Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wakacje, a najprawdopodobniej na przełomie z jesienią, jadę do Chorwacji na wakacje. Biorę rodzinkę trzyosobową, więc jazda skuterem odpada. Poza tym nie mam odpowiedniej pojemności do takiej podróży. Zainspirowany wiadomością znajomego, że Helmuty do Chorwacji ciągną przyczepy, na których często znajduje się quad, skuter wodny, motor, albo różne połączenia wymienionych sprzętów, pomyślałem, że może też spróbuję?

Mam przyczepę, w której po wypięciu klapy tylnej i przedniej, zostają burty, które się odkręca trzema śrubami. Pozostaje pusta platforma, która na dodatek posiada funkcję kipowania. Mogę ją opuścić i podjechać skuterem, a potem przywrócić do poziomu i zabezpieczyć.

W sprzedaży są przyczepy do motorów. Różnica między moją, to brak rynny, w którą wjeżdża motor. Do wykonania za śmieszne pieniądze u metalowca.

Wstępne plany mam takie, że pojedziemy na południe Chorwacji i prawdopodobnie na jedną z trzech wysp: Havr, Korcula lub Brać. Na każdej z nich jest sporo do zwiedzania. Są fajne wzniesienia i z opisów w necie wynika, że większość ludzi jeździ autem. Nie dość, że tam jest wąsko, nie ma miejsc do parkowania, to przemieszczać się po tak pięknych miejscach autem, to chyba grzech?!?

Problemem mogą okazać się koszty. Czy opłaca się w ogóle ciągnąć 4 pojazdy: auto, przyczepa, dwa skutery? Opłaty za prom, autostrady, ubezpieczenia i inne o których jeszcze nie wiem. Na miejscu są do wypożyczenia skuterki 50, za 80zł dziennie. Czyli na dwie osoby 160zł. Biorąc pod uwagę 7 wycieczek, jakie zrobimy, wychodzi 1120zł. Spora kwota.

Pozostawiam temat do wspólnego popitolenia :) A może ktoś z Was wyczyniał już takie kombinacje?

Pozdrawiam Rafał

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witaj ja jak mialem piaggio 125 pojechalem sam do Chorwacji na 2 tygodnie ,zabawa polegala na tym ze samochod z przyczepa stal na campingu a ja zwiedzalem piekne miejsca na skuterze ,Zwiedzilem cala Istrie potem od RIeki

poprzez Kyrk SENJI ZAdar Sybenik Makarska Dubrownik dojechalem do Czarnogory Kotor itd Bylem tez w Matugorie samochod przestawialem co 100 200 km wiecej informacii porad jak ktos bedzie zainteresowany pozdrawiam

Opublikowano

W wakacje, a najprawdopodobniej na przełomie z jesienią, jadę do Chorwacji na wakacje. Biorę rodzinkę trzyosobową, więc jazda skuterem odpada. Poza tym nie mam odpowiedniej pojemności do takiej podróży. Zainspirowany wiadomością znajomego, że Helmuty do Chorwacji ciągną przyczepy, na których często znajduje się quad, skuter wodny, motor, albo różne połączenia wymienionych sprzętów, pomyślałem, że może też spróbuję?

Mam przyczepę, w której po wypięciu klapy tylnej i przedniej, zostają burty, które się odkręca trzema śrubami. Pozostaje pusta platforma, która na dodatek posiada funkcję kipowania. Mogę ją opuścić i podjechać skuterem, a potem przywrócić do poziomu i zabezpieczyć.

W sprzedaży są przyczepy do motorów. Różnica między moją, to brak rynny, w którą wjeżdża motor. Do wykonania za śmieszne pieniądze u metalowca.

Wstępne plany mam takie, że pojedziemy na południe Chorwacji i prawdopodobnie na jedną z trzech wysp: Havr, Korcula lub Brać. Na każdej z nich jest sporo do zwiedzania. Są fajne wzniesienia i z opisów w necie wynika, że większość ludzi jeździ autem. Nie dość, że tam jest wąsko, nie ma miejsc do parkowania, to przemieszczać się po tak pięknych miejscach autem, to chyba grzech?!?

Problemem mogą okazać się koszty. Czy opłaca się w ogóle ciągnąć 4 pojazdy: auto, przyczepa, dwa skutery? Opłaty za prom, autostrady, ubezpieczenia i inne o których jeszcze nie wiem. Na miejscu są do wypożyczenia skuterki 50, za 80zł dziennie. Czyli na dwie osoby 160zł. Biorąc pod uwagę 7 wycieczek, jakie zrobimy, wychodzi 1120zł. Spora kwota.

Pozostawiam temat do wspólnego popitolenia :lol: A może ktoś z Was wyczyniał już takie kombinacje?

Pozdrawiam Rafał

sprawa rozbija sie o koszt winet autostradowych i troszke więcej paliwa na transport.To idzie wyliczyć !winkiss

Opublikowano

Kupuj przewodniki planuj trasę, bo warto zwiedzić Chorwację :drunk: !YES

W tym roku nie planuje wyjazdu, ale przewodniki sobie nabędę żebym miał, o czym myśleć w przyszłą zimę. Ewuniu dzięki za cennik. !winkiss

Opublikowano

Można spokojnie ominąć Słowenie( autostrada) i Austrię jadąc przez Słowację i Węgry i wjeżdżając od strony Madziarów na chorwackie autostrady.Koszt autostrady w CRO wyższy o jakieś 50kun/auto

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wstępne plany mam takie, że pojedziemy na południe Chorwacji i prawdopodobnie na jedną z trzech wysp: Havr, Korcula lub Brać.

W Chorwacji skuter pełni podobną funkcje jak u nas rower - jest ich tam naprawdę sporo. Hvar to piękna wyspa i sam bardzo chętnie zwiedziłbym ją na skuterze - naprawdę niezapomniane widoki. Moim zdaniem warto zataszczyć skuta na wakacje i jeżeli będziesz na Hvarze wybierz się w stronę Sucuraju ;)