Jaki 40 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Odcinkowy robi z przodu i z tyłu. Radar odbija się od przeszkody nie zależy od materiału.
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Użytkownicy Opublikowano 22 Kwietnia 2016 A czemu to sygnał nie ma się niby od czego odbić? Jakiś czas temu słychać było o przypadku kiedy to dzieci grały sobie w badmintona przy fotoradarze..... Trochę im fot napstrykał.
ac3 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 A czemu to sygnał nie ma się niby od czego odbić? Jakiś czas temu słychać było o przypadku kiedy to dzieci grały sobie w badmintona przy fotoradarze..... Trochę im fot napstrykał. jaja
lechuano Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Jak bardzo szybko przelecisz to cię nie złapie:
Sqad Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dwa lata temu jechałem skuterem i zrobiło mi fotkę na ul. Ostrobramskiej w Warszawie ( czyli od plastiku lub metali pod plastikiem też sygnał odbija). Zdjęcie było z przodu więc nie ma identyfikacji i wezwanie nie przyszło. Jak by zdjęcie było z tyłu to pewnie musiałbym zapłacić. Bardziej martwi mnie odcinkowy pomiar prędkości. Na trasie Mińsk Maz.- Warszawa jest i kilka razy ten odcinek przeleciałem szybciej niż mówią znaki. Mam nadzieję że w tym przypadku zdjęcia też są robione z przodu. Mi też kiedyś na ostrobramskiej zrobił od przodu Jedynie mogą nie wychwycić te co łapią czerwone światło, ale to w specyficznej sytuacji, bo musiałbyś ominąć pętle indukcyjną która jest za linią zatrzymania na światłach, a żeby to zrobić trzeba wiedzieć gdzie ona jest. Jak fotoradar łapiący czerwone był montowany po asfalcie to czasem są ślady na jezdni gdzie takie pętle są umieszczone. Należy pamiętać, tak mi się wydaje, że fotopstryki czerwonego nie muszą być oznakowane Tak jest przynajmniej w markach pod warszawą tam jest chyba czworo świateł pod rząd z kamerami żółtymi obok sygnalizatora wiszącego. Za pierwszym razem jak jechałem co światła yanosik mi się pluł że radar i nie wiedziałem o co chodzi.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Użytkownicy+ Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Jak bardzo szybko przelecisz to cię nie złapie: To nie dlatego że szybko, tylko od zielonego się fale nie odbijają A aby nie było od: łapie, łapie. Kumpel dostał już dwa lata temu. Pokazywał - piękne zdjęcie z tyłu.
ac3 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 jednym slowem trzeba miec na uwadze punkty w tym sezonie
Sysgone Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Ja też dostałem na zakończenie zeszłorocznego sezonu z ręczniaka. Ale to był laser.
ac3 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 ostatnio jakis stojkowy" suszyl" przy drodze...przezornie zwolnilem. Mam cale 2 punkty i nie chce ich dublowac, jeszcze na motorze
Tytan Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dziś rano byłem skuterem w ścisłym centrum Katowic gdzie jest ograniczenie do 30 km/h . Dobrze że się za bardzo nie rozpędziłem bo łapali na radar laserowy. Masakra jeździć Tmax-em 30 km/h
lechuano Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dziś rano byłem skuterem w ścisłym centrum Katowic gdzie jest ograniczenie do 30 km/h . Dobrze że się za bardzo nie rozpędziłem bo łapali na radar laserowy. Masakra jeździć Tmax-em 30 km/h Ostatnio jeżdżąc po mieście trzeba uważać żeby nie przekraczać 100 km/h, chociaż rzadko zdarzają się drogi pozwalające bezpiecznie rozwinąć taką prędkość, które nie miałyby podwyższonegolimitu do 70 lub 80 km/h, ale jak się nagle wjedzie w strefę ograniczenia do 40 lub 30 km/h to się trzeba na maxa pilnować żeby nie zrobić dubla...
ac3 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Elvis nie chce byc nie mily.Wyznaje dwie zasady podczas dyskusji w necie 1. mysle 2 razy zanim cos napisze 2. pisze nie pije Bardzo dziekuje za slowa troski z Twojej strony. Nie bede tlumaczyl sie z tego co napisalem. Gdybysmy w Polsce byli wszyscy tacy sami....ale to inna bajka. Pozdrawiam serdecznie i pozwole sobie, wiecej nie podejmowac z Toba tego tematu. Mam uzasadnione obawy, ze strace czas i bajty.
Sympatycy KriSSo Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Sympatycy Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Nie bede tlumaczyl sie z tego co napisalem. Dlaczego? Może napisz jednak co miałeś na myśli w treści, którą Elvis zacytował, bo faktycznie dziwnie zabrzmiała Twoja wypowiedź.
