Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Polacy kupują coraz więcej jednośladów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Statystyki prawdę ci powiedzą, ale nie do końca. No bo ile w tych używanych było przerejestrowanych już wcześniej zarejestrowanych w Polsce?

Przecież jak były właściciel odsprzeda sprzęta to nie oznacza automatycznie, że na jego miejsce kupił już nowego lub sprowadzonego.

No dobra już się przestaję czepiać !pomidor

• Sympatycy
Opublikowano

Coraz więcej moich znajomych wspomina o kupnie skutera (choć w większości 50ccm z braku prawa jazdu na motor)... Motywacja oczywista - cena benzyny-oleju napędowego. Na dojazdy do pracy, do sklepu... Wreszcie doceniają moją miłość do skutera !V

Opublikowano

W miastach,nie wyobrazam sobie zycia bez skutera.Tym bardziej duzego miasta.Sam jezdze 50 ka po miescie-i powiem wam ze pojemnosc nie gra tu zadnej roli.Spotykam sie z motorami na nastepnych swiatlach.Tak dobrze sa one ustawione !sciana.

Nie ma problemu z parkowaniem,czy to pod sklepem czy pod domem.A spalanie 3 l/100 km-mowi samo za siebie.

Dodam tylko ze nie polecalbym kupno zadnego skutera w Realu czy Tesco.Za jakosc i wygode trzeba jednak zaplacic.

Pzdr.

Opublikowano

Wcześniej nie myślałem o jeździe na 2oo. W tamtym roku kupiłem sobie skuterka 50. Banan był zawsze jak bez problemu przebijałem się między samochodami stojących w korkach. Zamiast 30 min dojazdu 5km do pracy (w godz. szczytu) zajmowało mi przejechanie skuterkiem poniżej 10 min. Poznając zalety jazdy skuterem w mieście ale niestety wady fabrycznej 50 - słaby star z pole position, zrobiłem sobie prawko na moto i kupiłem sobie Yamajkę 400.

Nie jest już tak zwinna między samochodami ale prowadzi się bardzo dobrze i daje się pojechać na czoło peletonu:)

Opublikowano

Zarowno ja, jak i wielu znajomych - przesiada sie na 2oo. Wcale oczywistym nie sa koszty paliwa, wrecz bym powiedzial, nieraz roznica nie jest powalajaca, ponizej 1L na 100km, przynajmniej w przypadku maxi.

Ale chodzi o CZAS! Pisze z perspektywy poruszania sie po Warszawie.

Opublikowano

Zgadzam się w 100% z Jerry_R.

Jak kiedyś policzyłem łączne koszty utrzymania skutera to wyszło, że kompletnie nie oszczędzam na spalaniu (porównując do Mondeo 2.0TDCI).

Oprócz paliwa trzeba brać pod uwagę:

- koszty ubezpieczenia (samochodu nie sprzedam bo muszę mieć więc jest to dodatkowy koszt - jeśli ktoś kupuje samo OC to koszt jest minimalny ale ja brałem też AC)

- koszty przeglądów (X-max ma niestety przeglądy co 3kkm)

- spadek wartości (im nowszy/droższy skuter tym więcej się traci przez pierwsze lata)

Posiadanie skutera poza kosztem paliwa tylko minimalnie obniża koszty eksploatacji samochodu - wydłuża się po prostu czas pomiędzy przegladami w puszce. Ubezpieczenie i tak płacę, nie jeżdziłem na 2oo aż tak dużo żeby spadek wartości samochodu był radykalnie mniejszy ze względu na mniejszy przebieg.

To co faktycznie oszczędzam to czas. Przejazd zamiast 1-1:15h zajmuje mi regularne 30min. Czyli w ciągu dnia oszczędzam ponad godzinę stania w korkach :-) Tylko tyle i aż tyle.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem posiadacze jednośladów nie przeliczają kosztów utrzymania itd. po prostu mają ,,kręcka'' na punkcie 2oo i takich jest coraz więcej .I tak trzymac !OKK !V