Gość Bartek Maxi Opublikowano 7 Listopada 2011 Opublikowano 7 Listopada 2011 Witajcie Jeśli chodzi o skutery Maxii to przyznam się, że jestem AmatoreM! ;/ Chciałbym kupić jakieś fajne cacko tylko za bardzo nie wiem co! Skuter Maxii ma mi służyć jako zwinny skuter do poruszanie się po zakorkowanych ulicach, ale także jako turystyk. Wytypowałem dwie opcje; 1.Aprilia Atlantic 500 2005 rok 2.Suzuki Burgman 400 2005 rok Nasuwają mi się takie pytanie Czy np. drogi jest serwis, ile kosztują części, który ma mniejsze spalenie i czy tak naprawdę jest różnica między 500 a 400 cmm3? Pozdrawiam i z góry dziękuję za liczne komentarze Batek !
Administrator Artix Opublikowano 7 Listopada 2011 Administrator Opublikowano 7 Listopada 2011 Ja bym najpierw zadal pytanie o twoje doswiadczenie w jezdzie na 2 kolach. Roznica w spalaniu jest zadna i to od 250 ccm do 800 ccm, a jesli jest to minimalna chyba ze chcesz kłócić sie o 1 litr. Z tych 2ch co wymieniles wybralbym tfu wloszczyzne ale jednak wloszczyzne. Tak naprawde roznice poczujesz pomiedzy 1 cylindrem a 2 cylindrami. Natomiast zwinnosc zalezy tylko i wylacznie od twoich umiejetnosci w jezdzie na moto. Wszystkie skutery sa zwinne w korkach choc w pakownosci to wygra AN400 czyli w trase pod katem turystyki nieznacznie ale jednak. Jednak podstawa sa twoje umiejetnosci w jezdzie i dopiero wtedy moge cos doradzic.
MarcinoV Opublikowano 7 Listopada 2011 Opublikowano 7 Listopada 2011 Do swojej listy dorzuć jeszcze Yamaha Majesty 400. Dobrze się nim jeździ w miejskich korkach jak i w trasie:)
ptaku_1 Opublikowano 7 Listopada 2011 Opublikowano 7 Listopada 2011 Do swojej listy dorzuć jeszcze Yamaha Majesty 400. Dobrze się nim jeździ w miejskich korkach jak i w trasie:) I to jest chyba najlepsze wyjscie. Do wloszczyzny czeka sie tygodniami na czesci, suzuki to stuki puki, a Yamaha ma czesci na miejscu i nie stuka-puka. Jest jeszcze Zacna i Tmax ale to juz inna klasa
STRUS_TM Opublikowano 7 Listopada 2011 Opublikowano 7 Listopada 2011 Cześć! Może jeszcze określ jaką kwotę przeznaczasz na skuter. Łatwiej wtedy będzie o opinie na konkretny model wskazanych maszyn.
Sympatycy orzech Opublikowano 7 Listopada 2011 Sympatycy Opublikowano 7 Listopada 2011 Określ kwotę a będzie nam łatwiej coś doradzić. Wybierasz po wyglądzie czy po silnikach? Szorstki ma fajną sztukę do sprzedania Piaggio X9 500
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 7 Listopada 2011 Klubowicze Opublikowano 7 Listopada 2011 Brałbym "włocha", bo kiedy czytam ile to Burgman wciąga oleju przy większych prędkościach, to myślę że z ich silnikami coś jest nie "teges" (wiem, narażam się wielbicielom i posiadaczom Suzuki). Dla mojej 125-ki podróże z prędkością 90 km/h są bliskie maksymalnym obrotom, to jeżdżę od wymiany do wymiany bez dolewki (co 6K kilometrów w zakresie max/min bagnetu)... Burgman w swojej budzie jest piękny i jemu tylko nowa Honda SW jest w stanie dorównać... Ja zachorowałem na tą aukcję Naduś, gdzie biała SW poraża swoją linią... Niestety poza moim zasięgiem finansowym (nawet jeśli przebieg jest wątpliwy, brałbym w tej cenie)...
gawin Opublikowano 9 Listopada 2011 Opublikowano 9 Listopada 2011 burgman [mój 48000km] rzeczywiście bierze olej, oprócz tego ja w swoim nie widzę mankamentów [przynajmniej na razie, mam go od roku - 39000km]. możliwe że jest też stuki puki, cokolwiek miałoby to oznaczać. ale jeśli chodzi o wygląd i pojemność bagażnika to włoszczyzna wymięka. każdy ma swój gust, ale wg mnie włoszczyzna jest podobna zupełnie do niczego. no i spalanie, burgman w mieście [warszawa, trasa białołęka -> ursynów] nie spalił mi nigdy więcej niż 4 litry [w zasadzie 3,7-3,8]. nie wiem jak piaggio...
