boochos Opublikowano 19 Lutego 2013 Opublikowano 19 Lutego 2013 Witam. Planuję zakup bagażnika do przewozu 4 rowerów, mocowanego do haka samochodowego. Oczywiście znam produkty THULE - jednak model na 4 rowery, z opcją odchylania( aby dostać się do kufra samochodowego) kosztuje coś koło 3 tyś PLNów. Niezbyt mocno chce mi się wydawać tyle pieniędzy na bagażnik rowerowy... Wolę kupić bagażnik rowerowy i kufer z płytą do skutera... Znalazłem więc alternatywę w atrakcyjnej cenie: http://boxcars.pl/alfa-3-1.html - firma WJENZEK - produkt czeskiej produkcji, niby lepiej niż z Republiki Ludowej, ale nie jest to Szwecja.. Moje pytanie - czy ktoś z Was zna te bagażniki, lub coś o nich słyszał ? Ewentualnie czy możecie polecić jakąś inną firmę? Z tym, że cena, która mnie interesuje to około 1500 PLNów - jeśli droższe, to wybieram THULE... A może ktoś chce sprzedać jakąś używkę... Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i podpowiedzi
Sympatycy Worlan Opublikowano 20 Lutego 2013 Sympatycy Opublikowano 20 Lutego 2013 Miałem podobny dylemat. Ogladałem różne bagażniki. Chciałem mieć bagażnik w miarę lekki, bo stary i słaby już jestem . Po prawie 3 miesiącach grzebania po necie, czytaniu opini i takich tam innych, zdecydowałem się wydać trochę więcej kasy i kupić Thule EuroWay 945. Byłem w lepszej sytuacji, bo mi był potrzebny bagażnik na 2 rowery, który jest dużo tańszy. Jestem z niego bardzo zadowolony, jak dla mnie nie wad. Paski do mocowania kół są na zasadzie tych z butów narciarskich. Bez siłowania się ściągamy koła z odpowiednią siłą. Uchylając bagażnik blokadę odblokowujemy nogą, wszystko chodzi sprawnie, nic sie nie zacina. No i jest lekki. Ale tylko na 2 rowery
boochos Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Opublikowano 20 Lutego 2013 (...)zdecydowałem się wydać trochę więcej kasy i kupić Thule (...) Jestem z niego bardzo zadowolony(...) Worlan, bardzo Ci dziękuję za opinię . Szczerze mówiąc to bardzo mi pomogłeś, gdyż wciąż się wahałem - czy kupić bagażnik "po taniości" ale z kufrem na skuter, czy THULE??? Nie byłem zdecydowany, bo bałem się, że jak wydam kasę na ten tańszy to będę potem żałował i pluł sobie w gębę , że kasa wywalona w błoto... A teraz, pchnięty przez Ciebie (do czynu) - zamówiłem THULE :http://www.thule.com/pl-PL/PL/Products/Bike-Carriers/Towbar/Thule-EuroClassic-G6-LED-929 a kufer?...cóż - może z okazji "Międzynarodowego Dnia Najlepszego Męża" otrzymam w prezencie... ???
lanciomaniak Opublikowano 20 Lutego 2013 Opublikowano 20 Lutego 2013 Ja posiadam coś takiego: http://allegro.pl/st...2968414998.html Polecam...dobra jakość, adapter na 4 rower. Bagażnik odsuwany w dół. Póki co wiozłem nim max 3 duże rowery, bez najmniejszych kłopotów. System mocowania taki jak w Thule.
Sympatycy Worlan Opublikowano 20 Lutego 2013 Sympatycy Opublikowano 20 Lutego 2013 boochos, widzę, że to następna generacja Thule. Bardzo ładny i na diodach, fiu,fiu. Będziesz zadowolony. A tablicę rejestracyjną zrobiła mi firma reklamowa na płytce PVC. Jak do tej pory nikt się nie czepiał.
boochos Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Opublikowano 20 Lutego 2013 lanciomaniak, nad tym również się zastanawiałem, ale w sumie jest niewiele tańszy od oryginału ze Szwecji...więc ostatecznie padło na Thule Worlan, uprzedziłeś moje pytanie - co do tablicy. Słyszałem kiedyś taką opinię, że nie mogę mieć dwóch tablic z tyłu auta, czyli, że powinienem mieć oryginał z auta przeniesiony na bagażnik. Nie wiem, czy to jest prawda? Zastanawiam się również jak do tego podchodzi policja w innych krajach - konkretnie - Niemcy, Austria, Francja... Czy ma ktoś może pojęcie o tym?
