T-Rex Opublikowano 31 Grudnia 2011 Opublikowano 31 Grudnia 2011 W wakacje, a najprawdopodobniej na przełomie z jesienią, jadę do Chorwacji na wakacje. Biorę rodzinkę trzyosobową, więc jazda skuterem odpada. Poza tym nie mam odpowiedniej pojemności do takiej podróży. Zainspirowany wiadomością znajomego, że Helmuty do Chorwacji ciągną przyczepy, na których często znajduje się quad, skuter wodny, motor, albo różne połączenia wymienionych sprzętów, pomyślałem, że może też spróbuję? Mam przyczepę, w której po wypięciu klapy tylnej i przedniej, zostają burty, które się odkręca trzema śrubami. Pozostaje pusta platforma, która na dodatek posiada funkcję kipowania. Mogę ją opuścić i podjechać skuterem, a potem przywrócić do poziomu i zabezpieczyć. W sprzedaży są przyczepy do motorów. Różnica między moją, to brak rynny, w którą wjeżdża motor. Do wykonania za śmieszne pieniądze u metalowca. Wstępne plany mam takie, że pojedziemy na południe Chorwacji i prawdopodobnie na jedną z trzech wysp: Havr, Korcula lub Brać. Na każdej z nich jest sporo do zwiedzania. Są fajne wzniesienia i z opisów w necie wynika, że większość ludzi jeździ autem. Nie dość, że tam jest wąsko, nie ma miejsc do parkowania, to przemieszczać się po tak pięknych miejscach autem, to chyba grzech?!? Problemem mogą okazać się koszty. Czy opłaca się w ogóle ciągnąć 4 pojazdy: auto, przyczepa, dwa skutery? Opłaty za prom, autostrady, ubezpieczenia i inne o których jeszcze nie wiem. Na miejscu są do wypożyczenia skuterki 50, za 80zł dziennie. Czyli na dwie osoby 160zł. Biorąc pod uwagę 7 wycieczek, jakie zrobimy, wychodzi 1120zł. Spora kwota. Pozostawiam temat do wspólnego popitolenia A może ktoś z Was wyczyniał już takie kombinacje? Pozdrawiam Rafał
Marek1 Opublikowano 16 Lutego 2012 Opublikowano 16 Lutego 2012 Witaj ja jak mialem piaggio 125 pojechalem sam do Chorwacji na 2 tygodnie ,zabawa polegala na tym ze samochod z przyczepa stal na campingu a ja zwiedzalem piekne miejsca na skuterze ,Zwiedzilem cala Istrie potem od RIeki poprzez Kyrk SENJI ZAdar Sybenik Makarska Dubrownik dojechalem do Czarnogory Kotor itd Bylem tez w Matugorie samochod przestawialem co 100 200 km wiecej informacii porad jak ktos bedzie zainteresowany pozdrawiam
krzys-68 Opublikowano 16 Lutego 2012 Opublikowano 16 Lutego 2012 W wakacje, a najprawdopodobniej na przełomie z jesienią, jadę do Chorwacji na wakacje. Biorę rodzinkę trzyosobową, więc jazda skuterem odpada. Poza tym nie mam odpowiedniej pojemności do takiej podróży. Zainspirowany wiadomością znajomego, że Helmuty do Chorwacji ciągną przyczepy, na których często znajduje się quad, skuter wodny, motor, albo różne połączenia wymienionych sprzętów, pomyślałem, że może też spróbuję? Mam przyczepę, w której po wypięciu klapy tylnej i przedniej, zostają burty, które się odkręca trzema śrubami. Pozostaje pusta platforma, która na dodatek posiada funkcję kipowania. Mogę ją opuścić i podjechać skuterem, a potem przywrócić do poziomu i zabezpieczyć. W sprzedaży są przyczepy do motorów. Różnica między moją, to brak rynny, w którą wjeżdża motor. Do wykonania za śmieszne pieniądze u metalowca. Wstępne plany mam takie, że pojedziemy na południe Chorwacji i prawdopodobnie na jedną z trzech wysp: Havr, Korcula lub Brać. Na każdej z nich jest sporo do zwiedzania. Są fajne wzniesienia i z opisów w necie wynika, że większość ludzi jeździ autem. Nie dość, że tam jest wąsko, nie ma miejsc do parkowania, to przemieszczać się po tak pięknych miejscach autem, to chyba grzech?!? Problemem mogą okazać się koszty. Czy opłaca się w ogóle ciągnąć 4 pojazdy: auto, przyczepa, dwa skutery? Opłaty za prom, autostrady, ubezpieczenia i inne o których jeszcze nie wiem. Na miejscu są do wypożyczenia skuterki 50, za 80zł dziennie. Czyli na dwie osoby 160zł. Biorąc pod uwagę 7 wycieczek, jakie zrobimy, wychodzi 1120zł. Spora kwota. Pozostawiam temat do wspólnego popitolenia A może ktoś z Was wyczyniał już takie kombinacje? Pozdrawiam Rafał sprawa rozbija sie o koszt winet autostradowych i troszke więcej paliwa na transport.To idzie wyliczyć !winkiss