Leo60 Opublikowano 9 Listopada 2011 Opublikowano 9 Listopada 2011 Fakt ile kasy chciał byś wydać dla mnie włoszczyzna jest OK sam śmigam na Malaguti GT 500 każdy zazdrości mi kufra mieści dwa pełne kaski spalanie 4,5 l plus koła 16" nie malutkie 12"
Gość Opublikowano 9 Listopada 2011 Opublikowano 9 Listopada 2011 MALAGUTI, a w tm Twoim GT 500, to przypadkiem bagażnik nie jest szerszy od rozstawu lusterek? Ktoś mi kiedyś powiedział, że jadąc Spidermaxem przecisnął się lusterkami a bagażnikiem szorował po bokach mijanych rydwanów? Bo, że 2 kaski wchodzą to super. Też zazdroszczę.
przemas Opublikowano 10 Listopada 2011 Opublikowano 10 Listopada 2011 Moja rada: Kup ten, który ci się bardziej podoba. Szkoda życia na jazdę brzydkim skuterem. P.S. W AN400 od K7 w górę, pod kanapę wchodzą dwa integrale, kurtka i jeszcze parę drobiazgów...
Ziom Opublikowano 10 Listopada 2011 Opublikowano 10 Listopada 2011 Fakt ile kasy chciał byś wydać dla mnie włoszczyzna jest OK sam śmigam na Malaguti GT 500 każdy zazdrości mi kufra mieści dwa pełne kaski spalanie 4,5 l plus koła 16" nie malutkie 12" MALAGUTI, a w tm Twoim GT 500, to przypadkiem bagażnik nie jest szerszy od rozstawu lusterek? Ktoś mi kiedyś powiedział, że jadąc Spidermaxem przecisnął się lusterkami a bagażnikiem szorował po bokach mijanych rydwanów? Bo, że 2 kaski wchodzą to super. Też zazdroszczę. W moim Xevo też 2 integralne kaski wchodzą i jeszcze mam miejsce na jakąś niewielką rzecz Także jestem za włoszczyzną, może i na części trzeba troche czekać ale z silnikiem póki co żadnych problemów nie mam
Leo60 Opublikowano 10 Listopada 2011 Opublikowano 10 Listopada 2011 MALAGUTI, a w tm Twoim GT 500, to przypadkiem bagażnik nie jest szerszy od rozstawu lusterek? Ktoś mi kiedyś powiedział, że jadąc Spidermaxem przecisnął się lusterkami a bagażnikiem szorował po bokach mijanych rydwanów? Bo, że 2 kaski wchodzą to super. Też zazdroszczę. Nie jesteś w błędzie , nie słuchaj bo ktoś powiedział tyłek wydaje się szeroki , bo tak jest konstrukcja skutera lusterka o 10 cm szersze są
Carrea Opublikowano 11 Listopada 2011 Opublikowano 11 Listopada 2011 Kiedyś wybrał bym Atlatica bo Włoskie maszyny są piękne i mają w sobie to coś !OK Jednakże teraz gdy moje doświadczenie w tym temacie jest dużo większe to na pewno wybrał bym Burgmana.Jakość wykonania Burgmana miażdży wszystkie konstrukcje z Włoch ale to trzeba zobaczyć bo na zdjęciach takich rzeczy się nie dostrzega poza tym AN400 jest dużo wygodniejszy niż Atlantic i ma większą przestrzeń bagażową.Niestety części do Burgmana są bardzo drogie i to nie tylko nowe, używane od handlarzy też. ...ale bez dolewania oleju się nie obędzie !NOT Silniki SOHC Burgmana żrą olej, DOHC w nowej budzie już nie. 1
betu Opublikowano 12 Listopada 2011 Opublikowano 12 Listopada 2011 Ja bym odpowiedzial pytajaco-jak koledzy wyzej.Jaki masz staz na 2 kolach?Jezdziles juz czyms mniejszym?Jestes w stanie utrzymac 200 kg skuter na zakrecie lub nawrocie? I chyba najwazniejsze-ile kasiorki masz w skarpecie?
Bobas Opublikowano 13 Listopada 2011 Opublikowano 13 Listopada 2011 Musisz też zrobić przymiarkę do każdego z modeli i wówczas podjąć decyzję. Kiedyś w ciemno kupiłem Piaggio X9, przywieźli mi je na lawecie. Wsiadam na niego, a tu zaskoczenie... Nie mieściłem się za bardzo z kolanami więc przy skręcaniu podczas wolnej jazdy nogi musiałem rozkładać na boki jak ....
