gladki83 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Drodzy Koledzy i Koleżanki.... Jeśli chodzi o moje doświadczenie z jednośladami: Skuter 50 cm3 od 2006 do dziś, głownie miasto praca-dom ok 3 km + czasem wycieczki poza miasto = ponad 8 tyś. km. Suzuki GSX 600 F (jajko) 2 pełne sezony. Jazda głównie w trasie = 10 tyś. km. Planowany skuter używałbym głównie po mieście + częstsze trasy do rodzinki (180 km w jedną stronę). Budżet do 10 tyś. Czytając testy skuterów oraz Wasze opinie wszystko wskazuje na to, że najlepszym do moich potrzeb na ten moment będzie Yamaha X-Max 250. Jednocześnie mogę zmienić zdanie i wybrać innym model, jeśli będzie okazja i zadbany skuter do kupienia. W związku z tym mam pytanie: 1. Czy znacie kogoś zaufanego - znajomego, uczciwego dealera, komis, sklep - który możecie polecić? 2. Jeśli już będę miał coś na oku, czy mogę liczyć również na Waszą pomoc w ocenie skutera? 3. Czy mogę prośić innych użytkowników Yamahy X-Max 250 o jeszcze kilka opinii na temat tego modelu. Chodzi mi o Wasze plusy bądź minusy w codziennej eksploatacji. Jak z awaryjnością i jak radzi sobie na trasie ? Z góry będę wdzięczny za każdą podpowiedź i radę. Pozdrawiam. Piotr.
stefanekmac Opublikowano 6 Grudnia 2011 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Mam taki.Jazda fajna, ale przystanki robię co godz,jakoś mnie d... boli.Tak bezproblemowo ogólnie, ale ja mam nieduży przebieg.Po założeniu naprawdę wysokiej turystycznej szyby komfort podróży super,okupiony mniejszymi osiągami.Dołożyłem spory kufer i światła na nim.Choć schowek jest naprawdę spory pod kanapą.Daje radę na mieście i w trasie. Jak masz taki to popraw w profilu użytkownika bo masz BRAK kisiel
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 6 Grudnia 2011 Klubowicze Opublikowano 6 Grudnia 2011 Kolega DRAGOS takiego ma albo miał na sprzedaż.Zagadj z nim może akurat !scooter !OKK
rpp Opublikowano 6 Grudnia 2011 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Przejeździłem takim sprzętem jakieś 7-8 tys. km Niestety nie jeździłem w trasie więc cieżko mi coś powiedzieć jak się tam sprawuje. @stefanekmac poruszył kwestię, że po założeniu dużej szyby spadają osiągi. Ja jeździłem z wysoką akcesoryjną szybą i licznikowe 140km/h było spokojnie w zasięgu ręki (do 120km/h nawet sprawnie się rozpędzał). Co do awaryjności - jedyne problemy miałem z akumulatorem (ale chyba sam się przyczyniłem do tego nie doładowując go w trakcie zimowego postoju). No i jak chcesz dołożyć grzane manetki to licz się z tym, że alternator nie wyrobi dodatkowego obciążenia (zmieniłem tylne żarówki na LED i to trochę pomogło). Innych awarii nie miałem. Sprzęt śmigał aż miło. Trochę minusem jest konieczność częstej zmiany oleju (co 3kkm - brak filtra się mści). Jeśli serwisujesz w ASO to niestety podnosi koszty eksploatacji. Na miasto na pewno jest to super sprzęt. Co do trasy to na X-maxie nie masz zbyt dobrej pozycji do dalszej jazdy - ale być może jest to kwestia przyzwyczajenia
siux Opublikowano 6 Grudnia 2011 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Ad 1. Mam znajomego z komisem ,ale już sam powoli mu przestaję ufać To jest ich zarobek i niestety z czasem stają się "innymi ludźmi". Jedyny plus u niego ,że nie mają na tyle motocykli/skuterów i nie kombinują z dwóch złożyć jednego itp ,za mała kasa i nie kalkuluje im się to. Nastawieni głównie na samochody. Teraz nie mają na stanie x-max 250 ,stoi 125 '08 Uważaj przy zakupie od handlarzy ,pod Radomiem to niektórzy istni kowale. Nie łap się na młody rocznik w dobrej cenie ,bo możesz się zdziwić trochę co tak na prawdę kupiłeś Duża ilość skuterów z Francji to rozbitki brane od ubezpieczycieli i naprawianych u nas. Lepiej jest kupić z połamanymi plastikami i samemu wymienić z używek niż brać już "naprawiony" od handlarza/kowala. Byłem u jednego handlarza w Daleszycach i ten wydaje się nie wgłębiać zbytnio w szczegóły ,jest szansa że kupujesz to co widzisz. Dla mnie nie miał nic odpowiedniego akurat jak tam byłem.Ten sprowadza z Włoch. Ja t-max kupiłem w Małopolskim pod samym Krakowem i to był b.dobry wybór. Skuterki tam mają dobry stosunek jakość/cena jak na nasz region. Niedawno kupiłem dodatkowo Majesty 125 i muszę powiedzieć ,że w porównaniu do t-max to ten skuter jest motorowerkiem. Niestety nie miałem przyjemności jeździć na x-max 250 , jeździłem chwilkę po placu na x-max 125 i nie zafascynował mnie niestety. Staram się Ciebie skłonić do zastanowienia się nad t-max 500 ,tym na prawdę fajnie się jeździ. Ruszasz dynamicznie prawie natychmiastowo po przekręceniu manetki gazu ,nie jak w 125 czekasz i czekasz i czekasz ; wiem, wiem to tylko chwilka ,ale jednak. ps. Niestety dzisiaj zaskoczył mnie śnieg i czas kończyć sezon chyba. Wyjechałem było sucho ładnie ,a po 1 godz już droga zasypana śniegiem i powrót 30-50 km/h(20km/h w zakrętach ,żenada hehe)
kordozor Opublikowano 6 Grudnia 2011 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Najdłuższa trasa jaka zrobiłem X-Maxem(modelem sprzed modernizacji))to 400 kilometrów bez przystankow.Było wygodnie,tyłek nie bolał,trochę barki,ramiona.Skuter całkowicie bezawaryjny.Ma niestety dośc twarde zawieszenie,co trochę niweluje wygodna i miękka kanapa. Bardzo uniwersalny pojazd,na trasę,miasto a i w lekki teren się nim zapuszczałem,ma dosyć wysokie zawieszenie,jak na skuter.
gladki83 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2011 Jak masz taki to popraw w profilu użytkownika bo masz BRAK kisiel Nie mam żadnego maxi skutera dlatego w profilu mam BRAK, ale myślę, że to kwestia czasu @gladki uwaga dotyczyła kolegi stefanekmac, który chwali sie posiadaniem X-maxa a w profilu wiatr hula - czytaj uważniej kisiel Kolega DRAGOS takiego ma albo miał na sprzedaż.Zagadj z nim może akurat Dzięki, zapytam DRAGOSA Co do awaryjności - jedyne problemy miałem z akumulatorem (ale chyba sam się przyczyniłem do tego nie doładowując go w trakcie zimowego postoju). Sam załatwiłem Aku w Suzuki. Ładowanie w okresie zimowym ważna sprawa - przynajmniej raz na miesiąc warto podładować siux odezwę się na PRIV. Najdłuższa trasa jaka zrobiłem X-Maxem(modelem sprzed modernizacji))to 400 kilometrów bez przystankow.Było wygodnie,tyłek nie bolał,trochę barki,ramiona. Ja na swoim Suzuki GSX 600 F po 250 km tyłek i barki bolały. Natomiast jak jechałem moją 50-tką z Kielc za Częstochowę to była wyprawa ponad 4,5 h Masakra, ale dwa razy dałem radę Dzięki za te informacje i proszę o więcej PS. Co sądzicie? 1. http://allegro.pl/ya...1978228608.html (osobiście nie wierzę w takie małe przebiegi) 2. http://otomoto.pl/ya...n-M2648594.html - na ten zwróciłem uwagę. Jak Wasze pierwsze wrażenie? 3. http://otomoto.pl/ya...7-M2968237.html - i ten też mnie zainteresował. Trochę mały przebieg jak dla mnie
przemas Opublikowano 7 Grudnia 2011 Opublikowano 7 Grudnia 2011 (...) PS. Co sądzicie? 1. http://allegro.pl/yamaha-x-max-salon-polska-stan-idealny-i1978228608.html (osobiście nie wierzę w takie małe przebiegi) (...) A ja bym się tym zainteresował w pierwszej kolejności z racji wielce obiecującego sformułowania "kupiony w polskim salonie"... Przebiegiem się nie sugeruj, są różne sytuacje w życiu, tak niski przebieg łatwo zweryfikować np. po stanie i dacie produkcji opon. Żaden kombinator kręcący licznik nie zada sobie trudu by szukać dwu nieużywanych opon z końca 2006 lub początku 2007 roku i to jeszcze dokładnie takiego typu jak fabrycznie zakładane do danego modelu. Poproś na początek o lepsze zdjęcia (również pokazujące stan bieżnika oraz datę produkcji opon ), zapytaj dlaczego przebieg jest tak mały itp.
