. Było sporo podobnych tematów.

Opublikowano

Polecał bym yamaha majesty 125 miałem taką była super.

Opublikowano
:) piaggio 125 :jockey: lub mocniejsza yamaha majesty 250 :)
Opublikowano

Majesty 125, aprilia scarabeo 200

Opublikowano

Jeśli dodasz troszkę gotówki i zgodzisz się na większe spalanie to mój Burek może być wiernym kompanem. :)

A tak szczerze to do 250ccm szukaj.

Opublikowano

Z tym spalaniem to przegiąłeś, poszukaj na forum wątków o spalaniu skuterów.

Ale Honda PCX 125 - jeśli dodasz 1tys (patrz na aukcje), bo to nowość jest - to ona może ten wymóg spełnić.

Opublikowano

Albo Kymco takie jakie masz, tylko 125 ccm. Prawie nowe kupisz.

Opublikowano

Do kompletu Pantheon 150 po 2002, czyli taki o jakim wspomniał Mariusz, ale z lekko powiększoną pojemnością.Produkcji Hondy jest też model @125/150 o tym samym układzie napędowym i w przyjaznych cenach. Jest też bardzo spokojna i trwała Yamaha Cygnus 125 (bez X, czyli starszy model) oraz Yamaha Teos 125.

Oczywiście z prędkością 125-tek może być mały problem.

Model Pantheona, który ja posiadam, czyli przed rokiem 2002, z silnikiem dwusuwowym się nie nadaje. Osiągi owszem są znacząco lepsze od czterosuwów, ale spalanie wyższe.

Jest jeszcze wart uwagi model Kymco - B&W występujący w wersji 125 i 250.