Skocz do zawartości
Forum Burgmania

jak z tym prawkiem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

końcem roku w różnych tematach przewijał się problem ze zdążeniem zrobienia kategori A przed zmianą przepisów

syn kurs na A i B skończył w listopadzie 2012 i zaraz zdał egzaminy teoretyczne

z kat B miał poprawkę z praktyki i zdał ją 31 stycznia

na praktyczny egzamin z kategori A w ubiegłym roku się nie załapał ze względu na zawieszenie tych egzaminów do wiosny (ze względu na warunki atmosferyczne)

ma o ten egzamin pytać końcem marca

moje pytania w związku z tą sytuacją :

- czemu niechcą mu wydać kategorii B tłumacząc się tym że ma poczekać aż skończy z kat A ???

- jakie będzie miał to A skoro obecnie wszyscy twierdzą że dostanie A2 bo takie przepisy obowiązują ?

niby prawo nie działa wstecz a że kursy i egzaminy zaczoł zdawać w ubiegłym roku to powinien mieć możliwość zakończenia ich na warunkach obowiązujących w ubiegłym roku

tak też pisaliście tu na forum

jakie macie doświadczenia w tym temacie bo syn nie jest jedynym wykiwanym przez nasz dziwny i nie obliczalny kraj

widziałem się ostatnio z jego instruktorem i kazał przyjść do biura bo ma dać kopię z dziennika ustaw regulującą ten problem ale z tego co czyta się w internecie ona jest tak napisana że każdy rozumie ją jak chce

Opublikowano

Witam!

didi z tego co wiem to nie powinni robić mu żadnych problemów z wydaniem kategorii B ,bo obydwa egzaminy na te kategorie zaliczył pozytywnie mogą mu jedynie doradzić żeby poczekał na zaliczenie kategorii A2 uniknie wtedy wymiany prawa jazdy na wiosnę po zaliczeniu egzaminu praktycznego a tym samym zaoszczędzi trochę kasy ,ale do niczego nie powinni go zmuszać tyle ,że słusznie zauważyłeś ,,każdy rozumie jak chce " syn zdawał w maju na starych zasadach więc ma kat.A i B i prawo jazdy bezterminowe natomiast jego koledzy którzy zdawali pod koniec grudnia i otrzymali papiery po 19 stycznia (w grudniu teoria na A) otrzymali prawko z kat b ważne z tego co mi mówił 15 lat i będą zdawali praktykę na kategorie A2 czyli mniejszym motocyklem i na nowych zasadach paranoja ! Pozdrawiam!

Opublikowano

byliśmy w WORDzie dzisiaj

musiał wypisać gotowy druk rezygnacji z kat A to wydadzą mu prawko B

jak zaczną egzaminować na A to ma przynieś z wydziału komunikacji odpis dokumentów to przystąpi do egzaminu praktycznego na A2

o tym że powinien dostać A nawet nie chcą słyszeć ...

wiem że znowu będzie trzeba opłacić wymianę prawka ale on bez prawka nie znajdzie pracy a niewiadomo kiedy zda te A

Opublikowano

Witam!

Ot Polska !- szara biurokratyczna rzeczywistość wszędzie chcą cię oskubać z forsy i podnieść ciśnienie nie na temat ale powiem Ci didi ​byłem wczoraj w szpitalu bo można za 25 PLN wyrobić sobie kartę z grupą krwi format dowodu osobistego poszedłem ze starym dowodem osobistym bo mam przybitą pieczątkę z grupą którą robiłem w tym samym szpitalu dostałem informacje ,że muszę zrobić jeszcze raz badanie pytam dlaczego ? czy zmieniła mi się grupa krwi ? padła odpowiedź ,że nie ale trzeba zweryfikować i zapłacić 50 PLN albo oddać krew i zapłacić 25 PLN a jak nie ma wpisu w starym dowodzie to 90 PLN złodzieje i szubrawcy! a człowiek całe życie musi płacić ubezpieczenie.Wracając do tematu twój chłopak na A na razie nie ma szans bo weszły w życie nowe przepisy musi najpierw zdać A 2 i dopiero po dwóch latach robić nowy kurs na A albo jak skończy 24 lata tutaj nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o wyciągnięcie forsy z naszych kieszeni .Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak może nie do końca w temacie ale blisko niego.

czytałem niedawno taką oto historię -chłopaczek (18L) zdał 14stycznia kat A i B .Do urzędu po odbiór poszedł po 19stycznia i jakie było jego zdziwienie jak pani w okienku powiedzialła mu, że nie wyda mu kat A bo nie ma 24 lat,i nie ważne ze zdał po starych zasadach ale odbiera na nowych,wiec sobie poczeka 6 lat.

Opublikowano

Witam!

Maser ta karta ma taka moc prawną ,że w razie wypadku masz potwierdzoną swoją grupę krwi przez wyspecjalizowany organ służby zdrowia czasem to może uratować życie ,bo nie muszą określać twojej grupy tylko podać od razu właściwą ,a czasem liczą się cenne minuty .Pozdrawiam!

Opublikowano

Mylisz się. Są określone procedury w służbie zdrowia które precyzują jasno że zawsze w wypadku konieczności przeprowadzenia podania krwi robi się odpowiednie testy. Są na tyle szybkie że nie trzeba posiadać kart, itp dokumentów.