gladki83 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2011 A ja bym się tym zainteresował w pierwszej kolejności z racji wielce obiecującego sformułowania "kupiony w polskim salonie"... Przebiegiem się nie sugeruj, Też racja przemas
Dragos Opublikowano 7 Grudnia 2011 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Cześć pytasz jak w trasie się jedzie x-maxsem daje rade, jechałem na Burgmanie ze śląska do Malborka (i o morze się zahaczyło pozdrawiam towarzyszy morskich kąpieli ) z grupą Sląską i dałem rade ręce trochę bolały ale na Burgmanie tez bolą po takim dystansie, prędkość przelotowa 120 rozpędza się do 145 (145 licznikowe) a nie mały jestem ale właśnie rozpędza się do 145 (do 120 fajnie ciągnie jak na taką pojemność) i wyprzedzanie trochę trwa, dlatego kupiłem większego do dalszych wycieczek !scooter z Burgmaniakami . Ogólnie fajny skuter bezawaryjny dwa kaski wchodzą do schowka pod siedzenie, mam do sprzedania wersje limitowaną z 2009 z przebiegiem 8400 stan idealny bez żadnych przygód kręcenia licznika kupiony w salonie prze zemnie cena do dogadania jak zainteresowany Pozdrawiam.
Kaper Opublikowano 12 Grudnia 2011 Opublikowano 12 Grudnia 2011 180km jest dla xmaxa odległością całkiem rozsądną. Zwłaszcza jeśli droga nie jest szczególnie kiepska. Awaryjność w moim przypadku dokładnie żadna. Szyba wysoka GIVI - może trochę vmax spada ale tu po przesiadce z jajka i tak jesteś w plecy. spożycie paliwa też pewnie o jakieś 0,1 l/100km rośnie ale nie jest niepokojąco duże - zobacz na moją sygnaturkę. Po mieście za to po prostu Bajka. już duży (nie siedzisz jak na psie) a jeszcze mały - nie szafa trójdrzwiowa. Dość duże koła dzielnie się sprawują na krajowych drogach. Zawieszenie faktycznie może trochę sztywne ale dzięki temu pewniejsze prowadzenie. kanapa jak dla mnie superwygodna. Z Dragosem sam pogadaj, a ja 3 słowa o tych z linków (wszystkie W-wa i okolica - czyli w przeciwną stronę niż masz do Dragosa) Jeśli stan tego z aukcji (http://allegro.pl/ya...1978228608.html (osobiście nie wierzę w takie małe przebiegi)) odpowiada opisowi - nie kombinuj za długo, tylko bierz. Będziesz zadowolony. Temu z otomoto z radzymina jakoś tak dziwnie "nie patrzą" plastiki z przodu - powinno być płynne przejście szyba-światła a na fotkach (może to tylko wina fotek) nie jest no i szczelina poniżej szyby wydaje się za szeroka - spójrz choćby na fotkę tego z Legionowa. czyli deklaracje bezwypadkowości chyba nie odpowiadają rzeczywistości. A ten z Modlińskiej wygląda wiarygodnie, ale jest zdecydowanie najstarszy - czy 2005 to już wtrysk, czy jeszcze gaźnik? Pozdrawiam,