Klubowicze Wrzonio Opublikowano 13 Listopada 2011 Klubowicze Opublikowano 13 Listopada 2011 Kolega Bartek Maxi coś zaniemówił !w00t , chociaż dyskusja w tym wątku się rozwinęła. A tu w miedzyczasie pokazało sie ogłosznie Ojca Dyrektora o sprzedaży jego skrzydełka (Tutaj). Też 400ccm no i dwa cylindry. Może warto się zastanowić nad wyborem takiego sprzetu !scooter . P.S. Nie trzeba mysleć o serwisie. !OKK
MarcinoV Opublikowano 13 Listopada 2011 Opublikowano 13 Listopada 2011 Kolega Bartek zadał pytanie ale już nie czekał na odpowiedź (dołączył 7.11 i ostatni raz widziany na forum 7.11) Dyskusja zawsze jest potrzebna. A ten post może się przydać każdemu, który chce kupić swóje pierwsze maxi lub zjeść chleb z innego pieca (yyy..kupić zupełnie inne 2oo, które do tej pory nie był brany pod uwage)
Gość Bartek Maxi Opublikowano 19 Listopada 2011 Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam Wybaczcie, że przez długi czas się nie odzywałem! Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i całą dyskusję ! Skuter chciałbym kupić na początku WIOSNy, gdyż muszę jeszcze dozbierać do skarpety cena 8-10tys. Jestem początkującym "wąchaczem spalin" wcześniej jeździłem na mniejszych skuterach potem trochę na simsonie 80. I tyle! motocykl o masie 200 kg raczej utrzymam. Jeszcze raz dzięki! :-)
Gość leszi Opublikowano 20 Listopada 2011 Opublikowano 20 Listopada 2011 Witajcie, Mam podobny dylemat jak zakładający ten wątek. Zamierzam kupić swój 2gi skuter tym razem - maxi.... Co powinienem wybrać – Burga z prawie 50 k przebiegu, widać ze zadbany i wypolerowany, ktoś o niego dbał, bo zwykłego zużycia z uwagi na czas praktycznie nie widać – a może to kwestia, jakości wykonania? Czy raczej trochę młodszego X9 evo z ok. 20 k przebiegu? Oba są w podobnej cenie, dobrze wyglądający, dobrze brzmiący, od ludzi wzbudzających zaufanie, itp…. Generalnie pytania sprowadza się do kwestii: czy lepiej burga z takim znacznym przebiegiem, czy raczej Włocha z mniejszym – ale wiadomo – włoska produkcja, stereotypy Ceny są podobne… itd… PS. budżet to ok. 4-5 tys. PLN. Zorientowanych proszę o rady !holiday
Gość Kristof Opublikowano 20 Listopada 2011 Opublikowano 20 Listopada 2011 Ja na Twoim miejscu wybrałbym X9, miałem burga z tego roku z przebiegiem nieco większym ale za drugim razem na twoim miejscu wybrałbym X9 Burgman polyka olej:) i wogole jest drogi w utrzymaniu chociaż wygoda i ładownośc jest w nim lepsza,plusy X9 lepsze przyspieszenie wyższy zwrotniejszy i większą prędkośc rozwinie niz pan B. Takie moje jest zdanie, ale decyzja należy do Ciebie:) !scooter
Gość leszi Opublikowano 6 Grudnia 2011 Opublikowano 6 Grudnia 2011 no i stało się. kupiony Ja na Twoim miejscu wybrałbym X9, miałem burga z tego roku z przebiegiem nieco większym ale za drugim razem na twoim miejscu wybrałbym X9 Burgman polyka olej:) i wogole jest drogi w utrzymaniu chociaż wygoda i ładownośc jest w nim lepsza,plusy X9 lepsze przyspieszenie wyższy zwrotniejszy i większą prędkośc rozwinie niz pan B. Takie moje jest zdanie, ale decyzja należy do Ciebie:) !scooter
KOT66 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Opublikowano 20 Grudnia 2011 witam:)podlaczam sie pod temat:)MALAGUTI SPIDERMAX GT 500...polecam koledze:)czytaj moje posty wysmienity skut do miasta i na dluzsza trase:)nawet z plecaczkiem:)moge wyslac na meila kilka swoich fot skuta:) a i na forum ktos pyknal mi fote ze skutem i nieswiadomie tez jestem:)pytaj chetnie odpowiem co i jak:) pozdrawiam:)
viking Opublikowano 16 Lutego 2013 Opublikowano 16 Lutego 2013 witam .burek wygląda imponująca a jażdzi się nim wspaniale Co to ma być - oświadczenie, wyznanie bo nie łapię. Nie dostaniesz procentów ale moderację postów na dwa tygodnie przytulasz ... kisiel
Crimson Opublikowano 20 Lutego 2013 Opublikowano 20 Lutego 2013 Hmm, Ja Wybrałem Atlantica 500. Nie wiem czemu piszecie o małej pojemności załadunkowej. Pod kanapą zmieszczą się 2 integrale, dwa schowki w przedniej kolumnie, jako akcesoria : kufer givi również zmieści 2 integrale i do tego jeszcze mega pojemna torba na przekrok. Myślę, że na całkiem długą wycieczkę można spakować się w 2 osoby nawet bez sakw bocznych.
Rekomendowane odpowiedzi