Nikt nie poda Ci krwi bez tego. Dla mnie to kolejne wyłudzenie kasy - zwłaszcza jeśli chodzi o argument wypadku.

Opublikowano

@Aquarius

http://wyborcza.pl/1,76842,9763613,Krewkarta_droga_i_bez_sensu.html

Ponadto zasady i przepisy dot przetaczania i obrotu krwią oraz systemem ratownictwa w Polsce są mi znane z przyczyn zawodowych jak i rodzinnych. Wiem co musi żona podpisywać zanim przystąpi do podawania krwi pacjentowi i jakie są obostrzenia. Wiem co mi koledzy z SOR-u mówią i wiem co gadają nam na obowiązkowych szkoleniach.

Wyobraź sobie sytuację że jest katastrofa komunikacyjna, autobus na drzewie, dużo rannych, uszkodzenia twarzy, kurtki się walają w nich portfele kilkanaście krwewkart. Nikt nie zaryzykuje bazowania na krwiokartach. Nikt. Takt to wygląda. Media swoje, Instytut hematologii swoje, a przepisy swoje i życie swoje. Jedyne co słyszałem to można ich użyć na oddziale gdy nie ma absolutnie żadnych wątpliwości co do pacjenta, ale nawet i wtedy robi się krzyżówki. Za duże ryzyko i doktory wraz z pigułami mają cykora. Grzecznościowo się mówi tak skorzystamy,,,

Ale robimy OT i zaraz nas przetrzepie mod.

Opublikowano

Wiem że OT, ale Maser ma rację, już to kiedyś pisałem, za znalezieniem dokumentów, przeszukuje się denatów !!! A wtedy krew karta, jest mało potrzeba.

Nie jednokrotnie pytałem na miejscu zdarzenia ekipy ratunkowe, czy ktoś miał jakieś dokumenty, to mi kilkakrotnie odpowiadano, Panie kto teraz będzie zawracał sobie dupę jakimiś dokumentami.

Opublikowano

Witam!

Kol.​Maser i Arkadiusz dziękuje za naświetlenie sprawy i jeszcze większe utwierdzenie w przekonaniu ,że w tym kraju każda instytucja tylko czeka żeby załadować nas w bambuko i w miarę możliwości wyciągnąć jak najwięcej kasy od naiwniaków.Pozdrawiam!

• Sympatycy
Opublikowano

Witam!

.... miarę możliwości wyciągnąć jak najwięcej kasy od naiwniaków. Pozdrawiam!

Hej.

Mając ukończone 16 lat zdałem egzamin na kategorię A i B. 8 lat później na C.

FAKT - w 1961 roku nie było Hond, SUZUKI i innych szybkich maszyn!

Prawdą jest że należy chronić od wypadków motocyklowych! Jak najbardziej.

Tylko czy naprawdę zależy to od wieku kierującego pojazdem?

Jesienią ubiegłego roku przy szybkości ca. 5-10 kmh przeszlifowałem się! Tylko proszę mi (jeszcze) nie pisać, że już jestem za stary :)

Absolutnie nie uważam starających się o kategorię A przyszłych motocyklistów - za naiwniaków.

Raczej ci, którzy te nowe przepisy "tworzą" - są nimi!

Mają głowę tylko do żarcia i strzyżenia włosów.

Tylko co MY potrafimy w tym kierunku zrobić?

PS.

Opłaty na A4 do Krakowa dla motocyklistów zostały obniżone o 50%.

Dlaczego? Sam wiesz.

Opublikowano

ANTON - Nie potrzebnie sobie wygarniasz że jesteś ( jak to sam napisałeś Stary) akurat jak byś pojechał na zlot do niemiec to akurat byś się znalaz w śrud niemców w tej grupie młodszej a bynajmniej w grupie więksdzości tej młodszej :) :) :fireman2:

Opublikowano

Witam!

Anton nie wiem dlaczego użyłeś mojego cytatu do sformułowania swojej wypowiedzi ja nigdzie w swoich wypowiedziach nie użyłem sformułowania ,że ,, uważam starających się o kategorię A przyszłych motocyklistów - za naiwniaków "moja wypowiedź skierowana była do Kol.Maser i Arkadiusz,​którym dziękowałem za wyprowadzenie z błędnego myślenia na temat mocy prawnej krew kart, wiec nie przypisuj mi czegoś czego nigdy nie powiedziałem ani nie napisałem!Pozdrawiam!

• Sympatycy
Opublikowano

Witam!

Anton ... ja nigdzie w swoich wypowiedziach nie użyłem sformułowania ,że ,, uważam starających się o kategorię A przyszłych motocyklistów - za naiwniaków "moja wypowiedź skierowana była do Kol.Maser i Arkadiusz,​którym dziękowałem za wyprowadzenie z błędnego myślenia na temat mocy prawnej krew kart, wiec nie przypisuj mi czegoś czego nigdy nie powiedziałem ani nie napisałem!Pozdrawiam!

Faktycznie trochę niezręcznie to z mej strony wyszło, aczkolwiek ja jestem Tego samego zdania co i Ty.

Przepraszam za "zamieszanie" :wink32:

Opublikowano

Witam!

Anton​ nie ma sprawy nie czuję do Ciebie !OKK urazy chciałem tylko wyjaśnić nieporozumienie ,które wynikło z tego cytatu.Pozdrawiam!