Sympatycy smok.wawelski Opublikowano 29 Października 2013 Sympatycy Opublikowano 29 Października 2013 W Xcitingu 400 JEST więcej miejsca na nogi. Nie ma jednak rewelacji, choć jest lepiej. Na ten czynnik akurat zawsze zwracam baczną uwagę, ze względu na długość nóg. Jeśli masz 189 cm wzrostu, to w "średniej" półce ciężko jest cokolwiek znaleźć, wtedy niestety masz do wyboru: Burgman 650 (L2, w L3 jest mniej miejsca), BMW C650GT, T-MAX 500/530, Malaguti Spidermax (jak twierdzą niektórzy) i Honda SilverWing 600. Niektórzy bardzo wysocy forumowicze jeżdżą na maszynach, które co prawda nie pozwalają na wyciągnięcie nóg do przodu ale przynajmniej mieszczą im się pod kierownicą w pozycji "kibelkowej" (Downtown, Scarabeo...)
chawison Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 W dniu 29.10.2013 o 17:39, smok.wawelski napisał(a): W Xcitingu 400 JEST więcej miejsca na nogi. Nie ma jednak rewelacji, choć jest lepiej. Na ten czynnik akurat zawsze zwracam baczną uwagę, ze względu na długość nóg. Jeśli masz 189 cm wzrostu, to w "średniej" półce ciężko jest cokolwiek znaleźć, wtedy niestety masz do wyboru: Burgman 650 (L2, w L3 jest mniej miejsca), BMW C650GT, T-MAX 500/530, Malaguti Spidermax (jak twierdzą niektórzy) i Honda SilverWing 600. Niektórzy bardzo wysocy forumowicze jeżdżą na maszynach, które co prawda nie pozwalają na wyciągnięcie nóg do przodu ale przynajmniej mieszczą im się pod kierownicą w pozycji "kibelkowej" (Downtown, Scarabeo...) Dzięki za odpowiedz... Niestety wygląda na to, że kupno skutera nie będzie dla mnie dobrym pomysłem.... skutery które wymieniłeś nie spełniają moich oczekiwań, są po prostu za duże do miasta... kurcze trzeba będzie kupić supermoto... chyba,że macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje poza kymco które jest dla mnie zbyt słabo wykonane , pozdrawiam
radi Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Cześć, Kolego chawison , co do wielkości miejsca w x-max 400 to uważam że jest troszeczkę wiecej nic w x-max 250 r 2010 . Przynajmniej takie jest odczucie . Do tego ma większy bagażnik . Do tego większa kanapa i wygodniejsza . Istnieje możliwość posunięcia sie bardziej do tyłu . Co do Kymco 400 , to oglądałem i miałem przyjemność jazdy nim . Powiem jedno jakość jest kiepska plastików , szczególnie przy zegarach . A to przeciez wizytówka na która patrzysz . Ja rozważałem tylko te dwa do zakupu , bo to optymalne skutery do miasta . Zdecydowałem się na zamówienie w Uhmie x-max 400 , odbieram w kwietniu białaska :-))) . Co do Szyby to na pewno jest tak jak pisze Madzia . Jest za niska , generalnie wiatr robi z Tobą co chce . W poprzednim x-max miałem duży deflektor , bo tez mi przeszkadzała mała szyba . W tym modelu też zamówię Givi . Podsumowując jakość wygrała , jeżeli szukasz skutera do miasta , to w tym masz wszystko widoczne na drodze . Fajny skuter . Pozdro Radi W dniu 29.10.2013 o 12:41, Magda B. napisał(a): Witaj. Wydaje mi się, że możesz mieć za mało miejsca. Też ważne, czy jesteś długonogi. Do jakiego xmaxa 250 robiłeś przymiarkę? czy to był rocznik