Skocz do zawartości
Forum Burgmania

VESPA Czy ktoś z was tym jeździł?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak już napisałem w podtytule, chciałbym poznać opinie tych którzy mieli kontakt z modelami GT / GTS. Zasadniczo mam zamiar wybrać wersję GT, rolę odgrywa tu cena.

Każda wasza opinia o tym modelu będzie dla mnie niezwykle cenna. Polecacie, odradzacie? jak odradzacie to na co innego zwrócić uwagę?

Jak wygląda kwestia dynamiki takiego skutera, jak ze spalaniem, na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie, najczęstsze usterki, itp.

Dodam że skuter ma służyć jako środek lokomocji na trasie dom -praca - dom, czasem weekend i wyjazd w okolicach miasta we dwoje.

wielkie dzięki za pomoc, pzdr!

• Administrator
Opublikowano

Polecacie, odradzacie? jak odradzacie to na co innego zwrócić uwagę?

Rozumiem, że rozmawiamy o skuterze używanym... więc zasadnicza rzecz to w tym modelu bezwypadkowość. Reszta tak jak w każdym maxi.

na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie

Lektura... KLIK 1 i KLIK 2

Na forum takimi modelami jeżdżą czasami Mario i antoniaczek. Poczekaj na ich wpisy.

Opublikowano

super, dzięki!

Opublikowano

Witaj,

od 6 lat posiadam Vespę 125 GT z 2004 r.

Pojazd kupiłem używany w stanie takim sobie ale za to bez większych "przygód" czyli bezwypadkowy. Doprowadzenie go do stanu idealnego nie zajęlo dużo czasu ani srodków. Skuter od kiedy go posiadam jest całkowicie bezawaryjny ale serwisuję go regularnie a i przebiegi roczne nie są duże bo to drugi skuter w rodzinie. Kilka wrażeń:

Jazda: całkowicie bezstresowa. Do maxymalnych 105 km/h rozpędza sie dosc ochoczo i na miasto całkowicie wystarczy jednak jazda za miastem, zwłaszcza w dwie osoby to już walka z jego ograniczeniami. O wyprzedzaniu TIRa lepiej zapomnij i zatrzymaj się na kawę aby odjechal kawałek... Genaralnie wygodna prędkoc podróżna to ok 90 km/h. Jeżeli zatem ma to być skuter również na wycieczki szukaj wersji GT/GTS 200 lub 250.

Komfort: samonosne nadwozie, wygodna pozycja za kierownicą, doskonała izolacja od wiatru (mam wysoką szybę) powoduje, że pod tym względem jazda jest naprawdę komfortowa... na równych, dobrych drogach. Małe kółeczka i ograniczone resorowanie powodują, że na kiepskiej nawierzchni komfort jazdy jest mocno ograniczony a dziury dosc dobrze odczuwasz również poprzez wstrząsy na kierownicy. Za to z kufrem (lub raczej kuferkiem) możesz zrobić zakupy lub załadować ekwipunek na wycieczkę. Jeżeli nie masz kuferka chodzisz wszędzie z kaskiem ponieważ kask, nawet jet (rozmiar XL), nie miesci się pod siedzeniem.

Ekonomia: skuter jest dosc drogi w zakupie ale trzeba pamiętać, że tutaj płacisz za legendę, skuter dostajesz gratis :)Srednie spalanie głównie po miescie to ok. 4 litrów/100 km. Jazda łagodna nie przynosci większych oszczędnosci i nie sprawia również frajdy. Aby posiadanych przez moją vespę 14 koni w miarę rączo zbierało się do roboty jazda w zasadzie musi być zerojedynkowa.

Dostępnosc częsci: mówimy o tych eksploatacyjnych i akcesoryjnych - bardzo dobra.

Ogólnie: polecam z tym zastrzeżeniem, że gdybym szukał Vespy raz jeszcze, szukałbym mimo wszystko większej pojemnosci. Stodwudziestkapiątka daje radę... nic więcej.

Jak masz jakies pytania, pisz.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, cieszę się że jest ktoś kto taki skuter posiada i dzieli się odczuciami o obserwacjami.

Zdecydowany jestem na wersję GT 200,ma jakieś 20 koni o ile się nie mylę, ma służyć jako transport głownie po mieście. Czy myślisz że taka pojemność jest ok na Warszawę? pewnie ciut lepsza od 125, pytanie jak wiele..

Chciałem zapytać o sam silnik, z tego co wiem Granturismo ma zasilaie gaźnikowe, 125 i 200 też. Jak z użytkowaniem takiego silnika? Wiem że nowsze modele (GTS, GTV) są zasilane wtryskiem. Czy to główny element wpływający na tak sporą różnicę w cenie, czy jest coś jeszcze?

Jeszcze pytanie o samą dynamikę, jest frajda z jazdy?:( wiem że odpowiedź może być mało obiektywna;) Uciekamy trochę tym puszkom na zielonym świetle czy raczej ciężko z tym?

Jeszcze kwestia odnośnie dodatkowego osprzętu , czy znasz dobre miejsca gdzie za rozsądną cenę można dokupić np kuferek bądź owiewkę?

Mam pytanie odnośnie samego zakupu, na co konkretnie sugerował byś zwrócić uwagę podczas oględzin? są jakieś miejsca na których szczególnie widać zużycie skutera? brać miernik lakieru? ( bo i taką radę wyczytałem na forach),

Jak z żywotnością samej jednostki? dajmy na to takiej 200cc?

dzięki za pomoc!

Opublikowano

Niestety, mogę Ci powiedzieć, jak się skuterek użytkuje ale nie bardzo się znam na kwestiach technicznych. Kupując Vespę zleciłem przegląd w ASO Piaggio we Wrocławiu. Takich szczegółów proponuję poszukać na forum Vespy.

Części i akcesoria polecam w ROBOGO - znajdziesz w internecie lub daj znać, wyślę Ci namiary.

Jeżeli chodzi o zasilanie nigdy nie miałem z tym najmniejszych problemów. Co do pojemności; dla mnie, a ważę 100 kg, na miasto nawet 125 jest całkowicie wystarczająca więc i 200 Granturismo da z powodzeniem radę. Swego czasu czytłem wiele pozytywnych opini o tym silniku.

Generalnie skuter naprawdę bardzo fajny, największym problemem jest znalzienie w miarę sensownie utrzymanego egzemplarza.

Powodzenia w poszukiwaniach :lol: