pawel332 Opublikowano 10 Marca 2013 Opublikowano 10 Marca 2013 Mam takie pytanko w zwiazku z w.w. ustawą Art.8 1. Minimalny wiek wymagany do kierowania pojazdami UWAGA PKT.10 10 LAT DLA ROWERU ????????????????????????????????????????/ Tzn co moje 9 letnie dziecko nie może latać rowerkiem po podwórku(osiedle,strefa ruchu)SAMO?? Zakładaj tematy we właściwych działach! Przeniesiono do OT. Administracja
LWfilip Opublikowano 11 Marca 2013 Opublikowano 11 Marca 2013 Pewnie się mylę ale myślę, że chodzi o drogi publiczne i może bez opieki?? No nie wiem. Czasem trudno przewidzieć co poeta miał na myśli? Na wszystko musi być przepis (?) no to jest. Nie chce mi się zagłębiać w ten dokument ale, pewnie dopisali w innym punkcie coś na ten temat.
Sympatycy m@rkiz Opublikowano 11 Marca 2013 Sympatycy Opublikowano 11 Marca 2013 Może to pytania należało zadać na jakimś forum rowerowym, albo tam poszukać odpowiedzi ? Np. tu: http://www.wrower.pl/prawo/kodeks-drogowy,2162.html
Rzelu Opublikowano 11 Marca 2013 Opublikowano 11 Marca 2013 Niejasne przepisy tworzy się, żeby ułatwić karanie obywateli za ich nieprzestrzeganie. Polecam ciekawą lekturę z Forum Policji http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=21936
Moplic Opublikowano 11 Marca 2013 Opublikowano 11 Marca 2013 Patrz artykuł pierwszy cytowanej ustawy i wszystko jasne.
Arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2013 Opublikowano 11 Marca 2013 Tzn co moje 9 letnie dziecko nie może latać rowerkiem po podwórku(osiedle,strefa ruchu)SAMO?? Nie może, Poniżej 10 roku życia na rowerze dzieci mogą jeździć wyłącznie pod opieką osób starszych. (Art. 96. ust. 2.) PoRD
pawel332 Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Opublikowano 11 Marca 2013 Nie może, Poniżej 10 roku życia na rowerze dzieci mogą jeździć wyłącznie pod opieką osób starszych. (Art. 96. ust. 2.) PoRD ''Art. 96. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat: rowerem i wózkiem rowerowym - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy; motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy; pojazdem zaprzęgowym - jest prawo jazdy, karta motorowerowa lub rowerowa, jeżeli osoba uprawniona ukończyła 15 lat. 2. Kartę rowerową lub motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osiągnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej.'' ale to o czym pisałem wcześniej zabrania całkowicie wsiadania na rower ponizej 10 lat. Art. 8. 1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi: 1......................... 2..........itd 10. 10lat dla roweru W takim wypadku wszyscy są na bakier z tym zapisem którzy wypuszczają swoje pociechy aby pojeździły.
Arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2013 Opublikowano 11 Marca 2013 to o czym pisałem wcześniej zabrania całkowicie wsiadania na rower poniżej 10 lat. Nic nie zabrania całkowicie, dzieciątko może wsiąść na rower, lecz musi być pod opieką osoby dorosłej. Po podwórku np. moim może sobie jeździć, ale nie wyobrażam sobie zostawić dziecko bez opieki. Mój syn jak skończył 10 lat, w szkole zrobił sobie kartę rowerową i już z pełną legalnością mógł śmigać ze szkoły do domu sam, a wcześniej też śmigał, ale albo ja, albo dziadek musiał z nim pojechać drugim rowerem. Bo gdyby coś się stało ja jako rodzic odpowiadam za dziecko. W takim wypadku wszyscy są na bakier z tym zapisem którzy wypuszczają swoje pociechy aby pojeździły. Jeśli puszczają je same to tak. Niestety, jeśli chodzi o dzieci to odpowiadamy za nie praktycznie cały czas. Chyba, że są w przedszkolu lub żłobku.
Klubowicze Jack Opublikowano 17 Marca 2013 Klubowicze Opublikowano 17 Marca 2013 Jak to jest z kartą motorowerową - trzeba wymieniać na prawko AM, czy nie. Mój syn ma 15 lat i jeździ skuterem 50tką. Ma kartę motorowerową. Czy nadal jest to dokument uprawniający go do kierowania 50tką. Egzaminu zdawać nie musi, to wiem, ale czy musi wymienić dokument?
Arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2013 Opublikowano 17 Marca 2013 Jak to jest z kartą motorowerową - trzeba wymieniać na prawko M1, czy nie. Jack, daj mi parę dni na rozpoznanie tematu, (jestem na urlopie), ale myślę, że nic nie musi wymieniać, ale wstrzymaj się parę dni, chyba, że ktoś coś się mądrzejszego w tym temacie dowie i napisze. Ps. Według mnie jeśli posiada już kartę, to nie musi wymieniać. Ale się dowiem, to napiszę.
pawel332 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Opublikowano 19 Marca 2013 Karta jest ważna do osiągnięcia 18ki.Po tym czasie jest sytuacja ze jest brak uprawnień.No chyba ze wymieni w WK na Prawko AM to wówczas nie obowiązuje ten wiek. edit art 133 ust. 1 . 2 ustawy o kierujących pojazdami
Klubowicze Jack Opublikowano 19 Marca 2013 Klubowicze Opublikowano 19 Marca 2013 Nic nie jasne. Mimo, że jestem prawnikiem z wykształcenia, to ja nie rozumiem tego przepisu. Dla mnie zdanie 1 jest sprzeczne ze zdaniem 2. Cyt.: "Karta motorowerowa wydana na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, zachowuje ważność do czasu ukończenia przez jej posiadacza 18 roku życia. Karta motorowerowa podlega wymianie, na koszt osoby uprawnionej, na prawo jazdy kategorii AM, o ile osoba ma ukończone 14 lat."
Arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2013 Opublikowano 19 Marca 2013 Nic nie jasne. Mimo, że jestem prawnikiem z wykształcenia, to ja nie rozumiem tego przepisu. Jack, Ty jesteś prawnikiem z wykształcenia, ja nie, Ty nie rozumiesz tego tego zapisu, a ja muszę go rozumieć, widzisz w tym jakiś sens? Polityka, daj mi parę dni, rozwikłam ten problem, bo na dzień dzisiejszy też tego nie rozumiem i tu jest cały problem, a nie chcę Cię wprowadzać w błąd na naszym zacnym forum. Dotrę do odpowiednich przepisów i wtedy porozmawiamy. Temat nie zginie. !!! Cierpliwość to zacna rzecz. Perę dni, to nie wieczność !!!
Klubowicze Jack Opublikowano 19 Marca 2013 Klubowicze Opublikowano 19 Marca 2013 Arek, spokojnie. Nie ma pośpiechu, do wiosny daleko... Niestety I drugie "niestety", gdyż nasz kochany Ustawodawca często tworzy takie kwiatki, że nie wiadomo, co poeta miał na myśli. Młody i tak będzie jeździł ze starą kartą. Pewnie za rok zrobi A1, więc nie mam zamiaru teraz płacić za wymianę karty motorowerowej na AM. Ale dobrze byłoby wiedzieć.
pawel332 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Opublikowano 20 Marca 2013 Jack Właśnie , jest to jak najbardziej dwuznaczne i sprzeczne ze sobą, ale mam wrażenie ze PODLEGA WYMIANIE dotyczy dalszej części zapisu o PŁATNOŚCI. Interpretował bym to tak -jest ważna ale jak chcesz ją wymienić to PŁAĆ.nic za darmo,swoją drogą gdyby ustawodawca zapisał to inaczej np.może podlegać wymianie to by nie było wątpliwości. No i niestety w wydziałach komunikacji bywa różnie urzędnicy interpretują to jak im się podoba.Na szczęście w większości przypadków na korzyść petentów.
Klubowicze Jack Opublikowano 20 Marca 2013 Klubowicze Opublikowano 20 Marca 2013 Poczytałem, pomyślałem, i wgląda to chyba tak: 1. Nie trzeba wymieniać karty motorowerowej, dopóki nie skończysz 18 lat. 2. Możesz wymienić w dowolnej chwili. Jeśli w chwili wymiany masz skończone 14 lat - płacisz. 3. Jeśli kończysz 18 lat i nie wymieniłeś karty na prawko AM, nie masz uprawnień do kierowania motorowerem (chyba, że w międzyczasie zrobiłeś uprawnienia na inną, wyższą kategorię prawa jazdy, to masz uprawnienia również na motorower, ale to wynika już z innego przepisu). Osoby, które w chwili wejścia w życie ustawy nie ukończyły 18 lat, nie mogą i nie będą mogły jeździć motorowerem "na dowód osobisty".
pawel332 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Opublikowano 20 Marca 2013 To teraz (jak ruszy sezon)możemy się spodziewać zmasowanych kontroli "bzyczków " cóż wykazali się ujawnili ileś tam kierujących bez uprawnień-statystyki rosną.
Klubowicze Jack Opublikowano 20 Marca 2013 Klubowicze Opublikowano 20 Marca 2013 Coś mi się widzi, Kolego Paweł, że tak piszesz trzy po trzy, nie przemyślawszy co piszesz, żeby tylko postów nabić. Problem z uprawnieniami na, jak to określiłeś: "bzyczki", mają tylko te osoby, które skończyły 18 lat po dniu 19.01.2013 i nie miały w tym momencie i nadal nie mają żadnych innych uprawnień do kierowania pojazdami (np. kat. A lub B ). Jak wiele może być takich osób??? Może kilka tysięcy w skali kraju. Każdy małolat, tak jak dotychczas, ma prawo jeździć na kartę motorowerową (którą może wymienić na AM, ale do ukończenia 18 lat nie musi wymieniać). Oczywiście tym małolatom, co nie zdążyli wyrobić karty motorowerowej, będzie teraz trudniej (i drożej) zdać na AM, niż na kartę. Póki co, nie widzę powodów do zmasowanych kontroli motorowerzystów.
pawel332 Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Opublikowano 21 Marca 2013 Źle myślisz z tymi postami bo jakoś na to uwagi nie zwracam.(przecież premii za każde 1k postów nie dostanę ) A sens tych " kontroli " wydaję się być zasadny (nie ze względu na bezpieczeństwo,ale na wykazanie się na papierze ,ile to wystawiono mandatów) Mam taki przykład kontroli która nic nie wnosi a kwity lecą ostro Przy moim bloku jest targowisko miejskie po drugiej stronie ulicy jest duży sklep(sieciowy),pasy są owszem jedne z sygnalizacją(na krzyżówce) drugie bez 150m dalej ale po rodu tego i tak niektórzy przechodzą na skróty .Nie pamiętam aby w tym miejscu był jakikolwiek przypadek potrącenia pieszego(mieszkam ponad 30L) i co robi policja - można kalendarz nastawić wg nich zbliża się koniec kwartału to czają się na parkingu pod sklepem i wyławiają tych skrótowiczów na potęgę tłumaczą ze to dla bezpieczeństwa i takie tam ale tak naprawdę chodzi o mandaty. Zresztą proponuję zamknąć temat bo zboczył on z pierwotnego kursu.
Rekomendowane odpowiedzi