do 2010, czy powyżej? Pytam, bo ja miałam rocznik 2008, w którym było więcej miejsca na nogi niż w nowym - roczniku od 2010. Tutaj jest ciut więcej miejsca niż w tym nowym 250. Radziłabym się przymierzyć choć na sucho, a to ciężko, bo te skutery są na zamówienie od wiosny i mogą być szybko wyprzedane. Jeśli jakimś trafem znalazłbyś się w Warszawie, to w Uhmie Bike stoi jeszcze na razie jeden egzemplarz. W kwestii szyby pojawiła się propozycja Givi, myślę, że jest ok., nie znam jeszcze ceny, ale jej wygląd sugeruje, że będzie skuteczna. Ta seryjna jest nie dość, że niska, to jeszcze wąska, powietrze wpada bokiem, przez co nic nie daje deflektor. W ten weekend testowałam wszystkie wysokości deflektorów, nawet 17 cm nie daje wiele, bo bokiem i tak leci powietrze. Kolega Radi jeździł wcześniej na nowszym xmaxie 250, pewnie będzie mógł porównać ilość miejsca. Ta szybka na zdjęciu Madziu to jest do modelu X-MAX 250 od 2010 r . Tu mamy już wszystkie akcesoria do X-MAX 400 , kufer + szyba http://www.givi.co.uk/my-motorcycle#YAMAHA,X-MAX 400 (13) Trzeba skopiować całosć z 400 (13)
cheng13 Opublikowano 30 Października 2013 Opublikowano 30 Października 2013 Na XC 400i spokojnie się zmieścisz, jest dużo więcej miejsca na nogi niż w KXCT 300 i DT 300, są płozy na które można spokojnie położyć stopy. Co do plastików przy zegarach to też nie mam zastrzeżeń..... może po prostu przymierz się do tego skutera i wtedy będziesz wiedział na 100% czy Ci pasuje. Ja jutro wyjeżdżam do pracy, wracam w połowie grudnia, więc jeślibyś chciał, to zapraszam do Gdyni na przymiarkę Szyba akcesoryjna Biondi jest super i pięknie chroni przed wiatrem i deszczem, również dłonie. Pozdrawiam. J.
chawison Opublikowano 30 Października 2013 Opublikowano 30 Października 2013 dziękuje cheng13 za propozycje... może to dobrze może zle skuter Kymco odrzuciłem ... rozważam poważnie propozycję Magdy B. aby przejechać się jednak do W-wy i przetestować x-max 400... myślę, że po 2 kilometrach sprawa będzie jasna... dajcie znac gdybyście mieli jeszcze jakieś propozycje alternatywne dostępne w Polsce na fakturę VAT .... ( jest na papierze kilka ciekawych skuterów : gilera nexus, piaggio x10, honda nss300 - ale brakuję o nich konkretnych informacji gabarytowych ) pozdrawiam chawison
cheng13 Opublikowano 30 Października 2013 Opublikowano 30 Października 2013 Ja się przymierzałem do X-Maxa 400 (tzn. siedziałem na nim) i w XCT 400 jest ZDECYDOWANIE więcej miejsca na nogi i pozycja kierownika jest wygodniejsza. Takie jest moje subiektywne odczucie, a mam 181 cm. Spójrz na wątek o XCT 400, zamieściłem tam fotki.
Magda B. Opublikowano 30 Października 2013 Opublikowano 30 Października 2013 Cheng, jaką wysokość ma Twoja szyba? Czy patrzysz ponad szybą, czy przez nią? Ta Givi jest dość wysoka, podają jej wysokość 73 cm, tylko, że nie piszą, czy to jest całkowita wysokość szyby, czy to co wystaje ponad kierownicę. Chawison, niestety testówki nie widziałam już dawno w Uhmie, nie wiem, czy przypadkiem jej nie sprzedali. Mogę wpaść tam dziś i zobaczyć, mam bliziutko. Pzdr.
