Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie mam takie pytania :D

czy jest potrzebna apteczka?

i czy jest potrzebna koszulka odblaskowa taka jak w samochodzie?

Opublikowano

Apteczka i kamizelka nie jest potrzebna, mówią o tym przepisy międzynarodowe.

Natomiast zdrowy rozsądek mówi by apteczke mieć, przydać się może.

Kamizelka też się może przydać jak nie masz klubowej. Za to trójkąta nie biorę.

Opublikowano

dzięki :D

Opublikowano

Rozumiem że trzymasz za nas kciuki. whist A może masz nadprzyrodzone zdolności przewidywania. ;)

Oczywiście, że trzymam kciuki i liczę potem na fotorelację :)

Opublikowano

Noclegi są zaklepane, a jakie będą koszty noclegów w sumie?

Ktoś może policzył?

Ile euro ile innej waluty?

Zastanawiam się ile kasy na to przeznaczyć.

No i który wariant wybieramy po Pradze?

Opublikowano

Co do wariantu to tak jak pisał Zdun okaże się albo w samej Pradze albo dzień/dwa przed bo to w dużej mierze zależy od pogody w Alpach.

• Sympatycy
Opublikowano

Ceny noclegów są podane w pierwszym poście.

• Administrator
Opublikowano

Co do wariantu to tak jak pisał Zdun okaże się albo w samej Pradze albo dzień/dwa przed bo to w dużej mierze zależy od pogody w Alpach.

Jak tak patrze na zdjęcia i widzę z jaka łatwością potrafi przez noc napadać, to jednak wydaje mi się, że trzeba zagłębiać sie w przewodniki po Budapeszcie.

Opublikowano

No dobra, to podsumujmy plan podróży:

1 maj, przejazd do Pragi i nocleg (80zł/os)

2 maj, zwiedzanie Pragi i nocleg (80zł/os)

3 maj, rano przejazd do miejscowości Fusch i nocleg (110zł/os)

4 maj, szaleństwo po Grossglocknerstrasse, powrót i nocleg w Fusch (110zł/os)

5 maj, powrót w kierunku domu i nocleg (GDZIE?) (?????????zł/os)

6 maj, powrotu do domu.

I to jest wariant na Austrię jak się cofnie lodowiec.

A jak będzie wyglądał plan podróży na Węgry?

Plan podróży:

3 maj, ??????????

4 maj, ??????????

5 maj, ??????????

6 maj, powrotu do domu.

• Sympatycy
Opublikowano

Ech Daszek widze że będziesz musiał jechać obok mnie. hi hi

Kolego jak się cofnie lodowiec to będzie trochę mniejszy, a w wysokich górach pogoda może sie zmienić z godziny na godzinę.

Rozumiem twój niepokój dlatego już ci wszystko wyjaśniam.

Mamy rezerwację w trzech miejscach: Praha,Austria,Budapeszt.Ale zauważyłem że już to wiesz. O.K

Dalej, bedąc w Pradze podejmujemy decyzję czy jedziemy na cofnięty lodowiec czy też do Budapesztu. Jeżeli postanowimy jechać do Austri to po przejechaniu trasy widokowej, na drugi dzień wracamy do domu. I tutaj mamy do wyboru albo przelecieć na raz około 1000-1200km albo po drodzę nocować.Nie wiem jakie są możliwości indywidualne każdego z nas ale przypuszczam że przy niezłej pogodzie spokojnie można przejechać 600-700km. A to już umożliwia nocleg w Polsce. Musisz mi wybaczyć, ale rezerwacji w naszym kraju nie przewidziałem i nie wydaje mi się, aby były z tym jakieś trudności. Odnośnie drugiego wariantu naszej podróży, plan leciuchno się zmienił, ponieważ wstępnie miał być Balaton. Ale po przemyśleniach i wskazówkach osób które dobrze nam życzą podjąłem decyzję abyśmy mogli zwiedzić miasto z przepięknymi widokami i ciekawą historią, niż ogromne jezioro nad którym w tym okresie czasu nic się nie dzieje. Ceny za nocleg w Budapeszcie masz w pierwszym poście.

Po Budapeszcie tj.05.05.12 startujemy z rana do domu. Niektórzy pojadą do domu na jeden raz inni prześpią się po drodze.