Sympatycy Worlan Opublikowano 21 Lutego 2013 Sympatycy Opublikowano 21 Lutego 2013 To prawda. Powinno się przenieść oryginalną tablicę na bagażnik. Jakie są przepisy za granicą - nie wiem. Ale w Polsce przejechałem sporo km z tym bagażnikiem. Raz w jakimś mieście siedziała mi na ogonie drogówka i już myślałem, że będę musiał za chwilę dzwonić do kolegi z MSW, ale oni widocznie wcześniej sprawdzili numery i sami dali spokój. ...................He, ostatnio byłem w kinie na Drogówce.
lanciomaniak Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 Przejechałem z tablicą PCV na bagażniku sporo po europie i bez żadnych kłopotów. Za granicą większość też tak lata. Mało tego swojego czasu jezdzilem autem na tablicach PCV i też policja się nie czepiała...(grunt ze było OC i przegląd)...
boochos Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2013 skoro kupiłem już bagażnik, to mam teraz jeszcze jedno pytanie - czy nie wożąc bagażnika, ani nie ciągnąc przyczepki - można mięć nieodkręcony hak w aucie??? jakie są konsekwencje w przypadku, gdy ktoś np. we mnie wjedzie i np. dozna uszkodzeń auta wywołanych moim hakiem? czy to ja pokrywam wtedy koszty???
Barteq Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Hak jest częścią pojazdu wbitą w dowód. Innymi słowy jest to zalegalizowana część samochodu. Jeśli ktoś wjedzie Ci w tył - jego strata - bo dozna większych uszkodzeń. Ja również od niedawna jeżdżę z zamontowanym hakiem nawet nie ciągnąc przyczepy. Ot +30% do bezpieczeństwa własnego na drodze
Klubowicze MAKI Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Klubowicze Opublikowano 1 Kwietnia 2013 czy nie wożąc bagażnika, ani nie ciągnąc przyczepki - można mięć nieodkręcony hak w aucie??? jakie są konsekwencje w przypadku, gdy ktoś np. we mnie wjedzie i np. dozna uszkodzeń auta wywołanych moim hakiem? czy to ja pokrywam wtedy koszty??? Nigdzie nie znalazłem przepisu mówiącego że nie można jeżdzić z podpiętym hakiem bez p-pki. ,ale rozmawiałem ze szwagrem który mieszka w Niemczech i mówił że u nich to jest zabronione dlatego wszystkie haki są odpinane . Ja na zimę hak podpinam ( dla bezpieczeństwa ) a na wiosnę chowam . Jeśli chodzi o szkody wywołane uderzeniem to niestety wina zawsze jest tego który uderzył bo nie zachował zbyt należytej ostrożności , no chyba że było ewidentne zajechanie drogi - to inna inkszość .
Sympatycy Anton Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Sympatycy Opublikowano 1 Kwietnia 2013 @Maki - <ale rozmawiałem ze szwagrem który mieszka w Niemczech i mówił że u nich to jest zabronione dlatego wszystkie haki są odpinane .> Nie bardzo mogę się z Twym szwagrem zgodzić. Pomimo, że od 1980 roku mieszkam w Niemczech, nigdy takiego tematu nawet nie słyszałem, ale sprowokowany Twym wpisem zacząłem szukać po necie i znalazłem: http://dr.freundorfer-melzer.adac-vertragsanwalt.de/suche/meldung/article/rechtstipp-abnehmbare-anhaengerkupplung-fahrradhecktragesystem-auf-haengerkupplung.html Eine Vorschrift, wonach bei Fahrten ohne Anhänger eine abnehmbare Anhängerkupplung auch abgenommen werden muss, besteht nicht. Krótko - nie ma potrzeby. Jest wyjątek: jeżeli zaczep zasłania tablice rejestracyjne! Logiczne. Ale to wszystko. Cały artykuł można sobie przy pomocy translatora przeczytać na w/w adresie. Co do bagażnika rowerowego - musi on być odebrany i wpisany do dokumentów pojazdu, przez przegląd techniczny pojazdów (TUEV).