Klubowicze Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ewik Opublikowano 19 Lutego 2012 Klubowicze Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Lutego 2012 W tamtym roku czternastodniowe wakacje spędziliśmy w Chorwacji w okolicach Trogiru. Pierwotnie wypad zaplanowany był na trzy skutery, skończył się na dwóch skuterach i samochodzie. W sumie do przejechania w jedną stronę mieliśmy około 1500 km. Trasa podróży wiodła przez Słowacje, Austrię, Słowenię i Chorwację. Specjalnie omijaliśmy Czechy, aby nie ponosić dodatkowych kosztów opłat winiet czeskich Granicę przekraczaliśmy w Cieszynie. W Czeskim Cieszynie kierowaliśmy się na Trinec, Jablunkov i Cadca ( uwaga nawigacja prowadzi przez Czechy). Nocowaliśmy pod Wiedniem. Noclegów można szukać w taniej sieci hotelowej OEKOTEL gdzie nocleg kosztuje około 22-25 Euro od osoby ze śniadaniem w pokoju dwuosobowym. Koszt winiet na samochód to: Słowacja i Austria ( wykupione w Polsce na granicy na 14 dni)-164,00 zł Słowenia – 15 Euro x 2 - tu uwaga w Słowenii mają winiety na 7, 10 dni potem miesiąc. Na granicy sprawdzają tylko ważność winiet, dlatego najlepiej kupować wjeżdżając i wyjeżdżając na 7 dni, chyba, że pobyt jest krótszy niż 14 dni. W Chorwacji koszt winiet na przejazd w jedną stronę to 172 kuny. Tu nie wykupuje się winiet tylko płaci na bramce przy zjeździe z autostrady (w weekendy kilkukilometrowe kolejki do punktu poboru opłat). Koszty winiet na motocykl/skuter:: Słowacja – bez opłat Austria – 4,5 Euro x 2 Słowenia – 7 Euro x 2 Chorwacja około 100 kun x 2. Warto zaplanować podróż tak, aby uniknąć powrotu z Chorwacji w weekend ze względu na korki przy przejściu granicznym pomiędzy Chorwacja i Słowenią gdzie można postać nawet kilka godzin ( My staliśmy prawie 6 godzin). Korki te tworzą się przy płaceniu za autostradę. Nie ma tego problemu przy wjeździe do Chorwacji. Dobrze też wcześniej zaplanować sobie, co chce się zobaczyć. Praktycznie w każdej miejscowości jest coś ciekawego do zobaczenia. Na pewno warto zobaczyć Krka lub Jeziora Plitwickie. Należy też pamiętać o dodatkowych opłatach takich jak oplata klimatyczna to koszt 12 Euro/osoba za dwa tygodnie. Chorwaci często pobierają kaucję zwrotną za pobyt w apartamencie w naszym wypadku to było 100 Euro. Dobrze tez jest uzgodnić czy są dodatkowe płatności wynikające z korzystania np. z klimatyzacji. W naszym apartamencie każde włączenie klimatyzacji kosztowało 5 Euro. Kupuj przewodniki planuj trasę, bo warto zwiedzić Chorwację !YES Trogir Trogir Krka Widok z tarasu 7
Mareczek Opublikowano 19 Lutego 2012 Opublikowano 19 Lutego 2012 Kupuj przewodniki planuj trasę, bo warto zwiedzić Chorwację !YES W tym roku nie planuje wyjazdu, ale przewodniki sobie nabędę żebym miał, o czym myśleć w przyszłą zimę. Ewuniu dzięki za cennik. !winkiss
krzys-68 Opublikowano 20 Lutego 2012 Opublikowano 20 Lutego 2012 Można spokojnie ominąć Słowenie( autostrada) i Austrię jadąc przez Słowację i Węgry i wjeżdżając od strony Madziarów na chorwackie autostrady.Koszt autostrady w CRO wyższy o jakieś 50kun/auto
guli Opublikowano 29 Lutego 2012 Opublikowano 29 Lutego 2012 Wstępne plany mam takie, że pojedziemy na południe Chorwacji i prawdopodobnie na jedną z trzech wysp: Havr, Korcula lub Brać. W Chorwacji skuter pełni podobną funkcje jak u nas rower - jest ich tam naprawdę sporo. Hvar to piękna wyspa i sam bardzo chętnie zwiedziłbym ją na skuterze - naprawdę niezapomniane widoki. Moim zdaniem warto zataszczyć skuta na wakacje i jeżeli będziesz na Hvarze wybierz się w stronę Sucuraju
Rekomendowane odpowiedzi