radi Opublikowano 30 Października 2013 Opublikowano 30 Października 2013 Wygląda na to że jest wysoka . Ja do tego jeszcze zamawiam ten kufer Givi V47 , wygląda obłędnie . Tu jest link , bo nie moge wstawić tego do posta . http://images61.foto...9807b411med.jpg Znam już ceny : szyba 420 zł
lazyfox Opublikowano 30 Października 2013 Opublikowano 30 Października 2013 W dniu 29.10.2013 o 17:56, chawison napisał(a): Dzięki za odpowiedz... Niestety wygląda na to, że kupno skutera nie będzie dla mnie dobrym pomysłem.... skutery które wymieniłeś nie spełniają moich oczekiwań, są po prostu za duże do miasta... kurcze trzeba będzie kupić supermoto... chyba,że macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje poza kymco które jest dla mnie zbyt słabo wykonane , pozdrawiam Niekoniecznie super moto - są jeszcze takie wynalazki jak Honda SH300. W zasadzie jest to rower z napedem odrzutowym. . Miejsca powinno wystarczyc nawet dla Ciebie. Schowka prawie nie ma, ale kufer do miasta zupełnie wystarczy. Jak do tego dodać naprawdę niezłe hamulce (CBS/ABS) i znośne, nawet jak na standardy motocyklowe, zawieszenie to myślę, że kierownik na super moto musiałby się bardzo starać, żeby dotrzymać w mieście kroku SH300. Wiem, wiem - nie było/nie jest to tanie, ale dziesiątki tysięcy Włochów nie może się mylić .
Sympatycy irasko Opublikowano 30 Października 2013 Sympatycy Opublikowano 30 Października 2013 Nie wiem czy zaglądaliście na forum:Regionalne, Mazowieckie, Mini kulanko 05.10.2013. Mieliśmy na cały dzień X-Maxa 400 do testu. Alfi chciał kupić ten sprzęt, ale ocenił go jako porażkę i wybrał SW-T 400. Jest tam kilka fotek z jazdy i subiektywna ocena testujących. Sam mam Majesty 400 i uważam, że przy moim wzroście 183 cm zdecydowanie więcej mam miejsca na nogi niż w X. Skolei X-Max ma jedną zaletę, jest 9 osobowy Pozdrawiam
Magda B. Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 O matko, jakie zdjęcie! I słusznie uznałam, że nigdy nie kupię żadnej testówki.... Kolego Chawison, ta testówka jeszcze niesprzedana, przyjeżdżaj i testuj, zadzwoń tylko wcześniej do Uhmy i się umów. Co do miejsca w Majesty, to ja np. waliłam kolanami w kierownicę, więc nie wiem, jak można mówić, że w Majesty jest więcej miejsca niż w xmaxie.
Sysgone Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 W dniu 29.10.2013 o 17:56, chawison napisał(a): skutery które wymieniłeś nie spełniają moich oczekiwań, są po prostu za duże do miasta... Też się tego obawiałem, przesiadając z X-maksa 250 (2007r) na SW-T 400. Myliłem się. Faktycznie między pasami nie daje się przeskoczyć tak sprawnie jak na Yamasze, ale jazda w "tunelu" nie sprawia mi żadnych problemów. A jeżdzę codziennie po Warszawie i to mocno zatłoczonymi ulicami.
chawison Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 W dniu 31.10.2013 o 07:17, Magda B. napisał(a): O matko, jakie zdjęcie! I słusznie uznałam, że nigdy nie kupię żadnej testówki.... Kolego Chawison, ta testówka jeszcze niesprzedana, przyjeżdżaj i testuj, zadzwoń tylko wcześniej do Uhmy i się umów. Co do miejsca w Majesty, to ja np. waliłam kolanami w kierownicę, więc nie wiem, jak można mówić, że w Majesty jest więcej miejsca niż w xmaxie. Tak tez chciałem zrobic ale... Okazało sie ze testowka jest teraz na sprzedaż a nie na testy... I pewnie coś by sie dało z tym zrobic gdyby nie fakt ze w sobotę salon zamknięty... Moze za dwa tygodnie sie wyrwe jak pogoda sie nie popsuje... To jest rzeczywiście jedyne słuszne rozwiazanie... Sw-t400 pewnie i fajny ale tak jak pisałem wcześniej celuje w nowy skuter koniecznie na fakture VAT ...
