Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rozpoczęcie sezonu motocyklowego w Gietrzwałdzie k/Olsztyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też-o ile nie będę w pracy, ruszam na Gietrzwałd, może niekoniecznie z przyczyn ideolo, bardziej mam nadzieję na trochę inną atmosferę niż na ostatniej Częstochowie. Jakoś stanie w 2-godzinnych korkach, upraszanie 30-latków o niepalenie w czasie mszy i słuchanie ich kurwamaciowania to nie jest to, co tygrysek lubi w jakimkolwiek stopniu, a jak sobie do tego doliczę kilka tysięcy "wczorajszych" na 2oo po "nocy motocyklistów", to tym bardziej nie chcę tam być. Szczerze mówiąc to mniej podejrzewam chęć zysku, a bardziej potrzebę namieszania, i to się udało niestety. Dla mnie to jest klasyczny przykład wbijania się bez zaproszenia na cudzą imprezę i spraszania kumpli. Do tego napuszcza się ludzi na siebie, wystarczy poczytać co się dzieje na forach - niewybredne epitety latają w obie strony, brakuje tyko tego, aby zamiast kiwką pozdrawiać się fuckiem tego dnia. Żal...

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• eMKa

7

• kropi

6

• Jerry_R

6

• Bulba

5

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Widzę wiele cytatów i linków do jednostronnych oświadczeń. Czy może odbyło się jakiekolwiek spotkanie prezydenta z p.Węgrzynem, choćby w lokalnej osiedlowej TV w Częstochowie? Może ktoś podrzucić link do takiego materiału?

Bo jak się czyta te oświadczenia (i jednej, i drugiej strony), to tak jakby mówili o zupełnie innych zlotach. A na spotkaniu musieliby wzajemnie stawić czoła bezpośrednim zarzutom.

A ja, gdybym miał możliwości czasowe, to w tym roku pojechałbym do Częstochowy. Nie dlatego, że jestem wielbicielem prezydenta tego miasta, ani nawet z powodu koncertu Acid Drinkers (choć zawsze ich lubiłem, to niekoniecznie pasują mi do Jasnej Góry). Raczej by pokazać, ze brednie o "komercjalizacji" to czcze gadanie. Budy z buteleczkami w kształcie Matki Bokiej (tak, głowa to nakrętka) w Licheniu, budy i sklepiki w wielu innym miejscach jakoś nie przeszkadzają? Budy w zeszłym roku nie przeszkadzały?

Zapis o zakazie promocji politycznej w regulaminie zlotu (więcej na stronie Rajdu Katyńskiego) nie powstał dziś, ani wczoraj. A jednak nikt po kazaniu nie upomniał tego kapłana, że naruszył właśnie regulamin...

Podsumowując: martwię się, że oba zloty się polaryzują - w Częstochowie spotkają się "zwykli motocykliści", natomiast na imprezę w Gietrzwałdzie wybierają się "prawdziwi Polacy". Być może charyzma organizatora Rajdu Katyńskiego nie pozwala mu czasami "pochylić" się do negocjacji i rozmów (dla przeciwwagi dodam, że parę razy było takie zachowanie też widoczne u Jurka Owsiaka).

Opublikowano

Z tego co wiem do Częstochowy wybiera się znaczna ilośc motonitów. Całe to zamieszanie które spowodował Węgrzyn nie służy niczemu dobremu. Może przeniesie Jasna Górę do Gietrzwałdu albo chociaż obraz Matki Boskiej ze sobą weźmie skoro taki z niego kozak..

Ja zapraszam wszystkich którzy na rozpoczęciu sezonu mają zamiar robić coś oprócz leżenia krzyżem, w imieniu Częstochowskiej braci motocyklowej do przyjazdu do Częstochowy. Szykuje się fajna impreza, dobry koncert, motobazar itd.

Mogę kogoś przenocować uprzednio spozywając razem wieczorną flaszeczkę i bezpiecznie przechować moto na placu, jak ktoś chętny to pisać na priv.

Dawno mnie tu nie było - takie życie... Ale żyje, mam się dobrze i jeżdżę wciąż na SW600 whist

Pozdrawiam wszystkich których znam i tych których nie znam :D

• Klubowicze
Opublikowano

Koledzy, dajmy już sobie spokój z tym argumentami świadczącymi o winie tego czy tamtego i nie dajcie się wmanewrować w czyjeś prywatne gierki. Te temat jest już poprostu nudny, a to Prezydent winien, nie nie to p. Węgrzyn.