boochos Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Anton, dzięki wielkie - właśnie zamierzam przejechać latem, min. przez Niemcy, z bagażnikiem na haku, a szczerze mówiąc nie wiedziałem, że musi on być wpisany do dowodu rejestracyjnego. Czyli, rozumiem, że najpierw muszę pojechać z tym bagażnikiem na przegląd techniczny, a potem do wydziału ruchu drogowego...??? Na marginesie - nie wiem jak tam szwagier MAKI'ego???? ale sam MAKI ma olbrzymią wiedzę, o czym świadczy chociażby fakt, że wkrótce ma on zostać członkiem jury w teleturnieju telewizyjnym o tematyce skuterowej, szczegóły tu:http://www.forum.burgmania.net/topic/17040-marzec-w-w-m/page__st__20__gopid__288380#entry288380 , post #32
Sympatycy Anton Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Sympatycy Opublikowano 1 Kwietnia 2013 @boochos - <najpierw muszę pojechać z tym bagażnikiem na przegląd techniczny, a potem do wydziału ruchu drogowego...???> OJ!!! - wybacz proszę, ale na ten temat (co w PL-u) może się ktoś kompetentny wypowie, czy do wydziału ruchu drogowego. Chyba tak Sorry. @MAKI - ściągam czapkę! Daj proszę znać kiedy, na którym programie i o której będę mógł Cie w TV zobaczyć. /To forum obserwuję/. Spodziewam się, że nie tylko mnie interesuje ten temat, że już nie wspomnę o Tobie jako członka jury w teleturnieju telewizyjnym o tematyce skuterowej i członka "bandy maxi"
Mareczek Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Anton, dzięki wielkie - właśnie zamierzam przejechać latem, min. przez Niemcy, z bagażnikiem na haku, a szczerze mówiąc nie wiedziałem, że musi on być wpisany do dowodu rejestracyjnego. Czyli, rozumiem, że najpierw muszę pojechać z tym bagażnikiem na przegląd techniczny, a potem do wydziału ruchu drogowego...??? Dokonać wpisu do D. Rejestracyjnego i pobrać tablice. To taki psikus na „prima aprilis” w dowodzie rejestracyjnym, musi być wpisany tylko hak. Na marginesie - nie wiem jak tam szwagier MAKI'ego???? ale sam MAKI ma olbrzymią wiedzę, o czym świadczy chociażby fakt, że wkrótce ma on zostać członkiem jury w teleturnieju telewizyjnym o tematyce skuterowej, szczegóły tu:http://www.forum.bur...380#entry288380 , post #32 Maki Gratuluje śpiewającej Córeczki no i Tobie członkostwa w jury. Również napisane członkostwo w jury był to psikus na „prima aprilis”
Klubowicze MAKI Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Klubowicze Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Przepraszam ale tak mi szfaga powiedział - myślałem że jak tyle lat mieszka za Odrą (17 lat ) to i pewnie przepisy zna , a tu skucha słyszał dzwon i nie wie w którym kościele dzwoni ! Ale to nic na szczęście mamy zaprzyjaźnionych maxi kolegów , którzy w mig nam to wyjaśnili ! a Szwagrowi na skypie swoje powiedziałem ! Myślę że się nie obraził ? Co do jury na The Voice of Poland to ja się nie wypowiadam - Bo jak zobaczyłem jak to wygląda od kulis ! to ręce do góry opadają ! Ku...a ! to wszystko , to ustawka ,to biznes ! to.....to się w bańce nie mieści ! Aaaa jak się spotkamy kiedyś to może o show biznesie pogadamy ! Teraz wiem - my to zwykłe żuczki jesteśmy- tam połowa to akredytowani byli . P.S. Przepraszam ! odbiegłem od tematu - Już się poprawiam !
Rekomendowane odpowiedzi