VRx Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Od tyłu zdjęcia to sobie mogą wsadzić w buty, jak mają za duże, od przodu to wiadomo. Jedyne czego wypatruję to suszarki no i uważać trzeba na 50+ w zabudowanym (chyba że się zapomniało plastiku z domu )
Sqad Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Dlaczego od tyłu zdjęcie mają sobie w buty w sadzić? Musisz wskazać prowadzącego pojazd Jeśli fota jest z inspeckcji drogowej to ja nawet takich nie odbieram. Mają taki burdel że jeszcze nigdy mi nic nie przyszło od nich. To że nie weźmiesz prawka z domu to nie znaczy że Ci go nie zabiorą
VRx Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Dlaczego od tyłu zdjęcie mają sobie w buty w sadzić? Musisz wskazać prowadzącego pojazd Ależ ja to chętnie zrobie, a jeszcze chętniej im dalej od miejsca zamieszkania. Jeśli fota jest z inspeckcji drogowej to ja nawet takich nie odbieram. Mają taki burdel że jeszcze nigdy mi nic nie przyszło od nich. Z tego co słyszałem to nie burdel, co że nie mają nic co by im "przypomniało" że mają niezamkniętą sprawę i wysłane wezwanie. To że nie weźmiesz prawka z domu to nie znaczy że Ci go nie zabiorą Hehe, jak mają Ci zabrać coś czego nie masz.... Serio
Sqad Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Odznaczą sobie w systemie, to że kwitu Ci nie zabiorą to nie znaczy że możesz jeździć. Przy następnej kontroli jak wyjdzie że nie masz prawa poruszać się po drogach starosta przedłuża sankcje do 6 miesięcy, a finalnie mogą zabrać na stałe i trzeba zdawać egzamin ponownie. Do tego jazda bez uprawnień (czy policja zabrała kwit czy nie) w tej chwili jest przestępstwem z groźbą pozbawienia wolności do dwóch lat.
VRx Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Poczytaj, ostatnia nowela namieszała (ktoś nie dopatrzył i powstała luka w prawie), w związku z tym jak fizycznie Ci nie zabiorą bo nie masz przy sobie (płacisz 500 za 50+ i 50 za brak dokumentu) to nie mogą Ci zabrać, chyba że zatrzymają Cię znowu za 50+.
Sqad Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Jeśli faktycznie tak jest to jest to absurdalne, spytam się znajomego policjanta, bo tych papek paragrafowych nie znoszę czytać
VRx Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Jeśli nie pracuje w WRD to może nie być świadomy. Poczytaj branżowe media. Od jakiegoś czasu jest o tym głośno, aktualnie przepis ten obowiązuje na zasadzie przejściowej i jeśli nie zrobią szybkiej nowelizacji to do końca roku tak będzie.
Wombat Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Ostatnio na jednym z forów była dyskusja na temat odbierania prawka kiedy się go przy sobie nie ma. Długo się gotowało a poszło to że zamiast prawa jazdy wożono przy sobie notarialne poświadczenie posiadania prawa jazdy (odpis a nie wypis - dla jasności). Na zasadzie że policjant ma prawo zatrzymać dokument a nie notarialne potwierdzenia posiadania dokumentu - a prawo jazdy (dokument) nie odebrany fizycznie z rąsi do rąsi jest dokumentem nieodebranym. Konkluzja jest taka że i tak będzimy w dupę bici bez względu na cwaniactwo (bo tak to należy określić). Sytuacja sprowadza się do stanu w którym prawko masz ale zostawiłeś je w domu - za to jest mandat. Więc teoretycznie okazanie odpisu zwolni nas z tego mandatu za nieposiadanie dokumentu fizycznie przy sobie. Ale nie z konsekwencji naszych wyczynów na drodze - to za piękne by było i oznaczało bezkarność. Przecież "zabranie prawka" to nie jest wydarcie nam kwitka z ręki tylko cofnięcie uprawnień. To nie jest tak że nasze uprawnienia są przypisane do blankiecika prawa jazdy o nr XXXXXXX tylko są pewnym zapisem w dokumentach, bazie danych, wydziałach komunikacji.. itd. Skoro wszyscy się upierają że odpis ma moc prawną oryginału w postępowaniach administracyjnych (w tym wypadku) - to do końca - to oznacza że odebranie odpisu (jeżeli uznaliśmy że chcemy się tym dokumentem posługiwać) jest tożsame z odebraniem oryginału. Dodatkowo skoro twierdzimy że prawko mamy (a poświadczamy to odpisem) to policjant ma prawo od nas zarządać wydania dokumentu - nawet jeżeli go mamy na drugim końcu polski. Więc albo wydajemu mu odpis albo twierdzimy że nie mamy prawa jazdy lub że nie mamy go przy sobie. Od wyboru wariantu ponosimy konsekwencje. Ale nie można ich uniknąć. Pamiętajcie że zawsze na końcu jest sąd - sąd który może uznać nasze działania za rozmyślne, rozmyślnie utrudniające wykonywanie czynności, działanie w złej wierze z wyraźnym zamiarem.. itd
VRx Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Wombat ale tu nie ma mowy o odpisie. Akurat akcje z odpisem uważam za jakiś wymysł kogoś kto próbuje cwaniakować.
VRx Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 A udawanie że nie posiadasz przy sobie dokumentu w momencie gdy świadomie przekroczyłeś o 50+ to nie jest cwaniactwo? ... Pewnie nie, taki właśnie jest polski naród ... wszyscy dookoła to cwaniacy tylko nie oni sami ... A kto mówi o udawaniu? Jak robisz odpis po to żeby go wozić to jest to celowe działanie. A skleroza czy zmiana środka komunikacji która skutkuje nie zabraniem dokumentu w postaci PJ może się zdarzyć każdemu. Jest za to kara grzywny w kwocie 50zł, której nie zamierzam unikać jeśli nie zabiorę dokumentu. Jeśli jest luka w prawie, która uniemożliwia zatrzymanie uprawnień na okres 3 miesięcy, no trudno. Taką samą luką w przepisach jest jazda międzypasem z której znacząca większość tutaj korzysta, w dodatku poruszając kwestię ewentualnej kolizcji, która najlepiej jak by nie była z ich winy.
Wombat Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 od kiedy jazda międzypasem jest jakąś luką?
VRx Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Nie jakąś luką tylko luką między samochodami
Rekomendowane odpowiedzi