pww Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 Drodzy koledzy i koleżanki, od niedawna posiadam x-maxa 250 i chciałbym zapytać o pewną sprawę. Czy ktoś z was używa szybę givi 446DT ?? Planuje zmienić standardową w swoim sprzęcie na większa bo słyszałem ze komfort lepszy. Mam ok 185 cm i troche wieje.. Słyszałem też, że słabym rozwiązaniem jest jak szyba jest wyższa niż poziom oczu (zabrudzenia, parowanie itp) i chciałbym tego uniknąć. Chciałbym wiedzieć czy może ktoś o podobym do mojego wzroście uzywa takiej szyby ?? Zanim zdecyduje sie na zakup warto troche wiecej wiedzieć o tym produkcie. Pozdrawiam i z góry dziękuję za info P
gladki83 Opublikowano 13 Września 2012 Autor Opublikowano 13 Września 2012 Kolego pww, Miałem podobny dylemat do Ciebie. Też mam 185 cm wzrostu. Sporo osób, która zakupiła szybę givi nie jest zadowolona. Słabsze osiągi, a najgorsze, że w deszczu jest duży problem z widocznością. Ja kupiłem Deflektor od chłopaka "darkojak" - ogłaszał się w dziale sprzedam. Kupiłem od niego deflektor 14 lub 12 cm. Nie pamiętam już, musiałbym zmierzyć. Ale raczej właśnie ten 12 cm-owy. Poniżej przesyłam link, gdzie możesz zobaczyć jak to wygląda. Tam jest też zdjęcie mojego skutera z założonym deflektorem. http://www.iz.jupite...ektor/index.htm Chłopak jest z okolic Krosna. Ja wybrałem się osobiście do niego, aby dobrać odpowiedni. Wracając już z deflektorem byłem MEGA zadowolony. Za dobrą cenę masz bardzo dobre rozwiązanie Twojego problemu. Już ponad 6 tys. km przejechałem z tym Deflektorem i nic się nie dzieje. Polecam.
bubi120 Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 Dostałem do swojego X-Maxa 125 szybę Givi dokładnie ten model: http://www.motobagaz.pl/szyba-turystyczna-givi-d438st-do-yamaha-mbk-xmax-125250-0509-skycruiser-125-0509-p-485.html Jeszcze jazdy nie było - a kusi bardzo ponieważ muszę kilka czynności serwisowych wykonać ale po przymierzeniu się do jazdy - wygląda całkiem ok. Mój wzrost to: 182 cm i jest idealnie. Zobaczymy jak będzie podczas podróży. Kolego gladki83 a powiedź co nam deflektor dodaje ???? Pozdrawiam
gladki83 Opublikowano 13 Września 2012 Autor Opublikowano 13 Września 2012 Kolego gladki83 a powiedź co nam deflektor dodaje ???? Przede wszystkim kieruje strumień powietrza ponad głową. Bez deflektora przy moim wzroście wiatr miałem prosto w szybę i czoło kasku, przez co było bardzo głośno. Teraz zupełna cisza. A w razie deszczu regulowany deflektor mogę złożyć i jechać dalej widząc wszystko przede mną. Problem słabej widoczności może być uciążliwy głównie nocą. Ale ja takiej przyjemności jeszcze nie miałem.
