Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Wyjazd do czech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co trzeba posiadać aby móć poruszać się po drogach naszego sąsiada motocylkem

wiadomo prawko,dokumenty pojazdu ALE CO DALEJ?

Opublikowano

Z dokumentów to ważne ubezpieczenie OC + apteczkę i komplet żarówek.

Opublikowano

W samochodzie musi być jeszcze kamizelka odblaskowa (najlepiej dwie-dla pasażera), to pewnie w moto tez będzie niezbędna...

• Klubowicze
Opublikowano

Nie siać paniki.

Nic nie trzeba poza to co u nas.

Żarówki czy specyficznie wyposażona apteczka dotyczy tylko i WYŁĄCZNIE Czechów

Opublikowano

O jakiej apteczce w motocyklu mówicie? Bo nie wiem o co kaman.

Trójkąt też trzeba wozić i gaśnicę? :)

Opublikowano

W Czechach dla motocykli, obowiązkowy zestaw to apteczka + zestaw żarówek i bezpieczniki, dla aut dochodzi jeszcze trójkąt oraz odblaskowe kamzelki. Tak jak napisał arturo, nie dotyczy to obcokrajowców, ale wszystko zależy na jakiego trafisz policjanta

Opublikowano

Jeżeli przepisy dotyczące apteczki ,zestawu żarówek i bezpieczników nie dotyczą obcokrajowców to w takim razie czy ktoś wie czy mandatu można nie przyjąć ? Lub jak w inny sposób ukrócić niezgodne z prawem praktyki Policji Czeskiej ? Wiadomo ,że lepiej przy kontroli nie wkurzać władzy ,ale może da się w jakiś sposób odzyskać pieniądze za ew. mandat.

Opublikowano

Jak mandat przyjmiesz i jeszcze opłacisz, to już po problemie. Niczego i nigdzie nie odzyskasz.

• Klubowicze
Opublikowano

Idź w zaparte że obcokrajowcy nie muszą posiadać takiego wyposazenia.

Oni świetnie o tym wiedzą ale prubują ,jak się będziesz upierał odpuszczą.

PS

Od lat co roku jestem na Słowacji lub w Czechach 4-5 razy w roku i nigdy nie miałem z tym problemu.

Opublikowano

A jest temat, żeby do Czech na zlot jakiś się udać.

To by dopiero temtejsi niebiescy mieli polowanko!

Każdemu mandacik za niemanie apteczki i z każdym osobno się wykłócić.

Ale przecież po ostatniej Burgmanii to nasi latali po Czechach jadąc okrągłą drogą za zlot w Berlinie i jakoś nic nie wspomnieli, żeby ktoś się czepiał.

Opublikowano

Ja byłem w Czechach przynajmniej kilkanaście razy przejazdem i nigdy się nie czepiali o bzdety. Zależy chyba na jakiego Policjanta się trafi ,w jakim w danej chwili jest humorze i jak sami się zachowujemy. Tylko raz nas zatrzymali ,ale nie było żadnych nieprzyjemnych sytuacji. Nie zmienia to faktu ,że nie powinni działać niezgodnie z prawem swojego kraju.

Byłem zatrzymany do kontroli również w Niemczech przez już "zachodnich" Policjantów ,ale mentalnie jeszcze "wschodnich" i nie byli zbyt mili ,ale i nie byli też chamscy jak to u nas w PL się zdarza niestety(nie cwaniakowali wykorzystując swoje stanowisko). Byłem również uczestnikiem kolizji już po tzw. starej "zachodniej" części Niemiec i dało się odczuć jakieś takie inne podejście Policjantów.

Opublikowano

Zdecydowanie bardziej niz w Czechach na Policje trzeba uważać na Słowacji. Można odnieść wrażenie, że to państwo policyjne, w kazdej wsi stoja z radarem, komisariaty zawsze są na wjeździe do wioski, a prędkości w terenie zabudowanym nie przekracza nikt. Taka ilość policji może być spowodowana również przez mniejszości narodowe, a głownie cyganów, których jest tam chyba więcej niż w Rumunii.

W Czechach musisz wykupic jeszcze winietke na autostrade, do Pragi z Kudowy jest Może ze 150 km, ale lepiej nie ryzykować jazdy bez opłacania przejazdu.

• Klubowicze
Opublikowano

Nie ma w Czechach winietek na motocykle. W Słowacji zresztą też.

Opublikowano

W czechach i na slowacji,"motorki"nie potrzebuja winiety na przejazd autostrada.

Opublikowano

Czyli jeszcze raz ? Motocykle nie są zobowiązane do wykupienia winiety ? Sorki że zawracam Du.... ale chce byc pewny

Opublikowano

Tak, winieta jest tylko od osobówki wzwyż.