Ja mam plana aby gdzieś na Słowacji umoczyć tyłek w żródłach termalnych. Np. Taterlandia jest umiejscowiona od Budapesztu ok. 270km. Tak więc krótki przelocik i znowu odpoczynek z !piwko. Myślę że koszt noclegu na Słowacji nie przekroczy 20-30 euro. Rozmyslałem nad tym ile zabrać kasy? Ja biorę ok. 250 euro i kartę kredytową. Zamierzam ogólnie posługiwać się kartą i tylko w trudnych sytuacjach używać gotówki. Daszek jeżeli coś jeszcze, to śmiało pytaj. :D

Opublikowano

Zdunie, wiem, że te moje dopytywanie może być odebrane jako co najmniej niepokojące, ale od porzucenia stanu kawalerskiego musiałem porzucić taki całkowity sponton wyjazdowy i na rozkaz małżonki :D wszytko planować.

OK, czyli plan podróży z grubsza wygląda tak:

3 maj, rano przejazd do miejscowości Fusch i nocleg (110zł/os)

4 maj, szaleństwo po Grossglocknerstrasse, powrót i nocleg w Fusch (110zł/os)

5 maj, powrót w kierunku domu i nocleg w zależności gdzie się dojedzie w PL

6 maj, cd. powrotu do domu.

Jeżeli Grossglocknerstrasse będzie przykryte puchową pierzynką,

to plan podróży na Węgry będzie wyglądał tak:

3 maj, przejazd do Budapesztu i nocleg (85-90zł/os)

4 maj, zwiedzanie Budapesztu i nocleg (85-90zł/os)

5 maj, powrót w kierunku domu i nocleg na Słowacji "w Taterlandzie"

6 maj, cd. powrotu do domu.

Jak dla mnie oba plany są jak najbardziej OK.

Odnośnie ilości kasy, to właśnie się zastanawiam ile, ponieważ przejeżdżamy przez Korony, Euro i Forinty.

Zrobię jednak tak jak Ty i wezmę rezerwę w Euro, a resztę załatwię kartą.

• Sympatycy
Opublikowano

No to Fajnie !OKK Jeszcze dzisiaj poszukam łóżka na Słowacji, już bez rezerwacji,tylko na telefon.

• Klubowicze
Opublikowano

Piotrek z Budapesztu do Łodzi jest około 750km to przy sprzyjającej pogodzie sama frajda z jazdy !scooter więc nocleg nie będzie konieczny !OKK.Chyba że !piwko

• Sympatycy
Opublikowano

Ja wiem, że po kilku dniach będziesz miał mnie dosyć. Ale mamy wolne do niedzieli. Co, przyjedziesz do domu i od razu cię zagonią do koszenia trawnika ? Kolego trzeba wszystko dobrze przekalkulować. :)

Opublikowano

Jak by jechało z nami Sejftykar Orzecha to by się dało !piwko

z tego co dziś rano (28.04) widać na szczycie to do słońca jest ponad 10+, na zacienionej stronie ok 3+ stopni.

byłem niedowiarkiem co do pogody na alpy ale teraz widzę, że jest szansa się tam wturlać:)

• Sympatycy
Opublikowano

Ja też nabieram optymizmu :lol::rolleyes: :rolleyes:

• Administrator
Opublikowano

Info ze strony oficjalnej:

The Grossglockner High Alpine Road will reopen on May 1, 2012

oraz

The road is expected to open on Tuesday, May 1, 2012 but can be postponed due to weather conditions.

Opublikowano

Więc, popijając wodę mineralną w Pradze, wybieramy memory 5 i dowiadujemy się, czy otworzyli dla nas dróżkę czy nie:)

Opublikowano

Klasycznie ,wiemy że nic nie wiemy.Ale pojedziemy :lol: !scooter :rolleyes:

• Klubowicze
Opublikowano

Właśnie spadło 40cm świeżego śniegu !OKK

Opublikowano

i stopniał .. :)

Opublikowano

Powodzenia dla całej ekipy !scooter !scooter !scooter czekamy na relację i pamiątki !V

Opublikowano

dziś o 10:30 na zdjęciu pojawił się motocykl :lol: teraz już nikt nie może powiedzieć że się nie da wyjechać :) niestety nie zdążyłem zrobić print screena'a :lol:

Opublikowano

Ha: :)

motostrasse.jpg