Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Strefy płatnego parkowania w Krakowie a jednoślady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W związku z tym iż chyba od lipca władze Krakowa zafundują nam powiększenie strefy płatnego parkowania i obejmie to miejsce gdzie parkuje swoje wozidełko na czas pracy.

Chciałbym dowiedzieć się jak wygląda wnoszenie opłat lub też nie wnoszenie opłat za parkowanie jednośladów w grodzie Kraka oraz karanie lub tez nie przez naszych "ukochanych" strażników w owej strefie czy np. są jakieś przepisy, uchwały , które pozwalają na bezpłatne parkowanie jednośladów

Pozdrawiam

Opublikowano

Z tego co wiem strefy platnego parkowania nie obejmuja jednosladow, jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi

Opublikowano

Parkuj kolego za free, ja nie miałem nigdy problemu ani nikt kogo znam z 2oo w krk. Aczkolwiek są miasta które się czepiają, mam nadzieje że u nas na to nie wpadną.

Opublikowano

A w którym miejscu będziesz zostawiał bilet parkingowy ?

Opublikowano

Właśnie takiego pytania się spodziewałem. Zawsze mogła zostawić notkę z prośba o zgłoszeni się do nich na komendę by udowodnić, ze mamy bilecik , a jak nie mamy to 100 pln w plecy

Opublikowano

Cześć! Rok temu dzwoniłem do Straży Miejskiej w Wałbrzychu z pytaniem o parkowanie moto w Strefie. Okazało sie, że parkowanie jednosladów jest bezpłatne.

Opublikowano

Tak naprawdę jest to kwestia prawa lokalnego (Uchwały Rady Miasta-Gminy) i zdrowego rozsądku. W przeważającej części Uchwał Rad Miasta nie ma wyłączenia opłat na jednoślady, ponieważ radni nie widzieli problemu. Kilka lat temu zaczęło się o tym mówić głośniej z uwagi na narastające problemy z egzekwowaniem tego prawa wobec jednośladów. Jak kierujący jednośladem ma umieścić kwitek za szybą? W jaki sposób ma się zostawić powiadomienie dla popełniającego wykroczenie? Jak rozliczać motocyklistów którzy parkują w kilka moto na jednym miejscu parkingowym? Ponadto, aby ukarać za wykroczenie nie można mieć wątpliwości co do osoby które je popełniła. Udawadnianie powyższych rzeczy jest czasochłonne i kosztowne. Dlatego większość rad odstąpiła od ubiegania się od pobierania opłaty za parkowanie.

Opublikowano

Zgodnie z uchwala strefy parkowania w krakowie dotycza pojazdow samochodowych czyli zgodnie z PRD

pojazdy samochodowe - pojazdy silnikowe, których konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h, z wyłączeniem ciągników rolniczych i motorowerów .

Motocykle to tez pojazy samochodowe, wiec platna strefa rowniez Cie dotyczy. Teoretycznie powinienes zostawic kwitek w widocznym miejscu.

Oczywiscie jest to kompletna bzdura, bo zaraz Ci go ukradna i na nic jego wykupienie.

Z doswiadczenia, a codziennie przejezdzam 2 razy przez scisle centrum i parkuje w dawnej strefie B, nie mialem nigdy problemow z SM. Inna sprawa ze gdyby mnie zatrzymali mam dokumenty uprawniajace mnie do poruszania sie po strefie, czego uzywam jezdzac 4oo.

Opublikowano

Troche debilny ten zapis

pojazd samochodowy z wylaczeniem motorowerow. To jak:

Człowiek z wyłączeniem małpy.

Zawsze mozesz sie kłucic i chyba sad ci przyzna racje ze motocykl to nie pojazd samochodowy.

Opublikowano

Zaden sad nie przyzna Ci racji poniewaz zgodnie z PRD motocykl to pojazd samochodowy i kropka.

PRD dzial I, art. 2

33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

Opublikowano

Co do praktyki: od dawna zostawiałem skuter w strefie płatnego parkowania, nigdy nie uiszczając opłaty, mandatu ani nawet upomnienia gry robiłem to na oczach policji lub straży miejskiej nigdy nie dostałem.

Zresztą - celem opłat jest również zmniejszenie natężenia ruchu w centrum. Nie ma lepszej metody na minimalizowanie ruchu niż przesiadanie się na jednoślady :kwasny:

Opublikowano

Zaden sad nie przyzna Ci racji poniewaz zgodnie z PRD motocykl to pojazd samochodowy i kropka.

PRD dzial I, art. 2

33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

tak masz racje.

ALE tak czy siak nie dostalem jeszcze mandatu za parkowanie nawet na chodniku.

Opublikowano

Powiem Wam, ze majac papier na poruszanie sie w strefie mi to troche lotto,ale zaczepialem kiedys Straz Miejska bo e okolicach kreci sie taki juz obecnie znajomy patrol. Mowia ze moto sie nie czepiaja bo na zdrowy rozsadek poprostu nie ma gdzie zostawic bezpiecznie kwitka. Ale teoretycznie podstawy sa. A juz co wymysla kontrolerzy strefy to ciezko powiedziec bo tam pracuja rozni ludzie. Tak wiec pakowac mozna, chyba ze sie trafi na jakiegos mega sluzbiste to wtedy nie ma upros.

Opublikowano

Trzeba byc czujnym, bo na dniach, albo juz bedzie nowa uchwala z nowymi strefami , oby ten zapis rowniez sie w niej znalazl.

Opublikowano

Jeszcze jedno z PORD. Jak ma się stojący (zaparkowany) moto do zapisu o pieszym? Wg takowego osobnik prowadzący moto jest pieszym, jak matka pchająca wózek z dzieckiem. Czy moto pozostawione staje się pojazdem samochodowym czy jest ów wózkiem? :)

Opublikowano

Nie chce mieszac ale dla informacji wszystkich . W miescie Łodzi 2oo parkuja za darmo.