Niech każdy jedzie gdzie chce i z kim chce i już.

Myślę, że tamat trza zamknąć.

A ja 14 jadę na wesele i będzie taki zlocik . . . aż sie boję !OKK !OKK !TAZ !TAZ

• Klubowicze
Opublikowano

Polecam przeczytać w tym temacie: Komunikat 4/2012

Opublikowano

Dla ludzi jadacych z W-Wy mamy nastepujace punkty:

13.IV PIA 19:00 - uroczyste powitanie w Archikatedrze Warszawskiej, Msza Św., czuwanie zakończone odśpiewaniem Apelu Jasnogórskiego

14.IV SOB 9:15 - przystanek w parafii Św. Stanisława Kostki w Warszawie (tutaj 20 czerwca 1966 r. miał dotrzeć peregrynujący Cudowny Obraz „zaaresztowany” w Liksajnach)

15.IV NDZ

• 10.30 – uroczyste wyniesienie Matki Bożej Częstochowskiej na błonia gietrzwałdzkie
  • 12.00-14:00 – Msza Św. – Poświęcenie motocykli

Powoli czas myslec o planowaniu wyjazdu w NDZ oraz ewentualnie wspolnego spotkania w PIA i\lub SOB.

Opublikowano

Wprawdzie żona coś mówiła o jakimś wyjeździe do rodziny, ale mam nadzieję że dostanę dyspensę ;-) . Jeśli tak, to melduję się w klubowej kamizelce na 9.30 w Wawce pod St. Kostką.

• Sympatycy
Opublikowano

No to postaram sie podjechac tez w sobote do Sw. Stanislawa Kostki. Jak pogoda pozwoli, pojedziemy do

Gietrzwaldu w niedziele rownierz :lol:

pzdr i wesolych Swiat whist

• Sympatycy
Opublikowano

Ja też melduje się w sobote o godz. 9.15 pod kościołem Sw. Stanislawa Kostki.

Wszystkim forumowiczom życzę Zdrowych Wesołych Świąt Wielkanocnych, bogatego zajączka i mokrego dyngusa !piwko

Opublikowano

wysłuchałem wywiadu i strasznie mi się zachciało ruszyć do Gierzwałdu. Szczególnie , że jako dzieciak byłem na Pierwszym Rajdzie Katyńskim - tym w Katyniu z Prałatem Peszkowskim.Niestety nie na moto a pociągiem.

Opublikowano

Hmmm, chyba nie dam rady jechac w niedziele. Musze byc w W-Wie o 14:30...

Moze zatem bardziej indywidualnie w ktorys z nastepnych weekendow.

Ale w Piatek i Sobote planuje byc na wymienionych wczesniej przystankach.

Aktualizacja dla ludzi jadacych z W-Wy:

13.IV PIA 19:00 - uroczyste powitanie w Archikatedrze Warszawskiej, Msza Św., czuwanie zakończone odśpiewaniem Apelu Jasnogórskiego

14.IV SOB 8:00 - Msza Sw. w Archikatedrze Warszawskiej, po Mszy Sw. kontynuacja Peregrynacji

14.IV SOB 9:15 - przystanek w parafii Św. Stanisława Kostki w Warszawie (tutaj 20 czerwca 1966 r. miał dotrzeć peregrynujący Cudowny Obraz „zaaresztowany” w Liksajnach)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ktos jedzie dzis do Katedry?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bylem ja, coz moge powiedziec. Nie zaluje. Najpierw spotkanie na wysokosci Kolumny Zygmunta, niedaleko wejscia do schodow ruchomych.

Potem przejazd pod Katedre.

Ksiadz wyszedl do nas przed Kosciol. Doslownie caly czas mialo sie uczucie, ze jest szczesliwy z goszczenia w swoich progach motocyklistow oraz peregrynujacego obrazu.

Podczas kazania zero polityki, troche zartow, temat przewodni to jazda na jednosladach oraz troche historii o peregrynacji obrazu, jak to bylo w 1966.

Kto chcial zostal na Apelu Jasnogorskim. Dwa zdjecia zrobione na szybko iPhonem.

2012-04-13%2520%255B19-00-13%255D.jpg

2012-04-13%2520%255B18-58-19%255D.jpg

Opublikowano

Chłopaki sprawdzałem pogodę na jutro. Jest dobrze.

Fajnie byłoby się spotkać. Wieczorem będę wiedział czy jadę. Czekam tylko na znak od siemika.