pww Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 do gladki83 dzięki za informację i namiary. .. w deszczu problem i z widocznością ale rozumiem, że jeśli szyba wystaje poza poziom oczu ?? No w takim razie 73,5 cm przy szybie givi 446DT może rzeczywiście być troche za wysoko. Najlepsze rozwiązanie byłoby troszkę wyższa szyba niż standard + ten deflektorek 12 cm. Albo standard + najdłuższy deflektorek .... zeby do minimum ograniczyć "nawiew" ) Wspomniana przez mnie szyba ma dodatkowy plus w postaci mini osłon na ręce. Yamaha do modelu 2012 jeszcze nie wypuściła takowych handbarów. No ale oczywiście widoczność na pierwszym miejscu... P
gladki83 Opublikowano 13 Września 2012 Autor Opublikowano 13 Września 2012 pww Ja do standardowej szyby w X-Maxie dałem deflektor i jest zupełna Cisza. U mnie deflektor kończy się prawie na linii oczu. Musze to jeszcze zbadać, bo juz nie pamiętam. Jutro napisze jak to wygląda. Możesz zrobić test. Jadąc sprawdź gdzie wieje strumień powietrza i dodaj do tego ok 10 cm wyżej. O tyle podniesie sie strumień powietrza jak założysz deflektor. Nie wiem czy w modelu z 2012 roku dokonano zmian w długości standardowej szyby, ale myślę, że nie.
yaszczi Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 Ja miałem tą wysoką szybą givi, po kilku przejechanych kilometrach oddałem do sklepu gdzie kupiłem. To, że deszcz w nocy itp. uniemożliwia jazdę ( brak wycieraczki ) to wiedziałem, ale u mnie przy 180cm wzrostu i przy predkosciach 40-70 km/h pojawiły się nieprzyjemne turbulencje z tyłu kasku i na karku. Teraz mam akcesoryjna szybę niewiadomego producenta (kupiłem na allegro nową od jakiegoś handlarza). 13 cm wyższą od oryginalnej i jest ciut lepiej jeśli chodzi o wiatr w kask. Podejrzewam, że deflektor wyższy o 12 cm inaczej kieruje strumień powietrza dlatego zastanawiam się czy go nie kupić...
froster Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 a może taką ? http://www.autostory.pl/szyba-yamaha-xmax-125250-20062009-p-4308.html
yaszczi Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 tą chciałem kupić, ale kolesie z puig.pl przez 2 miesiące mnie zwodzili i na koniec powiedzieli, że Mocno przycemnianych nie produkują w Hiszpanii i na razie nie będą. Na pierwszej z brzegu niemieckiej stronie ta sama szyba dostępna od ręki, wysyłka w 24h. Olałem i kupiłem szybę j.w. za 230 zł.
froster Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 tą chciałem kupić, ale kolesie z puig.pl przez 2 miesiące mnie zwodzili i na koniec powiedzieli, że Mocno przycemnianych nie produkują w Hiszpanii i na razie nie będą. Na pierwszej z brzegu niemieckiej stronie ta sama szyba dostępna od ręki, wysyłka w 24h. Olałem i kupiłem szybę j.w. za 230 zł. no tak tylko tej "Twojej" szyby na rynku nie ma
yaszczi Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 Gdzieś we Włoszech pewnie jest, bo na folii były włoskie napisy.
froster Opublikowano 13 Września 2012 Opublikowano 13 Września 2012 znalazłem jeszcze takie http://www.same-same...2009-p-293.html i do nowego modelu http://www.ermax.fr/modele-X_MAX_125_250_2010-2034.html
Kaper Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 No cóż, rzecz gustu. X-max w starej budzie - zmiana ze standardowej na wysoką Givi - re we la cja!. jedyne minusy - niewielki deszcz (w dużym jest OK) - preparat typu "magiczna wycieraczka" bardzo pomógł. i faktycznie kiepsko kiedy pada śnieg. Ale jak często w takich warunkach jeździmy - ja dotychczas (ok. 20k na skuterze tylko dwa razy) X-max w nowej budzie zmiana standard na standard + deflektor 14 cm trochę lepiej ale ciągle nie to. Dopiero Givi (w wersji airflow w moim przypadku) dało wyraźną poprawę komfortu podróżowania a zwłaszcza komfortu jazdy po mieście. Pozdrawiam,
Magda B. Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Kolego gladki, jak masz odgięty deflektor? Ja ustawiłam go pionowo. Mam ten na 12 cm, kupiłam w scooterlandzie właśnie darkojaka. Przyznam, że nie moge znaleźć dobrej pozycji, może zamienię go na 14 cm. Mógłbyś zmierzyć ile cm ma Twój?
Rekomendowane odpowiedzi