Magda B. Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 Powołaj się koniecznie na forum, to Ci dadzą pojeździć.
Sysgone Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 W dniu 31.10.2013 o 12:09, chawison napisał(a): Sw-t400 pewnie i fajny ale tak jak pisałem wcześniej celuje w nowy skuter koniecznie na fakture VAT ... No to SW-T600 Są identyczne.
radi Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 W dniu 31.10.2013 o 12:24, Magda B. napisał(a): Powołaj się koniecznie na forum, to Ci dadzą pojeździć. Tak napewno dadzą mu pojeździć jak zobacza zdjęcia z małego kulanka Szczególnie zdjęcie z paka ośmiu osób na pokładzie ich do tego przekona .
Magda B. Opublikowano 31 Października 2013 Opublikowano 31 Października 2013 no właśnie, mam nadzieję, że tego nie widzieli...
dr.big Opublikowano 1 Listopada 2013 Opublikowano 1 Listopada 2013 Macie na myśli tą fotę ? PS. Nie ma co przesadzać, widać, że nowy Xmax jest pakowny i to dodatkowa superlatywa ...
chawison Opublikowano 1 Listopada 2013 Opublikowano 1 Listopada 2013 A ja mam problem czy sie zmieszcze w pojedynkę ...
radi Opublikowano 1 Listopada 2013 Opublikowano 1 Listopada 2013 W dniu 1.11.2013 o 07:41, chawison napisał(a): A ja mam problem czy sie zmieszcze w pojedynkę ... Dasz rade :-))) Jak się popieści to się wszystko zmieści . Podejdziesz do niej z sercem to bedzię ok . Yamaszka Tobie da to co dobre !!!
cheng13 Opublikowano 4 Listopada 2013 Opublikowano 4 Listopada 2013 Magdo, przepraszam że dopiero teraz się odzywam, ale jestem aktualnie w pracy (dość daleko ) i nie miałem internetu. Z tego też powodu nie mogę teraz zmierzyć tej mojej szyby.... pamiętam jednak, że po kupnie z ciekawości zmierzyłem od samego dołu (czyli od wierzchołka) do górnej krawędzi i wyszło chyba 84 cm. Jak wrócę w grudniu do domu to zmierzę dokładnie i napiszę Tobie. Ale możesz sama poszukać w necie - to szyba Biondi, akcesoryjna do Kymkacza XCT400i. Pozdrawiam. J.
chawison Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 Za namową grupowiczów wybieram sie do stolicy zobaczyć x-max 400 w sobotę. Czy macie dla mnie jeszcze jakieś sugestie i pomysły co i gdzie zobaczyć ? Myślałem o nss300, x10 ....??? Pozdrowienia chawison
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 29 Listopada 2013 Administrator Opublikowano 29 Listopada 2013 No i mamy pierwszą akcję serwisową X-max 400. W niektórych egzemplarzach może w pewnych okolicznościach wystąpić awaria tylnego hamulca. Chodzi dokładnie o łączenie przewodu hamulcowego z elementem metalowym. Właściciele będą wzywani na sprawdzenie owego przewodu i jeśli okaże się wadliwy zostanie wymieniony bezpłatnie. Jest to info od Yamaha FR. Niestety nie mam info czy wadliwe X-maxy 400 trafiły także do PL ale można przypuszczać, że jeśli tak to właściciele zostaną o tym niezwłocznie poinformowani. Jest też info z Niemiec> http://www.motorrado...t-werden/493196
Magda B. Opublikowano 3 Grudnia 2013 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Mam informację od dealera, że cena xmaxa 400 ma wzrosnąć o ok. 700 zł, a wersja z ABS ma kosztować ok. 26000.
Rekomendowane odpowiedzi