Może napiszcie kto jedzie na Gietrzwałd zrobi się jakąś ustawkę np. na stacji Statoil w Gietrzwałdzie na drodze 15 w stronę Olsztyna. Wtedy wjedziemy jakąś delikatną paradą samych skuterków. Piszecie się na takie coś?

Opublikowano

Ponieważ temat częstochowy został zamknięty napiszę tutaj.

Byłem dziś w częstochowie na pielgrzymce dla maturzystów i o 13, gdy miała zacząć się msza dla 200 miałem akurat wolne. Własnym uszą nie wierzyłem, jak usłyszałem, że msza na dworze dla motocytklistów nie odbędzie się. Jednak mimo to widziałem kilka skuterów. Zdjęć mam około 60, ale nie chciało mi się wszystkich ładować na serwer.

PHOTO

Opublikowano

Ten niebiseki Burgman 650 z kremowym siedzeniem to chyba była Bobasowa maszyna !scooter

Opublikowano
  W dniu 15.04.2012 o 22:11, Patryk92 napisał(a):
Własnym uszą nie wierzyłem, jak usłyszałem, że msza na dworze dla motocytklistów nie odbędzie się.

Rece opadaja...

Moja odpowiedz to post #34, zeby nie powtarzac sie i prowadzic tej samej dyskusji:

http://www.forum.burgmania.net/topic/14430-rozpoczecie-sezonu-motocyklowego-czestochowa-2012/page__view__findpost__p__243607

Opublikowano

Zlot Gwiaździsty już za nami - emocje, umiejętnie rozbudzane, ciągle nam towarzyszą. Te dobre i te złe.

Dobre: ten zlot był niezwykły! Ogromna radość ze spotkania ze znajomymi z rajdów, których kilka już przejechałem (i tymi, z którymi niebawem wyruszę :)). Radość ze spotkania z Przemkiem - Doktorkiem i jego mamą; cóż to za silni ludzie. I tyle przy tej okazji dobrych słów o braci Burgmaniackiej, która potrafi wesprzeć w najtrudniejszych momentach - aż serce rośnie. Potem wspólna modlitwa w wypełnionej po brzegi bazylice - wypełnionej obecnością motocyklistów - ich modlitwą, śpiewem... To było niezwykłe doświadczenie. No i wreszcie msza na błoniach - uroczysta i dostojna, poświęcenie maszyn - na to czekaliśmy i tego się doczekaliśmy. Nasz organizator zadbał PRZEDE WSZYSTKIM o tę uroczystą mszę i poświęcenie motocykli - tak jak to robi od dziewięciu lat ;). A w międzyczasie świetna muzyka - Lech Makowiecki i kresowiacy, ognisko, rozmowy niemal do rana i wspólna jazda, czyli "to co tygrysy lubią najbardziej" :).

Złe: kłamstwo ogłaszane przez organizatorów zlotu częstochowskiego nie zmieniło rzeczywistości: mszy na wałach nie było. Oszukali ludzi, a oszukani winią za to bogu-ducha winnych paulinów. Ludzie mają za złe Wiktorowi Węgrzynowi, że "przeniósł" zlot; ale czy to jest zabronione, albo karane? Złość wylewa się na niego, a przyczyną tego zamieszania była inna decyzja kogo innego - to jakoś umknęło komentatorom. Przecież gdyby prezydent miasta W TYM SAMYM CZASIE I W TYM SAMYM MIEJSCU nie "ulokował" całkowicie innej imprezy (inny organizator, inne cele, inne środki) IX Zlot Gwiaździsty na pewno odbyłby się na Jasnej Górze.

Mądry sam wyciągnie wnioski, a głupiemu nawet łopatą nie załadujesz - jak mawiał mój duuużo starszy przyjaciel.

Najważniejsze, że są jeszcze tacy, którzy wbrew naciskom i przeszkodom trzymają pion! A że nie są w większości... Cóż tak było zawsze :).

Opublikowano

Na spokojnie-zobaczymy co będzie za rok.JG i Gwiaździsty tam ma jednak swój niezaprzeczalny klimat.Mam nadzieję że "mądrość zwycięży".

Opublikowano

Niestety z różnych względów nie mogłem jechać a cholernie żałuję,w sumie to prawie do końca miałem nadzieję, że się uda - nic to, za rok kolejna okazja. Fajnie że się udało, na południu Polski lało całe popołudnie...