Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stawiamy pod pręgierzem polityków, rządy, banki i nie wiadomo kogo... A jak to jest z instytucją, która tak właściwie powinna świecić przykładem: KLIK TU ?

Opublikowano

Niestety w Polsce nie jest lepiej :blink:.

Chyba najzdrowszą relację fiskalną Państwo-Kościół mają w Niemczech.

Opublikowano

Cos w tym jest.Przed konkordatem np 2 Dzień Świąt Bożego Narodzenia -taca na KUL,zbiórki na cmentarzach 11 listopada na seminaria.Obecnie państwo funduje egzystencję tym uczelniom ale zbiórki dalej trwaja ....?

Opublikowano

Pytanie: Co Biblia mówi o oddawaniu dziesięciny przez chrześcijan?

Odpowiedź: Kwestia dziesięciny jest problemem, z którym walczy wielu chrześcijan. W wielu kościołach przywiązuje się nadmierną wagę do oddawania dziesięciny. Wielu chrześcijan jednak nie chce poddać się biblijnym napomnieniom w kwestii oddawania Bogu ofiary. Dziesięcina / ofiara ma być czymś radosnym, ma dawać nam błogosławieństwo. Jednak w dzisiejszym kościele niestety ta sytuacja rzadko ma miejsce.

*************************************************************************************************************************

Raz w roku przychodzi do mnie i mieszkańców osiedla, na którym mieszkam Kościelny i w pierwszych słowach mówi zbieram dziesięcinę, za pierwszym razem byłem zdziwiony? o co chodzi?. Zostałem uświadomiony, że zbiera pieniądze na cele remontowe Kościoła. Powiedziałem nie jestem przygotowany finansowo (małe kłamstwo) nie byłem przekonany psychicznie do tego typu wydawania pieniędzy.

Kościelny bardzo grzecznie powiedział to nie szkodzi i przekazał mi kartkę, na której było wypisane, co jest zrobione, co będzie zrobione, jakie są dotacje Państwa (Konserwatora Zabytków) itd.Oraz jakie potrzebne są środki własne Parafii.

Na końcu NR. Konta parafii i prośba o dobro wolną pomoc finansową.

Pomyślałem puk-puk.gif wspomogłem swoją Parafię. !gora

Opublikowano

Ale w czym problem? Każdy orze jak może. Kościół też ulega ewolucji. To jest wspaniała instytucja, balansująca na granicy Cudów Boskich i Szarej Rzeczywistości. Bardzo elastyczna, podlegająca naciskom nowej rzeczywistości. Można ją dobrowolnie lub przymusowo wspomagać. Można to robić, mając świadomość, na co wydajesz pieniądze, lub bez tej wiedzy. Państwo nasze, jak i część obywateli, nie wyobrażają sobie jestestwa na tym padole bez Kościoła i wspierają go, jako ważny element szczęścia i pomyślności jednego i drugich. I to jest właśnie esencja rozsądnej i perspektywicznej demokracji.

Szczęść Boże.